Cum să-mi obișnuiesc copilul cu hrana complementară?

Începutul consumului de hrană complementară cu lingurița

În funcție de stadiul de dezvoltare al copilului dumneavoastră, în jurul vârstei de 6 luni, hrănirea cu lapte nu îi va mai fi suficientă. Experții în nutriție recomandă, pentru acest moment, extinderea meniului prin adăugarea meselor de legume, cartofi și carne. Carnea nu este doar bogată în proteine, este, de asemenea, cea mai bună sursă naturală de fier.

Prima săptămână de diversificare

Mic dejun Lapte matern sau, în cazuri individuale, Formulă de lapte de început, doar la recomandarea medicului*
Dimineața mai târziu Lapte matern sau, în cazuri individuale, Formulă de lapte de început, doar la recomandarea medicului*
La prânz Legume HiPP ( de ex. HiPP Primul Morcov, Primul Dovleac), urmate de lapte
După-amiaza Lapte matern sau, în cazuri individuale, Formulă de lapte de început, doar la recomandarea medicului*
Seara Lapte matern sau, în cazuri individuale, Formulă de lapte de început, doar la recomandarea medicului*
Dacă este necesar Apă pentru sugari, ceai neîndulcit, sucuri diluate

* Sfat important: Alăptarea este cea mai bună modalitate de hrănire pentru copilul dumneavoastră. Cereți sfatul medicului înainte de a introduce o formulă de lapte de început.

Începeți diversificarea după 4-6 luni, la recomandarea medicului

 • La prânz, înaintea mesei de lapte, începeți cu 4-6 linguri de HiPP Legume, de ex. "Primul Morcov" sau "Primul Dovleac".
 • După legume, dați-i copilului laptele obișnuit până când se satură.
 • Creșteți cantitatea de legume, cu câteva lingurițe în fiecare zi.
 • Dacă copilul dumneavoastră nu acceptă legumele imediat: doar aveți răbdare. Încercați, în mod repetat, câteva zile.
 • Utilizați o linguriță de plastic plată, cu margini rotunjite.

Din a doua săptămână a diversificării

 • Continuați cu legume cum ar fi "Morcovi și Cartofi", pe care le puteți adăuga acum în meniu.

Ce urmează?

 • După ce copilul dumneavoastră s-a obișnuit cu legumele, puteți să folosiți și mese de carne, de exemplu "Morcovi și Cartofi cu Vițel”.
 • O masă cu carne este importantă pentru a-i oferi copilului dumneavoastră suficient fier.
 • Odată ce copilul ajunge să mănânce un borcan întreg (190 g), excludeți laptele de la masa de prânz.
 • Câteva lingurițe de HiPP Fructe sau HiPP Fruct & Cereale, după un Meniu HiPP "de la 4 luni", completează masa de prânz. Vitamina C din fructe promovează absorbția fierului.
 • Ca următor pas, masa de lapte de seara poate fi înlocuită de cereale cu lapte. Acestea sunt disponibile sub formă de Cereale Good-Night la borcan sau sub formă de pudră pe care să o amestecați cum doriți.
 • Ca a 3-a masă, o masă de cereale și fructe (de ex. HiPP Fruct & Cereale) poate fi oferită, după-masa, în locul mesei de lapte.
 • Când copilul este diversificat și una dintre mesele de lapte a fost complet înlocuită, după 6 luni, dacă mănâncă lapte praf, puteți trece la o formulă de lapte de continuare*. Copiii alăptați vor fi alăptați în continuare!

* Laptele matern este cel mai bun pentru copilul dumneavoastră. Întotdeauna cereți sfatul medicului înainte de introducerea unei formule de lapte de continuare.

Sfat: Cu cât devine mai solidă hrana copilului dumneavoastră, problema unei băuturi devine mai importantă. Prin urmare, oferiți-i copilului lichide, dar nu-l forțați să bea. În mod particular potrivite sunt de ex. HiPP Apă pentru sugari, HiPP Ceaiuri sau sucuri de fructe diluate (1 parte suc de fructe la 2 părți de apă).

Important: Niciodată nu lăsați copilul să sugă din biberon pentru o perioadă lungă de timp. Dacă copilul dumneavaostră bea doar puțin la început, nu vă îngrijorați. Atâta timp cât scaunul copilului este moale și scutecele sunt umede și grele, copilul dumneavoastră primește suficiente lichide.