Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 10 de sarcină – Bebelușul dumneavoastră se dezvoltă frumos

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 10 de sarcină

În acest stadiu, lungimea bebelușului din burtică va fi cuprinsă între 2,8 și 3,1 cm, ceea ce îl va face cam de mărimea unui strugure. Cântărește între 4,5 și 5 grame, ușor precum o pană.

Dezvoltarea bebelușului

Testul cu ultrasunete poate detecta o persoană atât de mică. Acesta vă va arăta capul, care în acest stadiu este încă disproporționat în raport cu restul corpului.

În săptămâna 10, bebelușul va continua să-și ridice capul, întinzându-se și mișcându-se mai frecvent, deși mișcările lui vor fi lipsite de coordonare.

La capătul brațelor, încheietura s-a format deja, iar degetele încep să se dezvolte odată cu articulațiile. Legăturile dintre degetele de la mâini și de la picioare, vor dispărea complet până la sfârșitul acestei săptămâni, iar tot acum, degetul mare și arătătorul se separă. În curând, va putea să-și miște degetele în încercarea de a forma un pumn - prima mișcare corporală care prezintă semne de coordonare.

O parte din procesul de dezvoltare o reprezintă formarea degetelor bebelușului, parte importantă în pregătirea lui pentru viața din afara uterului, deoarece reflexul lui natural (și vital) de supt va începe, în curând, antrenându-l să-și sugă degetul mare.

Bebelușul nu mai este la fel de vulnerabil l influențele externe, majoritatea malformațiilor dezvoltându-se înainte de săptămâna 10 de sarcină. Acest lucru reduce și riscul de avort spontan, deși nu în totalitate.

Regula generală este că faza critică a luat sfârșit până la sfârșitul săptămânii 12 și, de atunci, riscul unui avort spontan scade.

Până în săptămâna 10, toate organele interne ale bebelușului sunt poziționate corect, creierul continuă să se dezvolte constant, iar sistemul nervos se formează și devine tot mai complex, astfel încât creierul să poată rămâne activ și să poată primi stimuli. Un stimul important pentru bebeluș este auzul, iar săptămâna aceasta este și atunci când se dezvoltă structura externă a urechii lor (numită auriculă).

Această structură este formată din țesut cartilaginos și acționează ca o pâlnie pentru undele sonore, formând diferite sunete și trimițându-le către creier.

Toate organele vitale ale bebelușului sunt acum formate.

Cum este săptămâna 10 pentru viitoarea mamă

Lucrurile s-au mai liniștit puțin și riscul unui avort spontan, este din ce în ce mai mic.

Probabil că nu veți mai simți greață și toate celelalte simptome tipice sarcinii, precum durerea abdominală, care va dispărea încet.

Vă veți simți treptat mult mai bine. Creativitatea va crește și veți începe, în curând, să vă faceți planuri concrete și să vă gândiți cum vă puteți pregăti casa pentru momentul sosirii bebelușului pe lume.

În următoarele câteva săptămâni, corpul dumneavoastră va începe să devină din ce în ce mai rotund și veți experimenta creșterea normală în greutate provocată de sarcină.

O dietă sănătoasă și echilibrată este crucială în timpul sarcinii, atât pentru dezvoltarea bebelușului, cât și pentru propria sănătate.

Consumul de alcool pe parcursul sarcinii

Ar trebui să fie evident că nu trebuie să consumați alcool pe parcursul sarcinii.

Cu siguranță, nu aveți nicio scuză pentru acea „doar o picătură” care vă poate afecta copilul. Nici băuturile cu un conținut scăzut de alcool, precum berea și vinul, nu sunt mai puțin dăunătoare decât băuturile tari.

În fiecare secundă a fiecărui minut al fiecărei ore din fiecare zi, bebelușul crește din celule care se reproduc, în mod constant - iar alcoolul ucide aceste celule. Adulții au organe și creier complet dezvoltate, oferindu-le o toleranță mai mare împotriva otrăvurilor, precum alcoolul, dar un făt este lipsit de apărare.

Bebelușul se dezvoltă extrem de rapid, în primele săptămâni de sarcină. În această perioadă, încep să se formeze primele structuri de care va avea nevoie pentru a supraviețui în afara uterului. Scheletul, mușchii, creierul și organele trebuie să se dezvolte corect pentru a evita malformațiile.

Din acest motiv, ar trebui să încetați să beți alcool imediat ce aflați că sunteți însărcinată. De fapt, este o idee bună să renunțați la alcool imediat ce începeți să concepeți un copil.

Există, de asemenea, alte băuturi pe care ar trebui să le evitați. Ghimbirul, de exemplu, conține cantități mari de chinină, la fel ca băuturile carbgazoase, deoarece pot conține cofeină și acid fosforic, despre care s-a dovedit că descompune carnea. Majoritatea băuturilor carbogazoase conțin, de asemenea, prea mult zahăr.

Restaurantele oferă o gamă largă de băuturi pe bază de sucuri de fructe și apă carbogazoasă, astfel încât nu este nevoie să vă anulați complet viața socială pentru a evita alcoolul. Încercați băuturi cu ghimbir, lămâie sau balsam de lămâie care sunt bune pentru starea dumneavoastră mentală, dar și pentru bebeluș.

Dacă, la fel ca majoritatea femeilor însărcinate, suferiți de indigestie sau arsuri la stomac,  ceaiul de fenicul vă poate ajuta.

Sfatul moașei

 „Băuturile carbogazoase vă pot ajuta, dacă simțiți greață sau aveți probleme circulatorii, dar nu ar trebui să le consumați, pur și simplu, pentru a vă potoli setea sau ca parte obișnuită a aportului zilnic de lichide.” Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

  • Alegeți să purtați haine cât mai confortabile.
  • Amintiți-vă, nu este niciodată prea devreme să începeți să vă gândiți la un nume pentru copilul dumneavoastră.
  • Dacă nu sunteți căsătorită cu partenerul dumneavoastră, gândiți-vă la recunoașterea paternă.
  • Acum este momentul să începeți să masați și să aplicați cremă pe burtică, coapse și fund, deoarece acestea sunt zonele cele mai afectate de acumularea kilogramelor.

Întrebări pentru medic

Protejarea pielii

Dacă ați suferit anterior de piele sensibilă sau uscată, sarcina vă poate agrava această sensibilitate. Există diverse produse disponibile pentru îngrijirea eficientă a pielii, care mențin pielea umedă și îi mărește elasticitatea.

Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorată sănătatea pielii dumneavoastră, puteți să vă adresați medicului.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.