Astfel, copilul dumneavoastră va dormi bine și în siguranță

În cazuri foarte rare, în primul an de viaţă, sindromul morții subite la sugar poate aparea.
Din fericire, există metode eficiente de prevenție: mediul corect pentru somn. Exista măsuri simple ce ajută la reducerea la minimum a riscului apariţiei sindromului morţii subite. Următoarele recomandări au fost confirmate științific și s-au dovedit de succes şi în practică.

Dormitul pe spate

Din prima zi, sugarii are trebui ca întotdeauna să doarmă pe spate – de asemenea și în timpul zilei. Acesta este cea mai importantă măsură de prevenție pentru un somn în siguranță și scade riscul pentru sindromul morții subite cu 50%.

Dacă vă faceți griji că copilul dumneavoastră ar putea înghiți hrană regurgitată și chiar să se se sufoce cu aceasta, nu mai este cazul să vă faceți griji. Experții spun că frica este complet nefondată dar, din nefericire, deseori stă în calea optării pentru o poziție sigură de somn.

Când copilul este treaz și activ, ar trebui poziționat pe burtică, astfel putând să-și antreneze mușchii spatelui. Mai târziu, când copilul este capabil să se întoarcă singur pe burtică pentru a dormi în această poziție, îl puteți lăsa să doarmă așa.

Sac de dormit pentru sugari, în locul păturicii

Un sac de dormit potrivit nu poate fi dat la o parte sau tras peste cap.

Pentru lungimea corectă a sacilor de dormit, regula este: lungimea corpului minus lungimea capului, plus 10-15 cm. Deschiderea din zona gâtului nu ar trebui să fie mai mare decât circumferința craniană. Există saci de dormit speciali pentru nou-născuți.

Protecție împotriva supraîncălzirii

Sugarilor le place să le fie răcoare în timpul somnului. Ar trebui să porniți încălzirea doar dacă temperatura din cameră scade sub 18°C. Nu poziționați pătuțul aproape de încălzire sau în soare.

Mâinile și picioarele copilului ar putea fi reci. Acest lucru nu înseamnă că îi este rece.

Tot ceea ce copilul dumneavoastră are nevoie pentru somn este un scutec, un body, pijamale și sacul de dormit. Dacă temperatura din cameră este crescută, mai ales vara, au nevoie chiar și de mai puțin de atât. Dacă copilul dumneavoastră transpiră în zona gâtului, în cameră este prea cald. Nu îi puneți o pălăriuță pe cap pentru somn, bebelușii își reglează temperatura corpului prin intermediul capului.

Sticle cu apă fierbinte și pături încălzite nu au ce căuta în pătuț, și nici o pătură foarte groasă.

Fumul de țigară este dăunător

Fumatul în preajma copiilor crește riscul de boli, precum și riscul de sindrom al morții subite.

Vă rugăm evitați fumatul pe perioada sarcinii și în timpul primului an!

Zona de locuit ar trebui să fie o zonă fără fumat, mai ales camera în care copilul doarme.

Pătuț separat în dormitorul părinților

În primul an de viață, copilul ar trebui să doarmă în propriul pătuț, în dormitorul dumneavoastră. Sunetul respirației dumneavoastră are un efect pozitiv asupra reglării respirației copilului.

Mobilarea pătuțului:

  • o saltea relativ tare, permeabilă pentru aer
  • fără pernă
  • fără blană, păturici pufoase sau jucării de luat în brațe

Alăptatul este sănătos

Copiii alăptați au un risc scăzut de sindrom al morții subite. Dacă este posibil, ar trebui să alăptați copilul exclusiv în primele 6 luni. Acest lucru întărește organismul bebelușului și sistemul său imunitar.