Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 7 de sarcină: Puteți merge la un control, la fiecare patru săptămâni

În săptămâna 7, copilul are 5 săptămâni și dumneavoastră sunteți la jumătatea lunii a primul trimestru al sarcinii.

Mărimea copilului în săptămâna 7

Copilul dumneavoastră are o lungime de 5 milimetri și seamănă cu un bob de mazăre verde. Acesta este ferm încorporat în uter și este înconjurat de lichid amniotic.

În săptămâna 7, copilul este încă foarte mic, în comparație cu spațiul disponibil.

Dezvoltarea copilului dumneavoastră

Copilul dumneavoastră se mișcă mult sub forma unor convulsii necoordonate - coordonarea se va îmbunătăți în săptămânile următoare.

Inima lui bate repede și puternic ajungând la 150 de bătăi/minut, un efort remarcabil și necesar pentru a crește.

Dacă așteptați gemeni, veți fi în măsură să vedeți două inimi separate care bat puternic, deși doctorii nu vor fi, încă, în măsură să îi deosebească între ei.

Brațele, mâinile, picioarele, cresc ușor și încep să prindă formă. În acest stadiu, copilul este numit și ”bebeluș de jeleu”.

O radiografie cu ultrasunete va arată mici umflături pe mâini, care vor deveni, ulterior, degetele.

Coada bebelușului încă este vizibilă, dar va dispărea pe parcursul următoarelor săptămâni, odată cu formarea completă a picioarelor și a șirei spinării.

Între timp, fața începe să prindă formă pe capul de mărime foarte mare. Ochii arată ca două puncte negre. Puteți observa deschizătura gurii și cele două nări. Acestea din urmă sunt acum canale mici, care vor forma deschizături, în timpul formării nasului.

Placenta continuă să se dezvolte pentru a proteja creșterea copilului și pentru a-i oferi tot ce are nevoie: suficient oxigen și nutrienți.

În săptămâna 7, placenta este jumătate din cât va fi pe parcursul întregii sarcinii, iar în jurul săptămânii 14, va avea dimensiunea, mărimea și greutatea din momentul nașterii.

Săptămâna 7 pentru viitoarea mamă

Cele mai multe femei însărcinate experimentează simptome ca rezultat al schimbărilor hormonale din timpul primului trimestru. În funcție de severitatea simptomelor, sunt multe lucruri pe care puteți să le încercați pentru a vă imbunătăți starea.

Dacă simptomele vă copleșesc, ele vor scădea în intensitate și vor dispărea complet înainte de luna a treia.

Din luna a treia, femeile însărcinate se simt mult mai bine și sunt mai optimiste.

Simptome frecvente

Sâni dureroși

Sânii dumneavoastră încep să devină mai mari și aceasta poate provoca durere. Această schimbare vă poate deranja, în special, seara și noaptea, deoarece va fi greu să găsiți o poziție confortabilă pentru odihnă și pentru somn - uneori, veți resimți până și greutatea plăpumii. Chiar și îmbrățișările pot fi dureroase.

Sensibilitate la miros

Știați că sensibilitatea la miros și senzația de rău sunt metode de a proteja mămica și copilul? Pentru a evita să vă puneți pe dumneavoastră și pe copil în pericol, corpul folosește un reflex de ”aversiune totală” pentru a preveni consumul de substanțe nesănătoase.

Scurgeri vaginale

Veți experimenta des scurgeri vaginale. Dacă nu există sângerare sau dacă sunt minime în cantitate, atunci totul ar trebui să fie în regulă. Dacă există sângerări și scurgeri severe și dureri abdominale, acesta poate fi un semn de avort.

Pregătirea pentru alăptare

Ați început deja să luați în greutate. De asemenea, corpul va crea o rezervă de grăsime pentru a putea alăpta copilul. Pe parcursul alăptării, mamele încep să piardă din greutatea pe care au acumulat-o. Alăptarea reduce riscul de boli de inimă, diabet tipul II și diferite tipuri de cancer, incluzând și cancerul de col uterin.

Sfaturi utile

  • Aveți încredere în instinctele dumneavoastră.
  • Mâncați multe fructe și legume – smoothie-urile sunt, în special, recomandate.
  • Încercați să purtați lenjerie din bumbac, pe cât de mult posibil, acesta lăsând pielea să respire.
  • Folosiți doar apă potrivită ca temperatură pentru a vă spăla zonele intime și evitați săpunul (dacă nu cumva aveți o soluție specială pentru flora vaginală).

Întrebări pentru medic

Protejarea împotriva agenților patogeni sau a chimicalelor din piscine

În timpul sarcinii, vaginul dumneavoastră este mai sensibil decât în mod normal, și pH acestuia poate fi afectat - de aceea, este vulnerabil la agenți patogeni și infecții fungice.

Substanțele agresive, cum ar fi clorul folosit în piscine, pot distruge echilibrul normal. Dacă nu vi se pare dificil să înotați, atunci trebuie să vă luați măsuri suplimentare de protecție. Multe femei au raportat că un tampon nu oferă protecție împotriva agenților patogeni și a chimicalelor din apă, ci dimpotrivă ajută la ghidarea acestora mai ușor spre vagin. Clorul este absorbit odată cu apa în tampon, ceea ce înseamnă că poate ajunge în vagin și poate afecta mucoasa.

Înotul nu ar trebui considerat nepracticabil în timpul sarcinii, deoarece există tampoane speciale care vă vor proteja mucoasa vaginală de agenții patogeni și de clor.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.