Ce este de făcut împotriva constipației?

În mod obișnuit, sugarii prezintă 2 - 3 scaune zilnic, dar totuși fiecare copil în parte este diferit. Unii sugari au mai multe scaune zilnic și unii au scaun doar o dată la 5 zile. Constipația este atunci când copilul prezintă un scaun tare, mai puțin de o dată pe săptămână, și chiar și atunci cu efort.

Important: dacă copilul dumneavoastră prezintă probleme digestive ar trebui să consultați medicul pediatru.

Constipația atunci când copilul este exclusiv pe formulă de lapte

Dacă copilul dumneavoastră este hrănit doar cu lapte praf, vă rugăm asigurați-vă că folosiți cantitățile corecte de pudră și apă și că utilizați măsura dozatoare din pachet. Copilul dumneavoastră va primi lichidele de care are nevoie doar cu raportul corect de pudră:apă.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă o tendință la scaune mai tari, utilizarea HiPP Combiotic® l-ar putea ajuta. Formulele de lapte HiPP Combiotic® conțin, printre altele, fibre dietetice importante (GOS din lactoză). Aceste fibre ajută la înmuierea scaunului. Laptele matern conține, de asemenea, fibre dietetice naturale – unul dintre motivele pentru care copiii alăptați, de obicei, prezintă scaune mai moi decât cei hrăniți cu lapte praf.

Asigurați-vă că copilul dumneavoastră are parte de suficientă mișcare în mod regulat, deoarece digestia poate fi stimulată prin rostogoliri și dat din piciorușe și mânuțe. Gimnastica pentru sugari poate, de asemenea, să ajute și poate fi foarte distractivă pentru copil.

Masați ușor stomacul bebelușului în sensul acelor de ceasornic.

Constipația la introducerea alimentației complementare

Când este introdusă hrana de diversificare, de multe ori copiii au scaune mai tari și mai rar. Este normal ca copiii să depună mai multi efort decât de obicei. Atât timp cât copilul nu plânge și nu simte durere, nu este cazul să vă faceți griji.

De obicei scaunul se reglează de la sine, după o perioadă, și sistemul digestiv se obișnuiește cu noua hrană.

Pentru a face scaunul mai moale, puteți încerca următoarele sfaturi:

  • Asigurați-vă că copilul primește suficiente lichide. Ceaiuri sau sucuri de fructe cu efect de înmuiere a scaunului, oferite între mese, pot ușura de multe ori aceasă problemă.
  • Atunci când este vorba despre hrana pentru copii ar trebui să folosiți o varietate de alimente cu efect de înmuiere (asemenea informații găsiți pe etichete), cum ar fi de ex. HiPP Măr, HiPP Prune sau mese cu cereale integrale (Fruct & Cereale).
  • De asemenea, mișcarea sau masajul ușor pot ajuta digestia. Oferiți-i copilului dumneavoastră suficiente ocazii de a fi activ. Acest lucru ajută musculatura și degestia.

Important: dacă problemele cu scaunul persistă, consultați medicul.