Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 17 a sarcinii: bebelușul dvs. crește rapid

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 17

Copilul dumneavoastră are acum o lungime cuprinsă între 11 și 12 centimetri, adică este aproximatic cât o pară. Cântărește 100 de grame, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din greutatea unei pere medii.

În săptămâna 17, principalele evoluții sunt lungimea bebelușului, trăsăturile faciale și reflexele și simțurile. În curând, va începe să se îngrașe sub formă de grăsime subcutanată, crucială pentru supraviețuirea în afara uterului.

Dezvoltarea bebelușului

Până în săptămâna 17, fața bebelușului este aproape complet formată. Ochii s-au deplasat din centru, nasul s-a format din cartilajul inițial, iar trăsăturile unice și inconfundabile devin rapid mai clare.

Bebelușul poate acum mirosi, auzi și gusta, iar celulele senzoriale din diferite părți ale corpului se dezvoltă, ceea e înseamnă că este sensibil și începe să simtă. Acesta poate fi înspăimântat de zgomote puternice ca urmare a unei conștientizări sporite - dacă, în acel moment, se întâmplă să efectuați un test cu ultrasunete, veți putea vedea cum corpul lor mic răspunde la zgomot. Așadar, probabil că nu este o idee bună să mergeți la un concert zgomotos sau să urmăriți un film de acțiune la cinema.

Alt lucru pe care bebelușul îl poate percepe în săptămâna 17 este lumina și întunericul, cum ar fi când razele soarelui luminează buritca. Atenția lor este capturată de strălucire și căldură și răspunde la acești stimuli.

Cum este săptămâna 17 pentru viitoarea mamă

Săptămâna 17 este o perioadă sentimentală pentru femeile însărcinate, similară cu roller coaster-ul emoțional al pubertății. Este firesc să vă faceți griji cu privire la o serie de lucruri - aceasta este o provocare complet nouă pentru dumneavoastră și sunteți concentrată atât asupra sănătății și bunăstării bebelușului, cât și asupra modului în care, ca familie, veți face față la tot ce se va întâmpla după naștere.

Femeile care așteaptă cu nerăbdare să-și întâlnească copilul și să-și planifice viața de familie vor trăi și momente de fericire de nedescris. Săptămâna 17 este, de asemenea, momentul când multe viitoare mame își observă instinctul de „matern”: veți începe să vă pregătiți pentru viață de mamă, planificând din timp și începând să cumpărați lucruri de care aveți nevoie pentru a amenaja casa pentru cel mic.

Sfatul moașei

"Evident, veți dori ca totul să fie perfect pentru bebelușul dumneavoastră, dar nu trebuie să cumpărați totul dintr-odată! În această etapă relativ timpurie, nu aveți nevoie de atât de multe pe cât credeți. Veți avea timp să cumpărați lucruri de îndată ce se naște, când vă dați seama că aveți cu adevărat nevoie de ele."

Dorothee Kutz, moașă

Sentimentele vă vor afecta și visele, pe măsură ce procesați îndoielile și temerile pe care le experimentați în timpul zilei. De asemenea, vă vor oferi încrederea că sunteți puternică și că veți face tot ce puteți pentru copilul dumneavoastră.

Simptome frecvente

Creierul pe parcursul sarcinii

Pregătiți o ceașcă de ceai și sunteți întreruptă de soneria telefonului. Când închideți, ați uitat unde ați lăsat ceașca de ceai. Sună familiar?

Dacă da, nu vă faceți griji: este ceea ce oamenii de știință numesc creierul sarcinii, uitarea pe care viitoarele mame o experimentează adesea. Se întâmplă pentru că sunteți suprasolicitate.

În săptămâna 17, există atât de multe senzații, sentimente și informații noi care vă afectează încât nu le puteți procesa pe toate, cu ușurință. Nu este nevoie să vă fie jenă de acest simptom temporar - vă veți putea amuza pe seama lui mai târziu!

Mișcările bebelușului

Dacă aceasta este a doua sarcină, începând cu săptămâna 17, veți putea să simțiți mișcările bebelușului. Dacă este primul copil, va trebui să așteptați puțin mai mult.

Cum se va simți când se va întâmpla? Cel mai bine este descris ca un fel de gâdilat sau furnicături, care treptat devin din ce în ce mai puternice. Simțirea mișcărilor bebelușului este un moment de veselie pentru majoritatea femeilor însărcinate.

Uterul devine din ce în ce mai mare

Pe măsură ce uterul crește, este posibil să simțiți ligamentele care îl susțin, pe măsură ce se întind, provocând un fel de senzație de tragere. Nu este un motiv de îngrijorare atât timp cât nu există alte simptome. Cu toate acestea, dacă aveți dureri ritmice, sângerări sau scurgeri vaginale, trebuie să vă adresați imediat medicului deoarece copilul dumneavoastră poate fi în pericol.

Există exerciții pe care le puteți face pentru a diminua durerea cauzată de creșterea uterului, pentru a vă întări zona pelviană și pentru a relaxa ligamentele. Chiar și o simplă ieșire la plimbare, vă va face foarte mult bine, deoarece vă va ajuta să vă oxigenați.

Varice pe picioare

Uneori, este posibil să observați vene mici pe picioare, cunoscute fie sub numele de vene varicoase, fie vene păianjen. Acest lucru este complet normal și nu este un motiv de îngrijorare: corpul are mult de lucru și procesează o cantitate mai mare de sânge (un alt simptom este reprezentat de către sângerările nazale minore). Vă recomandăm să purtați colanți de compresie.

Burtica devine mai rotundă

În săptămâna 17, oamenii pe care îi întâlnești vor putea spune că așteptați un copil. Veți primi câteva priviri curioase, deoarece oamenii își dau seama că sunteți însărcinată.

Luna aceasta, veți continua să adăugați aproximativ 250 de grame pe săptămână. Această creștere în greutate se datorează în mare parte creșterii pântecelui; placenta și lichidul amniotic joacă, de asemenea, un rol important.

Sfaturi utile

  • Se recomandă antrenament regulat al zonei pelvine.
  • Plimbarea în aer liber este întotdeauna o alegere bună.
  • Consumați produse culinare realizate din ingrediente proaspete.
  • Activitățile și timpul petrecut cu prietenii sunt o modalitate bună pentru viitoarele mame de a se relaxa.
  • Începeți să cumpărați primele haine ale bebelușului.

Întrebări pe care puteți să le adresați medicului

Exerciții vizate pentru zona pelviană

Întrebați medicul despre exercițiile pe care le puteți efectua pentru a vă întări zona pelviană. Are o povară grea de suportat pentru următoarele câteva luni, iar aceste exerciții pot ajuta la evitarea simptomelor și a efectelor secundare.

Aveți varice?

Lasăți medicul să verificați varicele de pe picioare. Acesta vă poate spune dacă sunt sau nu la nivel normal pentru sarcină. De asemenea, vă poat ioferi sfaturi despre cum să vă îngrijiți picioarele pentru a minimiza aceste simptome.

Alimentație nutritivă și sănătoasă

Optați pentru o dietă bazată pe fibre și substanțe nutritive.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.