Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 27 de sarcină: bebelușul își dezvoltă simțul gustului

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 27

Cu o dimensiune medie cuprinsă între 36 și 36,6 centimetri, bebelușul este cam la fel de mare ca un dovlecel. Acum cântărește în jur de 940 de grame, aproape un kilogram, ceea ce îl face aproape să aibă aceeași greutate ca o pungă de făină.

În următoarele câteva săptămâni, greutatea lui se va tripla, iar lungimea lui va crește semnificativ, astfel încât să atingă o dimensiune care să îl pregătească  de naștere și să poată supraviețui în afara uterului. 

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 27, bebelușul poate face distincția între lumină și întuneric: poate deschide ochii și poate închide pleoapele și va practica, în mod constant, această deschidere și închidere a pleoapelor până la naștere.

Primele papile gustative ale bebelușului se formează acum pe limbă, ceea ce înseamnă că poate gusta aromele din lichidul amniotic pe care îl bea. Aromele pe care le simte depind de ceea ce mâncați - unele dintre aromele din alimentele mâncate ajung în lichidul amniotic și îi conferă diferite gusturi.

Dezvoltarea vederii și a gustului sunt strânse legată de dezvoltarea creierului Suprafața sa era anterior plată, dar primele încrețituri încep acum să se formeze.

Proporțiile corpului bebelușului sunt, de asemenea, din ce în ce mai apropiate de modul în care vor fi atunci când se va naște. De exemplu, capul lui crește acum mai încet, pe măsură ce restul corpului „prinde din urmă”. Deocamdată nu are grăsime subcutanată, motiv pentru care pielea de pe corpul lui încă arată foarte încrețită. Cu toate acestea, acest lucru se va schimba pe măsură ce se dezvoltă mai multe celule adipoase, astfel încât aceste riduri vor dispărea, în mare măsură, până în momentul nașterii. 

Bebelușul și-a format acum un program de somn, deși, din păcate, nu coincide cu programul dumneavoastră de somn - de multe ori, vor fi activi atunci când veți dori să dormiți. 

În această etapă, plămânii bebelușului sunt suficient de dezvoltați încât șansele lor de supraviețuire, în cazul nașterii premature, sunt foarte mari. Ventilația mecanică ar fi încă necesară dacă s-au născut în săptămâna 27, dar acum nu există un risc semnificativ de dizabilități care pun viața în pericol.

Cum este săptămâna 27 pentru viitoarea mamă

Ligamentele  care vă susțin pântecul sunt supuse la din ce în ce mai multă presiune, pe măsură ce bebelușul crește în dimensiune și se mișcă. Printre simptomele frecvente ale acestei perioade sunt și durerile de spate.

Nu ar trebui să mai aveți stări de greață deoarece corpul dumneavoastră s-a adaptat acum, în mare măsură, la modificările hormonale.

Simptome frecvente

Apetit crescut

Acum veți descoperi că aveți un apetit crescut și că aveți frecvent pofte, deoarece corpul și bebelușul necesită calorii și nutrienții suplimentari pentru dezvoltare.

Când faceți cumpărături, încercați să cumpărați gustări sănătoase, cu un conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele, nucile, iaurtul. Este important să vă monitorizați greutatea.

Contracțiile false

Din păcate, veți descoperi că somnul și alte perioade de odihnă continuă să fie perturbate. Corpul se pregătește pentru naștere și veți simți contracții (întărirea uterului timp de aproximativ jumătate de minut), din când în când, mai ales când încercați să vă odihniți.

De fapt, aceasta este o bună practică pentru perioada de după naștere când somnul dumneavoastră va fi tulburat, în mod regulat, de bebelușul care va cere hrană sau atenție. Aceste contracții false nu vă vor provoca dureri, spre deosebire de contracțiile care anunță travaliul și dilată colul uterin.

Femeile care au experimentat anterior travaliul vor simți aceste contracții mai puțin intense decât noile mămici.

Sfaturi utile

  • Dacă nu ați făcut-o deja, începeți să vă gândiți unde doriți să nașteți.
  • Dacă aveți pofte, asigurați-vă că mâncați cât mai mult gustări sănătoase, cum ar fi fructele și legumele.
  • Pentru a satisface cerințele zilnice crescute de vitamina C, puteți mânca căpșuni sau kiwi.

Întrebări pentru medic

Alegerea locului pentru naștere

Începând cu săptămâna 27, veți începe să vă gândiți bine unde doriți să nașteți. Sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.