Dezvoltarea vorbitului și a limbajului

Să vă spun ceva ...

Aici vă oferim o scurtă imagine de ansamblu asupra stadiilor în ceea ce privește dezvoltarea vorbitului și a limbajului bebelușului dumneavoastră.

Vă rugăm luați în considerare: dezvoltarea vorbitului și a limbajul diferă de la un copil la altul. Toate informațiile sunt doar puncte de referință generale. Dacă aveți îndoieli privind dezvoltarea copilului dumneavoastră, vă rugăm consultați medicul.

Vârsta (aprox.)Înțelegerea limbajuluiDezvoltarea limbajului și a vorbitului
0-1 luniDin sunetul vocii dumneavoastră, copilul vă poate recunoaște starea de spiritPlânsul
2-3 luni Chițăitul, gânguritul
de la 3 luniCopilul ”răspunde” atunci când vorbiți cu elRâsul, testarea vocii cu sunete vocale, chițăit, șoptit
7-9 luniPoate face diferența între diferite tipuri de propoziții (întrebări, cerințe, etc.); copilul dumneavoastră răspunde cu tonalități și sunete diferiteLanțurile de silabe, apoi silabele duble ”da-da”
9-13 luniCopilul înțelege cerințe simple (”dă-mi mașinuța”); dă din cap pentru ”nu”Primele cuvinte, silabe dublate cu sens: ”mama”, ”tata”
8-20 luni Vocabular de 50-200 de cuvinte
20-24 luni Propoziții din două cuvinte ”Felix încercat”
2½ ani Propoziții neformate din mai multe cuvinte; auto-numire prin ”eu”
3 aniCopilul poate urmări o poveste scurtă.Creștere puternică a vocabularului.
A doua vârstă a întrebărilor (cine, cum, ce, de ce)
4 ani Toate sunetele pot fi pronunțate corect (cu excepția s, ș)

Puteți să ajutați copilul în ceea ce privește dezvoltarea limbajului și a vorbitului, vorbindu-i cât de mult se poate. Spuneți-i povești, uitați-vă la cărți cu imagini împreună și vorbiți-i despre ceea ce vedeți și auziți împreuna și despre ceea ce faceți. Ascultați cu atenție și lăsați-l întotdeauna să termine propoziția.

Răspundeți la toate întrebările copilului dumneavoastră, chiar dacă pare că nu se mai termină. Nu corectați copilul atunci când pronunță greșit ceva, mai bine repetați exprimarea corectă liniștit. (”Minge stlicat” – ”Da, mingea este stricată”)