Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 35 a sarcinii: Sistemul imunitar al bebelușului funcționează acum independent

Sunteți în a doua săptămână din a noua lună de sarcină și în al treilea trimestru. Momentul nașterii este se apropie, iar dumneavoastră sunteți să îl întâniți pe bebeluș.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 35

Bebelușul a crescut încă un centimetru și măsoară acum aproximativ 46 cm, la fel ca un pepene galben. S-a îngrășat mult și acum cântărește în jur de 2,5 kilograme - nu departe de greutatea lui de la naștere.

De acum până la naștere, va continua să își acumuleze rezervele de grăsime protectoare, ceea ce îi va mări greutatea la aproximativ 3,5 kilograme.

Vă reamintim: fiecare bebeluș este diferit, iar lungimea și greutatea lui reală va rămâne o surpriză până la naștere (dacă este vorba despre gemeni, este o surpriză și mai mare deoarece este mai greu de spus cu certitudine cât de lungi sunt și cât cântăresc în pântec).

Dezvoltarea bebelușului

Chiar dacă bebelușul își poate coordona mișcările extrem de bine, din păcate nu are prea mult spațiu disponibil. Acum nu poate decât să își atingă nasul cu mânuțele, să se joace cu cordonul ombilical și să își sugă degetul mare.

De asemenea, continuă să lucreze la reflexele lui. Dacă simte lumină, se va întoarce spre ea, reflexul lui de supt și de apucare este acum foarte antrenat, iar reflexul lui de respirație este gata de funcționare, deși dovada nu va veni până când nu va respira pentru prima dată.

Organele digestive ale bebelușului, cum ar fi rinichii și ficatul, au început deja să funcționeze. Ambele joacă un rol important în eliminarea substanțelor toxice din organism: cei doi rinichi înlătură deșeurile metabolice prin urină, în timp ce celulele hepatice stochează proteine și vitamine care nu sunt folosite de către organism atunci când sunt consumate. Ficatul transformă zahărul în glucoză și îl eliberează în sânge (un proces extrem de important pentru nutriție) și produce o substanță vâscoasă numită bilă, necesară pentru descompunerea alimentelor. 

În intestinul bebelușului începe să se formeze o substanță numită meconiu. Acesta constă, de obicei, din lichid amniotic înghițit, vernix ceros caseos și părul lanugo pe care îl varsă, plus bila vâscoasă care conferă substanței consistență. Meconiul este ceea ce bebelușul va excreta în primele câteva zile de după naștere.

Sistemul imunitar al bebelușului funcționează acum independent de fluxul sanguin. A absorbit toți anticorpii de care are nevoie pentru a-și construi imunitatea. Cu toate acestea, sistemul său imunitar nu este încă pe deplin dezvoltat - va dura câțiva ani (inclusiv expunerea la bacterii dăunătoare pentru a deveni imuni la ele) pentru a se putea proteja, astfel încât bebelușii și copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la agenții patogeni. Laptele matern, prin compoziția sa specială, numit colostru, pe care îl produceți la început, este extrem de important deoarece conține anticorpi care îi vor oferi bebelușului tot ce îi este necesar pentru a dezvolta o imunitate ridicată.

Un bebeluș născut prematur, în săptămâna 35, ar avea șanse foarte mari să se adapteze la lumea din afara uterului și să se devină o ființă umană normală și sănătoasă.

Cum este săptămâna 35 pentru viitoarea mamă

Provocările sarcinii avansate continuă. Mișcarea și chiar respirația se vor îngreuna și veți întreba în continuare „Cât mai trebuie să aștept?”.

O alinare este faptul că dificultățile de respirație pe care le întâmpinați se vor ușura pe măsură ce uterul se deplasează în jos, reducând presiunea asupra plămânilor. Cu toate acestea, travaliul fals, care face ca acest lucru să se întâmple, va începe în curând, ceea ce însemnă că veți simțiți o senzație de strângere în pântec și, posibil, ușoară greață și diaree. Spre deosebire de travaliul real, contracțiile false nu apar la intervale regulate și nu devin mai intense sau dureroase.

Simptome frecvente

Există câteva simptome care pot fi prezente până în momentul nașterii.

Vezica urinară

Presiunea pe care uterul o pune asupra vezicii urinare poate provoca slăbiciunea acesteia. Contracțiile false determină uterul și bebelușul să se deplaseze în jos către pelvisul mai mic, ceea ce crește presiunea asupra vezicii urinare și o micșorează. Prin urmare, se va umple mai repede, așa că va trebui să mergeți la toaletă și mai des.

Probleme ale circulației sanguine

Un alt simptom continuu sunt problemele cu circulația sanguină. De exemplu, dacă v-ați întins pe spate, puteți constata că nu vă puteți ridica din nou imediat. Acest lucru este cauzat de presiunea pe care uterul o exercită asupra venei cavă, vena care furnizează sânge inimii: funcționează mai puțin eficient, astfel încât mai puțin sânge și oxigen circulă în jurul corpului și puteți simți greață. Medicii numesc acest „sindrom venă cavă” și, dacă îl experimentați, ar trebui să vă schimbați poziția de dormit și să vă odihniți. Din acest motiv, începând cu săptămâna 31, este recomandat să dormiți pe o partea - dacă alegeți să dormiți pe spate, asigurați-vă că partea superioară a corpului este ușor ridicată.

Sfaturi utile

  • Ați pregătit totul? Mai este timp să cumpărați ultimele lucruri de care aveți nevoie și să finalizați orice altceva trebuie să faceți.
  • Faceți o listă despre modul în care doriți să decurgă nașterea. Vorbiți cu partenerul despre asta - vă va ajuta enorm să știți ce vă doriți în timpul acestei experiențe unice.
  • Dacă aveți picioarele umflate, încercați să nu consumați produse lactate seara, deoarece acestea contribuie la retenția de apă din organism.

Sfatul moașei

"Evitați produsele leguminoase, varza, ceapa sau alte ingrediente care pot provoca flatulență. Veți afla mai târziu cum reacționează bebelușul la aceste alimente, deci este mai bine să evitați riscul încă din primele zile.”

Dorothee Kutz, moașă

Întrebări pentru medic

Modalități alternative de pregătire pentru naștere

Pe lângă masajul perineal, există și alte modalități de a vă pregăti pentru naștere. Un lucru simplu pe care îl puteți face de acum înainte este să beți ceai din frunze de zmeură, care vă va face canalul de naștere mai moale și mai suplu.

Consumul de semințe de in in fiecare zi (de exemplu, îl puteți pune în müsli) face ca membranele mucoase din corpul dumneavoastră să fie mai întinse și mai flexibile - dar asigurați-vă că beți multe lichide după ce ați consumat semințe de in, deoarece pot provoca constipație.

O baie zilnică de aburi cu flori de fân are un efect similar: fierbeți puțină apă și amestecați-o într-un castron cu flori de fân uscate, pe care le puteți achiziționa de la farmacie. Lăsați aburul să se răcească puțin și puneți vasul în toaletă. Apoi stați pe toaletă goală timp de aproximativ 20 de minute, astfel încât aburul să se ridice și să ajungă la canalul de naștere.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.