Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 32 de sarcină: Burtica este din ce în ce mai mare

În săptămâna 32, vă aflați în ultima săptămână a celei de-a opta luni de sarcină - vă apropiați de final și nu va trece mult până când veți putea ține copilul în brațe. 

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 32

Până în săptămâna 32, bebelușul are o lungime de 42,7 cm, deci cam la fel de mare ca un ananas (inclusiv frunzele sale verzi). Greutatea lui crește constant și a ajuns acum la 1.775 grame.

Dezvoltarea bebelușului

Dacă așteptați gemeni, în săptămâna 32, va fi din ce în ce mai greu pentru medicul dumneavoastră să evalueze dezvoltarea lor cu ultrasunete. Aceștia vor fi, în linii mari, în același stadiu de dezvoltare, deși unul este probabil să aibă o lungime și o greutate mai mare decât celălalt.

Aproximativ 1 din 250 de sarcini au ca rezultat gemeni, deci nu sunt atât de neobișnuite, iar femeile care au primit tratament FIV au mai multe șanse să aibă gemeni.

În săptămâna 32, corpul bebelușului este aproape complet format, iar organele lui sunt complete și trebuie doar să regleze câteva aspecte ale modului lui de funcționare, ca de exemplu plămânii, unde alveolele funcționează mai eficient datorită surfactantului protector.

Întrucât bebelușul nu mai are mult spațiu în uter, acesta se va poziționa din ce în ce mai mult în poziția fetală. Copiii continuă să adopte această poziție când dorm, la fel ca și unii adulți.

Picioarele bebelușului sunt apropiate de corp și, uneori, își va suge degetul mare pentru a-și antrena reflexul de supt. Brațele sunt încrucișate peste burtă și între ele se află cordonul ombilical, pe care îl vor trage cu hotărâre din când în când. Puteți spune, de asemenea, că practică respirația, deoarece sughițurile lui devin mai intense.

În această etapă, bebelușul este aproape pe deplin dezvoltat și arată deja ca un nou-născut. Cu toate acestea, el încă trebuie să-și acumuleze grăsimea subcutanată, ceea ce îl va face să devină un pic mai grăsuț - îl va ajuta în primele zile în afara uterului până când veți începe să produceți lapte matern.

De asemenea, continuă să se antreneze și să-și dezvolte simțurile, ceea ce îi va permite să perceapă și să răspundă lumii din jurul sâu odată ce se va naște. O abilitate pe care o învață este aceea de a-și regla temperatura corpului: după naștere, poate într-o anumită măsură (și crescând) să o mențină și să se încălzească.

Cum este săptămâna 32 pentru viitoarea mamă

Sarcina va deveni din ce în ce mai grea, în funcție de mărimea burticii și de condiția fizică. Acum este o idee bună să nu mai faceți lucruri care vi se par dificile, iar partenerul, prietenii și familia trebuie să vă ajute cu diverse lucruri, ca de ex. asamblarea mobilierului pentru bebeluș.

Simptome frecvente

Contracțiile preliminare

Cu aproximativ trei până la patru săptămâni înainte de a naște, veți simți burtica întărită cu o intensitate considerabilă, ceea ce vă poate provoca dureri de stomac și vă poate face să simțiți puțină greață.

Aceste contracții sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de travaliu fals și, ca urmare, burta se mișcă puțin în jos. Partea bună este că veți respira mai ușor. Pe de altă parte, va trebui să mergeți la toaletă și mai des, odată cu creșterea presiunii asupra vezicii urinare, iar stomacul va putea procesa doar porțiuni mai mici de mâncare.

Mișcările bebelușului devin mai intense

Nu veți simți că bebelușul se mișcă în anumite zone ale burții, ci peste tot. Acum are un corp mai mare și încearcă să se deplaseze în pântece pentru a ajunge în poziția potrivită pentru naștere.

Simptomele din săptămânile anterioare continuă

Picioarele pot fi încă dureroase și umflate. Acest lucru este mai probabil dacă sunteți gravidă în lunile fierbinți de vară - este mai puțin frecvent și mai puțin intens iarna.
Problema nevoii de a merge la toaletă rămâne destul de importantă.

Sfatul moașei

„Nu vă faceți griji dacă problemele minore de incontinență persistă după naștere. Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a-și reveni. Dacă aveți întrebări despre starea dumneavoastră, moașa sau ginecologul vor fi acolo pentru a vă răspunde. ”  Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

  • Dacă aveți picioarele umflate sau dacă vă dor, cumpărați colanți și șosete cu bandă neelastică. De asemenea, profitați de orice ocazie pe care o aveți pentru a sta cu picioarele în sus (literalmente!).
  • Când vine vorba despre cumpărarea primelor haine ale bebelușului, sunt recomandate body-uri lungi sau scurte, în funcție de perioada anului.
  • Căutați hăinuțe pentru bebeluși cu capse, deoarece acest lucru va ușura schimbatul.
  • Muselinele vor fi foarte utile, fie că le folosiți pentru a așeza capul copilului, fie ca o cârpă pentru acoperire.

Săptămâna 32 de sarcină - Ce se întâmplă în săptămâna 32 de sarcină

Întrebări pentru medic

Instrucțiuni pentru naștere

Dacă doriți să nașteți naștere la spital, medicul dumneavoastră va trebui să vă ofere instrucțiunile necesare pentru o naștere ușoară.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.