Săptămânile sarcinii:

Primele semne ale sarcinii: La ce să vă așteptați în prima și a doua săptămână de sarcină

Prima săptămână de sarcină începe în prima zi din ultima perioadă a ciclului menstrual. Dacă rămâneți însărcinată în această perioadă, de atunci începe prima lună de sarcină.

Ce se întâmplă în timpul sarcinii

Sarcina va dura aproape 40 de săptămâni sau 10 luni, în timpul cărora copilul va crește și va primi tot ce are nevoie pentru a supraviețui la naștere. După aproape 38 până la 42 de săptămâni, nașterea copilului, un process natural, va avea loc.

Sarcina nu este împărțită doar în săptămâni și luni, ci și trimestre, fiecare echivalent cu 3 luni. Asta înseamnă că o sarcină normală este formată din 3 trimestre, cu finalizarea ultimului trimestru prin naștere. Săptămânile 1 până la 13 formează primul trimestru, săptămânile 14 până la 27 formează trimestrul al doilea, iar al treilei trimestru începe cu săptămâna 28 și se termină când copilul se naște.

 

Fertilizarea: de la ovulație la implantare

În săptămâna 1 începe perioada de ciclu menstrual lunar.

Toate procese ce au loc pentru începerea perioadei de ciclu menstrual sunt controlate de hormonii femeii, care sunt ațintiți spre reproducerea și asigurarea supraviețuirii noastre ca specie. Femeile care vor să facă un copil trebuie să aibă în vedere câteva lucruri și să aibă un stil de viața sănătos.

În săptămâna a doua, ouăle se maturizează în ovare și placenta din uter începe să se formeze (placenta de la ultimul ciclu menstrual s-a eliminat din corp în timpul ultimei perioade a ciclului menstrual). trebuie să se formeze din nou pentru ca oul să se implanteze o dată fertilizat. Femeile aflate la vârste fertile trec prin acest proces în fiecare lună, chiar dacă nu vor să rămână însărcinate - asa că dacă nu doriți să aveți un copil, este important să folosiți contracepții.

Vă puteți gândi ca la ”schimbarea așternuturilor”: corpul dumneavoastră face tot ce poate pentru a te pregăti  în cazul în care uterul dumneavoastră trebuie să ”hrănească” un ou fertilizat pentru un număr de luni. Dacă sunteți o femeie care doriți să rămâneți însărcinată, puteți face câteva lucruri să ajutați procesul.

La sfârșitul celei de a doua săptămâni, după aproape 14 zile de la începerea menstruației, foarte multe femei experimentează o durere înțepătoare în partea stângă sau dreaptă în timpul ovulației (această durere este deseori numită și ”durere de mijloc”). Poziționarea durerii ne indică ce ovar a eliberat oul. Durerea, care poate fi și severă, este cauzată de o iritație ușoară pe membrana abdominală.

Pregătirea pentru sarcină

Ouăle care se maturizează în fiecare lună pentru a fi fertilizate, încep pregătirea cu trei luni înainte să fie eliberate din ovar. Această maturizare se poate întâmpla doar dacă aveți o perioadă hormonală stabilă și un corp sănătos - iar acest proces necesită un conținut de grăsime, vitamine și minerale. Astfel o dietă cu conținut suficient de grăsime este un factor crucial pentru a produce un ou care poate fi fertilizat.

Un alt factor cheie este un stil de viață ce include un echilibru sănătos între efort și relaxare. Acesta va ține hormonii la un nivel stabil și este cea mai bună variantă pentru a vă spori șansele de a avea un copil, în paralel cu sexul regulat în perioada ovulației.

 

Primele semne ale sarcinii

Deși nu există nici un simptom medical sau semn de sarcină imediată după fertilizare, femeile au un instinct care le confirmă bănuielile. S-ar putea să observați o stare mentală pe care n-ați mai simțit-o înainte, unde vă veți simți fericită și satisfăcută ca și cum ați fi completat un obiectiv major. În orice caz, doar acest instinct nu este garanția unui semn de sarcină.

Semnele posibile de sarcină sunt în general împărțite în trei categorii:

 

Dacă observați aceste semne, sunt șanse să fiți însărcinată:

 • Oboseală
 • Sâni dureroși
 • Greață
 • Un gust de metal în gură
 • Dureri abdominale ascuțite

 

Dacă observați aceste semne, sunt șanse să fiți însărcinată:

 • Sfârcuri sensibile și areole negre
 • Stare de greață și de vomă în mod regular
 • Temperatură ridicată constant

 

Dacă observați aceste semne, puteți fi aproape sigură că sunteți însărcinată:

 • Nu mai aveți perioade menstruale
 • Senzație de greață constant
 • Dureri ale sânilor și sfârcuri sensibile

 

Certitudinea medicală este stabilită prin:

 • Prin detectarea nivelului de hormoni GCU (gonadotropina corionică umană cantitativă)
 • Confirmarea se poate vedea la o radiografie cu ultrasunete

 

Fiecare din cele două simptome nu vă vor garanta că sunteți însărcinată dar veți putea să începeți să urmăriți evoluția. Dacă aveți parte de simptome multiple în același timp, un test de sarcină ar fi o idee bună.


O dată ce sunteți sigură că sunteți însărcinată, ziua nașterii va putea fi calculată.

Formula este simplă: Prima zi din ultima perioadă menstruală – 3 luni + 1 an.

Poate fi calculată mai simplu și rapid cu HiPP Calculatorul sarcinii.

Mărimea copilașului în săptămâna 1 și 2

În săptămânile 1 și 2 încă nu este nimic de văzut din embrion, deoarece fătul va începe să crească în pântec. De abia în săptămâna 3, un embrion foarte mic poate fi văzut la o scanare cu ultrasunete.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

”Embrioul” este prima stare a unui organism viu de la fecundarea ovului până la formarea deplină a organelor. Începând cu săptămâna 10, când toate organele s-au format și începe să se numească făt.

Puteți să vă alintați copilașul nenăscut din burtică pentru a-i oferi o energie pozitivă! Preferăm să evităm termeni medicali pe cât de mult posibil, așa că vom aborda o formulare ”copilaș sau bebeluș”, etc.

Oul care a ajuns la maturitate pentru a putea fi fertilizat de sperma masculină este între 0.11 mm și 0.14 mm în acest stadiu, ceea ce înseamnă că nu poate fi văzut fără ajutorul tehnologiei. Este format din materialul dumneavoastră genetic devenind o parte importantă din dumneavoastră.

Sfaturi utile

Reduceți stimulentele (nicotină, alcool, cafea) dacă doriți să aveți un copil.

Urmăriți perioada menstruală: va determina zilele fertile.

Pregătiți-vă pentru ceea ce urmează să se întâmple și întrebați alte femei despre experiențele lor.

Scrieți o listă a activităților favorite – lucruri care vă fac să vă simțiți bine. Vă vor ajuta în timp ce treceți prin sarcină și să vă reduceți nivelul stresului.

Întrebări pe care ați dori să le adresați doctorului sau moașei

Chiar înainte de ovulație și de a fi sigură de sarcină,  femeile care vor să aibă un copil au nenumărate întrebări. Doctorul dumneavoastră sau moașa pot să vă ajute cu aceste îngrijorări.

Moașa poate să confirme dacă sunteți sau nu însărcinată, să vă urmărească sarcina, și să vă ajute cu cele mai importante verificări, cum ar fi tensiunea arterială, să vă cântărească, să vă testeze urina și nivelul sângelui, să determine poziția și mărimea copilașului, și să verifice dacă bătăile inimii sunt sănătoase.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.