Săptămâna 35 a sarcinii: Sistemul imunitar al bebelușului dvs. funcționează acum independent

Sunteți în a doua săptămână din a noua lună de sarcină și în al treilea trimestru. Nașterea copilului dvs este din ce în ce mai aproape, iar dvs. și cei dragi veți fi cu toții extrem de încântați și nerăbdători să-l întâlniti.

În pântec, bebelușul dvs este pregătit să vă cunoască.

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 35

Bebelușul dvs. a crescut încă un centimetru și măsoară acum aproximativ 46 cm, la fel ca un pepene galben. S-a îngrășat mult și acum cântărește în jur de 2,5 kilograme - nu departe de greutatea lui la naștere. De acum până la naștere, e vor continua să își acumuleze rezervele de grăsime protectoare, ceea ce îi va mări greutatea la aproximativ 3,5 kilograme. Cu toate acestea, nu există garanții: fiecare bebeluș este diferit, iar lungimea și greutatea lui reală va rămâne o surpriză până la naștere (dacă este vorba de gemeni, este chiar mai mult o surpriză, deoarece este mai greu de spus cu certitudine cât de lungi sunt și cât cântăresc în pântece).

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Chiar dacă bebelușul dvs își poate coordona mișcările extrem de bine în săptămâna 35, din păcate nu are prea mult spațiu disponibil. Acum nu poate decât să își atingă nasul cu mânuțele, să se joace cu cordonul  ombilical și să își sugă degetul mare.

De asemenea, continuă să lucreze la reflexele lui. Dacă simte lumina, se va întoarce spre ea, reflexul lui de supt și de apucare este acum foarte antrenat, iar reflexul lui de respirație este gata de funcționare, deși dovada nu va veni până când nu va respira prima dată.

Organele digestive ale bebelușului, cum ar fi rinichii și ficatul, au început deja să funcționeze. Ambii joacă un rol important în eliminarea substanțelor toxice din organism: cei doi rinichi scapă de deșeurile metabolice prin urină, în timp ce celulele hepatice stochează proteine și vitamine care nu sunt urgent folosite de organism atunci când sunt consumate. Ficatul transformă zahărul în glucoză și îl eliberează în sânge (un proces extrem de important pentru nutriția lui odată ce sunt în afara uterului) și produce o substanță vâscoasă numită bilă necesară pentru descompunerea alimentelor. Bila este depozitată în vezica biliară până când este folosită în intestin.

În intestinul bebelușului începe să se formeze o substanță numită meconiu. Acesta constă, de obicei, din lichid amniotic înghițit, vernix ceros caseos și părul lanugo pe care îl varsă, plus bila vâscoasă care conferă substanței consistența sa. Meconiul este ceea ce bebelușul dvs. va excreta în primele câteva zile după naștere.

Sistemul imunitar din corpul bebelușului dvs. funcționează acum independent de fluxul sanguin. A absorbit toți anticorpii de care are nevoie pentru a-și construi imunitatea, așa că va fi protejați o dată ce se va naște. Cu toate acestea, sistemul său imunitar nu este încă pe deplin dezvoltat va dura câțiva ani (inclusiv expunerea la bacterii dăunătoare pentru a deveni imuni la ele) pentru a se putea proteja, astfel încât bebelușii și copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la agenții patogeni. Laptele matern, și în special forma acestuia, numit colostru pe care îl produceți la început, este extrem de important deoarece conține anticorpi care îl vor dota cu ceea ce are nevoie pentru a dezvolta o imunitate ridicată.

Un bebeluș născut prematur în săptămâna 35 ar avea șanse foarte mari să se adapteze la lumea din afara uterului și să se devină o ființă umană normală și sănătoasă.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 35

Provocările sarcinii avansate continuă. Mișcarea și chiar respirația se vor îngreuna și veți întreba în continuare „Cât mai trebuie să aștept?”.

O alinare este faptul că dificultățile de respirație pe care le întâmpinați se vor ușura pe măsură ce uterul se deplasează în jos, reducând presiunea asupra plămânilor. Cu toate acestea, travaliul fals, care face ca acest lucru să se întâmple, va începe în curând, ceea ce însemnă că veți simțiți o senzație de strângere în pântec și, posibil, ușoară greață și diaree. Spre deosebire de travaliul real, contracțiile false nu apar la intervale regulate și nu devin mai intense sau dureroase.

Simptome frecvente

Există câteva simptome în săptămâna 35 care pot dura în ultimele săptămâni până când nașteți.

Vezica urinară

Presiunea pe care uterul o pune asupra vezicii urinare poate provoca slăbiciunea vezicii urinare. Contracțiile false determină uterul și bebelușul să se deplaseze în jos către pelvisul mai mic, ceea ce crește presiunea asupra vezicii urinare și îl micșorează. Prin urmare, se va umple mai repede, așa că va trebui să mergeți la toaletă și mai des.

Probleme ale circulației sanguine

Un alt simptom continuu sunt problemele cu circulația sanguină. De exemplu, dacă v-ați întins pe spate, puteți constata că nu vă puteți ridica din nou imediat. Acest lucru este cauzat de presiunea pe care uterul o exercită asupra venei cavă, vena care furnizează sânge inimii: funcționează mai puțin eficient, astfel încât mai puțin sânge și oxigen circulă în jurul corpului și vă puteți simți greață. Medicii numesc acest „sindrom venă cavă” și, dacă îl experimentați, ar trebui să vă schimbați poziția de dormit și să vă odihnești. Din acest motiv, începând cu săptămâna 31, este recomandat să dormiți pe o partea - dacă alegeți să dormiți pe spate, asigurați-vă că partea superioară a corpului este ușor ridicată.

Sfaturi utile

• Cumpărați ulei de masaj perineal și masați zona dintre vagin și fundul dvs. în mod regulat pentru a-l face mai flexibil și gata de naștere. Nu uitați să vă tăiați unghiile degetelor și să vă spălați mai întâi pe mâini!
• Ați pregătit totul? Mai este timp să cumpărați ultimele lucruri de care aveți nevoie și să finalizați orice altceva trebuie să faceți.
• Faceți o listă despre modul în care doriți să decurgă nașterea. Vorbiți cu partenerul despre asta - vă va ajuta enorm să știți ce vă doriți în timpul acestei experiențe unice.
• Dacă aveți picioarele umflate, încercați să nu consumați produse lactate seara, deoarece acestea contribui la retenția de apă din organism.

Sfatul moașei

Evitați produsele leguminoase, varza, ceapa sau alte ingrediente care pot provoca flatulență. Veți afla mai târziu cum reacționează bebelușul dvs. la aceste alimente, deci este mai bine să evitați riscul în primele zile. ”Dorothee Kutz, moașă

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Modalități alternative de pregătire pentru naștere

Pe lângă masajul perineal, există și alte modalități de a vă pregăti pentru naștere care vă pot ușura un pic când vine momentul. Un lucru simplu pe care îl puteți face de acum înainte este să beți ceai din frunze de zmeură, care vă va face canalul de naștere mai moale și mai suplu.

Consumul de semințe de in in fiecare zi (de exemplu, îl puteți pune în müsli) face ca membranele mucoase din corpul dvs. să fie mai întinse și mai flexibile - dar asigurați-vă că beți multe lichide după ce ați consumat semințe de in, deoarece poate provoca constipație.

O baie zilnică de aburi cu flori de fân are un efect similar: fierbeți puțină apă și amestecați-o într-un castron cu flori de fân uscate, pe care le puteți achiziționa de la farmacie. Lăsați aburul să se răcească puțin și puneți vasul în toaletă. Apoi stați pe toaletă goală timp de aproximativ 20 de minute, astfel încât aburul să se ridice și să ajungă la canalul de naștere.

Pentru o moașă cu experiență, acupunctura nu este utilă doar pentru tratarea diferitelor simptome în timpul sarcinii: această terapie orientală este de asemenea utilă pentru pregătirea nașterii. Cu aproximativ patru săptămâni înainte de data scadenței, moașa poate folosi ace pentru a stimula anumite puncte din corpul dvs. pentru a ajuta procesul de naștere. Multe femei au considerat că este extrem de util, așa că întrebați moașa și stabiliți o întâlnire dacă credeți că doriți să încercați.

Sfatul moașei

‘Din păcate, asigurarea dumneavoastră de sănătate nu va acoperi această„ acupunctură pregătitoare ”. Dacă vă permiteți, merită să încercați - are un efect revigorant care vă va ajuta enorm în această etapă a sarcinii. Vă veși simți mai puternică pe măsură ce vă pregătiți pentru naștere și vă veți recupera mai repede după aceea, deoarece corpul dvs nu trebuie să-și folosească atâtea resurse. ”Dorothee Kutz, moașă

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.