Albinele, ajutoarele noastre active - de neînlocuit în viața noastră

De ce sunt importante albinele pentru noi toți?

Bâzâitul albinelor ne animă grădinile, mierea lor ne îndulcește viața, otravă este folosită în medicină împotriva inflamației, lumânările din ceară de albine ne luminează serile iar propolisul este bun pentru sistemul nostru imunitar.

Aceste mici viețuitoare sunt neprețuite pentru noi, oamenii. Prin munca lor grea, ele realizează lucruri uimitoare și sunt unele dintre cele mai importante vietăți din întreaga lume. Cea mai importantă sarcină a lor este polenizarea plantelor. Fără acest serviciu gratuit oferit de către albine, ar trebui să ne descurcăm fără o treime dintre produsele alimentare pe care le utilizăm acum.

Mierea de albine este un pilon esențial al ecosistemului nostru. Mai mult de 80% dintre plantele ce înfloresc, depind de polenizare. Fără această polenizare încrucișată, multe plante nu ar putea să producă fructe și semințe. Întregul nostru spațiu rural, dieta noastră și existența multor specii de plante și de animale ar fi amenințate.

Albinele sunt esențiale pentru lumea plantelor. La rândul lor, albinele depind, pentru a se hrăni, de polenul și de nectarul din plante. Este un ciclu de dăruire și de primire. Cu câțiva ani în urmă, pe câmpuri și pe pajiști se găsea o gamă variată de plante, cu diferite flori. Câmpurile cu cereale ofereau un amestec de mac, de flori de porumb și de multe alte flori și ierburi sălbatice; pajiștile erau covoare colorate de flori. Industrializarea agriculturii a distrus o mare parte din această abundență.

Plantele ecologice lipsesc din câmpurile de cereale convenționale și, în zilele noastre, sunt doar verzi sau galbene. Pajiștile au fost transformate în zone intensive de pășunat. Prin urmare, albinele sunt adesea înfometate și, fără hrănirea suplimentară primită din partea apicultorilor, în unele regiuni, nu ar putea supraviețui.

Utilizarea spray-urilor, cum ar fi insecticidele și erbicidele, amenință existența albinelor. Substanțele sunt absorbite de albine - fie le otrăvesc, fie le distrug capacitatea de orientare astfel încât albinele nu își mai găsesc drumul spre stup și mor.

Cultivarea plantelor modificate genetic are, de asemenea, o influență negativă asupra albinelor. Echilibrul biologic este amenințat, iar diversitatea naturală este din ce în ce mai limitată. Albinele nu pot face diferența dintre o plantă modificată genetic și una nemodificată. Astfel, insectele își răspândesc încărcătura periculoasă și contaminează, prin îndeplinirea misiunii lor naturale, zonele nemodificate genetic cu tehnologia agro-genetică.

Alte pericole, provenite din globalizare, sunt bolile, paraziții și virușii. Albinele noastre nu le recunosc și nu au mecanisme de apărare împotriva lor. Un exemplu bine cunoscut este acarianul varroa din Asia. Fără tratament oferit de apicultori împotriva acestuia, toate coloniile de albine ar dispărea.

HiPP sprijină asociația Mellifera e. V. care promovează apicultura ecologică și protecția albinelor prin

• Realizarea pajiștilor pentru albine

• Cercetarea și instruirea oferite de Mellifera e.V.

• Înființarea de trasee de educație pentru albine

 

Viața albinei

Într-un stup trăiesc aproximativ 40.000 de albine. În fiecare colonie, există o singură regină albină. Ea este mai mare decât celelalte și este ușor de recunoscut datorită corpului ei lung și a aripilor scurte. Singura ei sarcină este de a depune până la 2.000 de ouă pe zi, asigurând astfel continuitate populației de albine. Regina se împerechează doar o singură dată în viața ei prin așa-numitul zbor nupțial din aer. Acest proces poate dura câteva zile, timp în care regina se împerechează cu o mulțime de trântori, albinele masculine.

Albinele lucrătoare reprezintă cea mai mare parte a coloniei.

Durata lor de viață depinde de cât de grea este munca pe care trebuie să o realizeze.

Albinele care sunt foarte active în timpul verii nu trăiesc la fel de mult ca cele active în timpul iernii. Albinele lucrătoare au grijă și hrănesc larvele și regina. Ele construiesc stupul, producând ceară pentru faguri și produc miere din nectar.

După aproximativ trei săptămâni, albinele lucrătoare devin albine zburătoare. Ele zboară din stup, colectează nectar, polen și apă și aduc totul înapoi la stup. În fiecare stup, există, de asemenea, multe mii de albine masculi - trântorii. Ei nu au o ințepătură otrăvitoare și se nasc din ouă nefertilizate. Funcția lor este să se împerecheze cu regina. Deoarece nu se pot hrăni, ei sunt hrăniți și îngrijiți de albinele lucrătoare. Ei mor imediat după împerechere sau, cel mai târziu, în timpul iernii, când nu există suficientă mâncare și sunt împinși din cuib.

Albinele, bondarii, fluturii etc. sunt de neînlocuit. Ca polenizatori ai florilor, ei asigură existența unei varietăți de plante și de animale.

Legătura dintre cooperarea valoroasă a insectelor polenizante și randament este evidențiată prin recolta de fructe: fără polenizarea din primăvară a florilor de măr, realizată de albine și de alte insecte, recolta de mere din toamnă ar fi săracă și cu o calitate scăzută.

Astfel de exemple, de relații interdependente, există chiar și în cazul plantelor sălbatice. Pentru a supraviețui de la începutul primăverii și până la sfârșitul toamnei, albinele au nevoie de suficient spațiu și de mâncare.

Grădinarii oferă vizitatorilor florilor multe modalități prin care să primescă spațiu și mâncare, în grădinile lor.

Modul în care puteți ajuta albinele:

  • Cumpărați produse ecologice
  • Cumpărați miere de la furnizori locali 
  • Sponsorizați albinele www.beegood.de

1. În bucătăria de gradină

Plantele proaspete nu sunt doar ingredientele gustoase din mâncarea noastră, ci sunt și îndrăgite de insecte.

Lăsați-le să înflorească și albinele, bondarii, etc. vor fi atrase de plante, cum este salvia, cimbrul, busuiocul, menta, balsamul de lămâie, mărarul, maghiranul, cimbrul, leușteanul și arpagicul. Legume, precum ceapa, morcovii și prazul, sunt surprinzător de frumoase atunci când li se permite să înflorească.

Împrospătați marginile ghivecelor de legume cu gălbenele și limba mielului.

Într-un pat de flori

Multe tufișuri și flori de vară anuale sau bienale sunt furnizori de nectar și de polen. Pentru insecte este important ca florile să nu fie "umplute". În primăvară, plantele cu bulbi sunt, în mod special, potrivite (de exemplu, ninsoare, crocus, scilla, narcisa). Pentru albine, cele mai multe dintre plantele compozite sunt interesante (de exemplu, astrele, floarea soarelui), dalii nealimentate, nalba, reseda. Puteți, de asemenea, să atrageți insectele prin intermediul plantelor din balcon sau a plantelor din ghivece (de exemplu, reseda, floare clopotnita, galbenă, gloria de dimineață).

În loc să plantați geraniums pe balcon, care nu are valoare pentru insecte, de ce să nu plantați scaevola?

3. Copacii și tufișurile din grădină

La începutul primăverii, copacii și tufișurile înflorite oferă deja hrană insectelor. Speciile native furnizează flori și fructe. Următoarele sunt potrivite: pomii fructiferi, tufișurile fructelor de pădure, cornus, amelanchier, ligustrum, tufișurile de zăpadă, salcia, căpșunele, afinele și trandafirii sălbatici.

Informații suplimentare despre "peisajul înflorit din grădina dvs. sau de pe balconul dvs." pot fi găsite pe  www.bluehende-landschaft.de