Săptămâna 16 a sarcinii: bebelușul răspunde acum la atingerea dvs.

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 16

Bebelușul dvs. va avea între 10,8 și 11,6 centimetri lungime și cântărește între 80 și 110 grame. La fel ca în fiecare etapă a sarcinii, dimensiunea și greutatea lor depind de genele lor, care au fost determinate în momentul în care sperma partenerului dvs. v-a fertilizat ovulul.

În săptămâna 16, fătul este cam la fel de mare ca o rodie, așa că ați putea să-l țineți cu ușurință în palma mâinii dvs. Cu toate acestea, bebelușul dvs. va crește și se va dezvolta într-un ritm din ce în ce mai mare pentru tot restul timpului din uter până când va ieși în lumea largă.

Bine protejat de lichidul amniotic, bebelușul dvs. este foarte activ și folosește spațiul pe care îl are pentru a face salturi. Picioarele lor sunt acum mai lungi decât brațele și se mișcă fericit în cavitatea amniotică fără întrerupere. De fapt, el se mișcă aproape întotdeauna - chiar dacă încă nu o puteți simți, deoarece lichidul amniotic diminuează impactul mișcărilor lor. În următoarele câteva săptămâni, veți începe să îi simțiți mișcările și loviturile mult mai mult.

 

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Articulațiile și mușchii bebelușului ar trebui să fie acum la locul potrivit. Sistemul lui nervos a început deja să simtă stimulii din mediul lor, cum ar fi atunci când vă puneți mâna pe burtă. Va reacționa deplasându-se spre mâna dvs., deoarece este o sursă de căldură.

Bebelușul dvs. își va suge degetul mare mult, antrenându-și reflexul vital de supt pentru perioada de după naștere când va avea nevoie de el pentru a obține nutrienți din laptele matern.

Sughițurile sunt, de asemenea, o formă de antrenament pentru viața în afara uterului. Pentru a-și coordona sistemul respirator, bebelușul își practică deja respirația în timpul sarcinii prin înghițirea lichidului amniotic, pe care îl expulzează apoi din corpul lor folosind diafragma. Acesta este un reflex important care îi va ajuta în viitor să-și protejeze plămânii de substanțe care nu ar trebui să fie acolo, cum ar fi apa, laptele sau praful.

Acest fenomen extraordinar este clar vizibil într-o ecografie - a vedea degetul mare în gură și micul lor sughiț al corpului este întotdeauna un moment emoțional pentru viitorii părinți. Mai târziu, veți putea să le simțiți și să le vedeți sughițul - toată burtica vă va zvâcni la intervale regulate.

Ecografia

În majoritatea cazurilor, două sau trei scanări sunt suficiente în timpul unei sarcini sănătoase. Dacă medicul dumneavoastră decide să efectueze o scanare, va vorbi mai întâi cu dvs. Rețineți că furnizorul dvs. de asigurări de sănătate (dacă aveți unul) poate acoperi doar costurile pentru un anumit număr de ori, deci este o idee bună să aflați dacă este cazul cât mai curând posibil. Și, desigur, aveți opțiunea de a plăti singur pentru scanări suplimentare dacă sunteți în măsură să faceți acest lucru.

O ecografie 3D este, de asemenea, utilizată pentru diagnosticarea detaliată și este posibil să fi avut deja una până în acest stadiu. Permite abaterile de la dezvoltarea așteptată și deformările potențiale să fie detectate sau excluse din timp.

În majoritatea cazurilor, este pur și simplu o măsură de precauție și nu există motive de îngrijorare. Recomandarea de bază este să aveți cât mai puține scanări cu ultrasunete, astfel încât bebelușul dvs. să fie expus la minimul necesar de radiație cauzată de ecografii.

Cum este pentru viitoarea mamă în săptămâna 16

Cântarul dvs. va arăta clar că ați luat puțin în greutate în această lună. Acest lucru este de așteptat în fiecare lună a sarcinii - de fapt, este vital.

Cu toate acestea, veți putea să vă deplasați ca în mod normal (cum ar fi în săptămâna 16). Puteți chiar să plecați în vacanță, deși este mai bine să consultați mai întâi ginecologul.

În funcție de bunăstarea dvs., vă puteți bucura în continuare să faceți tot ce doriți în săptămâna 16, indiferent dacă este vorba de o călătorie în străinătate (inclusiv zbor), drumeții, sport sau înot. Cu toate acestea, sporturile extreme sunt cel mai bine evitate în starea dumneavoastră, mai ales dacă nu le-ați făcut în mod regulat înainte de sarcină.

Ori de câte ori călătoriți cu mașina, asigurați-vă că centura de siguranță se deplasează între sâni și sub burta, sprijinindu-se pe osul pubian. Acesta este cel mai bun mod de a vă proteja țesutul sensibil și bebelușul dvs. și există dispozitive speciale pentru a menține centura de siguranță exact în poziția potrivită. De asemenea, se recomandă dresuri de compresie.

Simptome frecvente

Din când în când, în săptămâna 16, vei simți o ușoară senzație de tragere în abdomen, semn că uterul dvs. crește. Dacă vă aplecați înainte, veți putea simți unde este fundul (partea superioară a pântecului), deoarece va fi în jur de două degete deasupra osului pubian în acest stadiu.

Dureri de spate

Este posibil să aveți și unele dureri de spate. Acest lucru se datorează ligamentelor rotunde care vă susțin uterul, care sunt sub o mare presiune acum că uterul dvs. este din ce în ce mai mare pentru a găzdui bebelușul. După un timp, acest tip de dureri de spate se vor ameliora, deoarece ligamentele s-au întins și s-au adaptat la dimensiunea crescută a uterului.

Mâncărime în zona burticii, sâni și  coapse 

Părțile corpului sub cea mai mare tensiune, cum ar fi burta, sânii și coapsele, pot începe acum să manifeste o ușoară mâncărime pe măsură ce pielea care acoperă aceste zone se întinde. Mâncărimea poate fi ameliorată, de exemplu, prin aplicarea unui ulei sau lapte de corp de înaltă calitate.

Sânii dureroși

Când vă simțiți sânii inflamați și dureroși, câteva picături de colostru (prima formă de lapte matern) se pot scurge din mameloane. Acesta este un semn bun, deoarece arată că sânii se pregătesc pentru alăptare. De asemenea, colostrul ajută la reducerea mâncărimii menționate mai sus, deoarece conține proteine din lapte care vă înmoaie pielea.

Burtica dvs. crește
Acum va fi evident că burta dvs. se dezvoltă. Pantalonii și fustele vor deveni din ce în ce mai mici. Începeți să vă umpleți garderoba cu îmbrăcăminte de maternitate. Acest lucru nu înseamnă doar pantaloni și fuste - veți avea nevoie și de topuri largi, deoarece sânii în creștere vor avea nevoie de mai mult spațiu.

Modificări ale pielii și părului (
S-ar putea să observați că pielea feței devine puțin mai întunecată în anumite locuri, fapt cauzat de schimbarea nivelului hormonal. Aceasta va reveni la normal după ce ați născut. De asemenea, părul dvs. poate deveni mai închis la culoare.

 

Sfatul moșei

„Asigurați-vă că sunteți protejată de soare, deoarece zonele care sunt mai întunecate pot deveni și mai întunecate.” Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

• Folosiți îmbrăcăminte de confortabilă
• Când călătoriți cu mașina, asigurați-vă că centura de siguranță se deplasează între sâni și sub burtică
• Consumul regulat de pește vă va ajuta să obțineți iodul de care aveți nevoie
• Acesta este un moment ideal pentru o vacanță relaxantă
• Masați cu ulei de corp părțile dureroase ale corpului

 

Întrebări pe care poate doriți să le adresați medicului sau moașei

Călătorii și vacanțe în străinătate

Dacă doriți să mergeți într-o vacanță înainte de nașterea copilului, cel mai bine este să spuneți medicului dumneavoastră unde intenționați să mergeți și ce intenționați să faceți, astfel încât să vă poată sfătui despre ce este o idee bună sau nu. Dacă doriți să zburați, rețineți că unele companii aeriene necesită un certificat de medic înainte de a vă permite să vă îmbarcați. Puteți obține unul de la medicul dumneavoastră sau ginecologul dumneavoastră.

Protecția împotriva infecțiilor de la pisici

Dacă aveți pisici, aflați ce măsuri puteți lua pentru a minimiza riscurile (este posibil să vă fi gândit deja la acest lucru). Pisicile pot transmite toxoplasmoza, o infecție care poate fi periculoasă pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.