Săptămâna 22 de sarcină: Bebelușul dumneavoastră are jumătate din mărimea pe care o va avea la naștere

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 22

Bebelușul dumneavoastră are acum aproximativ 28 cm  (la fel ca un știulete de porumb), jumătate din dimensiunea pe care o va avea când se va naște. Cântărește aproape o jumătate de kilogram la 430-475 de grame, dar această greutate încă nu este motivul principal pentru propria creștere în greutate. Până la naștere, va avea o pondere mult mai mare, ceea ce va fi crucial pentru ca el să supraviețuiască și să prospere în afara uterului.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Până în săptămâna 22, bebelușul dumneavoastră arată ca atunci când se va naște, deși este mult mai mic. Dezvoltarea straturilor pielii este mai mult sau mai puțin completă: deși lipsa grăsimii subcutanate îi face  pielea foarte încrețită, acea grăsime va apărea în următoarele câteva săptămâni, iar pe măsură ce bebelușul dumneavoastră se îngrașă și ridurile vor dispărea.

Părul de pe corpul bebelușului a crescut, astfel părul, genele și sprâncenele lui sunt așa cum vor fi la naștere - în afară de faptul că părul lui arată ca un puf moale, alb, deoarece, pigmentația părului și a pielii lor nu a dezvoltat o culoare până în acest moment.

Membrele bebelușului (brațele și picioarele) sunt în proporție corectă cu restul corpului și, începând cu săptămâna 22, creșterea în greutate va începe să depășească creșterea lor în lungime.

Cantitatea de țesut gras din corpul lui va crește foarte repede, ceea ce va juca un rol cheie în a-i permite să-și regleze temperatura corpului o dată ce se nasc. Este un proces complicat, dar esențial: transformă acea grăsime în energie, care la rândul ei produce căldură.

Bebelușul dumneavoastră primește, de asemenea, anticorpi importanți din fluxul dumneavoastră sanguin pentru a-și construi sistemul imunitar, ceea ce îl va ajuta să lupte împotriva infecțiilor, să rămână sănătos și să prospere o dată ce se naște. Aceasta înseamnă că infecțiile minore, cum ar fi răceala, pot fi de fapt un lucru bun în timpul sarcinii, deoarece anticorpii pe care îi produceți stimulează și sistemul lui imunitar.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 22

Până acum, cu siguranță veți putea să vă simțiți copilul în mișcare - atunci când va avea sughițuri, de exemplu, veți simți niste zvâcniri ritmice. De asemenea,  persoanele dragi îi vor putea simți mișcările punându-vă mâna pe burtă, ceea ce poate fi deosebit de interesant și pentru viitorul tată, deoarece își poate „simți” copilul pentru prima dată. Uneori, abia dacă îl  simțiți, alteori s-ar putea să nu-l simțiți deloc, dar nu e nimic îngrijorător. Ar trebui să profitați de timpul în care nu se mișcă: în momentul respectiv se dezvoltă considerabil și va face ca lucrurile să fie diferite.

Cu siguranță veți observa că ați pus niște kilograme în plus. Acest lucru este de așteptat și veți pune mai multe kilograme în lunile următoare. Kilogramele în plus sunt distribuite pe burtă, șolduri, sâni și fund, acolo, unde se acumulează rezervele de grăsime ale femeilor însărcinate.

Medicul sau moașa dumneavoatră vă vor monitoriza în mod regulat creșterea în greutate, deoarece este un indiciu cheie dacă sarcina dumneavoastră progresează bine și copilul dumneavoastră se dezvoltă așa cum ar trebui. Nu vă faceți griji cu privire la aceele kilograme - pur și simplu bucurați-vă de sarcină.

 

Simptome frecvete

Corpul dvs. lucrează din greu pentru a vă pregăti pentru perioada de după naștere când vă veți alăpta copilul. Cel mai clar semn al acestui lucru este în mărimea sânilor dumneavoastră, care sunt mai mari decât erau acum câteva săptămâni și se simt diferit. Este foarte probabil să vă și doară și, totodată, vi se va întinde pielea.

Sânii dumneavoastră se pregătesc pentru alăptare

Sânii dumneavoastră dezvoltă anumite caracteristici specifice pentru alăptare. Pe areole (zonele din jurul mameloanelor) se formează mici proeminențe numite glande Montgomery pentru a vă curăța și lubrifia mameloanele în timp ce alăptați. Alăptarea este o sarcină grea, iar glandele Montgomery produc o substanță lichidă grasă care calmează țesutul mamelonar înconjurător, îl face suplu și ajută la prevenirea rănilor. Dacă observați că această substanță se scurge, o puteți întinde pur și simplu peste sfârcuri cu degetele, dar de cele mai multe ori nici nu veți observa - mama natură o face pentru dvs.

Durerea sânilor și venele albastre vizibile de pe sâni

Fluxul crescut de sânge către țesutul glandei dumneavoastră mamare poate intensifica aspectul de vene albastre care devin vizibile sub piele. Cu toate acestea, nu este nimic îngrijorător – trebuie doar să vă îngrijiți sânii. Dacă întâmpinați dureri, masarea ușoară a sânilor printr-o mișcare circulară vă va ajuta (uleiul de lavandă este cea mai bună alegere, deoarece acesta calmează durerea și vă face pielea tensionată mai suplă). Sutienele dumneavoastră ar trebui să ofere un sprijin bun, iar bretelele nu ar trebui să vă deranjeze pielea. Dacă doriți, puteți să purtați un sutien specific și / sau pernuțe termice special concepute pentru a reduce durerea sânilor femeilor, pe care le puteți purta în continuare în momentul alăptării.

 

Sfatul moașei

“Există diferite remedii casnice, precum brânza quark, care conține uleiuri esențiale ce vă pot ajuta atunci când alăptați. ”(Dorothee Kutz, moașă)

Sfaturi utile

• Folosiți produsele de îngrijire a pielii pentru a o menține netedă și suplă.
• Căutați doctori pediatrici în proximitate
• Încercați să purtați sutiene cât mai confortabile și care lasă pielea să respire
• Asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte confortabilă care oferă burții dumneavoastră suficient spațiu.

 

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Alegerea scutecelor potrivite

După ce veți naște, veți cumpăra scutece pentru bebelușul dumneavoastră în următorii 2 ani sau mai mult. Există diferite tipuri de scutece și sisteme de schimbare a scutecelor care sunt disponibile pentru a fi  cumpărate de părinți și puteți alege între scutece din pânză, scutece de unică folosință sau o combinație a celor două. Dacă alegeți scutece de unică folosință, asigurați-vă că sunt moi și blânde pentru pielea bebelușului dumneavoastră.

Cel mai bun sfat: Dacă vă gândiți să cumpărați scutece de acum, unul sau două pachete vor fi suficiente. Nu știți cât de mare și greu va fi bebelușul dvs. și veți fii nevoită să schimbați mărimea scutecelor mai repede  decât vă imaginați!

Dacă nu ați făcut-o deja, începeți să vă gândiți unde doriți să nașteți

În mod normal, veți avea opțiunea de a alege unde doriți să nașteți. S-ar putea să puteți rămâne peste noapte în spital după naștere sau s-ar putea să doriți să mergeți acasă cât mai curând posibil (decizia dvs. poate depinde dacă spitalul are o unitate neonatală). Desigur, s-ar putea să doriți să evitați spitalul și să nașteți într-o unitate de moașă sau în propria casă, cu o moașă independentă cu experiență.

Discutați cu moașa sau medicul dumneavoastră despre avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. De asemenea, este o idee bună să vorbești cu alte mame despre ceea ce au făcut și despre experiențele lor de a naște

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.