Săptămâna 14 a sarcinii: Marea întrebare - fată sau băiat?

În săptămâna 14, ați ajuns la jumătatea celei de-a patra luni a sarcinii și sunteți acum în al doilea trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 14

Bebelușul dvs. a crescut până la o dimensiune de până la 8 cm (aproximativ dimensiunea unei piersici), iar greutatea lui este acum de aproximativ 31 de grame (aproximativ greutatea unei jumătăți de piersică).

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Trăsăturile faciale ale bebelușului dvs. continuă să se dezvolte. Capul lui este încă disproporționat, dar acum creșterea lui încetinește, astfel încât corpul va începe să semene cu corpul unui nou-născut. Ochii lui sunt acum în poziția corectă, în centrul feței, iar urechile sunt acolo unde ar trebui să fie, în partea laterală a capului.

Ați decis dacă doriți să știți dacă este o fată sau un băiat? Sau vreți să fie o surpriză? În această săptămână, ginecologul dvs. poate să vă spună dacă așteptați un băiat sau o fată. Dacă nu doriți să știți, asigurați-vă că le spuneți înainte de fiecare ecografie de acum înainte, deoarece organele sexuale specifice bebelușului dvs. se dezvoltă acum. Rețineți că este posibil să nu aflați sexul copilului în acest stadiu o ecografie, așa că nu fiți prea dezamăgiți dacă medicul dumneavoastră nu vă poate sexul bebelușului dvs. – deoarece copilul se miscă încontinuu, acest lucru poate face imposibilă o bună vizualizare a acelei părți a corpului, mai ales dacă unul dintre picioare obstrucționează vizualizarea.

Bebelușul dvs. va bea lichidul amniotic (pentru a practica înghițirea) și îl va excreta. Aproximativ la fiecare trei ore, lichidul amniotic va fi înlocuit prin fluxul sanguin. De asemenea, continuă să-și antreneze reflexul de supt, care acum implică suptul mai greu și mai deliberat pe degetul mare, astfel încât să funcționeze perfect atunci când se va hrăni prin alăptare, după naștere.

 

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 14

Majoritatea familiei și prietenilor dvs știu acum că sunteți însărcinată, ceea ce probabil va fi o ușurare - a fost foarte dificil să păstrați această veste pentru dumneavoastră atât de mult timp. Angajatorul dvs. ar trebui să știe despre acest lucru până la săptămâna 14, astfel încât să poată fi aranjate dispozițiile legale pentru dvs. și copilul dumneavoastră nenăscut.
Dacă sunteți liber profesionist, să fiți conștienți de faptul că nu aveți această protecție, deci depinde de dvs. să vă stabiliți propriile ore de lucru și termene și să respectați măsurile de sănătate și siguranță. Fiți atentă și asigurați-vă că aveți un mediu de lucru confortabil și sigur. Profitați de ocazie pentru a vă reorganiza programul de lucru și acordați-vă mai multe pauze, astfel încât să vă puteți odihni și să mâncați oricând doriți. Dacă lucrați la un birou, asigurați-vă că puteți sta confortabil fără a fi forțați într-o singură poziție. De asemenea, este o idee bună să faceți exerciții scurte din când în când pentru a evita crampele. În cele din urmă, tot ceea ce faceți ar trebui să se concentreze asupra sănătății dvs și asupra dezvoltării bebelușului dvs..

 

Simptome frecvente

Creșterea în greutate 

Veți continua să vă îngrășați, deși cantitatea exactă nu poate fi prevăzută pentru fiecare femeie. Până în săptămâna 25, veți câștiga în jur de 250-300 de grame pe săptămână, iar de atunci până în săptămâna 40, va fi în jur de 400-500 de grame pe săptămână. Greutatea dvs. la sfârșitul sarcinii va fi alcătuită din următoarele:

• Volumul de sânge: 1500-2000 grame
• Retenție de apă: 2000 - 3000 grame
• Lichid amniotic: 1000-1500 grame
• Greutatea uterului: 1000-1500 grame
• Greutatea sânilor: 500-1000 grame
• Rezerve de grăsimi și proteine: 1900 grame
• Greutatea bebelușului: 3000-4000 grame
• Țesut adipos: 3500-5000
• Placenta: 500 - 1000 Gramm


Acestea sunt valori aproximative care, desigur, nu se vor aplica fiecărei femei, dar clarifică modul în care crește greutatea dumneavoastră în timpul sarcinii.


 

Mișcările bebelușului dvs.

S-ar putea să vă simțiți deja bebelușul mișcându-se în burtă, uneori destul de puternic, mai ales dacă nu este prima sarcină. Dacă aceasta este prima dvs. sarcină, faceți-vă timp și încearcați să fiți complet nemișcată - s-ar putea să simțiți doar o ușoară furnicătură, ca un fluture care bate din aripi. Acesta este copilul dvs., ale cărui mișcări provoacă valuri în lichidul amniotic. Aveți răbdare și amintiți-vă: deși nu este ceea ce doriți acum, la un moment dat, vă veți dori ca burtica să fie liniștită și calmă din nou. Acesta este cazul când veți dori să dormiți, dar se mișcă constant, își antrenează reflexele și încearcă să comunice cu dvs.

Corpul dvs. face minuni

În afară de sânii inflamați și pofta de mâncare, nu ar trebui să experimentați alte simptome majore până în săptămâna 14. Nu ar trebui să vă simțiți la fel de obosită ca pe vremuri, chiar dacă s-ar putea să nu fiți la fel de robustă ca înainte de sarcină. Acest lucru poate descuraja multe femei însărcinate, dar amintiți-vă că, corpul dvs. face un efort dublu - deci, faceți tot ce puteți pentru a-l ajuta.

Nu mai există riscul nașterii premature, dar trebuie să spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă observați sângerări bruște, deoarece acest lucru poate fi grav. Acest lucru se aplică pe tot parcursul sarcinii.

Sfaturi utile

• Consumați cantități mici de mâncare în mod regulat și încercați să mâncați fructe dacă aveți pofte.
• Puteți folosi bilă de gimnastică, care poate fi mai confortabilă pentru șezut decât scaunul.
• Obțineți o piatră aromată cu parfumul preferat, pe care îl puteți lua cu dvs. oriunde mergeți, astfel încât să nu fiți niciodată fără un parfum care să vă facă să vă simțiți mai bine.
• Aveți întotdeauna un termos cu ceaiul preferat sau o sticlă de apă la îndemână, ca să vă amintiți să beți constant lichide și vă va ajuta să ajungeți la 2 litri pe zi.
• Un duș rece sau călduț poate ajuta la îndepărtarea oricărei apatii pe care ați putea să o simțiți la prima oră dimineața. Nu numai că vă va trezi, dar vă va ajuta și la prevenirea vergeturilor.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Limbajul medical

Medicii au propria limbă atunci când vorbesc între ei și poate fi adesea dificil de urmat. Nu fiți timidă - întreabați ce înseamnă atunci când folosesc acest cuvânt sau acel cuvânt. Viitoarele mame au personalități diferite, deci dacă sunteți cineva care trebuie să cunoască fiecare detaliu pentru a vă liniști mintea, continuați și întrebați!

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.