De cât somn are nevoie copilul meu?

Fiecare copil are tiparul și nevoile sale individuale de somn și hrană. Nou-născuții, în mod particular, nu percep în primele săptămâni diferențele între noapte și zi. Părinții nu pot face mai nimic pentru a ajuta la formarea unui tipar.

Puteți sprijini dezvoltarea copilului, dar copilul își va stabili singur ritmul. Unii sugari au un ritm natural puternic. Acești copii vor dormi, de obicei, pe întreaga perioadă a nopții, începând de timpuriu. Alți copii simt senzația de foame sau oboseală în momente diferite, pentru mai multe luni. Ei au nevoie de sprijinul părinților pentru a dobândi o regularitate sau pentru a intra într-un ritm, care să fie acceptabil pentru întreaga familie.

Ritmurile zilnice calme și constante, cu mese regulate, ore de somn sau alte activități, cum ar fi plimbările în aer liber sau anumite ritualuri, sunt importante. O rutină, cum ar fi băița, poveștile de noapte bună sau cântecele de leagăn, poate avea un efect calmant. Vă rugăm nu uitați să vă reîncărcați rezervele de energie proprie cu o dietă echilibrată, suficiente lichide și mai multe pauze decât în mod obișnuit, pe parcursul zilei.

În timpul primelor săptămâni de viață

În timpul primelor săptămâni de viață, pare că copilul dumneavoastră doarme aproape toată ziua. În realitate, bebelușii dorm aproximativ 18 ore pe zi, în reprize de 4 ore, întrerupte de perioade petrecute treji pentru mâncare, schimbat scutece și îmbrățisări.

Pe perioada primelor aproximativ 6 luni

Pe perioada primelor aproximativ 6 luni, bebelușul dumneavoastră învață să distingă între zi și noapte. Simțul pentru acest ritm nu este înnăscut. Ceasul biologic se setează doar după naștere, pe baza indiciilor primite prin intermediul anumitor rutine ale familiei. Cu timpul, episoadele de somn scurte și frecvente se vor transforma în perioade mai lungi de somn. Timpul petrecut treaz se va extinde de asemenea gradual.

Perioada 6 până la 12 luni

Perioada 6 până la 12 luni, pentru majoritatea copiilor, înseamnă aproximativ 11 ore de somn noaptea și câte 1 – 1,5 ore de somn, de două ori pe zi. Perioadele de somn din timpul zilei nu ar trebui să fie mai lungi, pentru că, altfel, copilul ar putea avea probleme în a dormi pe perioada nopții.


Unii părinți nu se simt confortabil să își trezească copilul, deoarece cred că acesta are nevoie de somn. Totuși, pentru a nu perturba crearea unui ritm sănătos, este mai bine să treziți ușor copilul, dacă are tendința să doarmă mai mult în timpul zilei. Nu este mai bine ca copilul să fie morocănos, după ce a fost trezit în timpul zilei, decât să se trezească noaptea odihnit și cu chef de joacă? Folosiți timpul în care copilul este treaz, pe perioada zilei, ca o perioadă de timp pentru a fi alături de el și de a-i sprijini dezvoltarea. Cea mai lungă perioadă în care copilul este treaz, de aproximativ 4-5 ore, ar trebui să fie înainte de ora de culcare, seara. Acest lucru îl va ajuta pe copil să adoarmă ușor și să doarmă pe toată perioada nopții.

În timpul celui de-al 2-lea an

În timpul celui de-al doilea an, copiii au nevoie de aproximativ 13 ore de somn pe zi. Dacă 12 ore de somn sunt pentru perioada nopții, o oră rămâne pentru somnul de după-masa. Unii copii încep să-și reducă somnul din timpul zilei, la o oră la prânz, încă de la vârsta de 10 luni; alții au nevoie de timp până la vârsta de 18 luni.

În timpul celui de-al 3-lea an

Cu cât copiii cresc, cu atât au nevoie de mai puțin somn. În timpul celui de-al treilea an, copiii au nevoie doar de aproximativ 12 ore de somn. Muți copii renunță de tot la obiceiul de a dormi după-masa, în timp ce alții își păstrează acest obicei până la grădiniță.

Informații pentru grupe individuale de vârstă

Următoarele informații, pentru grupe individuale de vârstă, folosesc valori medii. Nevoile individuale de somn variază de la un copil la altul. Diferențe de 1-2 ore nu reprezintă o cauză de îngrijorare. Unii copii au nevoie chiar și de mai puțin somn.

Vârsta Află de cât somn are nevoie copilul tău, pe perioada unei zile (24 ore)
Nou-născut 16 – 20 de ore
3 săptămâni 16 – 18 ore
6 săptămâni 15 – 16 ore
4 luni 9 – 12 ore noaptea & 2 reprize de somn scurte (2 – 3 ore) în timpul zilei
6 luni Aproximativ 11 – 12 ore în timpul nopții & 2 reprize de somn scurte (1 – 1,5 ore) în timpul zilei