Săptămâna 24 de sarcină: Copilul dvs este acum de dimensiuna antebrațului dvs.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 24

Până în săptămâna 24, bebelușul dvs. are o dimensiune de 30-31 cm, deci cam la fel de mare ca un castravete. Cântărește între 600 și 700 de grame, așa că e din ce în ce mai aproape de a cântări un kilogram întreg.

În ciuda acestui fapt, bebelușul dvs. are încă mult spațiu pentru a se deplasa după dorința inimii. Veți putea simți mișcările lui zi și noapte în burtică.

Toată această activitate joacă un rol cheie în a-l ajuta să învețe mișcările tipice ale omului și în dezvoltarea mușchilor. De asemenea, va dezvolta din ce în ce mai multe țesuturi grase, pentru a-și crește greutatea de care va avea nevoie înainte de naștere.

Unele femei suferă “vânătăi” pe burtă ca urmare a loviturilor cu bebelușul - chiar dacă acestea nu vor fi vizibile, le veți simți în rinichi, vezică și stomac. Este cea mai clară indicație că bebelușul dvs devine din ce în ce mai mare.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Bebelușul dvs. este foarte confortabil în burtică. Până în săptămâna 24, sistemele lui senzoriale sunt „gata să primească semnale” și va răspunde tot mai mult la sunetele pe care le aud în pântece. De fapt, există acum anumite sunete pe care le preferă și la care răspunde în mod deosebit: vocea dvs, de exemplu, este un stimul cheie și va fi punctul lui de referință în primii ani. Cu câțiva ani în urmă, oamenii de știință au descoperit că primele țipete ale unui nou-născut sunt foarte asemănătoare cu vocea mamei lor, ceea ce arată clar cât de intens este contactul între copil și prima persoană pe care o cunosc vreodată.

Aceasta face parte din modul în care își formează legătura cu mama lor, persoana care le va oferi hrana și afecțiunea de care au nevoie din prima zi a vieții.

Cu toate acestea, nu doar auzul lur se dezvoltă rapid: simțul gustului lur, care poate distinge deja substanțele acre, amare și sărate din lichidul amniotic, poate identifica acum și substanțele dulci. Acesta este începutul plăcerii pentru mâncarea dulce, care va fi foarte vizibilă în primii ani ai bebelușului. Înseamnă că suntem cu toții născuți cu o preferință înnăscută pentru mâncarea dulce, ceva care a fost un avantaj încă din preistorie - dulce înseamnă ne-otrăvitor și cu energie ridicată și, prin urmare, important pentru supraviețuirea umană. Mai mult, primul aliment al bebelușului, laptele matern, are și el un gust dulce. Nou-născuții au nevoie de zahărul din lapte (lactoză) pentru a-și regla temperatura corpului folosind insulina produsă de pancreasul lor.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 24

Veți putea simți că bebelușul dvs. crește rapid. Este, de asemenea, o idee bună să vă implicați partenerul în timp ce vă pregătiți pentru extinderea familiei și există o mulțime de moduri în care vă puteți bucura de acest timp special împreună din plin.

Simptome frecvente

În acest stadiu al sarcinii, simptomele pe care le puteți experimenta (care sunt temporare și afectează tractul digestiv) sunt rezultatul creșterii uterului dumneavoastră.

Greață și arsuri la stomac
Cele mai frecvente simptome în săptămâna 24 sunt arsurile la stomac și greața. Este posibil să vă simțiți greață dacă mâncați prea multă mâncare, deoarece stomacul dvs. este acum mai mic și poate digera complet cantități mai mici de alimente. Așadar, este o idee bună să vă ajustați mesele astfel încât să mâncați mai puțină carne și mai multe legume.

Puteți preveni arsurile la stomac (cauzate de refluxul gastro-esofagian), așezându-vă drept în timp ce mâncați și beți un pahar de apă pentru fiecare fel de mâncare pentru a face acidul stomacului mai puțin agresiv.

 

Sfatul moașei

„Sucul de morcovi poate atenua simptomele.” Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

• Când aveți poftă de carne, încercați să mâncați pește. Peștele este mai ușor de digerat și furnizează acizi grași omega 3 importanți pentru dezvoltarea creierului bebelușului.
• Purtați încălțăminte confortabilă - va deveni treptat mai greu să vă aplecați.
• Implicați-vă partenerul, de ex. cerându-i să vă facă un masaj și să vă maseze burtica cu cremă.
• Începeți să vă gândiți la decorarea și amenajarea camerei bebelușului - la început nu veți avea nevoie de mult, probabil doar un pătuț și o masă sau o suprafață pentru schimbarea scutecelor.
• Asigurați-vă că aveți întotdeauna o băutură care vă place cu voi când sunteți afară.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Tractul intestinal

Dacă suferiți de constipație și remediile convenționale (cum ar fi consumul de lichide și exercițiile fizice) nu funcționează, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă sfătui cu privire la modalitățile adecvate de a vă ajuta sistemul digestiv. În timpul sarcinii, este extrem de important să obțineți sfaturi de încredere și de specialitate cu privire la metodele sau produsele adecvate și la cele care ar trebui evitate.

Pregătirea pentru naștere folosind MTC (medicina tradițională chineză)

Există multe moașe care au experiență în tratamente holistice pentru femeile însărcinate și femeile care au născut recent și, în multe cazuri, vor fi instruite în acupunctură. Acupunctura, o ramură a medicinei tradiționale chineze (MTC), își ia numele din cuvintele latine „acus”, adică ac și „pungere”, adică înțepătură.

Punctele de acupunctură  sunt canale cunoscute sub numele de meridiane, care au fiecare puncte de localizare. Acestea pot fi stimulate prin introducerea acelor subțiri de acupunctură la diferite adâncimi în diferite puncte. Scopul acupuncturii este de a restabili fluxul de energie al corpului pentru a atenua simptomele sau pentru a avea un efect preventiv sau de întărire.

Cu toate acestea, acupunctura înseamnă mai mult decât tratarea bolilor sau simptomelor persistente în timpul sarcinii, cum ar fi retenția de apă: este utilizată și în jurul săptămânii 37 de sarcină pentru a ajuta viitoarea mamă să se pregătească pentru naștere. Are un efect revigorant și, printre altele, face colul uterin mai moale, ceea ce îl ajută să se dilate. Acest lucru ușurează travaliul și, la rândul său, accelerează procesul de naștere.

Întrebați-o pe moașă despre acupunctură pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru naștere. Ea vă va explica cum funcționează, când este momentul potrivit și cât poate costa - și vă puteți întreba furnizorul de asigurări de sănătate (dacă aveți unul) dacă vor acoperi costurile pentru o parte sau pentru tot acest tratament preventiv.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.