Săptămâna 36 a sarcinii: Capul bebelușului crește

În săptămâna 33, sunteți în luna a 9-a de sarcină, ultimul stadiu al dezvoltării copilului înainte de naștere. Cu toate că este un moment excitant, data exactă a nașterii tot nu poate fi stabilită. Majoritatea copiilor se nasc între săptămânile 37-42, așadar în câteva săptămâni fiți pregătită.

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 33

Copilul are aproximativ 43.5-43.8 cm în diametru, așa dar îl putem compara cu un papaia: lunguieț dar cu formă bombată.

Acum cântărește 1980 grame, ajungând aproape la 2 kg. O să continue să ia în greutate și va ajunge curând la greutate potrivită la momentul sarcinii.

 

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Copilul dumneavoastră este aproape complet dezvoltat. Toate organele sunt pe poziție și pregătite să-și între în rol, senzorii de percepție încep să capteze: sunete, gust, să atingă și să vadă. Doar simțul mirosului lipsește, al 5- lea simț. De abia la naștere va începe să miroasă deoarece în pântec nu intră aer.

Copilașul are șanse foarte mari de supraviețuire și de dezvoltare chiar dacă se naște prematur în săptămâna 33. Va fi foarte dificil să-și păstreze temperatura corpului potrivită dacă s-ar naștea acum, dar ar putea sta în incubator.

În săptămâna 33, creierul se dezvoltă foarte repede. Capul lui nu are încă mărimea de la naștere, dar o să crească cu timpul -doar în această săptămână va crește cu 1.3 cm. În craniul lui, se vor forma pete moi numite fontanele în golurile dintre oase. Aceste fontanele sunt importante, deoarece permit plăcilor osoase ale craniului să se flexeze în timpul nașterii (care protejează creierul bebelușului și îi ajută capul să treacă prin canalul de naștere) și le oferă creierului suficient spațiu pentru a crește o dată ce s-au născut. Fontanela mică din partea din spate a capului va fuziona până la vârsta de trei luni, în timp ce a doua fontanelă mai mare din centrul capului lor se va fuziona până la vârsta de 12 luni.

Sistemul osos al bebelușului dumneavoastră. este, de asemenea, pe deplin dezvoltat, deși oasele lui trebuie să se întărească în continuare pentru a rezista presiunii travaliului și a nașterii. Cu toate acestea, la naștere, oasele lor nu sunt încă complet întărite. Dezvoltarea bebelușului dumneavoastră  va continua în primele câteva săptămâni. Medicul pediatru se va concentra asupra sistemului senzorial al bebelușului, reflexelor, mișcărilor și dezvoltării intestinale, precum și urmărirea modului în care se dezvoltă lungimea și lățimea lor.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 33


Partea superioară a uterului este acum la aproximativ trei lățimi ale degetelor sub arcul costal, punând o presiune considerabilă asupra plămânilor și coborând pe vezica urinară. Aceasta înseamnă că acum veți respira mai des, cresc șansele să aveți arsuri la stomac și va trebui să faceți pipi mult mai des.

Simptome frecvente

Picioare umflate

Excesul de lichid din țesutul din picioare duce adesea la umflături chiar mai dureroase decât ați experimentat deja. Să vă odihniți mult și să vă puneți picioarele în poziție ridicată sunt lucruri simple pe care le puteți face pentru a atenua aceste simptome.

 

Sfatul moașei

„Cartofii fierți, castraveții, orezul și ananasul trebuie să fie parte a dietei - acestea sunt modalități ușoare de a opri corpul să rețină cât mai multă apă. Zilele în care nu mîâncați altceva decât orez nu mai sunt recomandate. ’Dorothee Kutz, moașă

Mișcările bebelușului dvs devin mai puternice

Bebelușul dvs se mișcă acum și se întoarce atât de mult în pântec încât vă poate tăia respira literalmente și vă poate opri din activitate. Dacă vă așteptați la gemeni, se poate simți ca o furtună în burtă. Nu vă faceți griji: este complet normal și, de fapt, este important ca bebelușul dvs. să facă acest lucru, astfel încât să poată ajunge în poziția potrivită pentru naștere.

Gândurile dvs se învârt în jurul bebelușului

Vă veți gândi constant la modul în care va fi viața când va veni copilul. În acest moment, este posibil să nu știți cum veți face față acestui lucru și, dacă ați vorbit cu alte mame, s-ar putea să vă fi sporit grijile. Deși nașterea este foarte dureroasă, iar primele câteva săptămâni cu bebelușul sunt un moment stresant, mămicile sunt în mare parte capabile să uite, un „instinct” natural.

Acum este timpul să vă faceți bagajul pentru naștere. Până acum, veți fi cumpărat multe dintre primele haine ale bebelușului și dvs. și / sau partenerul dvs. sigur a asamblat pătuțul. Când decorați și mobilați camera, nu uitați că siguranța este pe primul loc: îndepărtați toate obiectele decorative inutile, cum ar fi pernele sau jucăriile de peluză.

Corpul dvs se pregătește pentru naștere cu contracții practice

În săptămâna 33, veți simți adesea că burtica devine mai dură pentru perioade scurte de timp, pe măsură ce corpul dvs. se antrenează pentru nașterea iminentă a copilului dumneavoastră. Aceste contracții practice vor deveni din ce în ce mai intense până când veți obține ceea ce se numește travaliu fals, contracții care duc la deplasarea uterului în jos către pelvisul mai mic. Cu presiune redusă asupra organelor interne (în special a plămânilor), veți putea să respirați mai ușor, să vă relaxați puțin mai mult și să așteptați cu nerăbdare momentul în care vă țineți bebelușul în brațe pentru prima dată.

Sfauri utile

• Concentrați-vă pe bagajul de care veți avea nevoie pentru naștere. Elementele esențiale sunt hainele potrivite vremii pentru bebelușul dvs., un scaun pentru bebeluș pentru mașină, astfel încât să îl puteți lua acasă în siguranță și haine adecvate pentru alăptare.
• Încă trebuie să vă asigurați că mâncați sănătos. Calciul este extrem de important, deoarece bebelușul are nevoie de el pentru a-și dezvolta rezistența osoasă.
• O baie parfumată și relaxantă vă va oferi timp pentru a vă aduna gândurile, pentru a vă ușura durerile cauzate de sarcină  și pentru a vă restabili puterea în timp ce vă îndreptați către ultimele câteva săptămâni de sarcină.
• Puteți ameliora presiunea pe spate culcându-vă cu brațele și partea superioară a corpului pe o minge de gimnastică și rotindu-vă încet înapoi și înainte, curbându-vă spatele ca o pisică.
Săptămâna 33 - Ce se întâmplă în săptămâna 33 a sarcinii

Întrebări pe care poate doriți să le adresați medicului sau moașei

Burta tare: travaliu fals sau travaliu real?

Întrucât corpul dumneavoastră (și în special mușchii abdominali) fac acum pregătiri intensive pentru naștere, ar putea exista momente în care nu sunteți sigură ce se întâmplă. Când întâmpinați contracții și nu știți ce fel de contracții sunt, cea mai sigură opțiune este să cereți moașei să vă explice cum puteți evalua și distinge contracțiile.

Dacă bănuiți că ar putea fi travaliu real, moașa dvs. va putea afla rapid dacă este vorba de travaliu fals sau dacă travaliul real a început deja. În această situație, este mai bine să puneți mai multe întrebări decât să vă ignorați grijile: o naștere prematură ar trebui totuși prevenită în săptămâna 33, astfel încât bebelușul dvs. să aibă încă câteva săptămâni să crească în pântecul dvs. și să se pregătească pentru naștere și viața extrauterină.

Dacă aveți simptome precum greață, diaree, dureri care se simt ca dureri menstruale, dureri generale de stomac sau dureri de spate, vizitați imediat medicul și spuneți-i moașei.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.