Săptămâna 10 de sarcină – Bebelușul dumneavoastră se dezvoltă frumos

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 10 de sarcină

Până acum, dimensiunea bebelușului din burtică va fi cuprinsă între 2,8 și 3,1 cm, ceea ce îl va face cam de mărimea unui strugure. Cântărește între 4,5 și 5 grame, ușor precum o pană.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Testul cu ultrasunete poate detecta o persoană atât de mică. Acesta vă va arăta capul, care în acest stadiu este încă disproporționat în raport cu restul corpului lui. În săptămâna 10, bebelușul va continua să-și ridice capul, întinzându-se și mișcându-se mai frecvent, deși mișcările lui vor fi lipsite de coordonare.

La capătul brațelor bebelușului, încheietura s-a format deja, iar degetele încep să se dezvolte o dată cu articulațiile. Legăturile dintre degetele de la mâini și de la picioare, vor dispărea complet până la sfârșitul acestei săptămâni, iar tot acum, degetul mare și arătătorul se separă. În curând va putea să-și miște degetele în timp ce încearcă să-și formeze un pumn - prima mișcare corporală care prezintă semne de coordonare.

O parte din procesul de dezvoltare o reprezintă formarea degetelor bebelușului, parte importantă în pregătirea lui pentru viața din afara uterului, deoarece reflexul lui natural (și vital) de supt va începe în curând, antrenându-l să-și sugă degetul mare.

Mica lui inimă bate atât de puternic, încât moașa va putea să o detecteze cu un monitor fetal - iar dacă vă aștepați la gemeni, moașa va putea auzi două bătăi de inimă.

Bebelușul dvs. nu mai este la fel de vulnerabil la deformările cauzate de influențele externe ca odinioară, deoarece majoritatea deformărilor și malformațiilor se dezvoltă înainte de săptămâna 10 de sarcină. Acest lucru reduce și riscul de avort spontan, deși nu îl exclude încă complet. Regula generală este că faza critică a luat sfârșit până la sfârșitul săptămânii 12 și, de atunci, riscul unui avort spontan scade.

Până în săptămâna 10, toate organele interne ale bebelușului sunt la locul lor, creierul continuă să se dezvolte constant, iar tractul lor nervos se formează și devine tot mai complex, astfel încât creierul lor să poată rămâne activ și să poată primi stimuli. Un stimul important pentru bebelușul dvs. este auzul, iar săptămâna aceasta este și atunci când se dezvoltă structura externă a urechii lor (numită auriculă).

Această structură este formată din țesut cartilaginos și acționează ca o pâlnie pentru undele sonore, formând diferite sunete și trimitându-le către creier.

Toate organele vitale ale bebelușului dvs. sunt acum formate.

Cum este pentru viitoarea mama săptămana 10

Lucrurile s-au mai liniștit puțin până acum și veți fi fericiți să știți că riscul unui avort spontan, este din ce în ce mai mic.

Probabil că nu veți mai simți greață și toate celelalte simptome tipice ale sarcinii, precum durerea abdominală, care va dispărea încet.

Vă veți simți treptat mult mai bine. Creativitatea dvs. va crește și veți începe în curând să vă faceți planuri concrete și să vă gândiți cum vă puteți pregăti casa pentru când va veni copilul.

În următoarele câteva săptămâni, corpul dvs. va începe să devină din ce în ce mai rotund și veți experimenta creșterea normală în greutate provocată de sarcină. O dietă sănătoasă și echilibrată este crucială în timpul sarcinii, atât pentru dezvoltarea bebelușului, cât și pentru propria sănătate.

Consumul de alcool în timpul sarcinii

Ar trebui să fie evident că nu ar trebui să beți alcool în timpul sarcinii. Cu siguranță nu aveți nicio scuză pentru a acea „doar o picătură” care vă poate afecta copilul. Nici băuturile cu un conținut scăzut de alcool, precum berea și vinul, nu sunt mai puțin dăunătoare decât băuturile tari.

În fiecare secundă a fiecărui minut al fiecărei ore din fiecare zi, bebelușul dvs. crește din celule care se reproduc în mod constant - iar alcoolul ucide aceste celule. Adulții au organe și creier complet dezvoltate, oferindu-le o toleranță mai mare împotriva otrăvurilor precum alcoolul, dar un făt este lipsit de apărare.

Bebelușul se dezvoltă extrem de rapid în primele săptămâni de sarcină. În această perioadă, încep să se formeze primele structuri de care vor avea nevoie pentru a supraviețui în afara uterului. Scheletul lor, mușchii, creierul și sistemele de organe trebuie să se dezvolte corect pentru a evita deformările.

Din acest motiv, ar trebui să încetați să beți alcool imediat ce aflați că sunteți gravidă. De fapt, este o idee bună să renunțați la alcool imediat ce începeți să concepeți un copil și credeți că fertilizarea ar fi putut avea succes.

Există, de asemenea, alte băuturi pe care ar trebui să le evitați. Ghimbirul, de exemplu, conține cantități mari de chinină, deci nu este o idee bună, la fel ca băuturile gazoase, deoarece pot conține cofeină și acid fosforic, despre care s-a dovedit că descompune carnea. Majoritatea băuturilor gazoase conțin, de asemenea, prea mult zahăr.

Restaurantele oferă o gamă largă de băuturi pe bază de sucuri de fructe și apă carbogazoasă, astfel încât nu este nevoie să vă anulați complet viața socială pentru a evita alcoolul. Încercați băuturi cu ghimbir, lămâie sau balsam de lămâie care sunt bune pentru starea dumneavoastră mentală, dar și pentru bebeluș.

Dacă, la fel ca majoritatea femeilor însărcinate, suferiți de indigestie sau arsuri la stomac,  ceaiul de fenicul vă poate ajuta.

Sfatul moașei

 „Băuturile gazoase vă pot ajuta, dacă simțiți greață sau aveți probleme circulatorii, dar nu ar trebui să le beți pur și simplu pentru a vă potoli setea sau ca o parte obișnuită a aportului zilnic de lichide.” Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

• Căutați în garderoba dvs. haine  cât mai confortabile.

• Amintiți-vă, nu este niciodată prea devreme să începeți să vă gândiți la un nume pentru copilul dumneavoastră

• Dacă nu sunteți căsătorit cu partenerul dvs., gândiți-vă la recunoașterea paternă.

• Acum este momentul să începeți să masați și să aplicați cremă pe burtică, coapse și fund, deoarece acestea sunt zonele cele mai afectate de acumularea kilogramelor.

 

 

Întrebări pe care poate doriți să le adresați medicului sau moașei

Protejarea pielii

Dacă ați suferit anterior de piele sensibilă sau uscată, sarcina vă poate agrava această sensibilitate. Sunt diverse produse disponibile pentru îngrijirea eficientă a pielii, care mențin pielea umedă și îi mărește elasticitatea.

Cu toate acestea, dacă sunteți încă îngrijorată de pielea dvs., puteți să vă adresați moașei sau medicului.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.