Săptămâna 13 de sarcină – Bebelușul dvs. începe să se transforme într-o ființă umană unică

În cea mai mare parte, corpul dvs. s-a adaptat acum la nivelurile în schimbare ale hormonilor. Simptomele pe care le-ați experimentat în primele trei luni au dispărut și, sperăm, vă puteți bucura de acum de sarcină. Bebelușul dvs. are acum 12 săptămâni, deci vă aflați în a treia lună de sarcină și în ultima săptămână a primului trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 13

Bebelușul dvs. va avea acum o dimensiune de aproximativ 6-7 cm, deci la fel de mare ca un kiwi. Va cântări în jur de 20 de grame, aproximativ la fel ca o căpșună.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Săptămâna 13 reprezintă  procesul de creștere specială pentru copilul dvs. În timp ce crește din ce în ce mai repede, se formează astfel încât să dezvolte trăsături umane, ușor de recunoscut și să înceape să semene cu un nou-născut. Micuța lui față continuă să-și dezvolte caracteristicile pe baza informațiilor genetice de la dvs. și de la partenerul dvs.

Pancreasul lor produce acum insulină, un hormon de care organismul uman are nevoie pentru a descompune zahărul.

Până la săptămâna 13, intestinul bebelușului dvs. este, de asemenea, în poziție și gata pentru ca substanțele să treacă prin el. Pe măsură ce a început să înghită lichidul amniotic, înseamnă că va începe să aibă mișcări intestinale.

Există încă mult spațiu în pântecul tău pentru ca bebelușul tău să facă o gimnastică destul de impresionantă și, de asemenea, își va antrena reflexul de supt prin suptul degetului mare. Se va întoarce din ce în ce mai mult către peretele abdominal, simțind ce se întâmplă afară și răspunzând la stimulii dvs. Poate de aceea vă place intuitiv să vă puneți mâinile pe burtică?

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 13

Nu trebuie să vă suprimați poftele - atâta timp cât aveți o dietă echilibrată în general, puteți avea puțin din ceea ce vă place!

Există încă destul timp pentru a vă gândi înainte și pentru a planifica cum vor fi lucrurile: mai sunt încă 27 - 29 de săptămâni până când veți putea să vă țineți fericită copilul în brațe. Dacă sarcina dvs. ar fi o carte, ați fi citit acum aproximativ o treime din ea.

 

Simptome frecvente

Un vârtej de gânduri 

O mulțime de lucruri vă vor trece prin cap chiar acum și nu veți mai putea să nu vă gandiți la sarcină. Veți dori să învățați din experiențele femeilor care sunt deja mame și să obțineți o perspectivă asupra proceselor lor de gândire.

Ascultați ce vă spun mintea și corpul și luați-vă timp regulat pentru a fi singură cu gândurile dvs. Nu uitați să comunicați cu bebelușul așezându-vă mâna pe burtică - acum îl puteți simți și îi puteți răspunde.

Din păcate, totuși, nu îi veți putea simți mișcările, încă câteva săptămâni. Femeile care așteaptă primul lor copil încep să simtă mișcările bebelușului în jurul săptămânii 18.

 

Simptomele primelor câteva săptămâni scad 

Toate aceste influențe externe vă pot afecta, deci este bine că vă simțiți mult mai bine și simptomele primelor câteva săptămâni de sarcină au dispărut în mare măsură. Cu toate acestea, s-ar putea să simțiți încă o ușoară senzație de tragere din abdomen din când în când (deoarece pântecul dvs. este din ce în ce mai mare și ligamentele care îl susțin se întind), iar sânii dvs. vor continua să fie dureroși.

Din fericire, există modalități simple și blânde pentru a ameliora aceste simptome. Unul dintre cele mai utile este să vă asigurați că sunteți calmă și relaxată: yoga sau exercițiile specifice sarcinii vă pot ajuta în acest caz. Este o idee bună să aflați acum ce vă ajută și vă oferă echilibrul corect.

 

Sfaturi utile

• Notați toate informațiile pe care le obțineți de la prieteni, familie și oricine altcineva și sortați-le în funcție de relevanța pentru dvs.
• Căutați grupuri sportive sau cursuri pentru femeile însărcinate și înscrieți-vă.
• Alternativ, găsiți un curs de yoga pentru femeile însărcinate.
• Asigurați-vă că sunteți protejată împotriva infecțiilor și a bolilor grave. Sistemul dvs. imunitar nu este la fel de puternic ca înainte, deoarece trebuie să ai grijă de tot ce se întâmplă în corpul dvs. și, astfel, de dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Dignostic detaliat

În timpul examinării, medicul dumneavoastră va acorda o atenție deosebită dimensiunilor diferitelor părți ale bebelușului dumneavoastră. O parte importantă a dezvoltării lui, care poate fi acum măsurată, este ceva numit transluciditatea nucală, apariția unei acumulări de lichid tisular la fisura gâtului. În următoarele săptămâni, această fisură va dispărea complet. Cantitatea de lichid tisular indică dacă bebelușul dumneavoastră are probleme, cum ar fi un defect cardiac sau dacă are sindrom Down. Cu toate acestea, acest test nu este de rutină, așa că întrebați-vă medicul dacă doriți să aflați mai multe.

Toxinele din casă, din mediul dvs. imediat și din exterior

Vopsirea părului

Din ce în ce mai multe femei devin conștiente de problema vopsirii părului în timpul sarcinii și de substanțele chimice toxice din mulți coloranți. Deși multe femei consideră că vopsirea și permanentarea părului sunt inofensive, clinica pentru femei Straubing din Germania, nu recomandă vopsirea din cauza capacității ridicate de absorbție a scalpului. Vă sfătuim să evitați coloranții și permanentele în primele trei luni de sarcină, deoarece scalpul absoarbe foarte bine substanțele toxice nocive și, astfel, le poate transmite bebelușului prin fluxul sanguin. Vopselele naturale de păr sunt un compromis bun (deși, din păcate, nu există pentru blond), iar o altă opțiune este să vopsiți firele de păr la mai puțin de 2 cm de scalp.

Produse de curățat pentru uz casnic

Cel mai bun lucru de făcut, dacă nu sunteți sigură că folosiți în siguranță produsele de curățare pe care le aveți acasă, este să întrebați medicul sau moașa, deoarece aceștia vă pot spune ce ingrediente din produsele de curățare pentru uz casnic pot dăuna embrionului sau fătului. Dacă încă nu sunteți convinsă, treceți la produse naturale de curățare (acest lucru vă va ajuta copilul pe termen lung) sau contactați un institut specializat în cercetarea efectului substanțelor chimice toxice asupra embrionilor. Vor putea să vă ofere cele mai exacte informații despre efectele ingredientelor în cauză și despre cum le puteți evita.

Alte substanțe chimice

Același lucru este valabil și pentru produsele pe care le folosiți în grădină, unde este mai bine să fiți în siguranță. Există șanse mari să faceți unele redecorări interioare înainte de sosirea bebelușului și, dacă da, ar trebui să utilizați produse naturale, cum ar fi ceara de albine sau merlon, în loc de vopseluri chimice de perete sau lac pentru lemn.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.