Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 13 de sarcină – Bebelușul începe să se transforme într-o ființă umană unică

În cea mai mare parte, corpul dumneavoastră s-a adaptat acum la schimbările hormonale.

Simptomele, pe care le-ați experimentat în primele trei luni, au dispărut și, sperăm, vă puteți bucura de acum înainte de sarcină.

Beblușul dumneavoastră are 12 săptămâni, deci vă aflați în cea de a treia lună de sarcină, deci în ultima săptămână a primului trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 13

Bebelușul are acum, aproximativ, 6-7 cm, deci la fel de mare ca un kiwi. Va cântări în jur de 20 de grame, aproximativ la fel cât o căpșună.

Dezvoltarea bebelușului

Pe măsură ce crește, bebelușul începe să dezvolte trăsături umane, ușor de recunoscut și să înceape să semene cu un nou-născut. Micuța lui față continuă să-și dezvolte caracteristicile, pe baza informațiilor genetice de la mamă și de la tată.

Pancreasul produce acum insulină, un hormon de care organismul uman are nevoie pentru a descompune zahărul.

Până la săptămâna 13, intestinul bebelușului este, de asemenea, poziționat și gata pentru ca substanțele să treacă prin el. Pe măsură ce începe să înghită lichid amniotic, înseamnă că va începe să aibă mișcări intestinale.

Există încă mult spațiu în pântecul pentru ca bebelușul să facă o gimnastică destul de impresionantă și, de asemenea, să își antreneze reflexul de supt prin suptul degetului mare. Se va întoarce, din ce în ce mai mult, către peretele abdominal, simțind ce se întâmplă afară și răspunzând la stimuli.

De aceea, vă place să vă puneți mâinile pe burtică?

Cum este săptămâna 13 pentru viitoarea mamă

Nu trebuie să vă suprimați poftele - atât timp cât aveți o dietă echilibrată.

Mai sunt încă 27 - 29 de săptămâni până când veți putea să vă țineți fericită copilul în brațe. Dacă sarcina ar fi o carte, ați fi citit acum, aproximativ, o treime din ea.

Simptome frecvente

Un vârtej de gânduri 

Ascultați ce vă spun mintea și corpul și oferiți-vă timp pentru a fi singură cu gândurile dumneavoastră. Nu uitați să comunicați cu bebelușul, așezându-vă mâna pe burtică.

Din păcate, nu îi veți putea simți mișcările. Femeile care așteaptă primul lor copil încep să simtă mișcările bebelușului în jurul săptămânii 18.

Simptomele neplăcute încep să se reducă

Cu toate acestea, s-ar putea să simțiți, din când în când, o ușoară senzație de durere în abdomen deoarece pântecul este din ce în ce mai mare și ligamentele care îl susțin se întind). Sânii vor continua să fie dureroși.

Din fericire, există modalități simple și blânde pentru a ameliora aceste simptome. Unul dintre cele mai utile este să vă asigurați că sunteți calmă și relaxată: yoga sau exercițiile specifice sarcinii vă pot ajuta, în acest caz.

Sfaturi utile

  • Notați toate informațiile pe care le obțineți de la prieteni, familie și oricine altcineva și sortați-le în funcție de relevanță.
  • Alternativ, găsiți un curs de yoga pentru femeile însărcinate.
  • Asigurați-vă că sunteți protejată împotriva infecțiilor și a bolilor grave. Sistemul dumneavoastră imunitar nu este la fel de puternic ca înainte, deoarece trebuie să ai grijă de tot ce se întâmplă în corpul dumneavoastră, dar și de dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului

Diagnostic detaliat

În timpul examinării, medicul dumneavoastră va acorda o atenție deosebită dimensiunilor diferitelor părți ale bebelușului.

O parte importantă a dezvoltării sale, care poate fi acum măsurată, este translucența nucală - apariția unei acumulări de lichid la fisura gâtului. În următoarele săptămâni, această fisură va dispărea complet. Cantitatea de lichid indică dacă bebelușul dumneavoastră are probleme, cum ar fi un defect cardiac sau dacă are sindrom Down.

Toxinele din casă

Vopsirea părului

Din ce în ce mai multe femei devin conștiente de problema vopsirii părului pe parcursul sarcinii. Deși multe femei consideră că vopsirea părului este inofensivă, clinica pentru femei Straubing din Germania, nu recomandă vopsirea din cauza capacității ridicate de absorbție a scalpului.

Vă sfătuim să evitați vopsirea părului în primele trei luni de sarcină, deoarece scalpul absoarbe substanțele nocive și, astfel, le poate transmite bebelușului prin fluxul sanguin. Vopselele naturale de păr sunt un compromis (deși, din păcate, nu există pentru blond), iar o altă opțiune este să vopsiți firele de păr la mai puțin de 2 cm de scalp.

Produse de curățat pentru uz casnic

Încercați, pe cât posibil, să folosiți produse naturale pentru curățare.

Alte substanțe chimice

Același lucru este valabil și pentru produsele pe care le folosiți în grădină sau pentru redecorarea casei. Optați pentru produse naturale, cum ar fi ceara de albine, în loc de vopseluri chimice de perete sau lac pentru lemn.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.