Plânsul și țipatul

Ce să fac dacă plânge copilul?

Atunci când micuțul dumneavoastră plânge, prima reacție va fi să-l luați în brațe sau să vă așezați lângă el pentru a-l calma. Instinctiv ați făcut deja ceea ce trebuia!

Prin plâns, copilul dumneavoastră semnalizează că nu se simte bine şi are nevoie să ştie că sunteți acolo și că nu este singur.

Ce ar trebui să faceți dacă copilul dumneavoastră plânge?

 • Dacă copilului îi este foame, luându-l în brațe nu îl veți face fericit pentru mult timp. Dacă au trecut mai mult de 2 ore de la ultima masă, încercați să-l alăptați sau sa-i dați biberonul. Dacă tocmai ce a avut o masă corespunzătoare cu o oră în urmă, foamea este puțin probabil să reprezinte cauza pentru plâns. În schimb, încercați mai bine să-l luați în brațe, să îl ajutați să eructeze din nou și așteptați puțin până la următoarea masă. Recomandăm să faceți acest lucru pentru că, dacă intervalele dintre mese sunt prea scurte, stomacul bebelușului este încă ocupat cu masa anterioară și nu este gol – apoi copilul probabil va plânge chiar mai mult!
 • Flatulența poate, de asemenea, să fie motivul pentru plânsul bebelușilor. Apare, de exemplu, dacă încă este aer în stomac și dacă copilul nu a fost ajutat să eructeze suficient după ultima masă. Încercați să luați copilul în brațe cu grijă, și ajutați-l să eructeze din nou. Câteodată ajută și să să îi masați burtica cu mișcări ușoare, circulare, în sensul acelor de ceasornic. Acest lucru va dizolva bulele de aer din intestine, aer de care copilul nu poate scăpa de unul dingur. Puteți folosi ulei de fenicul pentru masajul stomacului, acesta relaxându-l.

  Așa numita „poziție a avionului” poate fi, de asemenea, utilă în caz de flatulență: așezați copilul pe burtă pe antebrațul dumneavoastră. Sprijiniți capul copilului cu mâna. Este posibil să procedați și în sens opus, cu capul copilului în zona cotului dumneavoastră. Puteți să-l plimbați bine în această poziție sau doar să-l țineți în brațe așa.

  Dacă folosiți o formulă de lapte puteți să o preparați cu ceai neîndulcit de fenicul cum ar fi HiPP Ceai Organic de Fenicul la plic.

  Dacă nu apar îmbunătățiri, recomandăm să consultați medicul. Puteți clarifica cu acesta dacă o formulă specială, cum ar fi HiPP Comfort, este potrivită pentru copilul dumneavoastră. Datorită conținutului redus de lactoză, HiPP Comfort conține grăsimi bine tolerate și proteine fragmentate, fiind special dezvoltat pentru copiii cu probleme digestive. Formulele de lapte speciale trebuie să fie folosite doar la recomandarea medicului.

Sfat: oferiți-i copilului un sentiment de calm și siguranță, în momentele în care este neliniștit. Fiți alături de copil, țineți-l în brațe și legănați-l ușor. Asigurați un ritm zilnic calm și regulat.

 • Verificați dacă scutecul este plin sau dacă fundul bebelușului este înroșit.
 • Poate că micuțul plânge pentru că îi este frig. Bebelușii sunt încă sensibili la frig. Dacă doriți să încălziți patul înainte de culcare, puteți folosi o sticlă specială cu apă fierbinte, cu husă din burete. În acest caz, asigurați-vă că sticla nu poate curge și că apa nu este foarte fierbinte! Când puneți copilul în pat, mai întâi scoateți sticla cu apă.
 • Câteodată copii plâng dacă le este prea cald. Dacă copilul transpiră în zona gâtului, verificați dacă nu cumva este îmbrăcat prea gros. Fibrele naturale sunt ideale pentru haine, deoarece permit un schimb bun de căldură cu mediul înconjurător. Copilului nu-i va fi prea cald în acestea, dar, de asemenea, nu va fi îmbrăcat prea subțire. Jachetele de lână și pălăriile sunt necesare doar afară și doar dacă este frig sau bate vântul.

Sfat: dacă copilul dumneavoastră plânge, cântați-i un cântec sau spuneți-i o poveste. Adeseori, doar sunetul vocii dumneavoastră sau faptul că vă simte apropate îl va liniști.