Sfaturi privind protecția și îngrijirea dentară

Dinți sănătoși, încă de la început

După adoptarea unei alimentații ”prietenoase cu dinții”, săracă în zaharuri şi acizi, îngrijirea dentară corectă reprezintă al doilea stâlp de susținere a sănătății dentare.

Primii dințișori trebuie să rămână sănătoși pentru cât mai mult timp posibil deoarece dinții de lapte sănătoși sunt foarte importanți pentru sănătatea dinților adulți definitivi. De aceea, nu puteți spune că începeți prea devreme cu igiena dentară. Am alcătuit o listă cu sfaturi importante, însă ar trebui, de asemenea, să contactați medicul dentist.

HiPP Sfat 1 – Curățarea dințișorilor

O dată ce primii dinți încep să apară, ar trebui să începeți să-i curățați. La început, un bețișor cu bumbac în capăt, frecat de dinți, este suficient. Când apar mai mulți dinți, aceștia pot fi curățați, o dată sau de două ori pe zi, cu o periuță specială pentru sugari.

Nu este necesar să folosiți pastă de dinți pentru primii dinți. Este mai bine fără, deoarece micuțul dumneavoastră nu va putea scuipa după curățare. Discutați cu mediul despre utilizarea pastei de dinți. Acesta va fi în măsură să vă informeze privind momentul optim pentru a alege pasta de dinți.

Vă rugăm să discutați, de asemenea, și despre utilizarea fluorului, pentru dinți mai puternici, cu medicul dumneavoastră. Acesta știe cel mai bine de ce are copilul nevoie.

HiPP Sfat 2 – Protecția dințișorilor

Știți că îi puteți cauza copilului dumneavoastră carii? Dacă lingeți lingurița sau suzeta, bacteriile din gura dumneavoastră pot fi ușor tranferate la copil. Prin urmare, întotdeauna utilizați o lingură sau o suzetă curată pentru copilul dumneavoastră.

HiPP Sfat 3 – Evitați suptul permanent

Fiecare băutură poate cauza degradarea dinților (carii), dacă este suptă frecvent sau constant din biberon – chiar și apa.

Astfel:

  • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră bea tot o dată – până când setea este potolită.
  • Nu-i oferiți copilului biberonul pentru supt constant, ca metodă de liniștire sau ca ajutor pentru a-l adormi.
  • Țineți dumneavoastră sticla și nu i-o lăsați copilului să o țină.
  • Obișnuiți copilul să bea din cană, din a 8-a lună.

HiPP Sfat 4 – Nu-i oferiți gustări încontinuu

Nu-i oferiți copilului ceva de mâncare sau de băut tot timpul. Mai ales noaptea dinții ar trebui lăsați în pace deoarece, între mese, saliva repară smalțul dentar. Acest proces este cunoscut ca ”remineralizare” – mineralele dizolvate sunt restabilite. Totuși, hrana îndepărtează saliva și apoi aceasta nu poate repara dinții. Astfel, încercați să-i oferiți copilului alimente și băuturi doar la ore de masă fixe și evitați ”gustările” și mesele în timpul nopții.