Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 40 a sarcinii: bebelușul a atins greutatea pentru naștere - dar s-ar putea să dorească să mai crească puțin

La sfârșitul săptămânii 40, sunteți din ce în ce mai aproape de data nașterii calculată de medicul dumneavoastră pe baza ultimului ciclu menstrual și a măsurătorilor cu ultrasunete. Majoritatea bebelușilor sunt gata să se nască la 38 de săptămâni după concepție și sunt “echipați” cu tot ce au nevoie pentru a supraviețui singuri în afara uterului.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 40

Bebelușul are aproximativ 51 cm lungime. Dacă tot trebuie să vă imaginați că-l țineți în brațe, gândiți-vă la el ca la un dovleac ornamental foarte mare. Nou-născuții cântăresc în jur de 3.440 de grame.

Dezvoltarea bebelușului

În ultimele săptămâni, bebelușul a acumulat atât de multe rezerve de grăsime încât acum reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală. În săptămâna 40, ficatul lor absoarbe și mai mult amidon din fluxul sanguin, pe care corpul îl va transforma în glucoză, o formă de zahăr. Glucoza este apoi eliberată în sângele. Acest lucru este crucial deoarece este prima lor sursă de energie timp de trei sau patru zile după naștere, până când produceți lapte matern matur și începeți să alăptați.

Primul lapte pe care îl produceți, cunoscut sub numele de colostru, oferă bebelușului anticorpi importanți pentru a-și construi sistemul imunitar în curs de dezvoltare. Acest lucru oferă protecție împotriva germenilor cu care va intra în contact odată ce va fi în afara pântecului și îi va ajuta, în special, la evitarea răcelilor, la care va fi expus rapid.

Chiar înainte să se nască, bebelușul nu va avea suficient spațiu în pântece. Se va strânge în poziție fetală, cu capul în jos în pelvisul mai mic și va aștepta. Veți observa că rămâne în această poziție curbată în primele două sau trei săptămâni de la naștere.

Prin ce va trece bebelușul

Nașterea este un proces interesant și solicitant și pentru bebelușul.

Înainte ca, capul lor, cea mai mare parte a corpului lor, să treacă prin vagin, bebelușul trebuie să se întoarcă cu 90 de grade - aceasta este, de obicei, una dintre cele mai dureroase părți ale nașterii pentru tine.

Odată ce bebelușul tău a făcut asta, capul va fi vizibil la intrarea în vagin și aerul care îi lovește acum fontanela, va stimula prima respirație. Acest lucru este însoțit, de obicei, de primul țipăt și de o privire de teroare pe față, dar înseamnă că a supraviețuit părții critice a nașterii. Umerii încă trebuie să iasă (va trebui să împingeți cât de mult puteți de câteva ori), dar odată ce vor ieși, corpul bebelușului va aluneca frumos și ușor. 

Cum este săptămâna 40 pentru viitoarea mamă

Lunile de dor și de așteptare sunt aproape la sfârșit, deoarece sarcina este aproape de sfârșit.

Sfârșitul sarcinii înseamnă, de asemenea, sfârșitul creșterii constante în greutate: după ce veți naște, veți pierde rapid excesul de greutate ca urmare a procesului nașterii și a alăptării. Acest lucru este natural și normal - pentru că aveți nevoie de multă energie ca mamă!

Mișcările bebelușilor în uter variază considerabil în acest stadiu. Părțile corpului care nu sunt la fel de restricționate ar putea fi foarte active sau bebelușul se va odihni și va aștepta ca uterul să înceapă să se contracte și să înceapă nașterea.

Simptome frecvente

O nouă provocare pentru corp

Simptomele pot varia enorm în ceea ce privește severitatea și localizarea, în ultima săptămână de sarcină, deoarece corpul se confruntă cu o nouă provocare. Contracțiile intestinale implicate în diaree stimulează contracțiile uterului, iar contracțiile neregulate ale uterului pot declanșa, de asemenea, diaree - cele două mecanisme se susțin reciproc. Durerile de cap, durerile de stomac și flatulența pot fi, de asemenea, semne că sunteți pe cale să nașteți.

Durerile de stomac

Când începe travaliul, contracțiile vor provoca dureri de stomac și o senzație intensă de durere în abdomen. Acestea vor apărea inițial la intervale neregulate de mai multe ore înainte ca în cele din urmă să devină și mai intense și să apară mai regulat. În acest stadiu, colul uterin se dilată, ceea ce poate provoca sângerări. Odată ce contracțiile apar în mod regulat, la fiecare cinci minute, cereți partenerului să vă ducă la spital.

Sfaturi utile

  • Odihniți- vă și relaxați-vă cât puteți.
  • Chiar și atunci când aveți contracții, puteți mânca în continuare. Încercați să mâncați alimente ușoare în cantități mici și nu uitați să beți apă: nașterea va necesita multă energie și lichide. Dacă doriți, aduceți o mică gustare cu voi când mergeți la spital.

Întrebări pentru medic

Anestezia epidurală (AE) pentru a amorți durerea nașterii

Femeile care așteaptă primul lor copil nu au nicio modalitate reală de a ști cum va reacționa corpul lor la durerea nașterii.
Dacă nașterea durează mult, pare să se oprească sau sunteți deja epuizată, vi se poate oferi AE pentru a amorți durerea travaliului.

AE implică injectarea unui analgezic în zona dintre vertebrele din coloana vertebrală, având ca efect reducerea durerii pe care o simțiți în regiunea pelviană. Puteți face în continuare munca grea de a împinge pentru a naște, dar nu veți simți durere în timp ce faceți acest lucru.

Ca și în cazul tuturor intervențiilor medicale, AE are restricții, riscuri și efecte secundare. Deci, va trebui să cântăriți avantajele și dezavantajele - discutați cu medicul dumneavoastră despre această opțiune de ameliorare a durerii și asigurați-vă că știți tot ce trebuie să știți despre aceasta înainte de a lua decizia.

Sfatul moașei

Probabil că vă veți gândi mult la cum va decurge nașterea și la ce vă va ajuta în timpul nașterii. Lăsați nașterea să se întâmple. Vă veți descurca.”

Dorothee Kutz, moașă

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.