Săptămâna 21 a sarcinii: bebelușul dumneavoastră dezvoltă un ciclu de somn

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 21

Bebelușul dumneavoastră are aproximativ 27 cm lungime, cam de mărimea unui morcov mare sau a unui sparanghel.

Cântărește aproximativ 350 de grame (cam de aceeași greutate ca o vânătă), deci nu va trece mult până ce va cântări o jumătate de kilogram.

 

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Principala dezvoltare în săptămâna 21 este formarea crestelor pe craniul bebelușului. Acestea se vor inchide la un moment dat după ce se nasc, pe urmă capul lor se va forma astfel încât va avea acea formă pentru tot restul vieții.

Bebelușul dumneavoastră continuă să-și dezvolte și să-și rafineze ciclul de somn, o etapă importantă în dezvoltarea lor.

O ecografie va arăta ce poziție de dormit a adoptat în uter. Veți putea vedea dacă își lasă capul înapoi, își pune mâinile sub bărbie pentru a-și susține capul sau își trage bărbia până la piept pentru a-și susține capul.

În săptămâna 21, tiparele de somn ale bebelușului dumneavoastră sunt exact la fel ca atunci când se vor naște și sunt deja influențați de zgomot și lumină. Un alt factor este alimentația dumneavoastră: zgomotul produs de intestin după o masă copioasă, de exemplu, îl va menține pe bebeluș alert în loc să doarmă.

Expresiile faciale ale bebelușului dumneavoastră se dezvoltă și ele în săptămâna aceasta - sprâncenele lor s-au dezvoltat deja, iar acum genele lor pot fi văzute și ele.

Pielea lor se întărește și încep să se formeze cele două straturi principale, epiderma și derma.

După cum probabil veți ști, până în săptămâna 21, bebelușul dvs. este foarte activ: dă cu piciorul destul de puternic, se întoarce frecvent, se întinde după cordonul ombilical și îl trage, suge un deget mare și apoi celălalt și înghite acel lichid amniotic.

Poate procesa lichidul amniotic pe care îl consumă, deoarece sistemul lui digestiv separă apa de celelalte substanțe pe care le conține. Îi puteți vedea în mișcare pe măsură ce își antrenează în mod activ sistemul digestiv, deși intestinul nu va fi pe deplin dezvoltat și nu va putea digera tot ceea ce mănâncă până la vârsta de aproximativ 12 luni. Aceasta înseamnă că va suferi frecvent dureri de burtă (colici) și flatulație după naștere.

Nervii și papilele gustative ale bebelușului dumneavoastră s-au dezvoltat acum în măsura în care pot gusta ceea ce mănânci, pe măsură ce aromele alimentare ajung în lichidul amniotic pe care îl ingerează. Mai târziu, vor recunoaște aceste gusturi atunci când vor vedea mâncarea pe farfurie, deci cu cât dieta dvs. este mai variată, cu atât mai bine!
 

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 21

Începând cu săptămâna 21, bebelușul dumneavoastră se va mișca din ce în ce mai mult, ceea ce va face sarcina să fie din ce în ce mai grea pe măsură ce trec săptămânile. Deocamdată, nu există încă semne evidente ale activității copilului, deși este posibil să-l simțiți în mișcare. Dacă îl simțiți, veți răspunde instinctiv comunicând cu bebelușul dumneavoatră, ceea ce îi va plăcea.

Simptome frecvente

Dumneavoastră veți fi din ce in ce mai grea pe măsură ce bebelușul dumneavoastră se va lua în greutate, iar acest lucru va face ca presiunea asupra organelor dumneavoastră interne să crească, aceasta fiind completată de uterul care este în creștere. Această creștere, lipsa de spațiu pentru celelalte organe și hormonii dvs. pot accentua simptomele.

Crampele musculare 

În săptămâna 21, aveți nevoie de tot mai mult magneziu. O modalitate de a identifica nevoia de magneziu, sunt crampele musculare bruște și dureroase pe care le puteți simți în picioare (cârcei), care sunt mai frecvente noaptea când mușchii dvs. se odihnesc și se relaxează.

Prima modalitate de a minimiza aceste simptome este de a masa zona afectată, pentru a vă relaxa din nou mușchii. De asemenea, recomandat este să mâncați alimente bogate în magneziu ori de câte ori puteți.

Constipație și flatulență

Este posibil să aveți mișcări neregulate ale intestinului ca urmare a presiunii pe care uterul o exercită acum asupra intestinului. În cea mai mare parte, acest lucru vă va provoca constipație, dar nu este neobișnuit aveți simptome de flatulație și în săptămâna 21.

Există ceaiuri pe care le puteți bea în fiecare zi, cum ar fi HiPP Ceai organic de fenicul, care vă poate, calmându-vă intestinul.

Cu toate acestea, principala modalitate de a evita constipația și flatulația este de a crește consumul de lichide și de a reduce consumul de alimente ca varza, fasolea, usturoiul și ceapa, toate acestea putând provoca flatulație.

Aflați mai multe despre ce puteți face pentru a minimiza aceste simptome iritante de constipație și flatulație în timpul sarcinii dumneavoastră.

Infecții ale tractului urinar

Pe măsură ce sarcina dumneavoastră progresează, pelvisul se va lărgi și se va deschide, mușchii și articulațiile se vor relaxa, iar membranele mucoase din corpul dvs. vor deveni mai sensibile. Acest lucru facilitează accesul bacteriilor și agenților patogeni în uretră, ceea ce poate provoca o infecție a vezicii urinare.

În săptămâna 21, pelvisul dvs. este, de asemenea, sensibil la temperaturi scăzute, așa că asigurați-vă că vă încălziți și mergeți la toaletă ori de câte ori este necesar. Consumul de multe lichide este, de asemenea, o modalitate eficientă de a evita infecțiile tractului urinar, deoarece vă ajută să vă „spălați” organele urinare (în special vezica urinară) și reduce cantitatea de bacterii care ar fi putut intra acolo.

Sfatul moașei

„Încercați să purtați lenjerie de corp din bumbac cât mai mult posibil - chiar dacă s-ar putea să nu fie la fel de elegantă ca alte lenjerie de corp, aceasta lasă pielea sa respire, deci ajută la protejarea împotriva infecțiilor bacteriene și fungice.”(moașă, Dorothee Kutz)

Sfaturi utile

• Evitați mesele grele seara - mesele mici și ușoare sunt mai ușor de digerat. Asigurați-vă că aportul suficient de magneziu în fiecare zi.
• O alimentați bogată în fibre, exercițiile fizice și consumul suficient de lichide vă vor ajuta la prevenirea constipației.
•Hidratarea corespunzătoare vă va ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor.
• Alternați între exerciții și odihnă, astfel încât să obțineți mai mult din ambele.

 

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Deficitul de magneziu

Deoarece nevoia de magneziu crește brusc la mijlocul sarcinii, ar trebui să vă asigurați aportul de magneziu din organism. Magneziul ajută la prevenirea crampelor musculare intermitente și vă poate „restrânge” uterul prin reducerea contracțiilor acestuia, ceea ce va reduce riscul travaliului prematur. Dacă nu primiți suficient magneziu în dieta dvs., adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă prescrie un supliment.

Ce se întâmplă cu nivelul de fier din organism?

Multe femei însărcinate se simt uneori obosite, lipsite de putere și slăbite - este o parte normală a sarcinii și nu este neapărat ceva de care să vă faceți griji. Cu toate acestea, ar putea însemna, de asemenea, că nivelul de fier este prea scăzut. Deoarece fierul este crucial pentru transportul oxigenului în sânge (și, prin urmare, pentru ca bebelușul dvs. să obțină nutrienții de care are nevoie), nivelul de fier trebuie să rămână stabil în organism.

Medicul sau moașa dumneavoastră vă pot verifica rapid cantitatea de fier din sânge folosind ceea ce se numește valoarea Hb, care măsoară conținutul de hemoglobină (Hb) din sângele dumneavoastră. Vor face acest lucru la prima întâlnire și apoi mai regulat, o dată ce începeți a șasea lună de sarcină. Dacă nivelurile dvs. sunt prea mici, vi se va prescrie un supliment adecvat. Fierul produs artificial pentru a fi utilizat în suplimente are dezavantajul provocării constipației și a colorării fecalelor în negru, dar există și suplimente naturale de fier care nu au aceste efecte secundare. Discutați cu medicul sau cu moașa dumneavoastră despre asta.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.