Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 18: bebelușul crește

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 18

Bebelușul va avea o lungime cuprinsă între 12,5 și 14 cm, deci la fel de mare ca o păstaie de fasole. Acest lucru îl face să fie de aceeași dimensiune ca și placenta, care îi furnizează tot ce îi este necesar. Va cântări în jur de 145 de grame, iar acum începe să se dezvolte rapid.

Atât placenta, cât și cordonul ombilical, s-au adaptat astfel încât să poată satisface nevoia crescută de nutrienți a copilului, în această fază de creștere rapidă, din săptămâna 18. Cordonul ombilical este acum mai lung, mai gros și mai robust, ceea ce este important pentru a asigura o creștere sănătoasă.

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 18, corpul bebelușului se apropie, din ce în ce mai mult, de proporțiile pe care le va avea la naștere. Membrele (brațele și picioarele) cresc acum extrem de rapid, iar primele fire de păr se formează pe cap.

Sângele bebelușului curge prin cordonul ombilical către placentă, unde este îmbogățit cu oxigen și substanțe nutritive, înainte de a reveni în corpul tot prin cordonul ombilical. Deși fluxul dumneavoastră de sânge este strâns legat de cel al bebelușului, în realitate, acestea nu se vor amesteca. Acest lucru se datorează faptului că placenta acționează ca o barieră sau ca un filtru, protejându-vă copilul de influența substanțelor nocive.

Începând cu săptămâna 18, veți putea vedea mica inimă a bebelușului prin intermediul unei ecografii. Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei, aveți probleme cardiace, discutați cu medicul.

Cum este săptămâna 18 pentru viitoarea mamă

În săptămâna 18, veți fi motivată și plină de energie. Veți dori să creați un mediu sigur și confortabil pentru viitoarea dumneavoastră familie.

Cu toate că faceți aceste planuri și le puneți în practică, nu exagerați - există încă mult timp până când copilul va sosi.

Acum ar trebui să evitați ridicarea obiectelor grele, de ex. mobilier pentru bebeluș, și nu ar trebui să stați în picioare prea mult timp. Un lucru pe care îl puteți face pentru a evita venele păianjen (varice) și pentru a vă ajuta picioarele, este să faceți suficiente pauze și să stați sau să vă întindeți cu picioarele în poziție ridicată.

Un alt lucru pe care puteți să îl observați este faptul că centrul dumneavoastră de greutate s-a schimbat pe măsură ce burtica a crescut. Așadar, exersați-vă menținerea echilibrului alternând între a vă pune greutatea pe un picior și apoi pe celălalt, când sunteți în picioare.

Dacă sunteți la al doilea copil, veți avea norocul să-i simțiți deja miscările și, în următoarele săptămâni, vă puteți aștepta să simți mișcările și mai puternic. Dacă acesta este primul copil, va trebui, probabil, să așteptați puțin mai mult.

Simptome frecvente

Tensiune arterială nesigură

Este posibil să vă simțiți amețită, din când în când. Corpul trebuie să lucreze foarte mult și transportă mai mult sânge prin vasele de sânge. În prezent, tensiunea arterială este puțin mai mică decât în mod normal și poate scădea rapid pentru câteva momente, dacă desfășurați activități obositoare. Dacă se întâmplă acest lucru, stați sau culcați-vă cu picioarele în poziție ridicată. Nu va dura mult până când corpul se va ajusta și, în curând, vă veți simți mai bine.

Medicul vă pot testa regulat pentru a vedea dacă tensiunea arterială este constant prea scăzută.

 

Sfatul moașei

„O cantitate mică de cofeină, poate fi bună pentru dumneavoastră. Puteți bea două căni de cafea sau de ceai negru / verde pe zi fără să vă simțiți vinovate.“

Dorothee Kutz, moașă

Când stomacul se răzvrătește

Stomacul produce și secretă cantități mai mari de acid gastric în timpul sarcinii, care pot provoca, adesea, arsuri la stomac. Dacă vi se întâmplă acest lucru, încercați să stați într-o poziție dreaptă și să mâncați mai încet, și evitați, pe cât posibil, alimentele acide. Două modalități de a ameliora arsurile la stomac sunt de a mesteca pâine sau migdale și de a crește cantitatea de produse din cartofi și ovăz pe care le consumați (ovăzul este cel mai bine consumat atunci când este gătit, de exemplu, ca terci).

Vă simțiți frecvent obosită

Este complet normal să vă simțiți obosită mai des (în definitiv, se întâmplă multe în interiorul corpului dumneavoastră), deoarece, pe parcursul sarcinii, aveți nevoie de o mulțime de minerale pe care s-ar putea să nu le asimilați întotdeauna.

Prin urmare, vă recomandăm să măriți aportul de fier, deoarece fierul leagă oxigenul din sânge și vă ajută atât pe dumneavoastră, cât și pe bebelușul, să obțineți oxigenul de care aveți nevoie. Concentrați-vă asupra meselor fixe și a consumului de sucuri care conțin cantități mari de fier, cum ar fi sucul din fructe roșii.

Vă simțiți corpul diferit

Pe măsură ce urmăriți cu entuziasm bebelușul în creștere, veți observa că vă simțiți corpul diferit. Mersul va necesita mai mult efort, picioarele se vor simți mai grele și veți avea nevoie de mai multe pauze decât înainte - acest lucru este complet normal.

De asemenea, s-ar putea să vă fie mai greu să dormiți pe spate, deoarece burta vă va apăsa organele și vasele de sânge. 

Sfaturi utile

  • O pernă de alăptare vă poate ajuta să dormiți mai bine.
  • Se recomandă alimentele bogate în fier.
  • Este bine să ridicați picioarele, din când în când, și să faceți pauze când mergeți
  • Purtarea încălțămintei fără toc va facilita mersul pe jos.
  • Puteți începe să cumpărați primele lucruri de care aveți nevoie pentru bebeluș. 

Întrebări pentru medic

Pregătirea pentru naștere

Întrebați medicul despre cursurile prenatale.

Până în săptămâna 20, ar trebui să vă înscrieți la cursurile prenatale. De obicei, le puteți începe din cel de al 3-lea trimestru (în jurul săptămânii 28).

Partenerul dumneavoastră este binevenit să vă însoțească astfel încât să știe cum vă pot sprijini înainte și în timpul nașterii.

Stabilizarea tensiunii arteriale

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda modalități de a vă menține tensiunea arterială stabilă.
Un exercițiu pe care îl puteți utiliza este să faceți mișcările de pe bicicletă, cu picioarele în pat, înainte de a vă ridica dimineața din pat, ceea ce vă va stimula circulația.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.