Plan de Nutriție: De la 4 luni la 6 luni*

Foarte important! Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul dumneavoastră.

* Începeți diversificarea în funcție de dezvoltarea copilului, conform recomandărilor medicului.

Momentul potrivit pentru a începe diversificarea

Copiii ar trebui să înceapă să primească hrană complementară în perioadade  4-6 luni**. Unii copii, cu vârsta între 4-5 luni, nu se mai satură doar cu lapte și au nevoie de alimentație complementară pentru a crește sănătos. Pe de altă parte, unii copii se satură doar cu lapte matern până la vârsta de 6 luni, deci doar după acest moment sunt pregătiți pentru diversificare. Decizia de a începe diversificarea ar trebui luată întotdeauna conform dezvoltării copilului dumneavoastră.

Nu este suficient de sătul copilul dumneavoastră după ce bea lapte?
Își ține copilul dumneavoastră singur capul drept și arată interes pentru alimente noi și pentru lingură?

Atunci puteți începe diversificarea, în urma unei discuții cu medicul dumneavoastră.

Dacă copilul scuipă prima linguriță de hrană,nu vă pierdeți răbdarea. El trebuie să învețe cum să înghită. Din acest motiv, trebuie să-i oferiți copilului, la început, un număr mic de lingurițe cu mâncare pentru ca el să aibă suficient timp pentru a se obișnui cu această modalitate nouă de hrănire, cu noul gust și noile senzații.

**conform recomandării Comitetului de Nutriție ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică).

De ce este hrana de diversificare atât de importantă pentru copilul dumneavoastră?

După 4 – 6 luni, laptele devine insuficient pentru a-i oferi copilului dumneavoastră toți nutrienții necesari și energia de care are nevoie. Suplimentar, introducerea unor alimente mai solide va antrena musculatura din jurul gurii. În plus, introducând alimentația complementară, copilul dumneavoastră va descoperi o varietate mare de gusturi, un aspect, de asemenea, important pentru dezvoltarea sa.

Cum ar trebui să încep diversificarea?

Mesele individuale de pe parcursul unei zile vor fi înlocuite treptat cu alimente complementare în săptămânile și lunile care vor urma. Începem la prânz, continuăm cu mesele de seară și, în final, adăugăm dupa-amiezile. Dimineața copilul dumneavoastră va primi în continuare masa de lapte obișnută.

HiPP ușurează începutul diversificării cât de mult este posibil. Pentru primele linguri, există varietatea de HiPP Legume:

  • doar cu puține ingrediente care sunt foarte ușor digerabile
  • în borcane mici de 125 g pentru inceput, linguri mici

Pasul 1: Prânzul

În mod ideal, veți începe cu 4-6 linguri de piure de legume la prânz (de exemplu, cu HiPP Primul morcov sau Primul dovleac). După aceasta, copilul dumneavoastră va primi masa de lapte obișnuită pentru a se sătura. Puteți crește cantitatea de legume cu câteva linguri, în fiecare zi. Aveți răbdare, chiar dacă copilul refuză să mănânce legumele la început.

Încercați, din nou, în zilele următoare. După câteva zile, puteți să-i oferiți alternativ tipuri noi de legume. 

Dacă totul decurge bine cu legumele, după aproximativ a treia săptămână, puteți face pasul următor și să-i oferiți copilului o masă completă care să conțină și carne. Odată ce copilul ajunge să mănânce un borcan întreg la prânz, puteți exclude laptele la această masă.

Sfaturi pentru a începe diversificarea:

  • Mese individuale: Puteți crea mese individuale combinând borcane HiPP. Doar amestecați jumătate de borcan de Legume (aproximativ 90 g) cu jumătate de borcan de HiPP Preparat din carne (aproximativ 60 g).
  • Desert pentru copil? Ca desert, recomandăm câteva linguri de fructe bogate în vitamina C. Vitamina C ajută la absorbția fierului valoros din carne.

Sfat: încălziți doar atât cât vă așteptați să mănânce copilul. Păstrați restul hranei neîncălzite în frigider și folosiți-o până în următoarea zi.

Important! Dacă folosiți cuptorul cu microunde: vă rugăm să îndepărtați capacul. Amestecați bine după încălzire! În cuptorul cu microunde, alimentele sunt încălzite din interior și mâncarea ar putea să fie încălzită neuniform. Se pot forma așa numite "cuiburi de căldură". Folosiți doar o lingură de plastic pentru a nu deteriora borcanul din sticlă. Verificați temperatura înainte de hrănire.

Pentru a găsi categoria de produse HiPP, urmăriți următoarele coduri de culoare la raft: