Săptămâna 9 de sarcină: Fătul devine copilaș

Mărimea copilașului în săptămâna 9

Fătul, așa cum este numit de doctori începând cu această perioadă până la naștere, are dimensiunea de 2.6 cm, deci este la fel de mare precum o cireașă (mărimea lui putând fi măsurată în centimetri de abia din săptămâna 9).
Chiar daca copilașul va începe să crească rapid în mărime în următoarele săptămâni, încă are destul spațiu în pântec să exerseze sau să-și coordoneze mișcările.

Dezvoltarea copilașului

După perioada crucială ca embrion, care ține până la săptămâna 8, fătul intră acum într-un nou stadiu de dezvoltare. El nu mai este sensibil și vulnerabil cum erau în săptămânile trecute.

Toate organele vitale sunt dezvoltate până în săptămâna 9, și prima radiografie cu ultrasunete ar trebui în mod normal să aibă loc între săptămâna 9 și 12. Radiografia va confirma că sunteți însărcinată, va arată daca oul a fost implantat cu succes în uter și dacă bebelușul are bătăi ale inimii regulate, și să confirme ori să estimeze ziua nașterii. La acest stadiu, doctorul dumneavoastră va fi în măsură să vă spună dacă așteptați un copil sau gemeni.

Majoritatea organelor interne au început să funcționeze.

Majoritatea dezvoltării în săptămâna 9 este formarea sistemului nervos al bebelușului, ceea ce înseamnă că vor fi receptivi la stimuli și vor reacționa la ei. Vor exersa constant în săptămânile și lunile ce urmează.

Caracteristicile și aparența copilului urmează să fie din ce în ce mai umane. Capul este în poziție verticală, se întind și își folosesc membrele să-și facă primele mișcări, care în acest moment se simt mai mult ca niște convulsii.

Degetele de la mâini și picioare ale copilașului încep să se dezvolte, și în săptămâna 9 încep să se formeze încheieturile. Chingile care obișnuiau să se unească cu degetele, acum aproape că au dispărut, chiar și coada, și se face loc pentru coloana vertebrală și vertebrele individuale. Până când se va naște, va avea aproximativ 33 sau 34 vertebre conectate flexibil de discuri intervertebrale, făcând ca spatele să îl ajute să facă mișcări și să se îndoaie.
Pentru a proteja creierul delicat, craniul lor osos începe să se formeze din săptămâna 9 (fusese format doar din cartilage până acum). Alte oase încep să se formeze, desi sunt moi în timpul acestui stadiu de dezvoltare și încă nu au adoptat varianta finală de structură osoasă.

În timpul acestui stadiu creierul bebelușului se dezvoltă rapid: regiuni importante ale creierului se formează, care vor controla sistemul organelor și nivelul hormonilor. Stimulii pe care îi vor simți pe parcursul următoarelor săptămâni va încuraja dezvoltarea copilașului (pentru că acești stimuli vor trebui procesați), și de asemenea trimițând stimuli către creier prin sistemul nervos se stimulează dezvoltarea sistemului nervos. Creierul copilului nu este în întregime dezvoltat până la naștere – nicăieri de fapt. În primii ani, copilașul va învăța și va desprinde o multitudine de abilități și aptitudini care îl vor ajuta să se descurce prin provocările din lumea reală. Când ajunge la maturitate creierul este în totalitate dezvoltat împreună cu toate funcțiile mentale și abilitățile necesare.

 

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 9

Simptomele tipice vor continua să se diminueze, deja în acest moment corpul dumneavoastră s-a adaptat complet la schimbările nivelului de hormoni. Încă vă veți simți mai obosită decât în general, dar și această problemă va dispărea la sfârșitul lunii a treia de sarcină.

Simptome frecvente

Încă nu se observă, dar sunt alte semne comune care ar putea să indica faptul că sunteți însărcinată.

Schimbări ale pielii și culorii părului

În săptămâna 9, mămicile observă schimbări ale tenului și culorii pielii. În timp ce unele femei spun că părul lor devine mai gros și lucios, altele susțin că mai subțire. Aceste simptome sunt cauzate de schimbările nivelului de hormoni ca un rezultat al sarcinii, și după naștere, vor scădea brusc și vor reveni la nivelul normal. V-ar putea ajuta un tratament pentru păr.

Puteți să folosiți uscătorul de păr, dar aveți grijă să evitați vopseaua de păr deoarece chimicalele pot fi absorbite prin rădăcinile firelor de păr direct în fluxul sanguin, putând afecta bebelușul. Pentru vopsirea părului în timpul sarcinii ați putea să folosiți Henna, deoarece este naturală și nu are niciun efect asupra corpului.

Pielea va reacționa la hormonii care vă trec prin organism, care pe de-o parte va deveni moale și va avea o strălucire naturală datorită sistemului sanguin, dar pe de altă parte veți vedea câte o pată pe alocuri. Tratamentul gentil este cea mai bună variantă – niciodată nu folosiți metode agresive sau cosmetice pentru a îmbunătăți pielea în timpul sarcinii.

 

Sfaturi utile

• Consumați suficient calciu, ajută la dezvoltarea propice a organelor copilului
• Cumpărați sutiene din material care să se adapteze și să se întindă în timp ce sânii cresc.
• Faceți în fiecare zi exercii, mergeți la plimbări, nu vă obosiți prea tare în viața de zi cu zi (să urcați scări, sau să faceți curățenie). Femeile care se mențin active din punct de vedere fizic, experimentează mai puține simptome și au o sarcină ușoară.
• Discutați ce se întâmplă, și ce urmează să se întâmple, cu partnerul de viață. Sarcina poate declanșa instinctul de protecție masculin.

Întrebări pe care ați dori să le adresați medicului sau moașei

Gingii sensibile

Hormoni care fac sânii să crească și înmoaie țesutul vă vor face gingiile mai sensibile, ceea ce înseamnă că veți observa cantități mici de sânge pe periuța de dinți. De asemenea și saliva este mai densă ca de-obicei și vă poate afecta dinții. Aveți în vedere să vă spălați de 2-3 ori pe zi pe dinți cu o periuță medie sau moale. Vă recomandăm să faceți o vizită la dentist pentru o curățare profesională.

Sângerări nazale

S-ar putea să raportați sângerări nazale pe alocuri. Dacă este o cantitate mica de sânge, atunci nu este nevoie de niciun tratament, dar ar fi bine să întrebați doctorul sau moașa dacă nu sunteți sigură.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.