Perioada 1-3 ani – începe o nouă etapă

La mulți ani cu ocazia primei zile de naștere a micuțului dumneavoastră! De acum nu mai este bebeluș, ci este un copil mic care descoperă lumea din jur, din ce în ce mai activ. Din acest motiv, copilul dumneavoastră are nevoie de o alimentație sănătoasă care să-i ofere suficientă energie și mulți nutrienţi.

Copiii între 1 și 3 ani au nevoi nutriționale speciale. Ei au nevoie de anumiţi nutrienţi, în cantități mari, dar totuși încă nu pot tolera tot ceea ce adulții sau copiii mai mari mănâncă.

Asigurați-le o alimentație sănătoasă, de ex. cu multe fructe și legume, deoarece acum este momentul în care copiii își dezvoltă obiceiurile alimentare pe care este posibil să le păstreze întreaga viață.

La această vârstă, în mod particular, copiii dezvoltă dorința naturală de a face cât de mult pot ei, de unii singuri. Acest lucru include și a mânca precum adulții. Exprimarea ”pot și singur” devine parte a vocabularului zilnic al copilului, odată ce acesta începe să vorbească.

Încurajați-le bucuria de a fi independenţi și lăsați-i să încerce și să învețe cât de mult se poate despre hrană.

Mulți părinți sunt puțin confuzi privind alimentația corectă la această vârstă. Nu sunt siguri dacă produsele pentru sugar sunt în continuare potrivite sau ce ar putea să mănânce copilul în cadrul meselor familiale. Ne dorim să vă oferim suport pe întreaga perioadă a copilăriei timpurii, prin intermediul ghidului nostru.

Adaptați mesele pregătite în funcție de gradul de dezvoltare al copilului. Unii copii pot mesteca deja foarte bine și preferă să mănânce aceleași alimente ca și restul familiei, în timp ce alții ar putea să aibă în continuare nevoie de piureuri. Când vine vorba despre alegerea alimentelor, există totuși câteva restricții.

Vă rugăm considerați recomandările noastre ca pe un ghid, nu ca pe ceva obligatoriu. Nutriția nu poate urma întotdeauna un plan, pentru că cel mic nu va mânca întotdeauna ceea ce i se oferă - fie nu sunteți acasă, fie nu aveți la dumneavoastră tot ce vă este necesar pentru a urma planul. Este perfect în regulă. Este doar important să-i oferiți mese, conform planului, atunci când este posibil și să-i oferiți o nutriție echilibrată pe perioada săptămânii.