Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 28 de sarcină: Sistemul imunitar al bebelușului începe să funcționeze

Săptămâna 28 este sfârșitul celei de-a șaptea luni de sarcină. Acum vă aflați în cel de al 3-lea trimestru - care durează între săptămâna 28 și săptămâna 40.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 28

Bebelușul are o lungime cuprinsă între 37 și 37,2 centimetri, cam la fel de mare ca un praz. Acum cântărește între 1000 și 1.100 de grame, deci a depășit un kilogram. De acum înainte, nu va crește prea mult în lungime, doar în greutate.

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 28, bebelușul începe să absoarbă anticorpii din sângele tmamei prin placentă - primul pas major în dezvoltarea sistemului lui imunitar. Apoi, acești anticorpi încurajează corpul bebelușului să producă proprii anticorpi pentru a se proteja împotriva agenților patogeni.

Dezvoltarea creierului

Creierul bebelușului devine, din ce în ce, mai complex, pe măsură ce încrețiturile devin din ce în ce mai pronunțate. Creșterea activității creierului, rezultat al percepției senzoriale îmbunătățite, poate fi, de asemenea, detectată prin măsurarea semnalelor electrice folosind un EEG (electroencefalogramă).

Dezvoltarea plămânilor

Plămânii lui se dezvoltă la fel de repede. Bronhia, pasajul care conduce aerul în plămâni, s-a împărțit în bronhiile principale dreapta și cea stângă, astfel încât aerul să poată circula până la capăt prin țesutul pulmonar, o dată ce s-au născut.

De asemenea, dezvoltate până acum sunt și alveolele, care sunt cruciale pentru schimbul de aer proaspăt, bogat în oxigen, pe care îl respiră. Acum se produce o substanță specială numită surfactant, care se va asigura că alveolele nu se lipesc împreună atunci când respiră și protejează suprafața plămânilor.

Astfel, bebelușul continuă să-și exerseze respirația. Aceasta implică înghițirea multor lichide amniotice, ceea ce poate duce la sughițuri, pe care le veți simți.

Dacă bebelușul s-ar naște prematur, șansele lui de supraviețuire ar fi destul de bune.

Dezvoltarea ochilor

Ochii bebelușului continuă să se dezvolte: atunci când doarme, închide ochii și, când este treaz, îi deschide. Acum poate distinge între lumină și întuneric și poate distinge vag culori și forme.

Cum este săptămâna 28 pentru viitoarea mamă

Până la sfârșitul celei de-a șaptea luni de sarcină, vă veți fi îngrășat destul de mult.

Burtica a crescut, schimbând centrul de greutate al corpului. Există exerciții specifice pe care le puteți face pentru a vă adapta la noile circumstanțe. 

Simptome frecvente

Somul

Burtica vă incomodează la somn, astfel încât veți găsi cu greu o poziție potrivită pentru somn. 

 

Sfatul moașei

‘Așezarea unei perne sub burtă când stați vă face mai confortabil.’ Dorothee Kutz, moașă

În săptămâna 28, vârful uterului va fi exact în mijlocul buricului și al arcului costal.

Bebelușul se mișcă din ce în ce mai mult

Bebelușul folosește spațiul pe care îl mai are în uter pentru activități intense, deoarece își practică mișcările, care uneori vă pot perturba somnul și vă pot perturba concentrarea. Aceste mișcări puternice pot fi văzute și din exterior: din când în când, va apărea o mică umflătură cauzată de presiunea picioarelor sau a mâinilor lor minuscule. 

Drept urmare, viitorii tați și bunicii se pot bucura și pot avea și ei „contact” cu bebelușul. În săptămâna 28, nu este posibil să știți în ce poziție exactă se află bebelușul.

Contracțiile false

Corpul continuă să se pregătească pentru naștere și să-și exerseze contracțiile: din când în când, fără avertisment, veți simți burtica încordată aproximativ un minut. Acest lucru nu va fi dureros și nu este în niciun fel periculos pentru copil.

Uterul pune presiune pe celelalte organe

Pe lângă faptul că vă luptați să dormiți toată noaptea, va trebui să mergeți la toaletă mai des. Acest lucru se datorează faptului că uterul și bebelușul pun presiune pe vezica urinară, reducându-i dimensiunea. În plus, uterul exercită presiune și asupra altor organe, ceea ce poate duce la arsuri la stomac sau dureri la nivelul rinichilor.

Picioare umflate
Picioarele și gleznele umflate, picioarele grele (mai ales vara) și crampele musculare sunt alte simptome frecvente cu care se confruntă femeile însărcinate, în acest stadiu. Deci, aveți grijă:

  • Asigurați-vă că vă odihniți din plin!
  • Nu uitați să adoptați o dietă sănătoasă cu mult magneziu! Stați sau culcați-vă cu picioarele ridicate cât de des puteți!

Ridicarea picioarelor va stimula circulația apei din sânge și țesuturi și va opri sângele și apa din țesuturi să se „depună” în extremitățile inferioare.

Sfaturi utile

  • Dacă aveți picioarele umflate, o compresă răcoritoare cu apă rece și o cantitate mică de oțet de cidru vă va ajuta.
  • Dacă vă chinuiți să dormiți, ierburi, precum lavanda și balsamul de lămâie vă pot ajuta. 
  • Când utilizați uleiuri, cum ar fi aromoterapia, asigurați-vă întotdeauna că sunt potrivite pentru sarcină: de exemplu, frunzele de Senna și frunzele de zmeură nu sunt o idee bună înainte de săptămâna 36, deoarece pot induce travaliu.
  • Majoritatea claselor prenatale încep în acest stadiu. Alocați-vă timp pentru a participa la ele și întrebați-i pe profesori orice vă trece prin minte.

Întrebări pentru medic

Sfaturi împotriva varicei

Dacă întâmpinați frecvent dureri la nivelul picioarelor sau dacă ați suferit de vene varicoase înainte de sarcină, medicul vă poate oferi soluții în acest sens.

Este posibil să fiți predispusă genetic la apariția varicelor, caz în care acest simptom are mai mult decât un defect vizual. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să preveniți apariția trombozei, care uneori va implica terapie sau tratament preventiv. În acest caz și în funcție de ceea ce implică sarcina  dumneavoastră, primul pas ar fi să purtați colanți de compresie atunci când stați în picioare și vă plimbați.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.