Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 25 de sarcină: Veți observa primele contracții false

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 25

Cu o dimensiune cuprinsă între 34 și 35 de centimetri, bebelușul este deja la fel de mare ca o țelină. Cântărește în jur de 750 de grame. Săptămâna trecută a crescut în greutate cu încă 50 de grame, iar această rată de 50 de grame pe săptămână va continua până la naștere.

În săptămâna 25, bebelușul are încă spațiu pentru gimnastică, deși nu la fel de mult ca înainte - la un moment dat, nu va exista spațiu pentru această activitate importantă.

 

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 25

Până în săptămâna 25, ochii bebelușului sunt pe deplin dezvoltați și acesta continuă să-i deschidă și să-i închidă. Tot ceea ce lipsește în acest stadiu este culoarea irisului, deși acest lucru a fost determinat în momentul concepției din materialul dumneavoastră genetic și al partenerului dumneavoastră.

În straturile subcutanate ale pielii, sistemul capilar (format din vase de sânge minuscule numite capilare care transportă sânge bogat în oxigen și alimentează pielea cu substanțe nutritive cheie) începe acum să se dezvolte. Acum, că pielea lui este alimentată cu sânge, va deveni din ce în ce mai mult de culoare roz.

Simțul echilibrului bebelușului se dezvoltă, de asemenea, astfel încât să își poată rafina mișcările și să se miște mai subtil și cu mai mult control decât înainte.

De exemplu, acum își poate atinge vârful nasului cu degetul și își poate ridica degetul mare la gură pentru a-l suge.

Când este activ, își schimbă constant poziția. Când se odihnește, este, de obicei, într-un fel de poziție așezată, cu genunchii strânși și cu capul aplecat.

Dezvoltarea plămânilor bebelușului

Țesutul pulmonar al unui bebeluș începe, de obicei, să se formeze în săptămâna 16 și progresează rapid. Bebelușul va avea nevoie de plămâni pentru a respira, o dată ce a ieșit din uter și nu va mai avea cordonul ombilical pentru a-i furniza oxigen.

Plămânii nu sunt pe deplin dezvoltați până în săptămâna 25, așa că încă nu poate respira independent. Acest lucru înseamnă că șansele de a supraviețui în afara uterului sunt extrem de scăzute, deși medicii neonatologi (medici specializați în nou-născuți și prematuri) au acum abilitățile și tehnologia necesară pentru a le oferi o șansă la viață.

Medicul dumneavoastră poate vedea foarte clar într-o ecografie cum se dezvoltă plămânii bebelușului. Acest lucru ar putea fi crucial dacă există riscul nașterii premature, deoarece există medicamente care pot accelera dezvoltarea plămânilor unui copil nenăscut.

Cum este săptămâna 25 pentru viitoarea mamă

Există o mișcare constantă în burtă și este posibil să vă dați seama când brațele sau picioarele minuscule ale bebelușului apasă pe peretele abdominal sub formă de umflături. Vă va fi clar până acum că bebelușul este surprinzător de puternic - dacă loviturile lovesc organele din jurul uterului dumneavoastră, veți simț durere.

Simptome frecvente

Dureri de stomac

Există mai multe motive ce cauzează durerea de stomac în timpul sarcinii: presiunea pe care uterul o exercită asupra organelor din jur, un stomac supraîncărcat, o vezică foarte plină. Aceste simptome sunt normale, dar dacă devin severe, vizitați medicul.

 

Sfatul moașei

Dacă aveți aceste simptome, ar trebui să începeți să consumați porții mai mici cantitativ și mai des. Acest lucru va evita supraîncărcarea stomacului.

Dorothee Kutz, moașă

Contracțiile false înainte de naștere

Un alt lucru pe care ați putea să-l observați în săptămâna 25 este că uterul se contractă și se dilată pentru perioade scurte de timp. Aceste contracții practice (denumite mai degrabă contracții Braxton Hicks) pot apărea fără niciun avertisment, în orice moment, zi sau noapte, și sunt modul în care corpul își pregătește mușchii pentru naștere.

Chiar dacă aceaste contracții s-ar putea să vă oprească să faceți orice aveți de făcut, nu vor fi dureroase. Uterul se contractă, dar aceste contracții practice nu sunt încă atât de intense pe cât vor fi necesare atunci când veți naște, deoarece corpul nu produce încă hormonii necesari. Ca urmare, aceste contracții nu vor duce la dilatarea colului uterin.

Este bine cunoscut faptul că aceste contracții pot fi afectate și de starea mentală a viitoarei mame: stresul le poate face mai intense sau mai frecvente.

 

Sfaturi utile

  • Asigurați-vă că faceți pauze regulate.
  • Tocați curmale, smochine, nuci de caju, pudră de cacao și ulei de nucă de cocos, amestecațile și veți obține o „bilă de energie” - aceasta poate fi o modalitate excelentă de a obține un impuls rapid de energie.
  • Găsiți o poziție de somn confortabilă astfel încât greutatea uterului să nu exercite presiune asupra organelor interne sau a vaselor de sânge.

Întrebări pentru medic

Cu siguranță, în săptămâna 25 vă trec prin cap tot felul de gânduri, sentimente și griji. Merită întotdeauna să le scrieți pentru a le discuta la următoarea vizită cu medicul dumneavoastră.

Intensitatea contracțiilor false

Dacă nu sunteți sigură dacă contracțiile false sunt cu adevărat inofensive, adresați-vă medicului. 

Merită să știți că aproape fiecare femeie însărcinată va face o scanare cardiotocografică (CTG) mai devreme sau mai târziu. De obicei în săptămâna 29.

Bătăile inimii bebelușului vor fi verificate de fiecare dată când mergeți la un control și, deoarece nu este posibil să le auziți cu un stetoscop. până la o perioadă târzie a sarcinii, medicul va folosi, de obicei, un monitor fetal sau CTG pentru a-i asculta bătăile inimii (acest lucru are și avantajul că le puteți auzi și dumneavoastră).

Un CTG de rutină nu este necesar, în mod normal, în timpul sarcinii și se efectuează numai în anumite circumstanțe, cum ar fi dacă există riscul nașterii premature, dacă aveți contracții premature, dacă nu ați născut până la data scadentă sau dacă bebelușul dumneavoastră are o bătaie neregulată a inimii.

Consumați cantități porții mici

Medicul vă poate sfătui cu privire la ce obiceiuri alimentare ar trebui să adoptați în săptămâna 25 pentru a vă asigura că dumneavoastră și bebelușul dumneavoastră obțineți nutrienții de care aveți nevoie. Nu veți mai putea mânca porții copioase, iar sistemul digestiv vă poate provoca probleme, așa că este o idee bună să ascultați sfaturile pe care medicul vi le oferă.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.