Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 9 de sarcină: Fătul devine copilaș

Mărimea copilașului în săptămâna 9

Fătul, așa cum este numit de doctori începând cu această perioadă până la naștere, are dimensiunea de 2,6 cm, deci este la fel de mare precum o cireașă (mărimea lui putând fi măsurată în centimetri de abia din săptămâna 9).

Chiar daca copilașul va începe să crească rapid, în următoarele săptămâni, va avea suficient spațiu în pântec pentru a-și exersa și a-și coordona mișcările.

Dezvoltarea copilașului

După perioada crucială ca embrion, considerată până în săptămâna 8, fătul intră acum într-un nou stadiu de dezvoltare. El nu mai este sensibil și vulnerabil cum erau în săptămânile trecute.

Toate organele vitale sunt dezvoltate până în săptămâna 9, și prima radiografie cu ultrasunete ar trebui în mod normal să aibă loc între săptămâna 9 și 12. Radiografia va confirma că sunteți însărcinată, va arată daca oul a fost implantat cu succes în uter și dacă bebelușul are bătăi ale inimii regulate, și să confirme ori să estimeze ziua nașterii. La acest stadiu, doctorul dumneavoastră va fi în măsură să vă spună dacă așteptați un copil sau gemeni.

Majoritatea organelor interne au început să funcționeze.

Majoritatea dezvoltării în săptămâna 9 este formarea sistemului nervos al bebelușului, ceea ce înseamnă că vor fi receptivi la stimuli și vor reacționa la ei. Vor exersa constant în săptămânile și lunile ce urmează.

Caracteristicile și aspectul copilului urmează să fie din ce în ce mai umane. Capul este în poziție verticală, se întinde și își folosește membrele să-și dezvolte primele mișcări, care în acest moment se simt mai mult ca niște convulsii.

Degetele de la mâini și de la picioare încep să se dezvolte și, în săptămâna 9, încep să se formeze încheieturile. Chingile, care obișnuiau să se unească cu degetele, acum aproape că au dispărut, chiar și coada, și se face loc pentru coloana vertebrală și pentru vertebrele individuale.

Până când se va naște, va avea aproximativ 33 sau 34 de vertebre conectate flexibil de discurile intervertebrale, permițându-i copilașului să își miște spatele și să se îndoaie.

Pentru a proteja creierul, craniul începe să se formeze din săptămâna 9 (pănă acum, fusese format doar din cartilaje). Alte oase încep să se formeze, deși sunt moi - încă nu au adoptat varianta finală de structură osoasă.

În timpul acestui stadiu, creierul bebelușului se dezvoltă rapid: regiuni importante ale creierului se formează, care vor controla funcționarea organelor și nivelul hormonilor.

Creierul copilului nu este, în întregime, dezvoltat până la naștere.

În primii ani, copilașul va învăța și va deprinde o multitudine de abilități și de aptitudini care îl vor ajuta să se descurce în lumea reală. Când ajunge la maturitate, creierul este, în totalitate, dezvoltat, împreună cu toate funcțiile mentale și abilitățile necesare.

 

Cum este săptămâna 9 pentru viitoarea mamă

Simptomele tipice vor continua să se diminueze, întrucât, în acest moment, corpul dumneavoastră s-a adaptat complet la schimbările hormonale.

Încă vă veți simți mai obosită decât în general, dar și această problemă va dispărea la sfârșitul lunii a treia de sarcină.

Simptome frecvente

Schimbări ale pielii și ale culorii părului

În săptămâna 9, mămicile observă schimbări ale tenului și ale culorii pielii.

În timp ce unele femei spun că firul de păr devine mai gros și mai lucios, altele susțin că acesta devine mai subțire. Aceste simptome sunt cauzate de schimbările hormonale ca un rezultat al sarcinii, și după naștere, vor scădea brusc și vor reveni la nivelul normal.

V-ar putea ajuta un tratament pentru păr.

Puteți să folosiți uscătorul de păr, dar aveți grijă să evitați vopseaua de păr deoarece chimicalele pot fi absorbite prin rădăcinile firelor de păr direct în fluxul sanguin, putând afecta bebelușul. Pentru vopsirea părului pe parcursul sarcinii, puteți folosi Henna, întrucât este naturală și nu are niciun efect asupra corpului.

Și aspectul pielii se va schimba. Pe de-o parte, va deveni moale și va avea o strălucire naturală datorită sistemului sanguin, dar pe de altă parte, veți vedea câte o pată pe alocuri. Tratamentele blânde sunt cele mai bune variante – nu folosiți metode agresive pentru a îmbunătăți aspectul pieliipe parcursul sarcinii.

 

Sfaturi utile

  • Consumați suficient calciu - ajută la dezvoltarea corespunzătoare a organelor copilului.
  • Cumpărați sutiene din material care să se adapteze și să se întindă în timp ce sânii cresc.
  • Faceți zilnic exerciții, mergeți la plimbări, nu vă obosiți prea tare (să urcați scări sau să faceți curățenie). Femeile care se mențin active, experimentează mai puține simptome și au o sarcină mai ușoară.
  • Discutați ce se întâmplă, și ce urmează să se întâmple, cu partnerul de viață. Sarcina poate declanșa instinctul de protecție masculin.

Întrebări pentru medic

Gingii sensibile

Hormonii care fac sânii să crească și să înmoaie țesutul, vă vor face gingiile mai sensibile, ceea ce înseamnă că veți observa cantități mici de sânge pe periuța de dinți. De asemenea, și saliva este mai densă, ca de obicei, și vă poate afecta sănătatea dinților. De aceea, spălați-vă de 2-3 ori pe zi pe dinți cu o periuță medie sau moale. Vă recomandăm să faceți o vizită la dentist pentru o curățare profesională.

Sângerări nazale

Dacă este o cantitate mică de sânge, atunci nu este nevoie de niciun tratament, dar, dacă aceste sângerări vă îngrijorează, ar fi bine să întrebați doctorul.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.