Săptămâna 19 a sarcinii: creierul bebelușului dvs. prinde contur

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 19

Bebelușul dvs. măsoară aproximativ 15 centimetri, cam la fel de mare ca o banană. Cântăresc aproximativ cât o banană (în jur de 200 de grame), sau cam cât un baton de ciocolată. Deci, greutatea lor nu vă va provoca încă probleme.

În săptămâna 19, acesta se poate mișca în continuare liber și își poate antrena mușchii, deși acest lucru se va schimba în următoarele săptămâni, pe măsură ce crește.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Organele senzoriale ale bebelușului dvs. sunt acum dezvoltate în măsura în care prezintă reacții clare atunci când este liniștit și când este agitat. Acesta este începutul adaptării lor la viața din afara uterului și la ritmul personal.

Micul om din interiorul dvs. are deja nevoie de afecțiune: de exemplu, reacționează la căldura mâinilor dvs. atunci când le puneți pe burtă, o formă inițială și intensivă de comunicare între voi. Nici nu trebuie să fie doar mâinile dvs. - tatăl, frații lor sau un prieten apropiat pot, de asemenea, să le „vorbească” în acest fel.
În săptămâna 19, bebelușul dvs. poate auzi voci clar și le poate recunoaște. Vocea și mirosul mamei vor avea un efect calmant asupra lor după ce se vor naște, făcându-i să știe că se află într-un mediu sigur și iubitor.

Creierul bebelușului se dezvoltă foarte repede în săptămâna 19, în special zonele responsabile de percepția senzorială (gust, miros, auz, vedere și atingere).

De asemenea, continuă să sugă degetul mare frecvent pentru a antrena reflexul de supt. Această abilitate îi va ajuta să îi mențină calmi și relaxați odată ce sunt în afara pântecului, deoarece mișcarea de supt le oferă atât mâncarea de care au nevoie, cât și le crește încrederea.
Reflexul lor de prindere, pe care îl practică mișcându-și degetele și formând un pumn, este, de asemenea, extrem de important. Ei își pot ciupi nasul și pot ajunge la cordonul ombilical și îl pot trage.

Pielea bebelușului devine din ce în ce mai densă, ceea ce înseamnă că nu este la fel de translucidă ca înainte.

Vă așteptați la un băiat? Deși scrotul lui va fi clar vizibil în săptămâna 19, testiculele lui vor rămâne în abdomen înainte de a se deplasa în scrot cu puțin timp înainte de naștere. Feții masculi încep să producă testosteron în săptămâna 16, un hormon care joacă un rol cheie în dezvoltarea testiculelor lor.

Vă așteptați la o fată? Până în săptămâna 19, câteva ovule s-au format deja în ovarele ei și vor continua să se dezvolte în timpul pubertății, procesul de maturizare de la fată la femeie. De atunci, un ovul va părăsi ovarul în fiecare lună pentru a fi fertilizat. Acest lucru arată că ouăle care pot fi fertilizate mai târziu în viață se formează cu mult înainte ca fetița dvs. să se nască.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 19

Burtica dvs. este din ce în ce mai mare și tot mai grea. În prezent, totuși, greutatea crescândă a bebelușului este doar o mică parte din aceasta - uterul în creștere, placenta, rezervele de grăsime și lichidul amniotic sunt principalele cauze ale greutății suplimentare.

Probabil că vă întrebați cum veți face față greutății pe care o veți pune în următoarele câteva luni până când veți naște. Nu vă faceți griji: hormonii sarcinii vă fac articulațiile mai moi și tendoanele mai flexibile, astfel încât corpul dvs. va fi capabil să facă față greutății pe care o câștigați.

Simptome frecvent

Ca în fiecare etapă a sarcinii, vor exista semne sau simptome în săptămâna 19 pe care nu le-ați experimentat anterior. Desigur, fiecare femeie este diferită, așa că nu vă faceți griji dacă vreuna dintre acestea nu pare să se aplice pentru dvs.

Apetit lacom

S-ar putea să vă simțiți brusc înfometată din cauza hormonilor care vă afectează corpul, inclusiv noaptea. Acesta este modul corpului dvs. de a obține substanțele nutritive de care are nevoie urgent pentru a vă susține bebelușul pe măsură ce acesta se dezvoltă.

Mâncați când doriți, dar rețineți că sunt mai bune cantitățile mai mici și încercați să evitați mâncarea nesănătoasă.

Urinați mai des

Cu siguranță, ați observat că trebuie să mergeți mai des la toaletă. Mergeți întotdeauna când aveți nevoie, deoarece vă ajută să scăpați vezica urinară de agenți patogeni care altfel ar putea cauza probleme acolo.

Picioare grele, dureroase și umflate

Chiar dacă nu ați mers prea departe sau nu ați stat în picioare de mult timp, picioarele dvs. se pot simți grele și ușor dureroase. Acest lucru se datorează fluxului de revenire insuficient în sânge și sistemul limfatic, ceea ce este uneori inevitabil, având în vedere efortul la care inima și vasele de sânge sunt supuse în timpul sarcinii. Fluxul de întoarcere al sângelui poate fi mai grav afectat vara - multe femei însărcinate suferă de picioare grele la temperaturi ridicate.

Deci, profitați de orice ocazie pe care o aveți pentru a vă așeza sau a vă întinde cu picioarele în poziție ridicată. Acest lucru va asigura ca suficient sânge care circulă prin vene și sistemul limfatic să funcționeze așa cum ar trebui, ceea ce vă va ajuta picioarele umflate să revină la normal mai repede. Un masaj la picioare cu ulei de masaj este un alt mod bun de a accelera acest proces (în plus, vă va ajuta să reduceți nivelul de stres și veți dormi mai bine). O baie rece la picioare vă va face bine și vara.

 

Sfatul moașei

‘Seara, frecați-vă picioarele cu o cremă sau gel liniștitor și apoi stați cu picioarele ridicate. Este o idee bună să purtați colanți de compresie în timpul zilei, chiar dacă nu aveți varice. Ginecologul dvs. vă poate prescrie. ’Dorothee Kutz, moașă

Metabolism la accelerare maximă

În timpul sarcinii, metabolismul dvs. va funcționa complet și echilibrul electrolitic poate fi ușor afectat: reținerea apei în țesutul suplimentar (rezultatul hormonilor) și schimbul de lichid amniotic solicit mult corpului dumneavoastră. O parte din lichidul amniotic este absorbit și transformat de făt, iar produsul final este returnat în fluxul sanguin. Sângele care conține părți din lichidul amniotic este apoi curățat de ficat și ciclul de schimb continuă. Volumul de lichid amniotic crește pe măsură ce copilul se dezvoltă pe tot parcursul sarcinii.

Vă puteți asigura că obțineți lichidele de care aveți nevoie și vă puteți ajuta organele să își facă treaba consumând în mod regulat lichide, cum ar fi apă minerală și sucuri cu conținut scăzut de acid.

Puteți încerca, de asemenea, ceaiul nostru natural din plante pentru femeile gravide. Ierburile din amestecul de ceai sunt un mod natural de a vă ajuta corpul să facă față provocărilor suplimentare ale sarcinii.

 

Sfaturi utile

• Odihniți-vă picioarele și puneți-le în poziție ridicată cât mai des posibil.
• Asigurați-vă că obțineți suficiente lichide pentru a vă susține metabolismul.
• Răsfățați-vă cu masaje pentru picioare pentru a vă relaxa picioarele.
• Folosiți o bandă pentru abdomen pentru a vă întări mușchii.

 

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Antrenarea mușchilor și tendoanelor

Benzile pentru abdomen pot fi extrem de utile, deoarece sunt realizate parțial din elastan, astfel încât să se potrivească perfect în jurul burții și să ofere un sprijin bun pentru burtă și spate. Întrebați moașa despre ce exerciții sunt cele mai eficiente pentru săptămâna 19. Amintiți-vă să continuați să vă antrenați și mușchii pelvieni.

Cum vă puteți ajuta venele

Dacă aveți deja varice sau aveți o predispoziție genetică pentru acestea sau dacă în familia dvs. Aveți cazuri cu boli de inimă, întrebați-vă medicul dacă ar fi o idee bună să purtați colanți de compresie în timpul sarcinii.

Acești colanți sunt foarte elastici și vor ajuta la menținerea fluxului sanguin, făcându-i o modalitate eficientă de prevenire a varicelor.

Trebuie să îi purtați dacă decideți să călătoriți cu avionul!

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.