Săptămâna 8 de sarcină: Copilul dumneavoastră este conectat la fluxul sanguine al dvs.

În săptămâna 8 a sarcinii, vă apropiați de sfârșitul lunii a doua, încă în primul trimestru.

Mărimea bebelușului în săptămâna 8

Embrionul are 1.5-1.6 cm în diametru, fiind la fel de mare ca o mură (umflăturile care vor continua să formeze degetele de la mâini și picioare vor arată ca „bobițele” de pe mure). Copilul dumneavoastră este încă stagiul de „bebeluș de jeleu”, în timp ce mâinile și picioarele sunt similar. O radiografie cu ultrasunete săptămânală vă va arata procesul de creștere, și deși e departe de a cântări, doctorii estimează că bebelușul va avea undeva la 0.25 grame la acest stadiu.

Dezvoltarea copilului dvs.

În săptămâna 8 bebelușul ridică capul și se întinde pentru prima oară. Membrele lor continuă să se dezvolte, mâinile, picioarele, degetele de la mâini și picioare încep să prindă formă.
Începe să se formeze puțină piele între degetele de la mâini și picioare, care arată ca niște chingi: acestea vor dispărea foarte curând, și înainte să fie prea târziu, bebelușul va fi în stare să-și miște degetele de la mâini și picioare individual.

O adunătură mică de piele este vizibilă lângă ochi, care mai târziu va forma pleoapa, dar va mai trece ceva timp până ochii lor iau forma și structura finală.

Formarea creierului poate fi văzută de asemenea la o radiografie cu ultrasunete ca un pâlc de bule, în timp ce capul lor începe să prindă formă.

Stomacul și rinichii sunt primele organe interne care încep să se formeze, acestea fiind organele care necesită cel mai mult timp să-și dezvolte structura anatomică și fiziologică. Toate organele vitale care urmează să se dezvolte vor începe procesul în săptămâniile ce urmează.

Inima lor mică bate de două ori mai repede decât inima unui adult, constant pompând oxigen bogat în tot corpul lor pentru a ajuta organele să se dezvolte sănătos.
Oxigenul este crucial pentru dezvoltarea bebelușului, și întotdeauna va trebui suplinit în cantități suficiente – acesta fiind treaba placentei.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 8

S-ar putea să fi observant deja până acum că simptomele tipice de sarcină se ușurează treptat, în timp ce corpul începe să se obișnuiască cu schimbările hormonale. La sfârșitul celei de a treia lună de sarcină, greața, sterile de vomă și durerile înțepătoare din abdomen ar trebui să fi dispărut. Sânii vor continua să se mărească în pregătirea pentru alăptarea copilului născut, dar durerea și hipersensibilitatea sfârcurilor va începe să descrească.

Faceți absolut tot ce puteți pentru a vă îngriji de bebeluș și evitați toate riscurile inutile. Fiți atentă când vine vorba de stimulente, precum cafeaua și alte băuturi conținând cafea (cum ar fi băuturi acidulate) și ar trebui să evitați complet consumul de alcool și nicotină ca să nu afectați sănătatea copilului.

Simptome frecvente

Urcușuri și coborâșuri emoționale 

Nu există semne fizice, așa dar nu sunt semne vizibile pentru prieteni și familie că ați fi însărcinată. Doar familia sau prietenii apropiați vor putea observa schimbări în starea dumneavoastră emoțională, în timpul acestui proces, într-o clipă vă veți simți ca și cum ați fi pe Lună, în secunda următoare aproape că vă dau lacrimile. Vor fi momente când veți simți nevoia de a plânge, și poate fi greu să vă țineți emoțiile sub control și să vi le ascundeți de oamenii din jurul vostru, chiar dacă vorbim de colegii de muncă sau prieteni. Acest vârtej de vânt al emoțiilor vă poate reaminti de perioada pubertății, o altă perioadă în viața dumneavoastră când schimbările hormonale vă provocau tot felul de emoții și sentimente.

Sfaturi utile

Decideți împreună cu partenerul cu cine vreți să împărtășiți aceste minunate vești, și când.

Plimbările regulate vă vor ajuta la îmbunătățirea somnului și vă asigură oxigen proaspăt.

Mâncați destule legume (gătite sau crude) pentru a asigura corpului cererea crescută de vitamine și alte substanțe.

Dacă simțiți greață continuați să beți ceaiuri ușoare pe parcursul zilei, și o să simțiți cum nivelul lichidului se completează.

Achiziționați sau împrumutați pe cât mai multe cărți de sarcină, pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și partenerul dumnevoastră să înțelegeți ce se întâmplă în pântec.

 

 

Întrebări pe care ați dori să le adresați medicului sau moașei

Acidul folic, vitamina B și iodul 

Mâncați mâncare proaspătă care să conțină foarte mult acid folic, și asigurați-vă că aveți primiți cantitatea necesară de vitamina B prin dietă și/sau din suplimente necesare. De asemenea veți avea nevoie de mai mult iod în timpul sarcinii pentru ca glanda tiroidă a bebelușului să se dezvolte corect.
Întrebați doctorul ce suplimente sunt potrivite pentru dvs., care să acopere cantitatea necesară de acid folic, vitamina B și iod de care aveți nevoie.

 

Prevenirea distrugerii smalțului dinților

Dacă vomitați regulat în ultimele săptămâni, ar trebui să mergeți la dentist. Acidul agresiv din stomac pe care îl scoateți când vomitați trece prin gură și mai ales pe dinți, care pe termen lung poate cauza distrugerea smalțului (chiar dacă vă spălați pe gură și pe dinți după vomă).

Dentistul vă poate spune daca smalțul natural a fost deja distrus și vă va explica ce puteți face pentru a vă proteja dinții.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.