Dezvoltarea abilităților motorii

Aici vă oferim o scurtă imagine de ansamblu asupra stadiilor de dezvoltare ale abilităților motorii la care să vă așteptați în primele 12 luni.

Vă rugăm luați în considerare: fiecare copil se dezvoltă în mod individual. Mulți copii vor trece de la o etapă a dezvoltării la cealaltă, pe măsură ce cresc, alți copii se vor dezvolta dintr-o dată. Dacă aveți îndoieli privind dezvoltarea copilului dumneavoastră, vă rugăm consultați medicul.

Vârsta (aprox.) Mișcarea    
Nou-născut Copilul dumenavoastră face mișcări necontrolate care sunt puternic determinate de reflexe (involuntare). Dacă îi veți da copilului un deget, se va prinde de el imediat. Dacă veți atinge talpa piciorului lui, piciorușul se va strânge ca și cum ar vrea să apuce ceva.    
3 luni Bebelușul dumneavoastră poate să-și țină capul de unul singur, atunci când stă pe burtă sau în funduleț. Copilul poate ține un obiect o perioadă scurtă.    
3-7 luni Copilul dumneavoastră începe să se întoarcă: mai întâi într-o parte, apoi de pe burtă pe spate și înapoi de pe spate pe burtă. Obiectele sunt prinse cu ambele mâini la început, mai târziu obiectele mai mici pot fi prinse cu o singură mână și transferate în celaltă.    
7-10 luni Acum e timpul să îndepărtați pericolele din locuință: copilul dumneavoastră va începe să se miște independent (târât, de-a bușilea) și învață să stea în fund. Obiectele mici pot fi ridicate cu ajutorul degetului mare și a celui mijlociu, apoi copilul va putea să prindă și o firmitură cu ajutorul buricelor degetelor (prindere pensetă).    
9-13 luni Copilul dumneavoatsră poate sta în fund singur și fără ajutor.    
9-15 luni Copilul dumneavoastră învață să se ridice cu ajutorul obiectelor de mobilier și să se miște de-a lungul lor, ținându-se de acestea.    
9-20 luni Copilul dumneavoastră poate să meargă fără ajutor și descoperă lumea pe propriile picioare.    
       

Copilul dumneavoastră va învăța singur să meargă de-a bușilea, să stea în fund și să meargă atunci când va fi pregătit. Unii copii pur și simplu sar peste o etapă a dezvoltării, de ex. mersul de-a bușilea sau târâitul, alții își dezvoltă propriile metode de a se deplasa, de ex. rostogolitul.

Îl puteți încuraja pe copilul dumneavoastră, oferindu-i posibilitatea de a exersa și a aduna experiență. Poziționați păturica pentru copii pe podea, cât de des se poate, și lăsați-l să se miște. Atunci când copilul este treaz, alternați poziționarea sa pe burtă cu poziționarea sa pe spate. Pentru o perioadă scurtă, copilul poate chiar să stea și în fund, într-un scaun pentru copii.

Faceți mult spațiu pentru copilul dumneavoastră în casă, înlăturând potețialele periocole. Acum copilul se poate mișca nerestricționat.