Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Primele semne ale sarcinii: La ce să vă așteptați în prima și a doua săptămână de sarcină

Prima săptămână de sarcină începe în prima zi a ultimului ciclului menstrual. Dacă rămâneți însărcinată în această perioadă, din acest moment, începe prima lună de sarcină.

Ce se întâmplă pe parcursul sarcinii

Sarcina va dura aproape 40 de săptămâni sau 10 luni, în timpul cărora copilul va crește și va primi tot ce are nevoie pentru a supraviețui la naștere. 

Sarcina nu este împărțită doar în săptămâni și în luni, ci și în trimestre.

Acest lucru înseamnă că o sarcină normală este formată din 3 trimestre, cu finalizarea prin naștere a ultimului trimestru.

Săptămânile 1 până la 13 formează primul trimestru, săptămânile 14 până la 27 formează trimestrul al doilea, iar al treilea trimestru începe cu săptămâna 28 și se termină când copilul se naște.

Fertilizarea: de la ovulație la implantare

În săptămâna 1, începe perioada de ciclu menstrual lunar.

Toate procese ce au loc pentru începerea perioadei de ciclu menstrual sunt controlate de hormonii femeii, al căror scop este să asigure reproducerea și supraviețuirea noastră ca specie. 

În săptămâna 2, ouăle se maturizează în ovare și placenta din uter începe să se formeze (placenta, de la ultimul ciclu menstrual, s-a eliminat din corp în timpul ultimei perioade a ciclului menstrual).

Femeile aflate la vârste fertile trec prin acest proces în fiecare lună, chiar dacă nu vor să rămână însărcinate - asa că dacă nu doriți să aveți un copil, este important să folosiți metode contraceptive.

Vă puteți gândi ca la ”schimbarea așternuturilor”: corpul dumneavoastră face tot ce poate pentru a te pregăti în cazul în care uterul  trebuie să ”hrănească” un ou fertilizat pentru un număr de luni. 

La sfârșitul celei de a doua săptămâni, după aproape 14 zile de la începerea menstruației, foarte multe femei experimentează o durere înțepătoare în partea stângă sau dreaptă în timpul ovulației (această durere este deseori numită și ”durere de mijloc”). Poziționarea durerii ne indică ce ovar a eliberat oul. Durerea, care poate fi și severă, este cauzată de o iritație ușoară pe membrana abdominală.

Pregătirea pentru sarcină

Ouăle care se maturizează, în fiecare lună, pentru a fi fertilizate, încep pregătirea cu trei luni înainte să fie eliberate din ovar. Această maturizare se poate întâmpla doar dacă aveți o perioadă hormonală stabilă și un corp sănătos. Astfel, o dietă cu conținut suficient de grăsimi este un factor crucial pentru a produce un ou care poate fi fertilizat.

Un alt factor cheie este un stil de viață ce include un echilibru între efort și relaxare. Acesta va meține hormonii la un nivel stabil și este cea mai bună variantă pentru a vă spori șansele de a avea un copil, în paralel cu sexul regulat, pe perioada ovulației.

Primele semne ale sarcinii

Deși nu există nici un simptom medical sau semn de sarcină imediată după fertilizare, femeile au un instinct care le confirmă bănuielile.

Semne posibile de sarcină sunt:

Dacă observați aceste semne, sunt șanse să fiți însărcinată:

 • Oboseală
 • Sâni dureroși
 • Greață
 • Un gust de metal în gură
 • Dureri abdominale ascuțite
 • Sfârcuri sensibile și aureole negre
 • Stare de greață și de vomă, în mod regular

Dacă observați aceste semne, puteți fi aproape sigură că sunteți însărcinată:

 • Nu mai aveți perioade menstruale
 • Senzație de greață constant
 • Dureri ale sânilor și sfârcuri sensibile

 Certitudinea medicală este stabilită prin:

 • Prin detectarea nivelului de hormoni GCU (gonadotropina corionică umană cantitativă)
 • Confirmarea se poate vedea la o radiografie cu ultrasunete

Mărimea copilașului în săptămânile 1 și 2

În săptămânile 1 și 2, embrionul nu poate fi detectat.

Începând cu săptămâna 3, un embrion, de dimensiuni reduse, poate fi văzut la o scanare cu ultrasunete.

Dezvoltarea bebelușului

”Embrioul” este prima stare a unui organism viu, de la fecundarea ovului până la formarea deplină a organelor. 

Puteți să vă alintați copilașul nenăscut din burtică pentru a-i oferi o energie pozitivă! Preferăm să evităm termeni medicali pe cât de mult posibil, așa că vom aborda o formulare ”copilaș sau bebeluș”.

Oul care a ajuns la maturitate pentru a putea fi fertilizat de sperma masculină are o dimensiune cuprinsă între 0,11 mm și 0,14 mm în acest stadiu, ceea ce înseamnă că nu poate fi văzut fără ajutorul tehnologiei. 

Sfaturi utile

Reduceți stimulentele (nicotină, alcool, cafea) dacă doriți să aveți un copil.

Urmăriți perioada menstruală: va determina zilele fertile.

Pregătiți-vă pentru ceea ce urmează să se întâmple și întrebați alte femei despre experiențele lor.

Scrieți o listă a activităților favorite – lucruri care vă fac să vă simțiți bine. Vă vor ajuta în timp ce treceți prin sarcină și să vă reduceți nivelul stresului.

Întrebări pe care ați dori să le adresați doctorului

Medicul poate să confirme dacă sunteți sau nu însărcinată, să vă urmărească sarcina, să vă cântărească, să vă testeze urina și nivelul sângelui, să determine poziția și mărimea copilașului și să verifice dacă bătăile inimii sunt sănătoase.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.