Când copiii zâmbesc ...

… părinții simt că li se topește inima și nopțile nedormite și rutina zilnică extenuantă, toate au un sens. Primul zâmbet este un eveniment așteptat și un moment cu adevărat special. Chiar dacă primele încercări de zâmbet, pot fi neintenționate, momentele când credem că vedem un zâmbet pe fața bebelușului, sunt o binecuvântare.

Reflexul de a zâmbi

Zâmbetul pe care îl vedem în primele săptămâni de viață este un reflex cauzat de o tensiune instinctivă a mușchilor ce face să pară că bebelușul ne oferă un mic zâmbet. Acest lucru se întâmplă, mai ales, când nou născutul doarme. Dacă sunteți norocoși, puteți să observați această expresie în timpul unei ecografii, înaintea nașterii.

Zâmbetul social

Nu există reguli referitoare la momentul când un copil va începe să zâmbească intenționat. Mulți bebeluși vor începe să ofere un zâmbet “adevărat”, ce include și ochii, când au aproximativ 5 săptămâni. De atunci înainte, vor zâmbi tuturor pe care îi consideră prietenoși.

Zâmbetul specific

Acesta este oferit, de regulă, doar părinților și unor persoane considerate familiale. Zâmbetele specifice sunt oferite, în special, când copiii au aproximativ 5 luni. Aceste zâmbete sunt expresive și fericite. Bebelușul vă recunoaște fețele și reacționează specific.

 

Nu aveți de ce să îl învățați cum să zâmbească – zâmbetul se va dezvolta de la sine. De asemenea, nu veți putea impune apariția unui zâmbet.

Deși grimasele, gâdilatul și jocurile amuzante, pot fi de ajutor, veți obține un zâmbet doar dacă bebelușul va dori acest lucru! De fapt, acest lucru face zâmbetul unui copil un gest pe care banii nu îl pot cumpăra.