Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 34 a sarcinii: Răsfățați-vă și bucurați-vă de ultimele săptămâni de sarcină

În săptămâna 34, cu aproximativ șase săptămâni înainte de data nașterii, ar trebui să fiți în concediu de maternitate, după ce ați predat responsabilitatea pentru locul de muncă colegilor.  Acest lucru vă va permite să vă relaxați și să vă concentrați mintea asupra a ceea ce veți experimenta.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 34

Bebelușul, care va vedea lumina zilei peste câteva săptămâni, are acum 45 cm lungime - dimensiunea unei salate mari. Se îngrașă din ce în ce mai repede și acum cântărește 2.237 de grame. Nu vă faceți griji dacă bebelușul nu pare să crească la fel de mult: greutatea bebelșului poatevaria de la bebeluș la bebeluș și este puternic influențată de genă.

Dezvoltarea bebelușului

Simțurile bebelușului se află acum într-un stadiu avansat de dezvoltare, iar auzul lui se îmbunătățește, în special, în săptămâna 34. Poate auzi foarte clar sunetele puternice și, încă de la naștere, va recunoaște sunetul muzicii și al vocilor pe care le aude acum. Această familiaritate îi va spori sentimentul de încredere și îl va calma.

Sistemul lui osos absoarbe tot calciul pe care îl poate obține pentru a-i face oasele mai dense, ceea ce la rândul său le va face mai dure, mai puternice și mai robuste. Cu toate acestea, oasele lui nu vor fi pe deplin dezvoltate până la naștere, așa că este o idee bună să îi dați suplimentar vitamina D. Puteți obține o rețetă de la medicul pediatru pentru vitamina D sub formă de picături sau tablete.
Între timp, plămânii lui sunt în ultimele etape de dezvoltare, astfel încât să devină mai robuști și mai fiabili.

Având din ce în ce mai puțin spațiu în uter pentru a se deplasa liber, bebelușul se va întoarce dintr-o parte în alta cu tot corpul. Dacă așteptațigemeni, această lipsă de libertate va fi pentru ei o problemă, iar mișcările lor se vor simți și mai intense din cauza spațiului restricționat. Gemenii fac, de asemenea, scanarea cu ultrasunete mai dificilă: au tendința de a se întinde unul peste altul, ceea ce îngreunează ecografia deoarece medicul nu poate găsi, cu exactitate, cele două bătăi ale inimii.

În săptămâna 34, testiculele unui băiețel se vor deplasa în jos din abdomen în scrot. O ecografie va arăta că scrotul arată foarte mare în acest stadiu, cauzat de apa pe care o reține. Mulți băieți au un scrot mare, cu aspect umflat, atunci când se nasc: nu trebuie să vă îngrijorați deoarce va ajunge la dimensiunea normală după câteva zile.

Sfatul moașei

„Dacă bebelușul nu și-a poziționat capul în jos până în săptămâna 34, există diferite moduri de a-i lncuraja să se întoarcă corect. Vorbește cu medicul tău.”

Dorothee Kutz, moașă

Bebelușul se va muta în poziția finală pentru naștere cu aproximativ patru săptămâni înainte. Unii bebeluși rămân în poziția genuflexivă embrionară cu picioarele ridicate pentru o perioadă foarte lungă de timp și se întorc numai când începe travaliul.

Cum este săptămâna 34 pentru viitoarea mamă

Pe măsură ce copilul crește, sarcina devine mai grea. Concentrați-vă asupra dumneavoastră și încearcă să vă bucurați de aceste momente.

Vă puteți relaxa și adapta la noile circumstanțe - chiar și după nașterea bebelușului, va trece ceva timp până când va trebui să vă întoarceți la muncă. În acest timp, ar trebui să vă concentrați toate energiile asupra bebelușului și să vă bucurați noua familie.

Simptome frecvente

Durerile de spate și respirația scurtă sunt principalele simptome cu care se confruntă femeile însărcinate în săptămâna 34. În aproximativ două săptămâni, va începe travaliul fals, care vă va muta pântecele, împreună cu bebelușul, mai jos, spre pelvisul mai mic. Acest proces poate provoca alte simptome, cum ar fi diaree și ușoară greață, dar acestea vor dispărea în curând.

Presiune descendentă

Este posibil să fi observat o senzație neobișnuită de presiune descendentă. Acest lucru este cauzat de greutatea copilului care se împinge în jos spre zona pelviană și poate crește după travaliul fals pe măsură ce copilul se deplasează spre pelvisul mai mic. Puteți ușura singură acest lucru făcând câteva exerciții blânde, cum ar fi legănarea dintr-o parte în alta în timp ce stați jos. Acest lucru vă va relaxa inelul pelvian și țesutul înconjurător, prevenind tensiunea în această zonă.

Travaliu falsă sau real?

Ar trebui să vă faceți bagajul pentru naștere înainte să înceapă travaliul fals, deoarece mulți dintre viitorii părinți nu sunt siguri dacă este vorba de travaliu fals sau real. Părinții merg foarte des direct la spital, doar pentru a fi trimiși înapoi acasă când se dovedește a fi o „alarmă falsă”.

Sfaturi utile

  • Gândiți-vă la momentul imediat de după naștere, când vă veți conecta cu bebelușul prin miracolul alăptării și asigurați-vă că aveți tot ce vă este necesar: sutiene confortabile, tampoane pentru alăptare, cremă pentru mameloane, etc.
  • Dacă simțiți durere în stomac, puteți testa pentru a vedea dacă este vorba de travaliu fals sau real. Observați cât durează senzația (contracțiile false vor dura doar câteva secunde) și faceți o baie caldă. Contracțiile false se vor retrage în apă caldă, în timp ce contracțiile reale vor deveni mai puternice.

Întrebări pentru medic

Ce se întâmplă dacă bebelușul meu nu vrea să se întoarcă?

Poate fi suficient să vă schimbați poziția și să vă ridicați ușor șoldurile în sus și în jos. Acest lucru îl va face să se simtă puțin incomod și l-ar putea determina să se întoarcă.

Lumina poate provoca, de asemenea,răsucirea bebelușului. Pentru a încerca, trebuie să vă aflați într-un mediu întunecat - de ex. sub o pătură. Apoi luați o lanternă și îndreptați-o spre partea de jos a burții. Copilul va vedea lumina și s-ar putea întoarce spre ea.

O altă metodă este utilizarea sunetului pentru a întoarce copilul. Luați un clopot mic sau o minge și legați-o de brâu, astfel încât să poată suna ori de câte ori vă mișcați. Bebelușul ar putea deveni interesat să găsească originea acestor sunete.

Toate aceste metode au ajutat mamele însărcinate să își aducă bebelușul în poziția potrivită de naștere. 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.