Săptămâna 40 a sarcinii: bebelușul a atins greutatea pentru naștere - dar s-ar putea să mai dorească să crească puțin mai mult

La sfârșitul săptămânii 40, sunteți din ce în ce mai aproape de data nașterii calculată de medicul dumneavoastră pe baza ultimei perioade și a măsurătorilor cu ultrasunete. Este posibil ca bebelușul dvs. să se fi născut deja sau poate vă face să așteptați încă câteva zile. Majoritatea bebelușilor sunt gata să se nască la 38 de săptămâni după concepție și sunt “echipați” cu tot ce au nevoie pentru a supraviețui singuri în afara uterului. Instinctul îți va oferi tot ce ai nevoie ca mamă pentru a avea grijă de un nou-născut.

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 40

Bebelușul dvs. are aproximativ 51 cm lungime, așa că și-a atins dimensiunea de naștere. Dacă tot trebuie să vă imaginați că-l țineți în brațe, gândiți-vă la el ca la un dovleac ornamental foarte mare. Nou-născuții cântăresc în jur de 3440 de grame.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

În ultimele săptămâni, bebelușul dvs. a acumulat atât de multe rezerve de grăsime încât acum reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală. În săptămâna 40, ficatul lor absoarbe și mai mult amidon din fluxul sanguin, pe care corpul lor îl va transforma în glucoză, o formă de zahăr, odată ce se vor naște. Glucoza este apoi eliberată în sângele lor. Acest lucru este crucial deoarece este prima lor sursă de energie timp de trei sau patru zile după naștere, până când produceți lapte matern matur și începeți să alăptați.

Primul lapte pe care îl produceți, cunoscut sub numele de colostru, oferă bebelușului anticorpi importanți pentru a-și construi sistemul imunitar în curs de dezvoltare. Acest lucru le oferă protecție împotriva germenilor cu care vor intra în contact odată ce vor fi în afara pântecului și îi va ajuta în special la evitarea răcelilor, la care vor fi expuși rapid.

Chiar înainte să se nască, bebelușul dvs. nu va avea suficient spațiu în pântece. Se va strânge în poziție fetală, cu capul în jos în pelvisul mai mic și va aștepta. Veți observa că rămâne în această poziție curbată în primele două sau trei săptămâni de la naștere.

Prin ce va trece bebelușul dvs.

Nașterea este un proces interesant și solicitant și pentru bebelușul dvs.. Au început contracțiile de practică în ultimele săptămâni, ceea ce face lucrurile foarte incomode: acest travaliu inițial face ca uterul să se contracte complet, mai întâi la intervale mai lungi și apoi la intervale mai scurte, iar mușchii îi strâng cu adevărat corpul și îl împing în jos.

Înainte ca, capul lor, cea mai mare parte a corpului lor, să treacă prin vagin, bebelușul tău trebuie să se întoarcă cu 90 de grade - aceasta este de obicei una dintre cele mai dureroase părți ale nașterii pentru tine.

Odată ce bebelușul tău a făcut asta, capul lor va fi vizibil la intrarea în vagin și aerul care le lovește acum fontanela le va stimula prima respirație. Acest lucru este însoțit de obicei de primul lor țipăt și de o privire de teroare pe fața lor, dar înseamnă că au supraviețuit părții critice a nașterii. Umerii lor încă trebuie să iasă (va trebui să împingeți cât de mult puteți de câteva ori), dar odată ce vor ieși, restul bebelușului dvs. va aluneca frumos și ușor. Acum, de ce are nevoie cel mai mult bebelușul tău, ești tu!

Cum este pentru viitoarea mamă în săptămâna 40

Lunile de dor și de așteptare sunt aproape la sfârșit, deoarece ați atins termenul nașterii și sarcina dvs. este aproape de sfârșit.

Sfârșitul sarcinii înseamnă, de asemenea, sfârșitul creșterii constante în greutate: după ce veți naște, veți pierde rapid excesul de greutate ca urmare a muncii grele de a naște și începutul alăptării. Acest lucru este natural și normal - pentru că aveți nevoie de multă energie ca mamă!

Mișcările bebelușilor în uter variază considerabil în acest stadiu. Părțile corpului lor care nu sunt la fel de restricționate ar putea fi foarte active sau bebelușul dvs. se va odihni și va aștepta ca uterul să înceapă să se contracte și să înceapă nașterea.

Femeile gravide pot experimenta, de asemenea, o gamă largă de contracții diferite. Câteva zile s-ar putea să simțiți că în sfârșit începe acum, însă contracțiile se pot calma. Gândiți-vă la asta ca la calmul dinaintea furtunii.

Simptome frecvente

O nouă provocare pentru corpul tău

Simptomele pot varia enorm în ceea ce privește severitatea și localizarea în ultima săptămână de sarcină, deoarece corpul dvs. se confruntă cu o nouă provocare și o multă muncă grea. Cocktailul de hormoni face ca, corpul dumneavoastră să încerce să se curețe din nou, ceea ce poate duce la greață și la vărsături și / sau diaree. Contracțiile intestinale implicate în diaree stimulează contracțiile uterului, iar contracțiile neregulate ale uterului pot declanșa, de asemenea, diaree - cele două mecanisme se susțin reciproc. Durerile de cap, durerile de stomac și flatulența pot fi, de asemenea, semne că sunteți pe cale să nașteți.

Durerile de stomac

Când începe travaliul, contracțiile vor provoca dureri de stomac și o senzație intensă de durere în abdomen. Acestea vor apărea inițial la intervale neregulate de mai multe ore înainte ca în cele din urmă să devină și mai intense și să apară mai regulat. În acest stadiu, colul uterin se dilată, ceea ce poate provoca sângerări. Odată ce contracțiile dvs. apar în mod regulat la fiecare cinci minute, la intensitate medie-puternică până la intensitate, spuneți moașei sau cereți partenerului dvs. să vă ducă la spital.

Sfaturi utile

• Acum ar trebui să aveți telefonul cu dvs. în orice moment pentru a vă putea apela moașa, partenerul, familia și oricine altcineva când va veni momentul.
• Odihniți- vă și relaxați-vă cât puteți - va ajuta la naștere și va face contracțiile mai intense.
• Chiar și atunci când aveți contracții, puteți mânca în continuare. Încercați să mâncați alimente ușoare în cantități mici și nu uitați să beți apă: nașterea va necesita multă energie și lichide. Dacă doriți, aduceți o mică gustare cu voi când mergeți la spital.
• Nu vă faceți griji dacă vă simțiți extrem de obosită între contracții - nu vă va strica dacă dormiți atunci. S-ar putea să nu credeți că este posibil, dar dacă este, faceți-o! Vă va ajuta corpul să-și revină și să-și dezvolte puterea pentru următoarea contracție.

Întrebări pe care poate doriți să le adresați medicului sau moașei

Anestezia epidurală (AE) pentru a amorți durerea nașterii

Femeile care așteaptă primul lor copil nu au nicio modalitate reală de a ști cum va reacționa corpul lor la durerea nașterii și cum vor face față.
Dacă nașterea durează mult, pare să se oprească sau sunteți deja epuizată, vi se poate oferi AE pentru a amorți durerea travaliului.

AE implică injectarea unui analgezic în zona dintre vertebrele din coloana vertebrală, și ae ca efect reducerea durerii pe care o simțiți în regiunea pelviană. Puteți face în continuare munca grea de a împinge pentru a naște, dar nu veți simți durere în timp ce faceți acest lucru.

Ca și în cazul tuturor intervențiilor medicale, AE are restricții, riscuri și efecte secundare. Deci, va trebui să cântăriți avantajele și dezavantajele - discutați cu moașa sau medicul dumneavoastră despre această opțiune de ameliorare a durerii și asigurați-vă că știți tot ce trebuie să știți despre aceasta înainte de a lua decizia.

Sfatul moașei

Probabil că vă veți gândi mult la cum va decurge nașterea și la ce te vă va ajuta în timpul nașterii.

Sfatul meu este să lăsați acest lucru să se întâmple. Discutați situația cu moașa și decideți ce activități vă fac bine înainte de naștere (de exemplu, ieșiți la plimbare, luați analgezice etc.). Dacă aveți un plan rigid și nu funcționează dintr-un anumit motiv, s-ar putea să vă lăsați tulburat și supărat, ceea ce nu doriți cu adevărat în această situație. Lăsați doar nașterea să se întâmple. Vă veți descurca. ”Dorothee Kutz, moașă

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.