Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 36 a sarcinii: Capul bebelușului crește

În săptămâna 33, sunteți în luna a 9-a de sarcină, ultimul stadiu al dezvoltării copilului înainte de naștere. Cu toate că este un moment excitant, data exactă a nașterii tot nu poate fi stabilită. Majoritatea copiilor se nasc între săptămânile 37-42, așadar cât de curând.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 33

Copilul are acum o lungime de 43,5-43,8 cm, așa dar îl putem compara cu un papaya: lunguieț, dar cu formă bombată.

Acum cântărește 1.980 grame, deci ajungând la aproape la 2 kg. O să continue să ia în greutate și va ajunge, curând. la greutate potrivită pentru naștere.

 

Dezvoltarea bebelușului

Copilul este aproape complet dezvoltat. Toate organele sunt pe poziție și pregătite să-și între în rol, senzorii de percepție încep să capteze: sunete, gust, să atingă și să vadă. Doar simțul mirosului lipsește, cel de al 5-lea simț. De abia la naștere va începe să miroasă deoarece în pântec nu intră aer.

Copilașul are șanse foarte mari de supraviețuire și de dezvoltare chiar dacă se naște prematur. Va fi foarte dificil să-și păstreze temperatura potrivită a corpului dacă s-ar naște acum, dar ar putea sta în incubator.

În săptămâna 33, creierul se dezvoltă foarte repede. Capul lui nu are încă mărimea de la naștere, dar o să crească cu timpul - doar în această săptămână va crește cu 1,3 cm.

În craniul său, se vor forma pete moi, în golurile dintre oase, numite fontanele. Aceste fontanele sunt importante deoarece permit plăcilor osoase ale craniului să se flexeze în timpul nașterii (care protejează creierul bebelușului și îi ajută capul să treacă prin canalul de naștere) și oferă creierului suficient spațiu pentru a crește odată ce bebelușul s-a născut. Fontanela mică, din partea din spate a capului, va fuziona până la vârsta de trei luni, în timp ce a doua fontanelă mai mare, din centrul capului, va fuziona până la vârsta de 12 luni.

Sistemul osos al bebelușului este, de asemenea, pe deplin dezvoltat, deși oasele lui trebuie să se întărească în continuare pentru a rezista presiunii travaliului și a nașterii. Cu toate acestea, la naștere, oasele nu sunt încă complet întărite. Dezvoltarea bebelușului va continua, în primele câteva săptămâni.

Medicul pediatru se va concentra asupra sistemului senzorial al bebelușului, a reflexelor, a mișcărilor și a dezvoltării intestinale, precum și pe urmărirea modului în care se dezvoltă lungimea și lățimea sa.

Cum este săptămâna 33 pentru viitoarea mamă

Partea superioară a uterului este acum la aproximativ trei lățimi ale degetelor sub arcul costal, punând o presiune considerabilă asupra plămânilor și coborând pe vezica urinară. Aceasta înseamnă că acum veți respira mai des, cresc șansele să aveți arsuri la stomac și va trebui să mergeți mai des la toaletă.

Simptome frecvente

Picioare umflate

Excesul de lichid din țesutul din picioare duce adesea la umflături chiar mai dureroase decât cele experimentate până acum. Să vă odihniți mult și să vă puneți picioarele în poziție ridicată sunt lucruri simple pe care le puteți face pentru a atenua aceste simptome.

Sfatul moașei

„Cartofii fierți, castraveții, orezul și ananasul trebuie să fie parte a dietei - acestea sunt modalități ușoare de a opri corpul să rețină cât mai multă apă." Dorothee Kutz, moașă

Mișcările bebelușului devin mai puternice

Bebelușul se mișcă și se întoarce atât de mult în pântec încât vă poate tăia respira literalmente și vă poate opri din activitate. Dacă așteptați gemeni, simți'i ca o furtună în burtă.

Gândurile se învârt în jurul bebelușului

Vă veți gândi constant la modul în care va fi viața când va veni copilul. În acest moment, este posibil să nu știți cum veți face față acestui lucru și, dacă ați vorbit cu alte mame, s-ar putea să vă fi sporit grijile. Deși nașterea este dureroasă, iar primele câteva săptămâni cu bebelușul sunt un moment stresant, mămicile sunt în mare parte capabile să uite, un „instinct” natural.

Acum este timpul să vă faceți bagajul pentru naștere. Până acum veți fi cumpărat multe dintre primele haine ale bebelușului și dumneavoastră sau partenerul sigur a asamblat pătuțul. Când decorați și mobilați camera, nu uitați că siguranța este pe primul loc: îndepărtați toate obiectele decorative inutile, cum ar fi pernele.

Corpul se pregătește pentru naștere cu contracții practice

În săptămâna 33, veți simți adesea că burtica devine mai dură pentru perioade scurte de timp, pe măsură ce corpul se antrenează pentru nașterea iminentă a copilului. Aceste contracții practice vor deveni din ce în ce mai intense până când veți obține ceea ce se numește travaliu fals, contracții care duc la deplasarea uterului în jos către pelvisul mai mic. Cu presiune redusă asupra organelor interne (în special a plămânilor), veți putea să respirați mai ușor, să vă relaxați puțin mai mult și să așteptați cu nerăbdare momentul în care vă țineți bebelușul în brațe pentru prima dată.

Sfaturi utile

  • Concentrați-vă pe bagajul de care veți avea nevoie pentru naștere. Elementele esențiale sunt hainele potrivite vremii pentru bebeluș, un scaun pentru bebeluș pentru mașină, astfel încât să îl puteți lua acasă în siguranță și haine adecvate pentru alăptare.
  • Încă trebuie să vă asigurați că mâncați sănătos. Calciul este extrem de important deoarece bebelușul are nevoie de el pentru a-și dezvolta rezistența osoasă.
  • O baie parfumată și relaxantă vă va oferi timp pentru a vă aduna gândurile, pentru a vă ușura durerile cauzate de sarcină și pentru a vă restabili puterea în timp ce vă îndreptați către ultimele câteva săptămâni de sarcină.
  • Puteți ameliora presiunea pe spate culcându-vă cu brațele și partea superioară a corpului pe o minge de gimnastică și rotindu-vă încet înapoi și înainte, curbându-vă spatele ca o pisică.

Săptămâna 33 - Ce se întâmplă în săptămâna 33 a sarcinii

Întrebări pentru medic

Burta tare: travaliu fals sau travaliu real?

Întrucât corpul dumneavoastră (și în special mușchii abdominali) fac acum pregătiri intense pentru naștere, ar putea exista momente în care nu sunteți sigură ce se întâmplă. Când întâmpinați contracții și nu știți ce fel de contracții sunt, cea mai sigură opțiune este să cereți medicului să vă explice cum puteți evalua și distinge contracțiile.

Dacă aveți simptome, precum greață, diaree, dureri care se simt ca dureri menstruale, dureri generale de stomac sau dureri de spate, vizitați imediat medicul.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.