Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 5 de sarcină: Incertitudinea a luat sfârșit

Săptămâna a 5-a marchează începutul celei de a doua luni de sarcină. Au trecut trei săptămâni de când copilașul a luat formă, după ce spermatozoidul a fertilizat oul.

Mărimea copilașului în săptămâna 5

În săptămâna 5 de sarcină este încă imposibil să se vadă o creștere a copilașului, chiar și cu o radiografie cu ultrasunete. Totuși, o radiografie cu ultrasunete poate detecta prezența bebelușului în cavitatea amniotică bebelușul. 

Acum este la fel de mic ca o sămânță de susan.

Dezvoltarea copilașului dumneavoastră

În săptămâna 5, oul (care s-a divizat acum de multe ori) formează un „șir” alungit. Încă nu arată ca un om, chiar dacă toate elementele care îl fac om sunt deja la locul lor.

Săptămâna aceasta marchează prima și cea mai importantă dezvoltare: formarea creierului bebelușului.

De asemenea, nervii, care într-o zi vor controla toate procesele din corp, încep să se dezvolte. Aceaștia sunt extrem de importanți - de fapt, viața ar fi imposibilă fără ei.

Din ziua 22 (săptămâna 6) după fertilizare, un test cu ultrasunete va putea detecta activitatea inimii copilului dumneavoastră. În acest stadiu, copilașul are inimă, inițial disproporțional de mare. De asemenea, va bate de două ori mai repede decât inima dumneavoastră.

Știați că în nicio etapă din timpul sarcinii, copilul nu primește oxigen prin plămâni?

De fapt, singura modalitate prin care primește oxigenul de care are nevoie este prin placentă. Abia la prima respirație din afara uterului, începe să se aprovizioneze cu oxigen.

Cum este săptămâna 5 pentru viitoarea mamă

Lipsa menstruației sau un rezultat pozitiv al unui test de sarcină, ar trebui să vă determine să mergeți la medicul ginecolog.

Acesta va efectua un test pentru a se asigura că oul este implantat în uter și nu în trompa uterină. Ginecologul va analiza istoricul dumneavoastră medical pentru ca sarcina să decurgă normal.

Știați că…?

Medicul ginecolog poate confirma dacă sunteți însărcinată, vă înregistrează sarcina și efectuează aproape toate controalele necesare, cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea greutății, testarea nivelului de urină, determinarea poziției și a dimensiunii bebelușului și verificarea bătăilor inimii.Poate efectua și teste cu ultrasunete.

Simptome frecvente

Greață 

Simptomele, cum ar fi greața, pot fi mai frecvente pentru femei în perioada în care sunt însărcinate. Acest lucru se datorează parțial eliberării de 7 HCG, dar și impactului emoțional. 

Sfatul moașei

‘Senzația de greață se va reduce dacă mâncați cantități mici de alimente, în mod regulat, cum ar fi sărățele, biscuiții simpli sau terci. Când stomacul dumneavoastră. are ce să digere, greața ar trebui să se amelioreze.”

Dorothee Kutz, moașă

Fluctuații hormonale

Femeile care au încercat și au și rămas însărcinate sunt la fel de surprinse de acest miracol al naturii ca și femeile a căror sarcină este neplanificată. În ciuda tuturor îngrijorărilor și a  confuziei pe care o pot aduce astfel de schimbări, hormonii sarcinii produc o senzație de bucurie copleșitoare: viitoarea mamă trebuie să fie în starea mentală potrivită pentru a face față tuturor provocărilor.

Creșterea în greutate

Dacă vă cântăriți, veți observa că v-ați îngrășat. Acum, corpul dumneavoastră stochează rezervele de care are nevoie pentru sarcină, pentru naștere și pentru perioada de după naștere. Depunerile de grăsime, lichidul amniotic, placenta și creșterea sânilor (plus, desigur, bebelușul) contribuie la creșterea în greutate.

De asemenea, corpul dumneavoastră ar putea să rețină mai multă apă decât de obicei.

Sfaturi utile

Relaxați-vă deoarece veți avea nevoie de multă putere în lunile următoare.

Discutați deschis cu cei dragi despre evoluția sarcinii - aceștia ar putea să vă ofere sfaturi și să vă liniștească dacă sunteți îngrijorată sau anxioasă.

Asigurați-vă că aportul de acid folic este cel optim.

 

Întrebări pe care ați dori să i le adresați medicului

Medicamente și suplimente alimentare

Informați medicul despre toate medicamentele și suplimentele pe care le luați în prezent, deoarece acestea trebuie verificate cu atenție. Anumite tipuri de vitamine pot fi, de asemenea, dăunătoare în acest stadiu, dacă consumați prea multe dintre ele.

Există suplimente special concepute pentru a oferi femeilor substanțele nutritive și vitaminele de care au nevoie în timpul sarcinii.

Programări suplimentare în caz de simptome mai severe

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă credeți că aveți nevoie de programări suplimentare. Este important să știți care simptome ale sarcinii sunt normale și care nu: de exemplu, vărsăturile excesive pot provoca dezechilibre electrolitice, care la rândul lor pot duce la scăderea de substanțe vitale în corp.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.