Săptămâna 28 de sarcină: Sistemul imunitar al bebelușului începe să funcționeze

Săptămâna 28 este sfârșitul celei de-a șaptea luni a sarcinii. Acum vă aflați în al treilea și ultimul trimestru - care durează între săptămâna 28 și săptămâna 40.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 28

Bebelușul dvs. are o dimensiune cuprinsă între 37 și 37,2 centimetri, cam la fel de mare ca un praz. Acum cântărește între 1000 și 1100 de grame, așa că a depășit un kilogram. De acum înainte, nu va crește prea mult în lungime, dar va îngrășa mult.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

În săptămâna 28, bebelușul începe să absoarbă anticorpii din sângele tău prin placentă, primul pas major în dezvoltarea sistemului lui imunitar. Apoi, acești anticorpi încurajează corpul bebelușului să producă proprii anticorpi pentru a se proteja împotriva agenților patogeni.

Dezvoltarea creierului

Creierul bebelușului dvs. devine din ce în ce mai complex pe măsură ce încrețiturile devin din ce în ce mai pronunțate. Creșterea activității creierului, rezultat al percepției senzoriale îmbunătățite, poate fi, de asemenea, detectată prin măsurarea semnalelor electrice generate de nervii din sistemul lor de conducere și a impulsurilor din creier folosind un EEG (electroencefalogramă).

Dezvoltarea plămânilor

Plămânii lui se dezvoltă la fel de repede. Bronhia, pasajul care conduce aerul în plămâni, s-a împărțit în bronhiile principale dreapta și cea stângă, astfel încât aerul să poată circula până la capăt prin țesutul pulmonar o dată ce s-au născut. De asemenea, dezvoltate până acum sunt și alveolele, care sunt cruciale pentru schimbul de aer proaspăt, bogat în oxigen, pe care îl respiră. Acum se produce o substanță specială numită surfactant, care se va asigura că alveolele nu se lipesc împreună atunci când respiră și protejează suprafața plămânilor.

Astfel, bebelușul dvs. continuă să-și exerseze respirația. Aceasta implică înghițirea multor lichide amniotice, ceea ce poate duce la sughițuri pe care le veți simți.

Dacă bebelușul dvs. s-ar naște prematur, șansele lui de supraviețuire ar fi destul de bune.

Dezvoltarea ochilor

Ochii bebelușului continuă să se dezvolte și ei: atunci când dorm, închid ochii și, când sunt treji, îi deschid. Acum pot distinge între lumină și întuneric, care le afectează tiparele de somn și pot distinge vag culori și forme. Următoarea etapă este dezvoltarea vederii lor ascuțite, deși ochii lor încă nu funcționează corect atunci când se nasc - de fapt, vederea lor nu va fi complet dezvoltată până la vârsta de unu - doi ani.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 28

Până la sfârșitul celei de-a șaptea luni a sarcinii, vă veți fi îngrășat destul de mult. Burtica dvs. a crescut, ceea ce a schimbat centrul de greutate al corpului dvs. Există exerciții specifice pe care le puteți face pentru a vă adapta la noile circumstanțe. În săptămâna 28, veți observa din ce în ce mai multe simptome cauzate de greutatea dvs și de burtica în creștere.

Simptome frecvente

Somul

Burtica dvs. vă incomodează la somn, astfel încât veți dormi mai greu. Nu numai asta, dar vă veți chinui să dormiți toată noaptea în timp ce încercați să găsiți o poziție de somn mai bună.

 

Sfatul moașei

‘Așezarea unei perne sub burtă când stați vă face mai confortabil.’ Dorothee Kutz, moașă

În săptămâna 28, vârful uterului va fi exact în mijlocul buricului și al arcului costal.

Bebelușul dvs. se mișcă din ce în ce mai mult

Bebelușul dvs. folosește spațiul pe care îl mai are în uter pentru activități intensive, deoarece își practică mișcările, care uneori vă pot perturba somnul și vă pot perturba concentrarea. Aceste mișcări puternice pot fi văzute și din exterior: din când în când va apărea o mică umflătură cauzată de presiunea picioarelor sau mâinilor lor minuscule. Dacă vă așteptați la gemeni, acest lucru se va întâmpla mai des, desigur.

Drept urmare, viitorii tati și bunicii se pot bucura și pot avea și ei „contact” cu bebelușul. În săptămâna 28, nu este posibil să știți în ce poziție exactă se află bebelușul dvs. - vor ajunge în orice poziție le place.

Contracțiile false

Corpul dvs. continuă să se pregătească pentru naștere și să-și exerseze contracțiile: din când în când, fără avertisment, veți simți burtica încordată aproximativ un minut. Acest lucru nu va fi dureros și nu este în niciun fel periculos pentru copil.

Uterul pune presiune pe celelalte organe

Pe lângă faptul că vă luptați să dormiți toată noaptea, va trebui să mergeți la toaletă pentru a face pipi mult mai des în timpul zilei. Acest lucru se datorează faptului că uterul și bebelușul pun presiune de vezica urinară, reducându-i dimensiunea. În plus, uterul exercită presiune și asupra altor organe, ceea ce poate duce la arsuri la stomac sau dureri la nivelul rinichilor.

Picioare umflate
Picioarele și gleznele umflate, picioarele grele (mai ales vara) și crampele musculare sunt alte simptome frecvente cu care se confruntă femeile însărcinate în acest stadiu. Deci, aveți grijă:

• Asigurați-vă că vă odihniți din plin!
• Nu uitați să mâncați o dietă sănătoasă cu mult magneziu! Stați sau culcați-vă cu picioarele ridicate cât de des puteți!

Ridicarea picioarelor va stimula circulația apei din sânge și țesuturi și va opri sângele și apa din țesuturi să se „depună” în extremitățile inferioare.

 

 

Sfaturi utile

• Dacă aveți picioarele umflate, o compresă răcoritoare cu apă rece și o cantitate mică de oțet de cidru vă va ajuta.
• Dacă vă chinuiți să dormiți, ierburi precum lavanda și balsamul de lămâie vă pot ajuta. Uleiurile esențiale cu portocale și trandafiri au un efect de echilibrare, iar vanilia vă poate ajuta să vă relaxați și să vă măriți concentrarea.
• Când utilizați uleiuri, cum ar fi atomoterapia, asigurați-vă întotdeauna că sunt potrivite pentru sarcină: de exemplu, frunzele de Senna și frunzele de zmeură nu sunt o idee bună înainte de săptămâna 36, deoarece pot induce travaliu, iar ceaiul din frunze de zmeură vă slăbește podeaua pelviană.
• Pentru a evita varicele și crampele musculare, vă puteți antrena venele stând pe vârfuri, ținându-vă poziția și apoi rostogolindu-vă pe picioare.
• Majoritatea claselor prenatale încep în acest stadiu. Alocați-vă timp pentru a participa la ele și întrebați profesorii orice vă stă în minte.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Sfaturi împotriva varicei

Dacă întâmpinați frecvent dureri la nivelul picioarelor sau dacă ați suferit de vene varicoase sau păianjen înainte de sarcină, medicul vă va putea spune dacă este relevant din punct de vedere medical. Este posibil să fiți predispusă genetic la obținerea varicelor, caz în care acest simptom are mai mult decât un defect vizual. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta la prevenirea trombozei, care uneori va implica terapie sau tratament preventiv. În acest caz și în funcție de ceea ce implică sarcina dvs., primul pas ar fi să purtați colanți de compresie (care sunt foarte elastici și astfel împiedică depunerea sângelui în picioarele inferioare) atunci când stați în picioare și vă plimbați.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.