Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 8 de sarcină: Copilul este conectat la fluxul dumneavoastră sangvin

În săptămâna 8 a sarcinii, vă apropiați de sfârșitul lunii a doua, încă în primul trimestru.

Mărimea bebelușului în săptămâna 8

Embrionul are 1,5-1,6 cm în diametru, fiind la fel de mare ca o mură (umflăturile care vor continua să formeze degetele de la mâini și picioare vor arată ca „bobițele” de pe mure).

Copilul dumneavoastră este încă stadiul de „bebeluș de jeleu”. Mâinile și picioarele sunt similare.

O radiografie săptămânală cu ultrasunete vă va prezenta procesul de creștere, și, deși este dificil de cântărit, doctorii estimează că bebelușul ar avea în jur de 0,25 g.

Dezvoltarea copilului

În săptămâna 8, bebelușul ridică capul și se întinde pentru prima oară. Membrele lui continuă să se dezvolte, mâinile, picioarele, degetele de la mâini și picioare încep să prindă formă.


Începe să se formeze puțină piele între degetele de la mâini și picioare, care arată ca niște chingi: acestea vor dispărea, foarte curând, și bebelușul va reuși, treptat, să-și miște individual degetele de la mâini și de la picioare.

O adunătură mică de piele este vizibilă lângă ochi, care mai târziu va forma pleoapa, însă mai durează până când ochii vor avea o formă și o structură finală.

Formarea creierului poate fi observată, de asemenea, la o radiografie cu ultrasunete ca un pâlc de bule, în timp ce capul începe să prindă formă.

Stomacul și rinichii sunt primele organe interne care încep să se formeze, acestea fiind organele care necesită cel mai mult timp să-și dezvolte structura anatomică și fiziologică. Toate organele vitale care urmează să se dezvolte își vor începe procesul în săptămâniile ce urmează.

Inima bate de două ori mai repede decât inima unui adult, constant pompând oxigen în tot corpul pentru a ajuta organele să se dezvolte sănătos.
Oxigenul este crucial pentru dezvoltarea bebelușului, de aceea trebuie să îi fie oferit în cantități suficiente, prin intermediul placentei.

Cum este săptămâna 8 pentru viitoarea mamă

S-ar putea să fi observat deja că simptomele tipice de sarcină se domolesc treptat, în timp ce corpul începe să se obișnuiască cu schimbările hormonale.

La sfârșitul celei de a 3-a lună de sarcină, greața, stările de vomă și durerile înțepătoare din abdomen au mai dispărut. Sânii vor continua să se mărească pentru a se pregăti pentru alăptare, dar durerea și hipersensibilitatea sfârcurilor va începe să descrească.

Faceți absolut tot ce puteți pentru a vă îngriji de bebeluș și evitați toate riscurile. Fiți atentă când vine vorba despre stimulente, precum cafeaua și alte băuturi conținând cofeină (cum ar fi băuturile acidulate) și evitați complet consumul de alcool și nicotină pentru a proteja sănătatea copilului.

Simptome frecvente

Urcușuri și coborâșuri emoționale 

Nu există semne fizice, așa dar nu sunt semne vizibile pentru prieteni și familie că ați fi însărcinată.

Doar familia sau prietenii apropiați vor putea observa schimbări în starea dumneavoastră emoțională - într-o clipă, vă veți simți ca și cum ați fi pe Lună, în secunda următoare, aproape că vă dau lacrimile.

Vor fi momente când veți simți nevoia de a plânge și poate fi greu să vă țineți emoțiile sub control și să vi le ascundeți de oamenii din jurul vostru, chiar dacă vorbim de colegii de muncă sau prieteni.

Aceste stări, vă pot reaminti de perioada pubertății, o altă perioadă din viața dumneavoastră când schimbările hormonale vă provocau tot felul de emoții și de stări.

Sfaturi utile

  • Decideți împreună cu partenerul, cu cine doriți să împărtășiți această veste.
  • Plimbările regulate vă vor ajuta să îmbunătățiți calitatea somnului, și, de asemenea, vă vor asigura aportul de oxigen. 
  • Consumați destule legume (gătite sau crude) pentru a asigura corpului cererea crescută de vitamine.
  • Dacă simțiți greață, continuați să beți ceaiuri ușoare pe parcursul zilei, și o să simțiți cum nivelul lichidului se completează.
  • Achiziționați sau împrumutați pe cât mai multe cărți despre sarcină, pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și pe  partenerul dumnevoastră să înțelegeți stările prin care treceți și modul în care evoluează sarcina.

Întrebări pentru medic

Acidul folic, vitamina B și iodul 

Consumați alimente proaspete care să conțină foarte mult acid folic, și asigurați-vă că primiți cantitatea necesară de vitamina B prin dietă și/sau din suplimente.

De asemenea, pe parcursul sarcinii, veți avea nevoie de mai mult iod pentru ca glanda tiroidă a bebelușului să se dezvolte corect.

Întrebați doctorul ce suplimente sunt potrivite pentru dumenavoastră astfel încât să asigure necesarul de acid folic, vitamina B și iod.

Prevenirea distrugerii smalțului dinților

Dacă vomați regulat, ar trebui să mergeți la dentist. Pe termen lung, acidul din stomac poate cauza distrugerea smalțului (chiar dacă vă spălați spălați frecvent pe dinți).

Dentistul vă poate spune daca smalțul natural a fost deja distrus și vă va explica ce puteți face pentru a vă proteja dinții.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.