De fapt, ce înseamnă biodiversitatea?

Biodiversitatea descrie varietatea vieții de pe planeta noastră. 

Acesta este motivul pentru care este cunoscută și ca varietate biologică și reprezintă toate organismele vii, plantelele și animalele, precum și sistemele ecologice din care acestea fac parte.

Biodiversitatea este structurată astfel:

1) diversitatea ecosistemelor (aceasta include simbioza, habitatele și peisajele)

2) diversitatea speciilor

3) diversitatea genetică în cadrul speciei (Sursa: Agenția Federală Germană pentru Conservarea Naturii)

Biodiversitatea reprezintă o bază fundamentală pentru existența umană. Oferă numeroase "servicii gratuite" provenite din natură, cum ar fi:

  • produsele alimentare
  • medicină / cosmetice
  • alte materii prime, fără de care nu am putea supraviețui.

Dacă ați aduna cât de mult ne-ar taxa natura pentru aceste servicii gratuite și ați compara cu ceea ce produc oamenii și cu serviciile pe care le furnizează, această ”taxă” ar fi de 500.000 de ori mai mare pe an.

Cu toate acestea, natura este distrusă din ce în ce mai mult, de exemplu, prin despădurirea pădurilor tropicale, prin poluarea mediului sau prin utilizarea excesivă a îngrășămintelor și a toxinelor. Acestea reprezintă principalele amenințari pentru biodiversitate.

În fiecare zi, până la 130 de specii de animale și de plante ajung pe cale de dispariție! Dintre cele 2 milioane de specii cunoscute în prezent, 41% (820.000) sunt deja pe cale de dispariție.

Există, prin urmare, multe motive ecologice, economice, sociale, dar și etice, pentru care ar trebui să protejăm și să încurajăm biodiversitatea.

Cum se implică activ HiPP în promovarea biodiversității?

Agricultura ecologică protejează solul și apele subterane de îngrășămintele și pesticidele artificiale.
Pajiște de flori cu plante indigene pentru a asigura o sursă adecvată de hrană pentru albine și alte insecte.
Ehrensberger Hof: fermă model agricol pentru diversitatea biologică.

    • Agricultura ecologică protejează solul și pânza freatică de îngrășăminte și de pesticide artificiale, încurajează agricultura ecologică și echitabilă din punct de vedere social, precum și fertilitatea solului.

    • Protecția climei și a apelor prin procese de producție atent alese și eficiente, din punct de vedere energetic.

    • Utilizarea soiurilor tradiționale de fructe și de legume pentru produsele HiPP.

    • Utilizarea hârtiei reciclate pentru protejarea pădurilor.

    • Utilizarea 100% a peștilor din metodele de pescuit sustenabile (MSC) sau din acvacultura ecologică.

    • Susținerea unei asociații din industria semințelor care cultivă soiuri polenizante vechi și deschise.

    • Promovarea materialelor didactice împotriva ingineriei genetice verzi (ediția școlară "Life out of the control").

    • Punerea în practică a unui model de agricultură pentru biodiversitate, ca model pentru producătorii HiPP.

    • Sprijin pentru Mellifera e.V. care promovează apicultura sustenabilă, adecvată și ecologică.

    • Furnizarea unei pajiști de 3 hectare de flori cu plante native din propria fermă, pentru a furniza alimente adecvate pentru albine și alte insecte.