Săptămâna 34 a sarcinii: Răsfățați-vă și bucurați-vă de ultimele săptămâni de sarcină

În săptămâna 34, cu aproximativ șase săptămâni înainte de data scadenței, ar trebui să fiți acum în concediu de maternitate, după ce ați predat responsabilitatea pentru locul de muncă colegilor sau adjunctului. Acest lucru vă va permite să vă relaxați și să vă concentrați mintea asupra a ceea ce veți experimenta.

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 34

Bebelușul dvs, care va vedea lumina zilei peste câteva săptămâni, are acum aproximativ 45 cm lungime - dimensiunea unei salate mari. Se îngrașă din ce în ce mai repede și acum cântărește 2237 de grame, așa că va ajunge în curând la greutatea lui la naștere. Nu vă faceți griji dacă bebelușul dvs. nu pare să crească la fel de mult: greutatea bebelșului poate va varia de la bebeluș la bebeluș și este puternic influențată de gena lui.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Simțurile bebelușului dvs. se află acum într-un stadiu avansat de dezvoltare, iar auzul lui se îmbunătățește în special în săptămâna 34. Poate auzi sunete puternice foarte bine în acest stadiu și, încă de la naștere va recunoaște sunetul muzicii și al vocilor pe care le aude acum. Această familiaritate le îi spori sentimentul de încredere și îl va calma.

Sistemul lui osos absoarbe tot calciul pe care îl poate obține pentru a-i face oasele mai dense, ceea ce la rândul său le va face mai dure, mai puternice și mai robuste. Cu toate acestea, oasele lui nu vor fi pe deplin dezvoltate până la naștere, așa că este o idee bună să îi dați suplimentar vitamina D. Puteți obține o rețetă de la medicul pediatru pentru vitamina D sub formă de picături sau tablete.
Între timp, plămânii lui sunt în ultimele etape de dezvoltare, astfel încât să devină mai robust și mai fiabil.

Având din ce în ce mai puțin spațiu în uter pentru a se deplasa liber, bebelușul se va întoarce dintr-o parte în alta cu tot corpul. Dacă vă așteptați la gemeni, această lipsă de libertate pentru ei va fi și mai mult o problemă, iar mișcările lor se vor simți și mai intense din cauza spațiului restricționat. Gemenii fac, de asemenea, scanarea cu ultrasunete mai dificilă: au tendința de a se întinde unul peste altul, ceea ce face mai grea ecografia pentru medici, deoarece nu pot găsi cu exactitate cele două bătăi ale inimii.

În săptămâna 34, testiculele unui băiețel se vor deplasa în jos din abdomen în scrot. O ecografie va arăta că scrotul arată foarte mare în acest stadiu, cauzat de apa pe care o reține. Mulți băieți au un scrot mare, cu aspect umflat, atunci când se nasc: nu este nimic de îngrijorat și își va asuma dimensiunea normală după câteva zile.

Bebelușul dvs va primi un stimul care îi încurajează să se deplaseze treptat în poziția potrivită pentru o naștere normală și naturală.

Sfatul moașei

„Dacă bebelușul nu și-a mișcat capul în jos până în săptămâna 34, există diferite moduri de a-i încuraja să se întoarcă corect. Vorbește cu moașa ta - poate recomanda un medicament chinezesc numit moxibustie care poate ajuta, dar numai într-un interval de timp limitat. ”Dorothee Kutz, moașă

Bebelușul dvs se va muta în poziția finală pentru naștere cu aproximativ patru săptămâni înainte. Unii bebeluși rămân în poziția genuflexivă embrionară cu picioarele ridicate pentru o perioadă foarte lungă de timp și se întorc numai când începe travaliul.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 34

Pe măsură ce copilul crește, sarcina devine mai grea. Nu este de mirare că legea impune ca acum să mergeți la muncă în fiecare zi. Concentrați-vă asupra dvs și încearcă să vă bucurați de acest timp.

Vă puteți relaxa și adapta la noile circumstanțe - chiar și după nașterea bebelușului, va trece ceva timp până când va trebui să vă întoarceți la muncă. În acest timp, ar trebui să vă concentrați toate energiile asupra bebelușului și să vă bucurați de petrecerea timpului cu noua dvs. familie fără să vă faceți griji cu privire la bani.

Simptome frecvente

Durerile de spate și respirația scurtă sunt principalele simptome cu care se confruntă femeile însărcinate în săptămâna 34. În aproximativ două săptămâni, va începe travaliul fals, care vă va muta pântecele împreună cu bebelușul mai jos, spre pelvisul mai mic. Acest proces poate provoca alte simptome, cum ar fi diaree și ușoară greață, dar acestea vor dispărea în curând.

Presiune descendentă

Este posibil să fi observat o senzație neobișnuită de presiune descendentă. Acest lucru este cauzat de greutatea copilului care se împinge în jos pe podeaua pelviană și poate crește după travaliul fals pe măsură ce copilul se deplasează spre pelvisul mai mic. Puteți ușura singură acest lucru făcând câteva exerciții blânde, cum ar fi legănarea dintr-o parte în alta în timp ce stați jos. Acest lucru vă va relaxa inelul pelvian și țesutul înconjurător, prevenind tensiunea în această zonă.

Travaliu falsă sau real?

Ar trebui să vă faceți bagajul pentru naștere înainte să înceapă travaliul fals, deoarece mulți dintre viitorii părinți nu sunt siguri dacă este vorba de travaliu fals sau real. Părinții merg foarte des direct la spital, doar pentru a fi trimiși înapoi acasă când se dovedește a fi o „alarmă falsă”. Nu vă faceți griji prea mult dacă acesta este cazul - de fapt, este o practică excelentă pentru ziua cea mare.

Sfaturi utile

• Gândiți-vă înainte la momentul imediat după naștere, când vă veți conecta cu bebelușul prin miracolul alăptării și asigurați-vă că aveți tot ce aveți nevoie: sutiene confortabile și blaturi practice pentru alăptare, tampoane pentru alăptare, cremă pentru mameloane , etc.
• Dacă simțiți durere în stomac, puteți testa pentru a vedea dacă este vorba de travaliu fals sau real. Observați cât durează senzația (contracțiile false vor dura doar câteva secunde) și faceți o baie caldă. Contracțiile false se vor retrage în apă caldă, în timp ce contracțiile reale vor deveni mai puternice.
• Chiar și cu un copil, sexul poate fi distractiv și o modalitate bună de a te distresa. Așadar, fii creativă - masajul perineului (zona dintre vagin și fund) îți poate condimenta viața sexuală.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Lacrimă / incizie perineală (epiziotomie)

Pentru a reduce la minimum riscurile unei lacrimi perineale sau a moașei care trebuie să facă o incizie perineală în timpul nașterii, puteți masa zilnic perineul printr-o mișcare circulară cu un ulei de înaltă calitate sau ulei special de masaj perineal în ultimele săptămâni de sarcină. Acest lucru relaxează țesutul, făcându-l mai moale și mai flexibil, astfel încât să cedeze mai ușor atunci când capul bebelușului tău trece.

Adresați-vă moașei pentru îndrumări și sfaturi despre cum să vă masați perineul și de ce să nu încercați acest ulei de masaj?

Ce se întâmplă dacă bebelușul meu nu vrea să se întoarcă?
Poate fi suficient să vă schimbați poziția și să vă ridicați ușor șoldurile în sus și în jos. Acest lucru îl va face să se simtă puțin incomod pe bebeluș și s-ar putea să se întoarcă.

Lumina poate provoca și răsucirea bebelușului. Pentru a încerca, trebuie să vă aflați într-un mediu întunecat - de ex. sub o pătură. Apoi luați o lanternă și îndreptați-o spre partea de jos a burții. Copilul dvs. va vedea lumina și s-ar putea întoarce spre ea.

O altă metodă este utilizarea sunetului pentru a întoarce copilul. Luați un clopot mic sau o minge și legați-o de brâu, astfel încât să poată suna ori de câte ori vă mișcați. Bebelușul dvs se va interesa să găsească originea acestor sunete.

Toate aceste metode au ajutat mamele însărcinate să își aducă bebelușul dintr-o poziție de culă în poziția potrivită de naștere. Moașa va avea cu siguranță mai multe sfaturi și trucuri pentru a vă ajuta să schimbați poziția bebelușului și să preveniți o naștere mai complicată sau o cezariană.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.