Săptămâna 27 de sarcină: bebelușul își dezvoltă simțul gustului

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 27

Cu o dimensiune medie cuprinsă între 36 și 36,6 centimetri, bebelușul dvs. este cam la fel de mare ca o dovlecel. Acum cântărește în jur de 940 de grame, aproape un kilogram, ceea ce îl face aproape sa aibă aceeași greutate ca o pungă de făină. În următoarele câteva săptămâni, greutatea lui se va tripla, iar lungimea lui va crește semnificativ, astfel încât să atingă o dimensiune care să îl pregătească  de naștere și să poată supraviețui în afara uterului. 

Dezvoltarea bebelușului dvs.

În săptămâna 27, bebelușul dvs. poate face distincția între lumină și întuneric cu ochii: poate deschide ochii și poate închide pleoapele și va practica în mod constant această deschidere și închidere a pleoapelor până la naștere.

Primele papile gustative ale bebelușului se formează acum pe limbă, ceea ce înseamnă că poate gusta arome în lichidul amniotic pe care îl bea. Aromele pe care le simte depind de ceea ce mâncați - unele dintre aromele din alimentele mâncate de dvs. ajung în lichidul amniotic și îi conferă un gust distinctiv.

Dezvoltarea vederii și a gustului bebelușului este strâns legată de dezvoltarea creierului lor. Suprafața sa era anterior plană, dar primele încrețituri încep acum să se formeze în săptămâna 27.

Proporțiile corpului bebelușului sunt, de asemenea, din ce în ce mai apropiate de modul în care va fi atunci când se va naște. De exemplu, capul lui crește acum mai încet, pe măsură ce restul corpului „prinde din urmă”. Deocamdată nu are grăsime subcutanată, motiv pentru care pielea de pe corpul lui încă arată foarte încrețită. Cu toate acestea, acest lucru se va schimba pe măsură ce se dezvoltă mai multe celule adipoase, astfel încât aceste riduri vor dispărea în mare măsură până la naștere. În următoarele câteva săptămâni, de acum până la naștere, vor experimenta o creștere uriașă, pe care o veți vedea.

Bebelușul dvs. și-a format acum un program de somn, deși, din păcate, nu coincide cu programul dvs. de somn - de multe ori vor fi activi și se vor deplasa atunci când doriți să dormiți. Motivul pentru aceasta este simplu: corpul dvs. se pregătește pentru nașterea copilului. Hormonii implicați în naștere sunt activi (deși într-o formă slăbită) la momentul exact în care vă odihniți, iar bebelușul dvs. reacționează la această influență. Îi menține treji și stimulează activitatea fizică, care va fi la fel de importantă pentru naștere ca și munca pe care o va face corpul dvs.

În această etapă, plămânii bebelușului dvs. sunt suficient de dezvoltați încât șansele lor de supraviețuire în cazul nașterii premature sunt foarte mari. Ventilația mecanică ar fi încă necesară dacă s-au născut în săptămâna 27, dar acum nu există un risc semnificativ de dizabilități care pun viața în pericol.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 27

Bebelușul dvs. crește și vă veți simți bine Acesta va găsi spațiu din ce în ce mai greu în uter atunci când își va practica mișcările, pe care le veți observa atunci când lovesc cu piciorul de peretele abdominal. Aceste lovituri pot fi dureroase și le veți simți mai mult, desigur, dacă vă așteptați la gemeni.

Ligamentele  care vă susțin pântecul sunt supuse la din ce în ce mai multă presiune pe măsură ce bebelușul crește în dimensiune și se mișcă. Senzațiile de tragere în abdomen și durerile de spate sunt cele mai frecvente simptome pe care le veți experimenta ca rezultat al acestui lucru în săptămâna 27. Nu ar trebui să vă  simțiți greață, deoarece corpul dumneavoastră s-a adaptat acum în mare măsură la hormoni și la alte modificări provocate prin sarcină.

Simptome frecvente

Apetit mai mare

Acum veți descoperi că aveți un apetit mai mare și că aveți frecvent pofte, deoarece corpul și bebelușul dvs. necesită caloriile și nutrienții suplimentari de care au nevoie. Când faceți cumpărături, încercați să cumpărați gustări sănătoase, cu conținut scăzut de zahăr, care nu conțin calorii goale, cum ar fi fructe, nuci, iaurturi și piureuri. Este important să vă monitorizați greutatea.

Contracțiile false

Din păcate, veți descoperi că somnul și alte perioade de odihnă continuă să fie perturbate. Corpul dvs se pregătește pentru naștere și veți simți contracții (întărirea uterului timp de aproximativ jumătate de minut la rând) din când în când, mai ales când încerci să te odihnești. De fapt, aceasta este o bună practică pentru perioada de după naștere, deoarece somnul dvs. va fi tulburat în mod regulat de bebelușul care va cere hrană sau atenție. Aceste contracții false nu vă vor provoca dureri, spre deosebire de contracțiile care aduc travaliul și vă dilată colul uterin. Femeile care au experimentat anterior travaliu vor simți aceste contracții mai puțin decât mămicile proaspete.

Sfaturi utile

• Dacă nu ați făcut-o deja, începeți să vă gândiți unde doriți să nașteți.
• Dacă aveți pofte, asigurați-vă că mâncați cât mai mult gustări sănătoase, cum ar fi fructe și legume.
• Pentru a satisface cerințele zilnice crescute de vitamina C, puteți mânca căpșuni sau kiwi.
• Există un exercițiu simplu pe care îl puteți face pentru a vă oferi un impuls rapid de energie: asigurați-vă că stați confortabil, frecați-vă mâinile împreună de câteva ori, acoperiți-vă ochii cu mâinile și spuneți-vă: „Mă simt liniștită și relaxată. „Acest lucru vă va face bine atât dvs., cât și bebelușului.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Alegerea locului de naștere

Începând cu săptămâna 27, veți începe să vă gândiți bine unde doriți să nașteți. Moașa vă poate spune despre unitățile de moașă și centrele de naștere din localitatea dvs. De asemenea, aveți opțiunea de a naște cu o moașă independentă, care vă va fi alături în clinică din momentul în care începe procesul de naștere. Acest lucru vă oferă liniște sufletească: ea va avea grijă de dvs. în săptămânile premergătoare nașterii și va ști exact ce aveți nevoie și ce doriți, astfel încât să aveți pe cineva pe care îl cunoașteți, să aveți încredere și să vă simțiți confortabil atunci când nașteți. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă clinicile, unitățile de moașă sau centrele de naștere pe care le-ați considerat sunt potrivite pentru dvs.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.