Săptămâna 17 a sarcinii: bebelușul dvs. crește rapid

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 17

Copilul dvs. nenăscut are acum o dimensiune cuprinsă între 11 și 12 centimetri, care este cam de mărimea unei pere. Cântărește 100 de grame, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din greutatea unei pere medii. În săptămâna 17, principalele evoluții sunt lungimea bebelușului, trăsăturile faciale și reflexele și simțurile. În curând vor începe să se îngrașe sub formă de grăsime subcutanată, care va fi crucială pentru supraviețuirea în afara uterului.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Până în săptămâna 17, fața bebelușului dvs. este aproape complet formată. Ochii lor s-au deplasat din partea feței către centru, nasul lor s-a format din cartilajul inițial, iar trăsăturile lor unice și inconfundabile devin rapid mai clare.

Bebelușul dvs. poate acum mirosi, auzi și gusta, iar celulele senzoriale din diferite părți ale corpului se dezvoltă, ceea e înseamnă că sunt sensibili peste tot și încep să simtă. Acesta poate fi înspăimântat de zgomote puternice ca urmare a acestei conștientizări sporite - dacă se întâmplă să efectuați un test cu ultrasunete în acel moment, veți putea vedea cum corpul lor mic se clatină. Așadar, probabil că nu este o idee bună să mergeți la un concert zgomotos sau să urmăriți un film de acțiune la cinema.

Alt lucru pe care bebelușul dvs. îl poate percepe în săptămâna 17 este lumina și întunericul, cum ar fi când soarele strălucește pe burtă. Atenția lor este capturată de strălucire și căldura și răspund la aceast stimul.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 17

Săptămâna 17 este o perioadă de sentimente variate pentru femeile însărcinate, similar cu roller coaster-ul emoțional al pubertății. Este firesc să vă faceți griji cu privire la o gramadă de lucruri - aceasta este o provocare complet nouă pentru dvs. și vă veți concentra atât asupra sănătății și bunăstării bebelușului, cât și asupra modului în care, ca familie, veți face față la tot după naștere.

Femeile care așteaptă cu nerăbdare să-și întâlnească copilul și să-și planifice viața de familie vor trăi și momente de fericire de nedescris. Săptămâna 17 este, de asemenea, momentul când multe viitoare mame își observă instinctul de „matern”: veți începe să lucrați din greu pentru a vă pregăti pentru viață de mamă, planificând din timp și începând să cumpărați lucruri de care aveți nevoie pentru a vă pregăti casa pentru nou-născut.

Sfatul moașei

‘Evident, veți dori ca totul să fie perfect pentru bebelușul dvs., dar nu trebuie să cumpărați totul dintr-o dată! În această etapă relativ timpurie, nu aveți nevoie de atât de multe pe cât credeți. Veți avea timp să cumpărați lucruri de îndată ce se naște, când vă dați seama că aveți cu adevărat nevoie de ele. ”Dorothee Kutz, moașă

Sentimentele dvs. vă vor afecta și visele, pe măsură ce procesați îndoielile și temerile pe care le experimentați în timpul zilei. De asemenea, vă vor oferi încrederea că sunteți puternică și că veți face tot ce puteți pentru copilul dvs.

Simptome frecvente

Creierul în timpul sarcinii

Faceți o ceașcă de ceai și apoi sunteți întreruptă de sunetul telefonului. Când închideți, ați uitat unde ați lăsat ceaiul. Sună familiar? Dacă da, nu vă faceți griji: este ceea ce oamenii numesc creierul sarcinii, uitarea pe care viitoarele mame o experimentează adesea. Se întâmplă pentru că ești suprasolicitat. În săptămâna 17, există atât de multe senzații, sentimente și informații noi care au un efect asupra dvs, încât nu le puteți procesa cu ușurință pe toate. Nu este nevoie să vă fie jenă de acest simptom temporar - veți putea râde despre el mai târziu!

Simțiți mișcările bebelușului

Dacă aceasta este a doua sarcină, veți putea să simțiți copilul în mișcare începând cu săptămâna 17. Dacă este primul dvs. copil, va trebui să așteptați puțin mai mult. Cum se va simți când se va întâmpla de fapt? Cel mai bine este descris ca un fel de gâdilat sau furnicături, care treptat devin din ce în ce mai puternice. Simțirea mișcării bebelușului este un moment de veselie pentru majoritatea femeilor însărcinate.

Uterul dvs. devine din ce în ce mai mare

Pe măsură ce uterul crește, este posibil să simțiți ligamentele care îl susțin, pe măsură ce se întind, provocând un fel de senzație de tragere. Nu este nimic de îngrijorat atâta timp cât nu există alte simptome. Cu toate acestea, dacă aveți dureri ritmice, sângerări sau scurgeri vaginale, trebuie să vă adresați imediat medicului, deoarece copilul dumneavoastră poate fi în pericol.

Există exerciții pe care le puteți face pentru a diminua durerea cauzată de creșterea uterului, pentru a vă întări podeaua pelviană și a relaxa ligamentele respective. Chiar și o simplă ieșire afară. vă va face dvs.  și copilul dvs. foarte mult bine, deoarece vă va ajuta (și pe copil) să vă oxigenați.

Varice pe picioare
Uneori este posibil să observați vene mici pe picioare, cunoscute fie sub numele de vene varicoase, fie vene păianjen. Acest lucru este complet normal și nu este un motiv de îngrijorare: corpul dvs. are mult de lucru și procesează o cantitate mai mare de sânge (un alt simptom al acestui lucru o reprezintă sângerările nazale minore). Vă recomandăm să purtați colanți de compresie.

Creierul în timpul sarcinii
Faceți o ceașcă de ceai și apoi sunteți întreruptă de sunetul telefonului. Când închideți, ați uitat unde ați lăsat ceaiul. Sună familiar? Dacă da, nu vă faceți griji: este ceea ce oamenii numesc creierul sarcinii, uitarea pe care viitoarele mame o experimentează adesea. Se întâmplă pentru că ești suprasolicitat. În săptămâna 17, există atât de multe senzații, sentimente și informații noi care au un efect asupra dvs, încât nu le puteți procesa cu ușurință pe toate. Nu este nevoie să vă fie jenă de acest simptom temporar - veți putea râde despre el mai târziu!

Burtica dvs. devine mai rotundă

În săptămâna 17, oamenii pe care îi întâlnești vor putea spune că așteptați un copil. Veți primi câteva priviri curioase, deoarece oamenii își dau seama că trebuie să fiți însărcinată.

Luna aceasta, veți continua să adăugați aproximativ 250 de grame pe săptămână. Această creștere în greutate se datorează în mare parte creșterii pântecelui, deși placenta și lichidul amniotic joacă, de asemenea, un rol important.

 

Sfaturi utile

• Se recomandă antrenament regulat al podelei pelvine.
• Plimbarea în aer liber este întotdeauna bună.
• Mâncați mese ușoare făcute din ingrediente proaspete.
• Activitățile și timpul petrecut cu prietenii sunt o modalitate bună pentru viitoarele mame de a se relaxa.
• Începeți să cumpărați primele haine ale bebelușului.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Exerciții vizate pentru podeaua pelviană

Întrebați moașa despre ce exerciții puteți face pentru a vă întări podeaua pelviană. Are o povară grea de suportat pentru următoarele câteva luni, iar aceste exerciții pot ajuta la evitarea simptomelor și a efectelor secundare.

Aveți varice?

Verificați varicele de pe picioare de către un medic sau o moașă, care vă pot spune dacă sunt sau nu la nivel normal pentru sarcină. De asemenea, vă pot oferi sfaturi despre cum să vă îngrijiți picioarele pentru a minimiza aceste simptome.

Alimentație eficientă și sănătoasă

Cereți moașei rețete simple, în mod ideal, mese pline de fibre și substanțe nutritive. De asemenea, puteți găsi mai multe informații despre nutriția în timpul sarcinii în ghidurile noastre online.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.