Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 16: bebelușul răspunde la atingere

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 16

Bebelușul are o lungime cuprinsă între 10,8 - 11,6 centimetri și cântărește între 80 și 110 grame. La fel ca în fiecare etapă a sarcinii, dimensiunea și greutatea lor depind de genele părinților.

În săptămâna 16, fătul este cam la fel de mare ca o rodie, așa că ați putea să-l țineți, cu ușurință, în palmă. Cu toate acestea, bebelușul va crește și se va dezvolta într-un ritm din ce în ce mai crescut.

Bine protejat de lichidul amniotic, bebelușul este foarte activ și folosește spațiul pe care îl are pentru a face salturi. Picioarele sunt acum mai lungi decât brațele și se mișcă în cavitatea amniotică fără întrerupere. De fapt, bebelușul se mișcă aproape tot timpul - chiar dacă încă nu puteți simți, deoarece lichidul amniotic diminuează impactul mișcărilor.

În următoarele câteva săptămâni, veți începe să îi simțiți mișcările și loviturile mult mai mult.

Dezvoltarea bebelușului

Articulațiile și mușchii bebelușului ar trebui să fie acum poziționate corect. Sistemul lui nervos a început deja să simtă stimuli, cum ar fi atunci când vă puneți mâna pe burtă. Va reacționa deplasându-se spre mâna dumneavoastră, deoarece este o sursă de căldură.

Bebelușul își va suge mai mult degetul mare, antrenându-și reflexul vital de supt pentru perioada de după naștere, când va avea nevoie de el pentru a obține nutrienți din laptele matern.

Sughițurile sunt, de asemenea, o formă de antrenament pentru viața de dinafara uterului. Pentru a-și coordona sistemul respirator, bebelușul își practică deja respirația prin înghițirea lichidului amniotic, pe care îl expulzează apoi din corpul lui folosind diafragma.

Acesta este un reflex important care îi va ajuta, pe viitor, să-și protejeze plămânii de substanțe care nu ar trebui să fie acolo, cum ar fi apa, laptele sau praful.

Să vedeți degetul mare în gură și micul sughiț sunt întotdeauna momente emoționate pentru viitorii părinți. Mai târziu, veți putea să simțiți când bebelușul va sughița - toată burtica vă va zvâcni la intervale regulate.

Ecografia

În majoritatea cazurilor, două sau trei scanări sunt suficiente pe parcursul unei sarcini sănătoase. 

O ecografie 3D este, de asemenea, recomandată pentru diagnosticarea detaliată și este posibil să fi făcut deja una, până în acest stadiu. 

În majoritatea cazurilor, este, pur și simplu, o măsură de precauție și nu există motive de îngrijorare. Recomandarea de bază este să aveți cât mai puține scanări cu ultrasunete, astfel încât bebelușul să fie expus la minimul necesar de radiații.

Cum este săptămâna 16 pentru viitoarea mamă

Cântarul va indicaa clar că ați luat puțin în greutate. Acest lucru este de așteptat în fiecare lună a sarcinii - de fapt, este vital.

Cu toate acestea, veți putea să vă deplasați în mod normal. Puteți chiar să plecați în vacanță, deși este mai bine să consultați mai întâi ginecologul.

Ori de câte ori călătoriți cu mașina, asigurați-vă că centura de siguranță se poziționează între sâni și sub burta, sprijinindu-se pe osul pubian. Acesta este cel mai bun mod de a vă proteja - există chiar și dispozitive speciale create pentru a menține centura de siguranță exact în poziția potrivită. 

Simptome frecvente

Din când în când, în săptămâna 16, vei simți o ușoară senzație de tragere în abdomen, semn că uterul crește. 

Dureri de spate

Este posibil să aveți și unele dureri de spate. Acest lucru se datorează ligamentelor rotunde care vă susțin uterul, care se găsesc sub mare presiune acum că uterul crește pentru a găzdui bebelușul. După un timp, acest tip de dureri de spate se vor ameliora, deoarece ligamentele s-au întins și s-au adaptat la dimensiunea crescută a uterului.

Mâncărime în zona burticii, sâni și  coapse 

Părțile corpului sub cea mai mare tensiune, cum ar fi burta, sânii și coapsele, pot începe acum să manifeste o ușoară mâncărime pe măsură ce pielea care acoperă aceste zone se întinde. Mâncărimea poate fi ameliorată, de exemplu, prin aplicarea unui ulei sau a unui lapte de corp de calitate superioară.

Sâni dureroși

Când vă simțiți sânii inflamați și dureroși, câteva picături de colostru (prima formă de lapte matern) se poate scurge din mameloane. Acesta este un semn bun, deoarece arată că sânii se pregătesc pentru alăptare. De asemenea, colostrul ajută la reducerea mâncărimii, menționate mai sus, deoarece conține proteine din lapte care vă înmoaie pielea.

Burtica crește

Pantalonii și fustele vor deveni, din ce în ce, mai mici. Începeți să vă comletați garderoba cu îmbrăcăminte de maternitate. Acest lucru nu înseamnă doar pantaloni și fuste - veți avea nevoie și de topuri largi, deoarece sânii în creștere vor avea nevoie de mai mult spațiu.

Modificări ale pielii și ale părului

S-ar putea să observați că pielea feței devine puțin mai întunecată în anumite locuri, fapt cauzat de schimbarea nivelului hormonal. Aceasta va reveni la normal după ce ați născut. De asemenea, și părul poate deveni mai închis la culoare.

Sfatul moșei

„Asigurați-vă că sunteți protejată de soare, deoarece zonele care sunt mai întunecate pot deveni și mai întunecate.”

Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

  • Purtați haine confortabile.
  • Când călătoriți cu mașina, asigurați-vă că centura de siguranță se poziționează între sâni și sub burtică.
  • Consumul regulat de pește vă va ajuta să obțineți iodul de care aveți nevoie.
  • Acesta este un moment ideal pentru o vacanță relaxantă.
  • Masați cu ulei de corp părțile dureroase ale corpului.

 

Întrebări pe care poate doriți să le adresați medicului

Călătorii și vacanțe în străinătate

Dacă doriți să mergeți într-o vacanță, înainte de nașterea copilului, cel mai bine este să îi spuneți medicului dumneavoastră unde intenționați să mergeți, astfel încât să vă poată sfătui despre ce este o idee bună sau nu.

Protecția împotriva infecțiilor de la pisici

Dacă aveți pisici, aflați ce măsuri puteți lua pentru a minimiza riscurile (este posibil să vă fi gândit deja la acest lucru). Pisicile pot transmite toxoplasmoza, o infecție care poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și pentru copil.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.