Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 23 de sarcină: De ce mărimea și greutatea bebelușului au valori aproximative

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 23

Bebelușul are o lungime de aproximativ 28 - 30 cm, de la vârful craniului până la călcâie, cam de mărimea unei verze savoy.

Este posibil să nu puteți măsura întreaga lungime a fătului datorită poziției și a activității sale. Însă lungimea femurului, de asemenea cunoscută și sub denumirea de coapsă și cel mai lung os din scheletul uman, poate fi utilizată, în schimb, pentru a calcula lungimea copilului.

Pentru a determina lungimea bebelușului, medicul va folosi o formulă care implică înmulțirea lungimii femurului cu 7. Pe baza acestei măsurători, împreună cu circumferința capului, diametrul biparietal și circumferința abdominală, se estimează dimensiunea totală  a bebelușului.

Bebelușul dumneavoastră nu poate fi încă măsurat cu o ruletă sau cu o riglă, deci aceste valori sunt aproximative și se pot situa sub medie. Pot apărea erori de măsurare, mai ales dacă bebelușul este foarte activ.

Greutatea (aproximativ 450 de grame în săptămâna 23) ar trebui, de asemenea, considerată doar o valoare aproximativă. Va crește mai mult și se va îngrășa în momente diferite - corpul copilului nu le poate face pe amândouă simultan - și de aceea poate părea că există scurte „pauze” în ambele aspecte ale dezvoltării sale. Așadar, nu vă faceți griji dacă nu pare să crească în lungime sau să se îngrașe în același timp.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

În săptămâna 23, bebelușul dezvoltă un organ crucial pentru producerea hormonilor și reglarea metabolismului zahărului: pancreasul. Situat în spatele stomacului, este cel mai bine considerat ca fiind o glandă - de fapt este cea mai mare glandă din corpul uman, cu o lungime de 15-20 cm. Acesta conține ceea ce este cunoscut sub numele de insulele Langerhans, care produc hormonul crucial insulină de care copilul are nevoie pentru a descompune zahărul și pentru a regla nivelul zahărului din sânge.

Există încă o mulțime de spațiu în pântecul dumneavoastră pentru ca bebelușul să se poată deplasa și va profita din plin de acest lucru pentru a-și antrena mușchii, tendoanele și articulațiile și pentru a-și perfecționa simțurile. Dacă turbulențele din burtă sunt de așa natură încât ați crede că v-ați putea aștepta la gemeni, este probabil ca bebelușul dumneavoastră să se miște rapid dintr-o parte a uterului în alta. Acest lucru se va întâmpla mai puțin în următoarele săptămâni, deoarece aceștia au din ce în ce mai puțin spațiu pentru aceste „călătorii”.

În interiorul uterului, cavitatea amniotică conține acum o jumătate de litru de lichid amniotic în orice moment. Acest lichid este schimbat în mod regulat prin intermediul placentei, iar cantitatea de lichid va crește pe măsură ce sarcina dumneavoastră progresează. În fiecare zi, bebelușul dvs. bea aproximativ 400 de mililitri din acesta, ceea ce ajută la antrenarea sistemului digestiv.

De acum înainte, fiecare săptămână îmbunătățește șansele de supraviețuire ale bebelușului în cazul unei nașteri premature. Medicina modernă și tehnologia inovatoare permit copiilor prematuri să li se asigure tot ce au nevoie și să se recreeze mediul uterin.


Cu toate acestea, o naștere prematură este un proces extrem de dificil pentru o mamă și bebelușul său. Programările pe care le aveți cu ginecologul dumneavoastră vă vor ajuta să reduceți acest risc.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 23

De fiecare dată când vă cântăriți, veți observa că vă îngrășați și veți câștiga undeva între 250 și 300 de grame în săptămâna 23. Poate fi ceva mai mult decât atât - și este absolut normal.

S-ar putea să observați că obosiți rapid și nu aveți energie. Acest lucru este datorat corpului dumneavoastră care lucrează extrem de mult pentru a face față provocării de a susține un copil sănătos în curs de dezvoltare. Începând cu săptămâna 23, în general ar trebui să evitați activitățile obositoare și plimbările lungi sau drumețiile. Este posibil să vă simțiți încă în formă și dacă da, nu există nici un motiv pentru a opri aceste activități - deși este mai bine să încetiniți puțin în timp ce le faceți.

 

 

Simptome frecvente

Nevoia crescută de a urina

Nu veți putea merge foarte departe sau foarte mult fără a merge la toaletă, deoarece va trebui să urinați mai des. Acest lucru este cauzat de pântecul care exercită presiune asupra vezicii urinare, care, prin urmare, devine mai mică. În orice caz, acesta nu este un motiv pentru a bea mai puține lichide - asigurați-vă că vă mențineți aportul de lichide ridicat, deoarece corpul dumneavoastră are cu adevărat nevoie de lichide în timpul sarcinii.

Senzație de oboseală și slăbiciune

Dacă de multe ori vă simțiți obosită și slăbită, deși nu v-ați exercitat prea mult, s-ar putea ca fierul să nu fie prezent suficient în corpul dumneavoastră. Aproximativ 20% dintre femeile gravide experimentează acest lucru în săptămâna 23.

Dacă aveți senzații de leșin, pielea dvs. devine palidă și chiar și o odihnă bună nu vă lasă să vă simțiți odihnită, ar trebui să luați un supliment special pentru a vă crește nivelul de fier și pentru a vă asigura că bebelușul dvs. continuă să obțină oxigenul de care are nevoie.

Tensiunea arterială poate fi, de asemenea, motivul pentru care vă este greu pe parcursul zilei și vă simțiți slăbită. Multe femei însărcinate suferă de tensiune arterială scăzută în special în săptămânile medii ale sarcinii, deoarece sistemul lor circulator încearcă să facă față fluxului sanguin crescut și să furnizeze sânge și substanțe nutritive către placentă. Medicul sau moașa vă vor măsura în mod regulat tensiunea arterială și vă pot spune cum să o reglați dacă este prea mică.

Sfaturi utile

• Folosiți o centură postnatală dacă puteți, deoarece acest lucru vă va susține burta.
• Aflați mai multe despre scutece și tehnici de schimbare a scutecelor.
• Cărțile de colorat pentru adulți sau mandalele sunt o modalitate bună de a vă relaxa și de a vă lua mintea de la lucruri.
• Întrebați moașa despre echipamentele pentru alăptare și cărțile pe care le puteți citi despre alăptare.
• Când aveți pofte de dulciuri, încercați să mâncați în schimb fructe și legume.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a  bebelușului dvs

Acum este un moment bun să vă întrebați moașa despre cum funcționează alăptarea. Este în esență o chestiune de cerere și ofertă: copilul dumneavoastră va stabili tiparul de alăptare, iar corpul dumneavoastră se va adapta la acesta. În primele câteva zile și săptămâni de la naștere, este crucial ca dumneavoastră și bebelușul să creați o legătură pentru a stabili un model bun de alăptare.

Înțelegerea modului în care funcționează alăptarea (și învățarea de la alte mame) vă va ajuta să faceți față oricăror probleme sau crize care pot apărea devreme.

Moașa vă poate spune ce echipament pentru alăptare trebuie să cumpărați și ce echipament puteți împrumuta dacă este necesar.

Lipsa de fier sau tensiunea arterială scăzută

Dacă vă simțiți obosită și slăbită tot timpul și vă afectează viața de zi cu zi, atunci cereți medicului dumneavoastră să verifice nivelul de fier și tensiunea arterială. La urma urmei, dacă nu vă simțiți bine, nici copilul dvs. nu se va simți bine.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.