Săptămâna 39 a sarcinii: s-ar putea întâmpla oricând

În săptămâna 39, totul este despre odihnă și așteptare - majoritatea bebelușilor se nasc în această săptămână de sarcină. Sunteți acum în a treia săptămână a lunii a zecea a sarcinii.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 39

Bebelușul are acum aproximativ 50 cm lungime, cam la fel de mare ca un pepene verde și cântărește aproximativ 3.250 de grame. În medie, nou-născuții cântăresc între 3.200 și 3.500 de grame și au o lungime de 50-52 cm - indiferent dacă bebelușul este mai lung / mai scurt sau mai greu / mai ușor, depinde în principal de genă și de săptămâna în care se nasc. 

Dezvoltarea bebelușului

Cu toată grăsimea pe care bebelușul o are ca rezervă pentru perioada de după naștere, va părea destul de dolofan. Va fi ghemuit ca o minge în poziție fetală, gata să se aventureze în lume.

Bebelușii care rămân în uter mai mult timp vor continua să se îngrașe și să crească puțin mai mult, deși nu la fel de mult ca în ultimele săptămâni.

Organele lor interne sunt pe deplin dezvoltate și fiecare organ le oferă tot ce este necesar pentru a supraviețui după ce s-au născut. Aceasta include toate procesele metabolice, care descompun alimentele pe care le consumă, astfel încât organismul lor să le poată folosi.

Marea întrebare despre cum arată bebelușul nu poate fi răspunsă până nu se naște, dar un lucru pe care toți nou-născuții îl au în comun este că seamănă foarte mult cu tatăl lor. Această asemănare este un proces natural care vă va ajuta partenerul să formeze o legătură emoțională cu copilul lor și să-i încurajeze să aibă grijă de micuț cât mai mult posibil. Vor trece câteva săptămâni și luni până când bebelușul își va dezvolta aspectul personal, care va combina aspecte ale aspectului ambilor părinți. Deci, în această perioadă timpurie a vieții, copilul va semăna uneori mai mult ca mama și alteori mai mult cu tatăl.

Ochii bebelușului nu vor avea culoarea finală până la vârsta de 12-18 luni. Acest lucru se datorează faptului că pigmenții se formează încă, astfel încât culoarea ochilor va părea adesea nedefinită: uneori ar putea fi verzi, alteori un pic mai albaștri sau mai gri.

Contracțiile neregulate pe care le-ați putea observa vă vor mișca bebelușul din ce în ce mai mult spre pelvisul mai mic.

Pe măsură ce ajungeți la sfârșitul sarcinii, cantitatea de lichid amniotic din uter scade până când ceea ce a mai rămas este complet expulzat din corpul dumneavoastră, împreună cu copilul dumneavoastră, atunci când nașteți.

Cum este săptămâna 39 pentru viitoarea mamă

Până acum, sarcina este o povară reală pentru multe femei și nu doresc altceva decât să înceapă nașterea. Acesta este un lucru bun și, de fapt, este util, deoarece elimină treptat temerile pe care le-ați putea avea cu privire la naștere.

În săptămâna 39, bebelușul ar putea fi foarte activ sau foarte liniștit - experiențele pot varia  Cu toate acestea, ar trebui să puteți simți mișcările bebelușul la intervale neregulate.

Simptome frecvente

Simptome de frig

Deoarece corpul își concentrează toate energiile asupra pregătirii pentru naștere, sistemul imunitar nu este la fel de rezistent, ca de obicei, și s-ar putea să observați simptome minore de răceală. Cu toate acestea, nu vă faceți griji - nu vă vor împiedica să nașteți și nu vor face rău copilului, deoarece sistemul lui imunitar funcționează deja.

Momentul nașterii

Vă veți asculta corpul tot timpul și probabil veți interpreta orice se întâmplă ca un semn că sunteți pe cale să dați naștere, cum ar fi senzația de tragere în abdomen, dureri de cap, secreție sau greață. Acestea sunt de obicei contracții preliminare și, deși vă pot face să credeți că a sosit timpul, nu vă lăsați păcălite. Doar anumite simptome, cum ar fi senzația de greață împreună cu diareea sau durerile grave de stomac, sunt semne că bebelușul este pe cale să se nască.

Furnicături în picioare

S-ar putea să aveți uneori o senzație de furnicături în picioare. Acesta este un rezultat al greutății bebelușului și uterului, care exercită presiune asupra nervilor din bazin. În acest stadiu avansat al sarcinii, acest simptom este complet normal și nu necesită tratament: de îndată ce veți naște, va dispărea și nu veți mai simți furnicături, deoarece nervii încep să funcționeze din nou normal.
Săptămâna 39 - Ce se întâmplă în săptămâna 39 a sarcinii

Sfaturi utile

  • Dacă simțiți furnicături la picioare, pașezați-le în poziție ridicată.

Întrebări pentru medic

Declanșarea travaliului

Dacă întâmpinați frecvent contracții neregulate, dar acestea nu sunt adevărate, medicul vă va oferi sfaturi despre cum să declanșați travaliul real.

Bebelușul va ieși din pântece în orice fel, când va fi gata.

Sfatul moașei

‘Condimentele precum ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele și cardamomul pot induce nașterea, așa că încercați să mâncați mâncare indiană sau din alte tipuri asiatice sau beți ceai Yogi.
Toate acestea îți vor „ajuta” corpul – însă acesta va răspunde numai atunci când este gata. ’Dorothee Kutz, moașă
Săptămâna 39 - Ce se întâmplă în săptămâna 39 a sarcinii

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.