Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 29 de sarcină: Bebelușul acumulează celulele adipoase și se îngrașă

În săptămâna 29 sunteți în a opta lună de sarcină și în al treilea trimestru. În cursul acestei luni, bebelușul va crește și se va îngrășa mult. De asemenea, este timpul să vă planificați din timp totul, astfel încât casa să fie un spațiu sigur pentru bebeluș.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 29

Bebelușul are o lungime de 38,7 cm, cam la fel de mare ca o nucă de cocos. Cântărește în jur de 1.240 de grame. Cu cât bebelușul cântărește mai mult, cu atât va avea șanse mai mari de supraviețuire dacă se naște prematur.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Bebelușul arată foarte asemănător cu modul în care va arăta atunci când se va naște: proporțiile și caracteristicile lui s-au dezvoltat rapid în ultimele săptămâni și nu se vor schimba prea mult până la naștere. Accentul se pune acum pe organele lui, care devin din ce în ce mai complexe, pe dezvoltarea funcțiilor lor și pe creșterea în greutate.

Creșterea în greutate

În săptămâna 29, bebelușul are acum tot ce are nevoie pentru a se îngrășa, deoarece celulele lui adipoase s-au format și pot stoca rezerve de grăsime.

Fie că există doi bebeluși în pântecul dumneavoastră sau doar unul, totuși, creierul tuturor bebelușilor se dezvoltă rapid în săptămâna 29 și devine treptat capabili să-și regleze temperatura corpului și ritmul cardiac, astfel încât să poată supraviețui când sunt „singuri” în afara pântecului.

Dezvoltarea sistemului imunitar

O evoluție cheie în această lună este sistemul imunitar. Din ce în ce mai mulți anticorpi sunt transferați din corpul dumneavoastră către cel al bebelușului prin intermediul placentei.

Bebelușul va avea nevoie de sistemul său imunitar pentru a supraviețui în afara mediului protector al uterului, deoarece va intra în contact cu tot felul de bacterii. Deci, până la vârsta de aproximativ un an, este crucial să fie protejat de boli grave: de exemplu, dacă bunica a avut bronșită sau gripă, cel mai bine este să amânați vizita până când se va recupera complet.

Cum este săptămâna 29 pentru viitoarea mamă

Pe măsură ce copilul crește, crește și burtica. El continuă să-și exerseze mișcările, care devin din ce în ce mai vizibile pe măsură ce bebelușul devine mai mare și mai puternic.

Atât timp cât se poate întoarce și se poate deplasa, asta va face - este deja o persoană activă.

Durerile de spate, problemele cauzate de mișcările puternice ale bebelușului și picioarele umflate pot apărea și în săptămâna 29. Simptomele pe care le-ați experimentat în primele săptămâni de sarcină au fost înlocuite de simptome care vă afectează sistemul muscular și osos, și este posibil să simțiți greață sau să aveți arsuri la stomac.

Simptome frecvente

Durerile de spate

Multe femei însărcinate suferă de dureri de spate. Acest lucru este complet normal, deoarece mersul s-a schimbat și spatele are o sarcină mai grea de transportat. Greutatea bebelușului vă poate afecta și sistemul nervos, ceea ce poate duce la alte probleme: crampe musculare bruște la nivelul picioarelor și șoldurilor.

Veți observa acest lucru, în special, dacă nivelul de stres este ridicat, deoarece stresul este un fel de „devorator de magneziu” - deci, dacă lucrurile devin stresante pentru dumneavoastră, asigurați-vă că obțineți suficient magneziu din alimentele pe care le consumați.

Sfaturi utile

  • Pentru a trece peste o zi lungă și solicitantă, încercați să consumați porții mici. Acest lucru vă va menține nivelurile de energie ridicate.
  • Pentru a vă asigura că obțineți suficient magneziu, mâncați alimente precum nuci, produse din grâu integral, leguminoase, spanac și varză.
  • Asigurați-vă că beți suficiente lichide: încercați să beți un pahar de apă la fiecare oră.
  • Folosiți-vă timpul liber pentru plimbări în aer liber.
  • După ce v-ați hotărât unde dorți să nașteți, profitați de ocazie pentru a vizita camerele de naștere, dacă puteți.

Întrebări pentru medic

Probleme cu spatele

Dacă suferiți de probleme recurente la spate, există opțiuni alternative care pot produce rezultate imediate, în plus față de terapiile convenționale de exerciții.

Un mod foarte eficient de a reduce sau de a elimina durerea este presopunctura. Aceasta este similară cu acupunctura și implică exercitarea unor presiuni asupra anumitor puncte din corpul dumneavoastră pentru a ameliora durerea prin meridiane și canale de energie ale corpului.

O soluție utilă este centura elastică, autoadezivă, denumită Meditape, pe care o puteți aplica pe zonele dureroase pentru a vă masa, în mod continuu, mușchii. 

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a recomanda un terapeut sportiv care utilizează frecvent aceste tehnici de ameliorare a durerii.

Cu toate acestea, nu există înlocuitor pentru exercițiile fizice regulate, așadar profitați de cursurile destinate femeilor însărcinate la sala de sport. Vă vor menține flexibile și vor reduce treptat simptomele pe care le aveți în prezent, prevenind, în același timp, apariția altora.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.