Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 37 a sarcinii: copilul s-ar putea naște chiar acum

În săptămâna 37, sunteți în a zecea lună a sarcinii. Oamenii cred adesea că sarcina durează 9 luni, dar de fapt durează puțin mai mult până la nașterea bebelușului, deci este mai bine să ne gândim că durează aproximativ 9 ½ luni. 

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 37

Bebelușul a câștigat încă un centimetru în lungime, măsurând acum în jur de 48 cm. Cântărește 2.927 de grame, aproape 3 kilograme, așa că va ajunge în curând la greutatea lui de la naștere.

Dezvoltarea bebelușului

Din săptămâna 37, bebelușul este pregătit pentru naștere și pentru viața din afara pântecului. Va folosi timpul rămas până în ziua cea mare pentru a face mai multe rezerve de grăsime, câștigând în jur de 20-30 de grame pe zi în masă corporală. Aproximativ 15% din greutatea corporală este acum grasă, ceea ce îi permite să-și mențină și să-și regleze temperatura corpului după ce s-a născut, astfel încât să nu răcească prea mult și să se dezvolte sănătos. Celulele adipoase sunt concepute astfel încât să poată transforma grăsimea în căldură, ceea ce înseamnă că nou-născutul își poate menține temperatura corpului mai mult sau mai puțin constantă.

Acum, cu puțin timp înainte de naștere, bebelușul își pierde cea mai mare parte a părului lanugo, iar vernixul ceros caseosa îi acoperă pielea. Bebelușilor născuți după termen, de obicei, nu le mai rămâne (aproape) vernix caseosa, iar netezimea pielii lor indică vârsta și dezvoltarea lor.

Craniul și creierul bebelușului continuă să crească până la naștere, în timp ce celelalte organe sunt deja pe deplin formate și își fac treaba. 

Cum este săptămâna 37 pentru viitoarea mamă

Este normal să vă simțiți neliniștită și agitată în legătură cu ceea ce urmează să experimentați, mai ales dacă acesta este primul copil.

Sfatul moașe

‘Se spune că acesta este momentul în care începeți să vă „săturați” de sarcină și doriți doar să o terminați. Este normal și nu este un lucru rău - nu va trece mult până când veți vedea copilul.”

Dorothee Kutz, moașă

Vă apropiați de sfârșitul calendarului sarcinii și nu aveți prea mult timp să faceți ultimele pregătiri pentru sosirea bebelușului. Până acum, ar trebui să știți cu siguranță unde doriți să nașteți și pe cine doriți să aveți alături în timp ce nașteți. Geanta ar trebui să fie pregătită și atât dumneavoastră, cât și partenerul, ar trebui să știți unde este atunci când aveți nevoie de ea în grabă.

Simptome frecvente

Organele interne simt o presiune crescândă

Dacă travaliul fals nu s-a întâmplat încă, se va întâmpla săptămâna aceasta. Acest lucru va crește încărcătura pe pelvisul mai mic și pe zona pelviană, pe care o veți simți ca un fel de presiune descendentă, deci înseamnă că plămânii nu vor fi la fel de strânși și puteți respira mai liber. Exercițiile în care vă mișcați cu o mișcare circulară ușoară vă vor ajuta să evitați crampele musculare ale zonei pelvine, să atenuați presiunea și să vă relaxați. precum și să ajutați bebelușul să ajungă în poziția pentru naștere.

Procesul nașterii ar putea începe oricând. Semnele precoce frecvente pe care le puteți întâlni sunt flatulența și diareea, vărsături, dureri de cap, dureri de spate puternice și dureri abdominale, dar semnul major că nașterea este pe cale să înceapă este atunci când observați o scurgere ce conține sânge. Acest lucru indică faptul că dopul de mucus din fața colului uterin se relaxează, în cele din urmă. Când începe travaliul real, sacul amniotic va izbucni („se rupe”). Acesta va duce la travaliu și, prin urmare, la naștere, deci nu ar trebui să așteptați mult înainte de a pleca la spital - chiar dacă nu experimentați travaliul imediat după ce se rupe sacul amniotic, ar trebui să mergeți cât mai rapid la spital.

Sfatul moașei

„Dacă nu sunteți sigură dacă este vorba despre momentul nașterii sau nu, puteți așeza pe spate o sticlă de apă fierbinte sau o pernă. Dacă contracțiile se ușurează, au fost contracții false.

Un alt indiciu este dacă puteți vorbi în timpul contracțiilor: dacă nu, este momentul nașterii și ar trebui să mergeți direct la spital.

Dacă începeți să vă simțiți rău acasă, mergeți întotdeauna direct la spital. De asemenea, nu uitați să țineți cont de cât de departe locuiți de spital.”

Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

  • Odihniți-vă cât puteți de mult.
  • Faceți cu un plan pentru momentul nașterii: Cum veți ajunge la spital? Cine vă va însoți? Este gata geanta pentru spital? Acest lucru vă va ajuta să reduceți nivelul de stres.

Săptămâna 37 - Ce se întâmplă în săptămâna 37 a sarcinii

Întrebări pentru medic

Sunteți informată despre simptomele corporale care indică faptul că sunteți pe cale să nașteți. Cu toate acestea, este normal să vă simțiți nesigură. Deci, discutați tot ce vă neliniștește împreună cu medicul.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.