Suzeta bebelușului

Mulți bebeluși vor începe să își sugă degetul mare, încă din pântece, și vor avea dorința de a proceda similar și după naștere. Își vor suge degetul mare când le este foame, dar și când se simt obosiți sau sunt supărați. Acest gest îi ajută să se relaxeze sau îi liniștește. Există multe “obiecte” pe care bebelușii le folosesc, în acest sens. Sânii mamei, dar și suzetele sunt cele mai frecvent utilizate obiecte, însă nelipsite sunt și degetul mare, o jucărie sau o pătură. Există puțini bebeluși care nu au acest obicei. Pentru mulți bebeluși, în primii ani de viață, suzeta rămâne cel mai de încredere companion.

Suzeta - da sau nu?

Folosirea suzetei este un subiect intens dezbătut în multe studii. Există avantaje și dezavantaje: îl ajută pe bebeluș să adoarmă și îl calmează, iar efectul de liniștire, îl pregătește pentru somnul de prânz sau somnul de noapte. Cum bebelușii își vor suge degetul mare sau un colț al păturii, are sens să îi oferiți o suzetă. Pe de altă parte, suzeta are reputația că influențează dezvoltarea maxilarului.

Totuși, în zilele noastre, mute suzete sunt realizate împreună cu medicii stomatologi și ortodonți pentru a avea o formă anatomică și pentru a nu influența negativ dezvoltarea maxilarului, făcându-le sigure pentru uz, în primii ani de viață.

Ce tip de suzetă?

Suzetele sunt confecționate fie din silicon sintetic, fie din latex natural (cauciuc natural).

Deși latexul natural este puțin mai moale, unora dintre copii le poate cauza alergii. De asemenea, tetinele din latex au o durată de viață mai scurtă decât cele din silicon deoarece, cu timpul, devin poroase.

Tetinele din silcon sunt realizate dintr-un material foarte dens, deci mai puțin elastic. Acest tip de tetine sunt ușor de distrus de dinții celor mici și trebuie să fie des verificate pentru crăpături. Dacă sunt observate, suzeta trebuie să fie schimbată.

Până la urmă, materialul preferat de bebeluș este o chestiune de preferințe personale. Lăsați-l să încerce și să aleagă ce îi place mai mult!

Renunțarea la suzetă

Este recomandat să îl dezobișnuiți pe cel mic de folosirea suzetei între a doua și a treia aniversare întrucât acest obicei poate deveni periculos pentru dantură, după o anumită vârstă. Sfătuiți-vă și cu medicul pediatru sau cu medicul dentist. Deși renunțarea la suzetă poate părea o operațiune stresantă, nu trebuie să fie așa.

Există o serie de metode ce vă pot fi de folos în această perioadă:

  • Încet, dar hotărât, reduceți durata de folosire a suzetei și limitați folosirea doar la anumite momente ale zilei (de exemplu, înainte de somn).

 

  • Oferiți suzeta cadou altui copil și explicați-i copilului dumneavoastră că celălalt copil are nevoie mai mare de ea, întrucât copilul dumneavoastră este deja mare.
  • Aranjați o întâlnire cu Zâna Suzetă! Împreună cu cel mic, așezați suzeta pe pervazul geamului pentru ca Zâna Suzetă să o ia și sa îi pună la schimb un mic cadou.