Săptămâna 31 de sarcină: Acum este timpul să planificați nașterea

Săptămâna 31 a început, iar tensiunea și entuziasmul cresc - în curând va fi timpul să vă cunoașteți copilul. Peste aproximativ zece săptămâni, veți putea să îl țineți în brațe pentru prima dată. Veți avea deja o legătură strânsă cu bebelușul, așa că faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta partenerul să formeze o legătură similară pe măsură ce vă pregătiți să întâlniți cel mai nou membru al familiei dvs.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 31

Până acum, aproape la sfârșitul celei de-a opta luni de sarcină, bebelușul dvs a crescut la dimensiunea considerabilă de 41,5-41,8 cm (dacă poți imagina o varză roșie, cam atât de mare), deși nu este încă la fel de mare precum va fi la naștere. Cântărește 1575 de grame, așa că se apropie treptat de două kilograme și vor continua să se îngrașe până se va naște. În funcție de gene, greutatea lui se poate dubla de acum până la naștere.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Dezvoltarea plămânilor

În timp ce bebelușul se îngrașă și crește, organele lui interne își finalizează dezvoltarea și încep să-și facă treaba. Din săptămâna 31, bebelușul își poate extinde complet plămânii fără ca alveolele să se lipească unele de altele datorită surfactantului proteic protector. Fapt interesant: plămânii lui sunt e suficient de dezvoltați încât, dacă s-ar naște prematur acum, ar avea nevoie doar de asistență pentru respirație, mai degrabă decât de ventilație mecanică completă.

Poziția de naștere

Bebelușul dvs. se va mișca mult mai puțin în săptămâna 31, parțial pentru că nu există suficient spațiu în pântece și parțial pentru că poate dormi până la15 ore pe zi. Veți simți activitatea lui când este treaz, iar loviturile lui asupra organelor pot fi extrem de puternice și pot provoca simptome minore.

Nu s-a mutat încă în poziția în care va trebui să se fie pentru naștere.

Poziția potrivită pentru naștere, cunoscută sub numele de poziție anterioară cefalică sau occipitală, este cu capul în jos spre colul uterin și ar trebui să fie în această poziție până la începerea travaliului. Moașa dvs. va verifica în mod regulat poziția de acum înainte. 90 la sută dintre copii se mută singuri în această poziție cu aproximativ patru săptămâni înainte de naștere.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 31

S-ar putea să vă simțiți puțin copleșită uneori când vă uitați la ceea ce urmează. Un lucru la care vă veți gândi mult este locul în care veți naște: veți dori răspunsuri la întrebări despre cât de sigur este pentru dvs și copilul dvs pe măsură ce vine pe lume. Dacă nu ați făcut-o deja, vă recomandăm să vizitați câteva unități de naștere sau centre de naștere și să discutați cu moașele care vor avea grijă de dvs. și de copil în timp ce nașteți.

Simptome frecvente

Gândurile dvs se învârt în jurul bebelușului

În săptămâna 31, vă veți gândi din ce în ce mai mult la lucrurile pe care va trebui să le cumpărați pentru bebelușul dvs. - și asta poate presupune hăinuțe, cardigane și pantofi drăguți. Prietenii și familia dvs. trebuie să aibă anumite lucruri pe care vi le pot dona sau achiziționa, așa că este o idee bună să creați o listă de dorințe și să le-o trimiteți. Lucrurile de care aveți nevoie pentru bebelușul dvs. depind de momentul nașterii- vara sau iarna. Mai mult decât atât, nu uitați să cumpărați lucruri pentru dvs. atunci când este timpul să nașteți: dacă ați ales spitalul deja, veți avea în curând nevoie sa pregătiți bagajul . Acesta va conține haine (inclusiv hainele pentru copii), articole de toaletă, prosoape etc., de care veți avea nevoie după naștere.

Corpul dvs intră în grevă

Respirația se îngreunează, picioarele se umflă, iar spatele este tensionat. Veți fi adesea ținută trează noaptea și vă veți răsuci în pat, încercând să găsiți o poziție confortabilă care să vă permită să dormiți. Există șanse mai mari să aveți arsuri la stomac după mese, deși puteți reduce acest lucru consumând mese mai mici,. De asemenea, vă va fi din ce în ce mai dificil să vă așezați și să vă ridicați în picioare și vă veți ține instinctive de burtică și de spate pentru a vă susține în acest proces. În scurt timp, partenerul dvs va trebui să vă lege pantofii sau va trebui să purtați slip-on-uri.

Incontinență

Presiunea asupra podelei pelviene și apăsarea capului bebelușului asupra vezicii urinare fac ca mușchii vezicii urinare să nu ai fie la fel de fiabili ca înainte. Drept urmare, s-ar putea să vă udați puțin atunci când râdeți, strănutați sau tușiți, mai ales când vezica urinară este plină. Acest lucru este frecvent în ultimele etape ale sarcinii și se va îmbunătăți după naștere. Puteți accelera acest proces antrenându-vă podeaua pelviană în timpul cursurilor de gimnastică postnatală.

Buricul dvs.

În săptămâna 31, pântecele și pielea de pe burtă au crescut și s-au întins atât de mult încât ombilicul dvs se aplatizează. Acest lucru va fi clar vizibil dacă este vară și purtați haine sumare.

 

Sfaturi utile

• Puteți crea un mediu cald și hrănitor în camera bebelușului (sau în partea din dormitor în care vor dormi), decorându-l cu culori vii.
• Cu toate acestea, atunci când vopsiți pereții și / sau mobilierul pentru copii, asigurați-vă că vopselele pe care le utilizați sunt netoxice.

 

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Celulele stem și sângele din cordonul ombilical

Ca viitori părinți, este posibil să aveți opțiunea de a decide ce doriți să faceți cu placenta. Moașele o pot arunca sau o puteți lua acasă - tot mai mulți părinți folosesc placenta pentru a planta un „copac” sau pentru a face mărgele.

Alternativ, puteți lua celule din placentă și le puteți congela pentru a servi drept celule stem ale bebelușului, dacă suferă de o boală.

Același lucru se aplică sângelui din cordonul ombilical, care conține, de asemenea, propriile celule stem ale bebelușului, care pot fi înghețate și utilizate pentru a ajuta în caz de boală.

Solicitați sfaturi de la moașă, ginecolog sau (chiar mai bine) mdicul pediatru și obțineți oferte de la companii specializate în stocarea celulelor stem placentare dacă sunteți interesată să urmăriți această opțiune.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.