Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 20 de sarcină: sunteți la jumătatea drumului!

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 20

Bebelușul are o lungime cuprinsă între 16 și 20 de centimetri, cam la fel de mare ca o vânătă. În prezent, cântărește între 250 și 290 de grame, cam cât un pachet de unt, iar această greutate îi permită să se deplaseze și să se întoarcă cât dorește.

Acest lucru este important pentru a învăța o gamă variată de mișcări, să își dezvolte simțul echilibrului, să descopere și să determine centrul de greutate al corpului său.

 

Dezvoltarea bebelușului

Bebelușul practică acum reflexul motor, ceea ce provoacă valuri în lichidul amniotic în timp ce se întoarce și face salturi. Volumul de lichid amniotic crește pe măsură ce copilul se dezvoltă, protejându-l de orice presiune care ar putea fi aplicată pe burtă.

Își folosește brațele pentru a practica mișcarea și târârea, ceea ce va fi important o dată ce se va naște, deoarece așa ajunge la sânul mamei pentru a stimula producția de lapte, deci pentru a se hrăni.

Târâtul bebelușului către sânul mamei reprezintă un instinct uman cheie, încă de la începutul evoluției noastre ca specie, și rămâne important deoarece îi ajută pe copii să își practice și să își extindă gama de mișcări, în primele câteva săptămâni și luni în afara uterului.

Săptămâna 20 este și momentul în care se dezvoltă sprâncenele bebelușului. De asemenea, acum își poate mișca pleoapele, deși pentru următoarele săptămâni le va ține închise.

O altă evoluție din această săptămână este memoria bebelușului. De acum înainte, anumite sunete sau muzica pe care o aude din pântec vor fi recunoscute după naștere.

Dacă ați programat o ecografie între săptămânile 19 și 21, medicul dumneavoastră va examina cu atenție membrele și organele interne ale bebelușului. Bătăile inimii se vor auzi clar și, de asemenea, cele mai importante regiuni ale creierului pot fi văzute clar. Medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, dacă rinichii sunt sănătoși, din punct de vedere anatomic, și dacă intestinul permite trecerea substanțelor.

Cum este săptămâna 20 pentru viitoarea mamă

Dacă sunteți deja mamă, aproape sigur veți simți deja mișcările agile ale bebelușului sub forma unor furnicături blânde. Femeile aflate la a doua sau a treia sarcină sunt mai sensibile la acest lucru decât femeile care sunt la prima sarcină.

Viitoarele femei sunt nerăbdătoare și se întreabă când vor simți bebelușul în mișcare pentru prima dată. De fapt, acest lucru s-a întâmplat deja, dar nu ați observat, deoarece mișcarea este foarte slabă și nu ați putut să o identificați.

Veți începe să simțiți bebelușul mișcându-se, pentru prima dată, între săptămâna 20 și 24, dacă aceasta este prima sarcină. Săptămâna 20 este momentul în care bebelușul începe să se miște mai mult, așa că există toate șansele să îl simțiți, deoarece mișcările lui vor provoca valuri în lichidul amniotic. Primul lucru pe care îl simțiți ar putea fi „bule”, rezultatul mișcării lichidului amniotic.

Fie că se simte ca o bulă de săpun care izbucnește pe burtă sau un fluture care bate din aripi, aceste „lovituri” ușoare din pântec sunt câteva dintre cele mai incitante momente ale sarcinii și vă vor râmâne în memorie pentru totdeauna.

Dacă placenta se află în partea din față a uterului sau dacă peretele abdominal este deosebit de gros, mișcările bebelușului vor fi „înăbușite” și nu le veți simți decât puțin mai târziu.

Simptome frecvente

Creșterea cantității scurgerilor vaginale

Din când în când, veți observa o scurgere vaginală. Acesta este modul în care corpul dumneavoastră „curăță” vaginul - este deosebit de important ca pe parcurul sarcinii să mențineți canalul nașterii curat și fără bacterii. Prin producerea mai multor fluide, fiecare agent patogen este "capturat" și înlăturat din corp.

Între timp, bebelușul este protejat de dopul de mucus, care este poziționat la intrarea în colul uterin și a-l cărui scop este de a proteja colul uterin de acțiunea agenților patogeni. Există încă șanse ca vaginul dumneavoastră să sufere un dezechilibru bacterian. În special, sarcina crește riscul unei infecții fungice, cunoscută sub numele de "micoză vaginală".

Așadar, fiți foarte atentă când folosiți toalete publice și dacă mergeți la înot.

Scurgerea trebuie să fie întotdeauna de culoarea albă sau alb lăptoasă și să aibă un miros neutru. Dacă se schimbă culoarea sau mirosul, sau dacă simțiți mâncărimi, anunțați medicul.

Dureri de spate, senzații de tragere în abdomen și iritații ale pielii

Aceste simptome sunt cauzate de efortul la care sunt supuși mușchii, tendoanele și pielea, deși este posibil să nu le experimentați pentru foarte mult timp și pot varia în severitate.
Modalități bune de a minimiza simptomele sunt exercițiul regulat, să ridicați și să transportați obiecte în mod corespunzător (atunci când trebuie), să adoptați o postură bună și să vă asigurați că obțineți pauzele de care aveți nevoie pe parcursul zilei.

Sfaturi utile

  • Relaxați-vă cu o „baie Cleopatra” cu lapte, sare de mare și miere.
  • Bucurați-vă de masaje regulate, care vă vor face țesutul conjunctiv mai suplu.
  • Cântați-i bebelușului - este posibil să recunoască melodiile  după ce se va naște.
  • Exercițiile fizice sunt importante, deci de ce să nu vă înscrieți la un curs de înot / gimnastică / yoga?
  • Dacă sunteți copleșită de tot ceea ce se întâmplă și de emoțiile pe care le simțiți, începeți să scrieți un jurnal - va fi, de asemenea, un mod frumos de a vă aminti sarcina.

Întrebări pentru medic

Ce activități sportive pot practica?

Dacă nu ați făcut prea mult sport înainte de sarcină, ar trebui să găsiți o activitate în timpul sarcinii care să fie puțin mai blândă și să vă întărească mușchii, cum ar fi yoga, spre deosebire de ceva care antrenează rezistența și vigoarea.

Sfatul moașei

"Înotul poate fi o opțiune și multe femei se bucură de senzația pe care o primesc într-o piscină. Atât timp cât sarcina progresează normal, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la piscinele publice - corpul dumneavoastră a dezvoltat acum câteva modalități de a vă proteja pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră de bacterii.”

Dorothee Kutz, moașă

Prevenirea diabetului

Dacă diabetul (în special diabetul de tip 1) este prezent în familia dumneavoastră, discutați cu medicul despre acest lucru.

Există semne și simptome clare ale diabetului, așa că viitoarele mame trebuie să își testeze, în mod regulat, urina. Dacă rezultatul indică un posibil diabet, medicul dumneavoastră va efectua un alt test pentru a confirma sau a respinge suspiciunile.

Dacă este diagnosticat timpuriu, diabetul din timpul sarcinii este ușor de tratat și va trece rapid. Doar dacă nu este diagnosticat până la un stadiu avansat, există riscul de complicații pentru bebelușul dumneavoastră și, în cele din urmă, și pentru dumneavoastră.

Ce ar trebui să faceți dacă aveți simptome în timpul sarcinii?

Dacă aveți simptome sau aveți o infecție și doriți sau trebuie să luați medicamente, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Unele medicamente nu sunt deloc permise femeilor însărcinate, în timp ce alte medicamente sunt permise, dar numai în anumite stadii ale sarcinii.

Simțiți-vă liberă să întrebați și despre remedii naturale, pe bază de plante, deoarece acestea pot avea o serie de efecte benefice asupra corpului. Amintiți-vă întotdeauna să întrebați medicul sau farmacistul despre efectele pe care le pot avea asupra copilului dumneavoastră.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.