Săptămâna 38 a sarcinii: Este timpul să faci ultimele pregătiri pentru bebeluș

Pe măsură ce începeți săptămâna 38, sunteți în a doua săptămână a lunii a zecea a sarcinii. Multe s-au schimbat deja în viața dvs., dar nu există niciun sentiment asemănător anticipării bucuroase atunci când sunteți pe cale să vă cunoașteți copilul.
Săptămâna 38 - Ce se întâmplă în săptămâna 38 a sarcinii

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 38

Bebelușul dvs a crescut încă un centimetru în lungime și măsoară acum 49 cm lungime - cam la fel de mare ca un băț de rubarbă. Acum cântărește 3096 grame, deci peste 3 kilograme și se apropie rapid de lungimea și greutatea nașterii.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Capul bebelușului dvs. a crescut ceva mai mult și are acum un diametru de aproximativ 32 cm. Timpul care i-a mai rămas înainte de naștere va fi petrecut pregătindu-și plămânii pentru momentul dramatic în care va respira pentru prima dată: corpul dvs. produce acum cortizon, ceea ce îi ajută pe plămâni să se extindă complet atunci când respiră prima dată și să nu rămână împreună . Din acel moment, bebelușul dvs. poate respira independent și poate supraviețui în afara uterului.

În săptămâna 38, bebelușul nu se va mișca prea mult. Acest lucru se datorează parțial faptului că nu au prea mult spațiu, dar și pentru că trebuie să se odihnească și să se pregătească pentru naștere.

În timpul vizitelor dvs. în această etapă medic, acesta poate folosi ultrasunete, dacă este necesar, pentru a stabili dacă placenta face tot ceea ce ar trebui să facă - adică dacă încă îi furnizează copilului ceea ce este necesar. În caz contrar, medicul dumneavoastră poate decide să inducă nașterea după ce a analizat situația și a cântărit riscurile și beneficiile pentru copilul dumneavoastră și dezvoltarea lor continuă sănătoasă.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate estima o dată probabilă pentru naștere. Dacă acest lucru se întâmplă în curând și dacă un CTG arată clar că aveți deja contracții scurte, neregulate, poate fi mai bine să induceți nașterea. Acest lucru depinde de situația bebelușului și de semnele vitale, care indică dacă sunt supuse mult stresului. Există modalități naturale și blânde de a induce nașterea la care uterul tău va reacționa pozitiv și care vor încuraja copilul să-și mute capul mai jos în inelul dvs. pelvin când va veni momentul.

Cum este pentru viitoarea mamă în săptămâna 38

Suspansul va fi aproape insuportabil și veți fi neliniștită și iritată. Presiunea pe care o exercită bebelușul pe podeaua pelviană vă vor da în continuare dureri de spate și abdominale. Aproape sigur va fi similar și pentru partenerul dvs: majoritatea viitorilor tati se simt neajutorați în această etapă, mai ales dacă acesta este primul tău copil, deoarece nu știu nici când se va întâmpla în cele din urmă. Chiar și așa, amintiți-vă că moașa dvs. este acolo pentru dvs. ori de câte ori aveți nevoie de ea. Ea vă poate spune, de asemenea, ce efect au contracțiile neregulate asupra copilului dumneavoastră și ce înseamnă acestea în ceea ce privește începerea procesului de naștere.

Simptome frecvente

Corpul dvs. se pregătește pentru naștere

Dacă corpul dvs. este pregătit pentru naștere, mucusul se relaxează acum. Pe tot parcursul sarcinii v-a „etanșat” colul uterin și a asigurat că nicio bacterie nu va putea ajunge în uter. Când se slăbește, veți observa o scurgere alba (care poate conține și o cantitate mică de sânge) - aceasta este adesea numită „spectacol sângeros”. Odată ce acest lucru se întâmplă, procesul de naștere va începe, de obicei, 24 de ore mai târziu cu travaliu real, care va dura câteva zile și include contracții neregulate înainte de naștere.

Alte semne pot fi arsuri la stomac, greață, diaree și oboseală - corpul tău te pregătește pentru naștere și începe să se „curețe” singur. A te simți obosit este modul în care corpul tău îți spune să te odihnești și să-ți aduni gândurile.

Deci, în săptămâna 38, ar trebui să vă ascultați corpul, să fiți atentă la simptomele pe care le experimentați și să încercați să vă relaxați. Bucurați-vă de ultimele zile ale sarcinii, dvs. și partenerul veți întâmpina cel mai nou membru al familiei dvs.

Sfatul moașei

‘Chiar dacă totul se face cu un pic mai mult efort, încercați să vă bucurați de acest timp așteptând să vină copilul. Gândiți-vă la lucrurile pe care le puteți face și care vă fac sa zâmbiți. ’Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

• Dacă aveți contracții neregulate, verificați dacă acestea sunt reale sau nu făcând o baie! Contracțiile reale se vor intensifica în apa caldă, în timp ce contracțiile practice se vor slăbi.
• Chiar dacă simțiți greață, încercați să mențineți  o dietă echilibrată cu între-mese.
• Asigurați-vă că primiți suficient fier - sângele pe care îl pierdeți în timpul nașterii și în perioada imediat postnatală va reduce considerabil nivelul de fier al corpului.
• Dacă vă simțiți obosită excesiv sau constant, consultați medicul pentru a vă verifica din nou nivelul de fier.
Săptămâna 38 - Ce se întâmplă în săptămâna 38 a sarcinii

Întrebări pe care poate doriți să le adresați medicului sau moașei

Ce se întâmplă dacă bebelușul meu nu vrea să se întoarcă?

Unii bebeluși se luptă să treacă în poziția de naștere în săptămâna 36. Pot exista diverse motive pentru aceasta, de la boli sau dizabilități până la supraîncărcare mentală pentru viitoarea mamă, care împiedică copilul să se pregătească pentru naștere. Dacă bebelușul dumneavoastră are o boală sau un handicap, o operație cezariană este de obicei cel mai bun mod de a naște. Cu toate acestea, uneori nu există niciun motiv aparent pentru care bebelușul dvs. să nu intre în poziția de naștere. Dacă este așa, medicina obstetrică modernă are o mulțime de metode și tehnici pentru a-l determina pe bebeluș să se întoarcă, iar moașa dvs. va avea cunoștințele și abilitățile necesare pentru a vă ajuta în acest caz.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.