Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 38 a sarcinii: Este timpul pentru ultimele pregătiri

Pe măsură ce începeți săptămâna 38, sunteți în a doua săptămână a lunii a zecea a sarcinii. 
Săptămâna 38 - Ce se întâmplă în săptămâna 38 a sarcinii

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 38

Bebelușul a crescut încă un centimetru în lungime și măsoară acum 49 cm lungime - cam la fel de mare ca un băț de rubarbă. Acum cântărește 3.096 grame, deci peste 3 kilograme și se apropie rapid de lungimea și greutatea de la naștere.

Dezvoltarea bebelușului

Capul bebelușului a crescut ceva mai mult și are acum un diametru de aproximativ 32 cm. Timpul care i-a mai rămas înainte de naștere va fi petrecut pregătindu-și plămânii pentru momentul în care va respira pentru prima dată: corpul dumneavoastră produce acum cortizon, ceea ce îi ajută pe plămâni să se extindă complet atunci când respiră prima dată. Din acel moment, bebelușul poate respira independent și poate supraviețui în afara uterului.

În săptămâna 38, bebelușul nu se va mișca prea mult. Acest lucru se datorează parțial faptului că nu are prea mult spațiu disponibil, dar și pentru că trebuie să se odihnească și să se pregătească pentru naștere.

În timpul vizitelor la medic, acesta poate folosi ultrasunete, dacă este necesar, pentru a stabili dacă placenta face tot ceea ce ar trebui să facă - adică dacă încă îi furnizează copilului ceea ce este necesar. În caz contrar, medicul dumneavoastră poate decide să inducă nașterea după ce a analizat situația și a cântărit riscurile și beneficiile pentru copilul dumneavoastră.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate estima o dată probabilă pentru naștere. Dacă acest lucru se întâmplă în curând și dacă un CTG arată clar că aveți deja contracții scurte, neregulate, poate ar fi mai bine să induceți nașterea. Acest lucru depinde de situația bebelușului și de semnele vitale, care indică dacă sunt supuse mult stresului. Există modalități naturale și blânde de a induce nașterea la care uterul va reacționa pozitiv.

Cum este săptămâna 38 pentru viitoarea mamă

Suspansul va fi aproape insuportabil și veți fi neliniștită și iritată. Presiunea pe care o exercită bebelușul în zona pelviană va cauza dureri de spate și abdominale.

Simptome frecvente

Corpul se pregătește pentru naștere

Dacă corpul este pregătit pentru naștere, mucusul se relaxează acum. Pe tot parcursul sarcinii v-a „etanșat” colul uterin și a asigurat că nicio bacterie nu ajunge în uter. Când se slăbește, veți observa o scurgere alba (care poate conține și o cantitate mică de sânge). Odată ce acest lucru se întâmplă, procesul de naștere va începe, de obicei, 24 de ore mai târziu cu travaliu real, care va dura câteva zile și include contracții neregulate.

Alte semne pot fi arsuri la stomac, greață, diaree și oboseală.

Deci, în săptămâna 38, ar trebui să vă ascultați corpul, să fiți atentă la simptomele pe care le experimentați și să încercați să vă relaxați.

Sfatul moașei

"Chiar dacă totul se face cu un pic mai mult efort, încercați să vă bucurați de acest timp în așteptarea bebelușului. Gândiți-vă la lucrurile pe care le puteți face și care vă fac sa zâmbiți."

Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

  • Dacă aveți contracții neregulate, verificați dacă acestea sunt reale sau nu făcând o baie! Contracțiile reale se vor intensifica în apa caldă.
  • Asigurați-vă că primiți suficient fier - sângele pe care îl pierdeți în timpul nașterii și în perioada imediat postnatală va reduce considerabil nivelul de fier al corpului.
  • Dacă vă simțiți obosită, consultați medicul pentru a verifica din nou nivelul de fier.

Săptămâna 38 - Ce se întâmplă în săptămâna 38 a sarcinii

Întrebări pentru medic

Ce se întâmplă dacă bebelușul nu vrea să se întoarcă?

Unii bebeluși se luptă să treacă în poziția de naștere în săptămâna 36. Cu toate acestea, uneori nu există niciun motiv aparent pentru care bebelușul să nu intre în poziția de naștere. Dacă este așa, medicina obstetrică modernă are o mulțime de metode și tehnici pentru a-l determina pe bebeluș să se întoarcă, iar medicul are cunoștințele și abilitățile necesare pentru a vă ajuta în acest caz.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.