Componentele laptelui matern:

Toți nutrienții importanți

În primele luni de viață, laptele matern este singura sursă pentru cei mai importanți nutrienți necesari unui copil pentru o creștere sănătoasă. Din acest motiv, este foarte important ca mama să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată. Fructele proaspete, legumele, produsele integrale și peștele, cel puțin o dată pe săptămână, sunt importante pentru a-i oferi copilului vitamine, minerale, oligoelemente, și acizi grași importanți.

Conform medicilor pediatri, doar vitamina D și fluorul ar trebui administrate adițional laptelui de mamă, ca măsură profilactică. În cazul deficitului de vitamină D, este perturbată integrarea calciului în oase și acest lucru poate cauza probleme mai târziu în viață. În zona noastră de glob, unde este puțin soare pe perioada iernii și dermatologii recomandă evitarea expunerii intense la soare pe perioada verii, sugarii ar trebui să primească zilnic vitamina D în primul an de viață.

Este, de asemenea, recomandat ca și fluorul să fie suplimentat pentru a reduce riscul de degradare dentară.

LCP (Omega-3 & 6)

LCP (Omega-3 & 6) au un rol important în dezvoltarea creierului, a sistemului nervos și a vederii.
Acizii grași LCP (sau LC-PUFA) sunt acizi grași polinesaturați. Ei au un rol important în dezvoltarea creierului, a sistemului nervos și a vederii. Cei mai importanți acizi grași LCP pentru o dezvoltare sănătoasă sunt acidul arahidonic (AA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Aceștia se găsesc și în laptele matern.

Omega-3 sunt în mod particular importanți, în cazul sugarilor, pentru dezvoltarea celulelor creierului și a celulelor nervoase. Deoarece creierul crește și se maturizează atât de mult în primii doi ani de viață, consumul regulat de acizi grași Omega-3 este deosebit de important: 0,5% din aportul energetic zilnic al unui sugar ar trebui să fie acoperit prin acizi grași Omega-3.

Culturi naturale ale acidului lactic

Laptele matern conține diferite culturi ale acidului lactic care îi ajută pe sugarii alăptați să dezvolte o floră intestinală sănătoasă. Mamele le oferă copiilor lor culturi protective ale acidului lactic prin laptele matern. Culturile protective naturale se stabilesc la nivel intestinal și pot preveni răspândirea unor germeni nedoriți sau dăunători. Copiii alăptați își construiesc prin urmare, un "scut de protecție" special, 70% din sistemul imunitar fiind în intestin.

Fibrele dietetice din laptele matern

Fibrele dietetice din laptele matern (oligozaharidele din laptele matern) servesc ca hrană pentru culturile protectoare ale acidului lactic și, prin urmare, contribuie la o floră intestinală sănătoasă.

Alte componente valoroase protectoare ale laptelui matern

Copiii primesc prin laptele matern și alte componente protectoare care contribuie la dezvoltarea lor sănătoasă.
Câteva exemple găsiți mai jos:

  • Anticorpi (imunoglobuline) sau lizozim: au efect direct asupra bacteriilor
  • Antioxidanți și variate substanțe mesager: ajută în lupta împotriva infecțiilor
  • Lactoferină: ajută corpul să absoarbă fierul și este eficientă împotriva bacteriilor
  • Nu toate funcțiile unor componente ale laptelui matern sunt cunoscute
  • Multe alte componente nu au fost deloc studiate încă