Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 19 a sarcinii: creierul bebelușului prinde contur

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 19

Bebelușul măsoară aproximativ 15 centimetri, cam la fel de mare ca o banană. Cântărește aproximativ cât o banană (în jur de 200 de grame) sau cam cât un baton de ciocolată. Deci, greutatea sa nu vă va provoca încă neplăceri.

În săptămâna 19, acesta se poate mișca, în continuare, liber și își poate antrena mușchii, deși acest lucru se va schimba în următoarele săptămâni, pe măsură ce va crește.

Dezvoltarea bebelușului

Organele senzoriale ale bebelușului sunt acum dezvoltate în măsura în care prezintă reacții clare atunci când este liniștit și când este agitat. Acesta este începutul adaptării lor la viața din afara uterului și la ritmul personal.

Micul om din interiorul dumneavoastră are deja nevoie de afecțiune: de exemplu, reacționează la căldura mâinilor atunci când le puneți pe burtă, o formă inițială și intensivă de comunicare între voi. 

În săptămâna 19, bebelușul poate auzi clar voci și le poate recunoaște. Vocea și mirosul mamei vor avea un efect calmant asupra lor, după ce se vor naște, făcându-i să știe că se află într-un mediu sigur și iubitor.

Creierul bebelușului se dezvoltă foarte repede în săptămâna 19, în special, zonele responsabile pentru percepția senzorială (gust, miros, auz, vedere și atingere).

De asemenea, continuă să își sugă frecvent degetul mare pentru a antrena reflexul de supt. Această abilitate îl va ajuta să se calmeze și să se relaxeze odată ce va fi în afara pântecului.
Reflexul de prindere, pe care îl practică mișcându-și degetele și formând un pumn, este, de asemenea, extrem de important. Bebelușul își poate ciupi nasul, poate ajunge la cordonul ombilical și îl poate apuca.

Pielea bebelușului devine din ce în ce mai densă, ceea ce înseamnă că nu este la fel de translucidă ca înainte.

Vă așteptați la un băiat? Deși scrotul lui va fi clar vizibil în săptămâna 19, testiculele lui vor rămâne în abdomen înainte de a se deplasa în scrot, cu puțin timp înainte de naștere. Feții masculi încep să producă testosteron în săptămâna 16, un hormon care joacă un rol cheie în dezvoltarea testiculelor lor.

Vă așteptați la o fată? Până în săptămâna 19, câteva ovule s-au format deja în ovarele ei și vor continua să se dezvolte în timpul pubertății, procesul de maturizare de la fată la femeie. De atunci, un ovul va părăsi ovarul în fiecare lună pentru a fi fertilizat. Acest lucru arată că ouăle care pot fi fertilizate, mai târziu în viață, se formează cu mult înainte ca fetița dumneavoastră să se nască.

Cum este săptămâna 19 pentru viitoarea mamă

Burtica dumneavoastră este din ce în ce mai mare și tot mai grea. În prezent, totuși, greutatea crescândă a bebelușului este doar o mică parte din aceasta - uterul în creștere, placenta, rezervele de grăsime și lichidul amniotic sunt principalele cauze ale greutății suplimentare.

Probabil vă întrebați cum veți face față greutății pe care o veți adăuga în următoarele câteva luni până când veți naște. Nu vă faceți griji: hormonii sarcinii vă fac articulațiile mai moi și tendoanele mai flexibile, astfel încât corpul să fie capabil să facă față greutății pe care o acumulați.

Simptome frecvente

Ca în fiecare etapă a sarcinii, și în săptămâna 19 vor exista semne sau simptome pe care nu le-ați experimentat anterior. 

Apetit crescut

S-ar putea să vă simțiți brusc înfometată din cauza hormonilor. Acesta este modul corpului dumneavoastră de a obține substanțele nutritive de care are nevoie urgent pentru a susține bebelușul, pe măsură ce acesta se dezvoltă.

Mâncați când doriți, dar rețineți că sunt mai bune cantitățile mai mici și încercați să evitați mâncarea nesănătoasă.

Urinați mai des

Cu siguranță, ați observat că trebuie să mergeți mai des la toaletă. Mergeți întotdeauna când aveți nevoie, deoarece astfel înlăturați agenții patogeni din vezica urinară.

Picioare grele, dureroase și umflate

Chiar dacă nu ați mers o distanță prea mare sau nu ați stat în picioare mult timp, picioarele dumneavoastră se pot simți grele și ușor dureroase. Acest lucru se datorează fluxului sangvin și sistemului limfatic. Fluxul sangvin poate fi mai grav afectat vara - multe femei însărcinate suferă de senzația de picioare grele la temperaturi ridicate.

Deci, profitați de orice ocazie pe care o aveți pentru a vă așeza sau a vă întinde cu picioarele în poziție ridicată. Acest lucru va asigura că suficient sânge care circulă prin vene și sistemul limfatic să funcționeze așa cum ar trebui, ceea ce vă va ajuta picioarele umflate să revină la normal mai repede. Un masaj al picioarelor cu ulei de masaj este un alt mod de a accelera acest proces (în plus, vă va ajuta să reduceți nivelul de stres și veți dormi mai bine).

Sfatul moașei

‘Seara, frecați-vă picioarele cu o cremă sau cu un gel liniștitor și apoi stați cu picioarele ridicate. Este o idee bună să purtați colanți de compresie în timpul zilei, chiar dacă nu aveți varice."

Dorothee Kutz, moașă

Metabolism 

În timpul sarcinii, metabolismul dumneavoastră va funcționa complet, însă echilibrul electrolitic poate fi ușor afectat: reținerea apei în țesutul suplimentar (rezultatul hormonilor) și schimbul de lichid amniotic solicită mult corpului dumneavoastră. O parte din lichidul amniotic este absorbit și transformat de făt, iar produsul final este returnat în fluxul sangvin. Sângele care conține părți din lichidul amniotic este apoi curățat de ficat și ciclul de schimb continuă. Volumul de lichid amniotic crește pe măsură ce copilul se dezvoltă.

Ajutați-vă organele să își facă treaba consumând lichide, în mod regulat, cum ar fi apă minerală și sucuri cu aciditate scăzută.

Sfaturi utile

  • Odihniți-vă picioarele și așezați-le în poziție ridicată, cât mai des posibil.
  • Asigurați-vă aportul unei cantități suficiente de lichide pentru a vă susține metabolismul.
  • Răsfățați-vă cu masaje pentru picioare pentru a vă relaxa picioarele.
  • Folosiți o bandă pentru abdomen pentru a vă întări mușchii.

Întrebări pentru medic

Antrenarea mușchilor și a tendoanelor

Benzile pentru abdomen pot fi extrem de utile, deoarece sunt realizate parțial din elastan, astfel încât să se potrivească perfect în jurul burții și să ofere un sprijin spatelui. Întrebați medicul despre exercițiile fizice indicate în săptămâna 19. Amintiți-vă să continuați să vă antrenați și mușchii pelvieni.

Cum vă puteți ajuta venele

Dacă aveți deja varice sau aveți o predispoziție genetică pentru acestea sau dacă în familia dumneavoastră aveți membrii ce suferă de afecțiuni cardiace, întrebați-vă medicul dacă ar fi o idee bună să purtați colanți de compresie pe parcursul sarcinii.

Acești colanți sunt foarte elastici și vor ajuta la menținerea fluxului sangvin, totodată, fiind și eficienți în prevenirea varicelor.

Trebuie să îi purtați dacă decideți să călătoriți cu avionul!

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.