Săptămâna 25 de sarcină: Veți observa primele contracții false pe măsură ce corpul dvs. se pregătește pentru naștere

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 25

Cu o dimensiune cuprinsă între 34 și 35 de centimetri, bebelușul dvs. este deja la fel de mare ca un țelină. Cântărește în jur de 750 de grame. A crescut în greutate cu încă 50 de grame de săptămâna trecută, iar această rată de 50 de grame pe săptămână va continua până la naștere.

Dacă vă așteptați la gemeni, greutatea bebelușilor dvs. se va dezvolta, desigur, puțin diferit: vor crește mai puțin.

În săptămâna 25, bebelușul dvs are încă spațiu pentru gimnastică, deși nu la fel de mult ca înainte - la un moment dat, nu va exista spațiu pentru această activitate importantă. În curând va începe să devină puțin incomod pântecul dvs și vă veți simți tot mai inconfortabil și pe măsură ce trec săptămânile.

 

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 25

Până în săptămâna 25, ochii bebelușului sunt pe deplin dezvoltați și continuă să-i deschidă și să-i închidă. Tot ceea ce lipsește în acest stadiu este culoarea irisului lor, deși acest lucru a fost determinat în momentul concepției din materialul dvs. genetic și al partenerului dvs..

În straturile subcutanate ale pielii, sistemul capilar (format din vase de sânge minuscule numite capilare care transportă sânge bogat în oxigen și alimentează pielea cu substanțe nutritive cheie) începe acum să se dezvolte. Acum, că pielea lui este alimentată cu sânge, va deveni din ce în ce mai mult de culoare roz.

Simțul echilibrului bebelușului se dezvoltă, de asemenea, astfel încât să își poată rafina mișcările și să se miște mai subtil și cu mai mult control decât înainte.

De exemplu, acum își poate atinge vârful nasului cu degetul și își poate ridica degetul mare la gură pentru a-l suge.

Când va fi activ, își va schimba constant poziția. Când se odihnește, va fi, de obicei, într-un fel de poziție așezată, cu genunchii strânși pe corp și cu capul coborât.

Dezvoltarea plămânilor bebelușului

Țesutul pulmonar al unui bebeluș începe de obicei să se formeze în săptămâna 16 și progresează rapid. Bebelușul dvs. va avea nevoie de plămâni pentru a respira o dată ce a ieșit din uter și nu va mai avea cordonul ombilical pentru a-i furniza oxigen.

Plămânii lor nu sunt pe deplin dezvoltați până în săptămâna 25, așa că încă nu pot respira independent. Acest lucru înseamnă că șansele lor de a supraviețui în afara uterului sunt extrem de scăzute, deși neonatologii (medici specializați în nou-născuți și prematuri) au acum abilitățile și tehnologia pentru a le oferi o șansă de luptă.

Medicul dumneavoastră poate vedea foarte clar într-o ecografie cum se dezvoltă plămânii lor. Acest lucru ar putea fi crucial dacă există riscul nașterii premature, deoarece există medicamente care pot accelera dezvoltarea plămânilor unui copil nenăscut.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 25

Există o mișcare constantă în burtă și este posibil să vă dați seama când brațele sau picioarele minuscule ale bebelușului apasă pe peretele abdominal sub formă de mici vânătăi sau umflături. Vă va fi clar până acum că bebelușul dvs. este surprinzător de puternic - dacă loviturile lor lovesc organele din jurul uterului dvs., vă poate răni cu adevărat.

Simptome frecvente

Dureri de stomac

Există mai multe motive ce cauzează durerea de stomac în timpul sarcinii: presiunea pe care uterul o exercită asupra organelor din jur, un stomac supraîncărcat, o vezică foarte plină. Aceste simptome sunt normale, iar dacă devin severe, vizitați medicul dumneavoastră.

 

Sfatul moașei

Dacă aveți aceste simptome, ar trebui să începeți să consumați mese mai mici cantitativ și mai dese. Acest lucru va evita supraîncărcarea stomacului. ”Dorothee Kutz, moașă

Contracțiile false înainte de naștere

Un alt lucru pe care ați putea să-l observați în săptămâna 25 este că uterul se întărește sau se strânge pentru perioade scurte de timp. Aceste contracții practice (denumite mai degrabă contracții Braxton Hicks) se pot întâmpla fără niciun avertisment în orice moment, zi sau noapte, și sunt modul în care corpul tău își pregătește mușchii pentru următoarea naștere.

Chiar dacă aceaste contracții s-ar putea să vă oprească să faceți orice aveți de făcut, nu vor fi dureroase. Uterul dvs se contractă, dar aceste contracții practice nu sunt încă atât de intense pe cât vor fi necesare atunci când veți naște, deoarece corpul vs nu produce încă hormonii necesari. Ca urmare, aceste contracții practice nu vor duce la dilatarea colului uterin.

Este bine cunoscut faptul că, contracțiile practice pot fi afectate și de starea mentală a viitoarei mame: stresul sau împovărarea emoțională le poate face mai intense sau mai frecvente. Dacă acesta este cazul dvs., faceți o programare pentru a vă consulta medicul pentru a vă asigura că aceste contracții nu v-au afectat colul uterin.

 

Sfaturi utile

• Asigurați-vă că faceți pauze regulate.
• Încercați să tocați și să zdrobiți curmale, smochine, nuci de caju, pudră de cacao și ulei de nucă de cocos și transformați-le într-o „bilă de energie” - aceasta poate fi o modalitate excelentă de a obține un impuls rapid de energie.
• Găsiți o poziție de somn confortabilă pe partea dvs., astfel încât greutatea uterului să nu exercite presiune asupra organelor interne sau vaselor de sânge.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Cu siguranță, în săptămâna 25 vă trec prin cap tot felul de gânduri, sentimente și îngrijorări. Merită întotdeauna să le scrieți pentru a le discuta la următoarea vizită cu medicul sau moașa.

Intensitatea contracțiilor false

Dacă nu sunteți sigură dacă contracțiile dvs. false sunt cu adevărat inofensive, adresați-vă medicului sau moașei. Ei vor putea să vă liniștească mintea că acestea nu sunt contracții autentice care au loc prematur prin efectuarea unei scanări cardiotocografice (CTG) pentru a verifica dacă colul uterin este așa cum ar trebui.

Merită să știți că aproape fiecare femeie însărcinată va face o scanare CTG mai devreme sau mai târziu, de obicei în săptămâna 29. Bătăile inimii bebelușului dvs. vor fi verificate de fiecare dată când mergeți la un control și, deoarece nu este posibil să o auziți cu un stetoscop. până la o perioadă târzie a sarcinii, medicul va folosi de obicei un monitor fetal sau CTG pentru a-l asculta (acest lucru are și avantajul că îl puteți auzi și voi). Un CTG de rutină nu este necesar în mod normal în timpul sarcinii și se efectuează numai în anumite circumstanțe, cum ar fi dacă există riscul nașterii premature, dacă aveți contracții premature, dacă nu ați născut până la data scadenței sau dacă bebelușul dumneavoastră are o bătaie neregulată a inimii.

Consumați cantități mici de alimente la o masă

Moașa vă poate sfătui cu privire la ce obiceiuri alimentare ar trebui să aveți în săptămâna 25 pentru a vă asigura că dvs. și bebelușul dvs. obțineți nutrienții de care aveți nevoie și vă simțiți bine. Nu veți mai putea mânca mese copioase, iar sistemul digestiv vă poate provoca probleme, așa că este o idee bună să ascultați sfaturile pe care medicul vi le oferă.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.