Săptămâna 5 de sarcină: Incertitudinea a luat sfârșit

Săptămâna a 5-a marchează începutul celei de a doua luni de sarcină. Au trecut trei săptămâni de când copilașul a luat formă după ce spermatozoidul a fertilizat oul.

Mărimea copilașului în săptămâna 5

În săptămâna 5 de sarcină este încă imposibil să se vadă o creștere a copilașului chiar și cu o radiografie cu ultrasunete. O radiografie a vaginului cu ultrasunete și o probă pot detecta în cavitatea amniotică bebelușul. Acum este la fel de mic ca o sămânță de susan.

Dezvoltarea copilașului dvs.

În săptămâna 5 oul (care s-a divizat acum de multe ori) formează un „șir” alungit. Încă nu arată ca un om, chiar dacă toate elementele care îl fac om sunt deja la locul lor. Săptămâna aceasta marchează prima și cea mai importantă dezvoltare: formarea creierului bebelușului.

De asemenea, nervii, care într-o zi vor controla toate procesele din corpul lor, încep să se dezvolte. Aceaștia sunt extrem de importanți - de fapt, viața ar fi imposibilă fără ei.

Din ziua 22 (săptămâna 6) după fertilizare, un test cu ultrasunete va putea detecta activitatea inimii copilului dumneavoastră. În acest stadiu, copilașul are inimă, cel mai important dintre toate,  inițial disproporțional de mare. De asemenea, va bate de două ori mai repede decât inima dvs.

Știați că în nici o etapă din timpul sarcinii copilul nu primește oxigen prin plămâni? De fapt, singurul mod în care obține oxigenul de care are nevoie este prin placentă. Abia la prima respirație din afara uterului, începe să se aprovizioneze cu oxigen.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 5

Lipsa menstruației sau un rezultat pozitiv al unui test de sarcină, ar trebui să vă determine să mergeți la ginecolog sau la o moașă. Vor face un alt test pentru a se asigura că oul este implantat în uter și nu în trompa uterină. Ginecologul sau moașa dvs. vă vor analiza istoricul medical pentru a vă asigura că știu tot ce este nevoie ca sarcina să decurgă normal.

Știați că…?

Moașele pot confirma dacă sunteți sau nu gravidă, vă puteți înregistra sarcina și efectua aproape toate controalele necesare, cum ar fi luarea tensiunii arteriale, măsurarea greutății, testarea nivelului de urină și sânge, determinarea poziției și dimensiunii bebelușului și verificarea bătăilor inimii. Cu toate acestea, nu pot efectua teste cu ultrasunete - aceasta este responsabilitatea medicului dumneavoastră.

Simptome frecvente

Greață 

Simptomele, cum ar fi greața, pot fi mai frecvente pentru femei în perioada în care sunt însărcinate. Acest lucru se datorează parțial faptului că, corpul lor eliberează HCG și, în parte, datorită impactului emoțional. Citiți mai multe despre ce puteți face dacă aveți
greață.

Sfatul moașei

‘Veți simți adesea mai puțin greață dacă mâncați cantități mici de alimente în mod regulat, cum ar fi sărățele, biscuiții simpli sau terci. Când stomacul dvs. are ce să digere, greața ar trebui să se amelioreze. ”Dorothee Kutz, moașă

Fluctuații hormonale

Veți fi deosebit de atentă la ceea ce vă spune corpul. Femeile care încercau să rămână însărcinate și au rămas însărcinate conform planului sunt la fel de surprinse de acest miracol al naturii ca și femeile a căror sarcină este neplanificată. În ciuda tuturor îngrijorărilor și confuziei pe care o pot aduce astfel de știri, hormonii sarcinii produc o senzație de bucurie copleșitoare: viitoarea mamă trebuie să fie în starea mentală potrivită pentru a face față tuturor schimbărilor care îi apar.

Creșterea în greutate

Dacă vă cântăriți, veți observa că v-ați îngrășat. Corpul dvs. acum stochează rezervele de care are nevoie pentru sarcină, pentru naștere și pentru perioada de după naștere. Depunerile de grăsime, lichidul amniotic,  placenta și creșterea sânilor (plus, desigur, bebelușul tău!) contribuie la creșterea în greutate. De asemenea, corpul dvs. poate reține mai multă apă decât de obicei, ceea ce vă va face să vă îngrășați.

Sfaturi utile

Continuați să vă programați întâlniri cu medicul sau moașa. Nu trebuie să fiți întotdeauna controlat de medic - de multe ori o vizită la moașă este suficientă.

Relaxați-vă deoarece veți avea nevoie de multă putere în lunile următoare.

Discutați deschis cu cei dragi despre veștile voastre bune, deoarece aceștia ar putea să vă ofere sfaturi și să vă liniștească mintea dacă sunteți îngrijorată sau anxiosă.

Asigurați-vă că primiți suficient acid folic și, în mod ideal, luați suplimente care conțin acid folic.

 

Întrebări pe care ați dori să le adresați medicului sau moașei

Medicamente și suplimente alimentare

Informați medicul sau moașa despre toate medicamentele și suplimentele pe care le luați în prezent, deoarece acestea trebuie verificate și evaluate cu atenție. Anumite tipuri de vitamine pot fi, de asemenea, dăunătoare în acest stadiu dacă consumați prea multe dintre ele. Există suplimente special concepute pentru a oferi femeilor substanțele nutritive și vitaminele de care au nevoie în timpul sarcinii, așa că solicitați sfaturi despre ceea ce este mai bine pentru dvs..

Programări suplimentare în caz de simptome mai severe

Adresați-vă medicului dumneavoastră sau moașei dacă credeți că aveți nevoie de programări suplimentare. Este important să știți care simptome ale sarcinii sunt normale și care nu: de exemplu, vărsăturile excesive pot provoca dezechilibre electrolitice, care la rândul lor pot duce la scăderea de substanțe vitale în corp.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.