Microplastice: Particule Mici – Impact Major

Termenul de "microplastice" apare, din ce în ce mai des, în discuțiile despre protecția mediului. Dar ce sunt microplasticele? Vă vom spune mai multe aici ...

Ce sunt microplasticele?

Niciunul dintre produsele noastre de îngrijire a pielii HiPP BabySanft nu a conținut sau va conține vreodată microplastice.

Termenul de microplastice se referă la particule solide nedizolvate care sunt mai mici de 5 milimetri.

Sunt fie microplastice primare, fie secundare:

  • Unii producători folosesc în mod deliberat microplasticele primare ca ingrediente în produsele cosmetice. Acestea servesc, de obicei, ca particule abrazive în pastele de dinți, exfoliante sau geluri de duș. 
  • Microplasticele secundare, pe de altă parte, sunt derivate din descompunerea resturilor de plastic mai mari. Un exemplu în acest sens, sunt pungile de plastic care se transformă în microplastice, poluând mările și oceanele.

Deci termenii „primar” și „secundar” se referă la originea microplasticelor.

Poluarea mediului înconjurător din cauza microplasticelor

Ce sunt polimerii lichizi?

Polimerii lichizi sunt materiale plastice, realizate sintetic. Spre deosebire de microplastice, acești polimeri nu sunt particule solide în produsele cosmetice, ci sunt constituenți lichizi ai produsului.

Polimerii lichizi au fost utilizați, pe scară largă, în cosmetică (dar nu de către HiPP), unde servesc diferite scopuri, cum ar fi:

  • pentru a obține o vâscozitate cu o consistență asemănătoare unui gel sau a unui șampon
  • pentru a forma o peliculă pe piele astfel încât aceasta să se simtă moale și suplă

Care este diferența între microplastice și polimerii lichizi?

În general, termenii de "microplastice" și de "polimeri lichizi" sunt, din păcate, adesea folosiți ca sinonimi.

Cu toate acestea, microplasticele sunt, întotdeauna, particule solide de diferite forme, cum ar fi microbile sau fibre subțiri (mai mici de 5 mm).

Polimerii lichizi, pe de altă parte, nu se găsesc, niciodată, în formă solidă în cosmetice, ci întotdeauna într-o soluție sau într-o emulsie.

Cum ajung microplasticele și polimerii lichizi în natură?

Pe lângă microplasticele solide, polimerii lichizi au fost tot mai des subiectul dezbaterii publice, deoarece sunt greu biodegradabili sau deloc biodegradabili.

Majoritatea microplasticelor și a polimerilor lichizi din produsele pentru spălare sunt filtrate și intră în stațiile de epurare cu apă uzată, unde sunt reținute în nămolul de epurare.

În Germania, acest nămol este, în mare parte, incinerat, dar este parțial folosit și ca îngrășământ.

De asemenea, acele microplastice sau polimeri lichizi folosiți în creme și loțiuni pot ajunge în mediul înconjurător după curățarea pielii sau spălarea hainelor purtate sau a prosoapelor.

Polimeri lichizi la HiPP?

Protecția sănătății (dar și a mediului înconjurător) este prioritatea noastră.

Nu avem informații care să indice probleme ale mediului înconjurător asociate cu polimerii dizolvați sau emulsionați. Cu toate acestea, deoarece nu sunt biodegradabili, preferăm, ca o măsură de protecție, să nu îi mai folosim pe viitor.

NOU:

Produsele cu acest simbol nu conțin microplastice. Nici în formă solidă, nici în formă lichidă!