Meniu

Dezvoltarea vorbitului și a limbajului

Să vă spun ceva ...

Aici vă oferim o scurtă imagine de ansamblu asupra stadiilor în ceea ce privește dezvoltarea vorbitului și a limbajului bebelușului dumneavoastră.

Vă rugăm luați în considerare: dezvoltarea vorbitului și a limbajul diferă de la un copil la altul. Toate informațiile sunt doar puncte de referință generale. Dacă aveți îndoieli privind dezvoltarea copilului dumneavoastră, vă rugăm consultați medicul.

Vârsta (aprox.) Înțelegerea limbajului Dezvoltarea limbajului și a vorbitului
0-1 luni Din sunetul vocii dumneavoastră, copilul vă poate recunoaște starea de spirit Plânsul
2-3 luni Chițăitul, gânguritul
de la 3 luni Copilul ”răspunde” atunci când vorbiți cu el Râsul, testarea vocii cu sunete vocale, chițăit, șoptit
7-9 luni Poate face diferența între diferite tipuri de propoziții (întrebări, cerințe, etc.); copilul dumneavoastră răspunde cu tonalități și sunete diferite Lanțurile de silabe, apoi silabele duble ”da-da”
9-13 luni Copilul înțelege cerințe simple (”dă-mi mașinuța”); dă din cap pentru ”nu” Primele cuvinte, silabe dublate cu sens: ”mama”, ”tata”
8-20 luni Vocabular de 50-200 de cuvinte
20-24 luni Propoziții din două cuvinte ”Felix încercat”
2½ ani Propoziții neformate din mai multe cuvinte; auto-numire prin ”eu”
3 ani Copilul poate urmări o poveste scurtă. Creștere puternică a vocabularului.
A doua vârstă a întrebărilor (cine, cum, ce, de ce)
4 ani Toate sunetele pot fi pronunțate corect (cu excepția s, ș)

Puteți să ajutați copilul în ceea ce privește dezvoltarea limbajului și a vorbitului, vorbindu-i cât de mult se poate. Spuneți-i povești, uitați-vă la cărți cu imagini împreună și vorbiți-i despre ceea ce vedeți și auziți împreuna și despre ceea ce faceți. Ascultați cu atenție și lăsați-l întotdeauna să termine propoziția.

Răspundeți la toate întrebările copilului dumneavoastră, chiar dacă pare că nu se mai termină. Nu corectați copilul atunci când pronunță greșit ceva, mai bine repetați exprimarea corectă liniștit. (”Minge stlicat” – ”Da, mingea este stricată”)

Căutare produs diversificare