Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 24 de sarcină: Copilul este acum de dimensiunea antebrațului dumneavoastră

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 24

Până în săptămâna 24, bebelușul dumneavoastră are o dimensiune de 30-31 cm, deci cam la fel de mare ca un castravete. Cântărește între 600 și 700 de grame, așa că este din ce în ce mai aproape de a cântări un kilogram.

În ciuda acestui fapt, bebelușul are încă mult spațiu pentru a se deplasa după dorința inimii în burtica mamei. Veți putea simți mișcările sale, zi și noapte.

Toată această activitate joacă un rol cheie în a-l ajuta să învețe mișcări noi și pentru a-și dezvolta mușchii. De asemenea, va dezvolta din ce în ce mai multe țesuturi grase, pentru a-și crește greutatea de care va avea nevoie înainte de naștere.

Dezvoltarea bebelușului

Bebelușul se simte foarte confortabil în burtică.

Până în săptămâna 24, sistemele lui senzoriale sunt „gata să primească semnale” și va răspunde tot mai des la sunetele pe care le aud în pântece. De fapt, există acum anumite sunete pe care le preferă și la care răspunde în mod deosebit: vocea dumneavoastră, de exemplu, este un stimul cheie și va fi punctul lui de referință în primii ani de viață.

Cu câțiva ani în urmă, oamenii de știință au descoperit că primele țipete ale unui nou-născut sunt foarte asemănătoare cu vocea mamei lor, ceea ce arată clar cât de intensă este legătura dintre cei doi.

În plus, astfel face parte din modul în care își formează legătura cu mama lor, persoana care le va oferi hrana și afecțiunea de care au nevoie din prima zi a vieții.

Cu toate acestea, nu doar auzul lur se dezvoltă rapid: simțul gustului, care poate distinge deja gustul acru, amar și sărat din lichidul amniotic, il poate identifica acum si pe cel dulce.

Acesta este momentul în care începe să aprecieze gustul dulce, preferință care va fi evidentă în primii ani ai bebelușului. Înseamnă că suntem cu toții născuți cu o preferință înnăscută pentru mâncarea dulce - un avantaj încă din preistorie - dulce înseamna ne-otrăvitor și cu energie ridicată și, prin urmare, important pentru supraviețuirea umană.

Mai mult, primul aliment al bebelușului, laptele matern, are și el un gust dulce. Nou-născuții au nevoie de zahărul din lapte (lactoză) pentru a-și regla temperatura corpului folosind insulina produsă de către pancreas.

Cum este săptămâna 24 pentru viitoarea mamă

Veți putea simți cât de repede crește copilul dumneavoastră.

Este, de asemenea, o idee bună să vă implicați partenerul în timp ce vă pregătiți pentru extinderea familiei și există o mulțime de moduri în care vă puteți bucura de aceste momente speciale, împreună.

Simptome frecvente

În acest stadiu al sarcinii, simptomele pe care le puteți experimenta (care sunt temporare și afectează tractul digestiv) sunt rezultatul creșterii uterului dumneavoastră.

Greață și arsuri la stomac
Cele mai frecvente simptome în săptămâna 24 sunt arsurile la stomac și greața. Este posibil să simțiți greață dacă mâncați prea mult deoarece stomacul dumneavoaastră este acum mai mic și poate digera complet doar cantități mai mici de alimente. Așadar, este o idee bună să ajustați dimensiunea meselor astfel încât să mâncați mai puțină carne și mai multe legume.

Puteți preveni arsurile la stomac (cauzate de refluxul gastro-esofagian), adoptând o poziție dreaptă în timp ce mâncați și bând un pahar de apă pentru fiecare fel de mâncare consumat pentru a face acidul stomacului mai puțin agresiv.

 

Sfatul moașei

„Sucul de morcovi poate atenua simptomele.” Dorothee Kutz, moașă

Sfaturi utile

  • Când aveți poftă de carne, încercați să mâncați pește. Peștele este mai ușor de digerat și furnizează acizi grași omega 3 importanți pentru dezvoltarea creierului bebelușului.
  • Purtați încălțăminte confortabilă - va deveni treptat mai greu să vă aplecați.
  • Implicați-vă partenerul, de ex. cerându-i să vă facă un masaj și să vă maseze burtica cu cremă.
  • Începeți să vă gândiți la decorarea și amenajarea camerei bebelușului - la început, nu veți avea nevoie de prea multe, probabil doar un pătuț și o masă sau o suprafață pentru schimbarea scutecelor.
  • Asigurați-vă că aveți, întotdeauna, o băutură care vă place, la îndemână, atunci când sunteți afară.

Întrebări pentru medic

Tractul intestinal

Dacă suferiți de constipație și remediile convenționale (cum ar fi consumul de lichide și exercițiile fizice) nu funcționează, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă sfătui cum puteți să vă ajutați sistemul digestiv. În timpul sarcinii, este extrem de important să obțineți sfaturi de încredere și de specialitate cu privire la metodele sau produsele adecvate indicate pe parcursul acestei perioade.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.