Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 14: Marea întrebare - fată sau băiat?

În săptămâna 14, ați ajuns la jumătatea celei de-a 4 luni de sarcină și sunteți acum în al doilea trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 14

Bebelușul are acum lungimea de 8 cm (aproximativ dimensiunea unei piersici) și greutatea de 31 de grame (aproximativ greutatea unei jumătăți de piersică).

Dezvoltarea bebelușului

Trăsăturile faciale ale bebelușului continuă să se dezvolte. Capul lui este, încă, disproporționat, dar acum creșterea lui încetinește, astfel încât corpul va începe să semene cu cel al unui nou-născut. Ochii se află acum în poziția corectă, în centrul feței, iar urechile sunt acolo unde ar trebui să fie, adică în partea laterală a capului.

V-ați decis dacă doriți să aflați dacă este o fată sau un băiat? Sau vreți să fie o surpriză?

În această săptămână, ginecologul vă poate oferi această informație. Dacă nu doriți, asigurați-vă că îi spuneți înainte de fiecare ecografie, de acum înainte, deoarece organele sexuale specifice bebelușului se dezvoltă acum.

Rețineți că este posibil să nu aflați sexul copilului, așa că nu fiți dezamăgiți dacă medicul dumneavoastră nu vă poate oferi această informație – deoarece copilul se mișcă neîncetat, acest lucru poate impiedica vizualizarea acelei părți a corpului, mai ales dacă unul dintre picioare obstrucționează accesul.

Bebelușul va bea lichid amniotic (pentru a practica înghițirea). Aproximativ la fiecare trei ore, lichidul amniotic va fi înlocuit prin fluxul sanguin. De asemenea, continuă să-și antreneze reflexul de supt, astfel încât să se poată hrăni prin alăptare, după naștere.

Cum este săptămâna 14 pentru viitoarea mamă

Mulți dintre membrii familiei și prietenii au aflat deja că sunteți însărcinată, ceea ce probabil va fi o ușurare - a fost foarte dificil să păstrați această veste pentru dumneavoastră atât de mult timp.

Angajatorul ar trebui să știe deja că sunteți însărcinată astfel încât să poată fi aranjate dispozițiile legale pentru dvs. și copilul dumneavoastră nenăscut.

Asigurați-vă că aveți un mediu de lucru confortabil și sigur. Profitați de ocazie pentru a vă reorganiza programul de lucru și acordați-vă mai multe pauze, astfel încât să vă puteți odihni și să vă hrăniți oricând doriți.  De asemenea, este o idee bună să faceți exerciții scurte din când în când pentru a evita crampele. În cele din urmă, tot ceea ce faceți ar trebui să se concentreze asupra sănătății dumneavoastră și a bebelușului.

Simptome frecvente

Creștere în greutate 

Până în săptămâna 25, veți adăuga în jur de 250-300 de grame pe săptămână, iar de atunci până în săptămâna 40, vor fi în jur de 400-500 de grame pe săptămână.

Greutatea dumneavoastră la sfârșitul sarcinii va fi alcătuită din următoarele:

 • Volum de sânge: 1500-2000 grame
 • Retenție de apă: 2000 - 3000 grame
 • Lichid amniotic: 1000-1500 grame
 • Greutatea uterului: 1000-1500 grame
 • Greutatea sânilor: 500-1000 grame
 • Rezerve de grăsimi și proteine: 1900 grame
 • Greutatea bebelușului: 3000-4000 grame
 • Țesut adipos: 3500-5000 grame
 • Placenta: 500 - 1000 grame

Acestea sunt valori aproximative care, desigur, nu se vor aplica fiecărei femei, dar indică modul în care crește greutatea dumneavoastră pe parcursul sarcinii.

Mișcările bebelușului

S-ar putea să simțiți deja bebelușul mișcându-se în burtă, uneori destul de puternic - mai ales, dacă nu este prima sarcină.

Dacă aceasta este prima sarcină, încearcați să stați complet nemișcată - s-ar putea să simțiți o ușoară furnicătură, ca un fluture care bate din aripi. Acesta este copilul dumneavoastră, ale cărui mișcări provoacă valuri în lichidul amniotic.

Aveți răbdare și amintiți-vă: la un moment dat, vă veți dori ca burtica să fie liniștită și calmă, din nou. În special, când doriți să dormiți, dar bebelușul se mișcă constant, își antrenează reflexele și încearcă să comunice cu dumneavoastră.

Schimbările din corp

Înafară de sânii inflamați și de pofta de mâncare crescută, până în săptămâna 14, nu ar trebui să experimentați alte simptome majore. 

Nu mai există riscul nașterii premature, dar trebuie să luați imediat legătura cu medicul dacă observați sângerări bruște. Acest lucru este valabil pe tot parcursul sarcinii.

Sfaturi utile

 • Consumați cantități mici de mâncare, în mod regulat.
 • Puteți folosi o bilă pentru gimnastică, care poate fi mai confortabilă pentru șezut decât scaunul.
 • Aveți întotdeauna un termos cu ceaiul preferat sau o sticlă de apă, la îndemână, ca să vă amintiți constant să consumați lichide.
 • Un duș rece sau călduț poate ajuta la îndepărtarea oricărei apatii pe care ați putea să o simțiți la prima oră a dimineții. Nu numai că vă va oferi un refresh, dar va ajuta și la prevenirea vergeturilor.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului

Limbajul medical

Medicii au propria limbă atunci când vorbesc între ei și poate fi adesea dificil de urmărit. Nu fiți timidă - cereți mai multe detalii atunci când aveți nevoie de informații suplimentare. 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.