Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 12 de sarcină – Este timpul sa dați vestea cea mare

În săptămâna 12, este momentul să îi spuneți angajatorului că sunteți însărcinată. De acum înainte, aveți dreptul la toate măsurile de protecție reglementate legal pentru femeile însărcinate și pentru protecția bebelușilor nenăscuți.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 12 de sarcină

Bebelușul are mai mult de 5 cm, deci cam la fel de mare ca un ou și cântărește aproximativ 16 grame.

Dimensiunile pot varia, întrucât fiecare copil se dezvoltă în ritmul său.

Bebelușul se va mișca constant în uter, ceea ce înseamnă că este greu să fie măsurat cu exactitate.

Un alt motiv pentru care bebelușii nu vor avea aceeași dimensiune, sunt informațiile genetice primite de la tată și mamă. Aceste diferențe de mărime și de greutate vor deveni și mai pronunțate pe parcursul celui de-al doilea trimestru, care va începe în două săptămâni.

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 12, ca și în săptămânile viitoare, bebelușul va crește din ce în ce mai mult.

Pe măsură ce devine mai mare, organele lui vitale vor începe să funcționeze: de exemplu, stomacul lui poate de acum să ingereze substanțe. Bebelușul va începe să înghită mici cantități de lichid amniotic, permițându-i să practice respirația și să se antreneze pentru înghițirea și ingerarea de alimente.

În acest stadiu, va scuipa adesea lichidul amniotic, deoarece nu știe încă să înghită.

În săptămâna 12, bebelușul va fi foarte activ, folosind spațiul pe care îl are disponibil pentru a face tot felul de mișcări.
De asemenea, poate reacționa la stimuli pentru prima dată, deoarece sistemul nervos și creierul sunt acum suficient de dezvoltate.

De exemplu, dacă simte ceva în dreptulgurii, se activează reflexul de supt. Acest reflex este crucial după naștere, deoarece suptul este singurul mod în care pot obține mâncare în primele câteva luni din afara uterului.

Un ochi antrenat ar putea detecta mișcările ușoare ale pleoapelor bebelușului cu ajutorul ultrasunetelor.

Este încă imposibil să stabiliți sexul bebelușului, așa că va trebui să așteptați puțin mai mult - săptămâna 16 este perioada în care un medic ar putea să  spună dacă este o fată sau un băiat. Cu toate acestea, până acum va fi clar dacă așteptați sau nu gemeni.

Cum este săpămâna 12 pentru viitoarea mamă

Știm că sunteți nerabdătoare să simțiți mișcările bebelușului. 

Din păcate, va trebui să mai așteptați un pic. Șansele pentru detectarea mișcărilor bebelușului cresc pe măsură ce bebelușul devine mai mare.

Simptome frecvente

Burtica începe să crească

Veți observa creșterea ușoară a burticii, ca urmare a greutății pe care ați câștigat-o din rezervele crescute de grăsime ale corpului. Este posibil ca alte persoane să vă observe burtica, în următoarele săptămâni și, dacă este a doua sau a treia sarcină, va fi vizibilă mai devreme. Cu toate acestea, dacă spuneți familiei și prietenilor că sunteți însărcinată, aceștia se vor concentra asupra aspectului burticii, de fiecare dată când vă întâlniți cu ei.

Întrucât acum câștigați în greutate, în jur de 250-300 de grame pe săptămână, problema hainelor și, în special, a găsirii unor articole confortabile de purtat, va deveni din ce în ce mai importantă.

Monitorizați-vă greutatea. A mânca sănătos este o parte esențială a acestui proces: nu mâncați pentru doi, asigurați-vă că adoptați o dietă sănătoasă și echilibrată și nu uitați să faceți mișcare.

Deficiență de nutrienți 

Multe femei însărcinate se simt, uneori, obosite - este o parte normală a sarcinii. Cu toate acestea, dacă vă simțiți obosită mult mai des și dacă nivelul de fier este scăzut, atunci este un semn că nu primiți suficient fier din alimentele pe care le consumați. 

Poate fi o adevărată provocare pentru vegetarieni să obțină suficient fier pe parcursul sarcinii, deoarece corpul consideră că este mai ușor să proceseze fierul din carne (cunoscut sub numele de fier hem) decât fierul din plante - mazăre, spanac, fructe negre și produsele integrale ce conțin fier, dar numai cantități mici din acesta pot fi absorbite de corp.

Vitamina C poate ajuta la creșterea aportului de fier și, la rândul său, vă poate alimenta copilul cu mai mult fier.

Pe scurt, ar trebui să mâncați mai multe alimente care conțin fier, în combinație cu fructe, bogate în vitamina C.

Pentru femeile care sunt vegane și care, prin urmare, nu mănâncă carne, pește, produse lactate sau ouă, obținerea de substanțe nutritive suficiente pe parcursul sarcinii este mult mai dificilă. Dacă ați adoptat anterior o dietă vegană, ar trebui să primiți sfaturi de la un dietetician cu experiență, care vă poate recomanda suplimente care vă pot ajuta să obțineți micronutrienții de care aveți nevoie pentru a evita deficiențele.

Recomandăm viitoarelor mămici vegane, cât și vegetariene, să meargă regulat la medicul lor pentru a efectua analize de sânge.

Sfaturi utile

  • Dacă sunteți vegetariană sau vegană, cumpărați o carte de bucate adecvată pentru sarcină și solicitați sfatul unui specialist.
  • Asigurați-vă că mergeți regulat la medic pentru controale de rutină.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului

Analize importante de sânge

Dacă vă simțiți adesea obosită, ar trebui să vă adresați medicului pentru a vă verifica nivelul de fier prin teste de sânge. Astfel, veți afla dacă aveți deficiențe de nutrienți, cum ar fi un nivel scăzut de fier, și medicul vă poate recomanda anumite alimente sau suplimente pentru a vă readuce nivelul acolo unde este recomandat.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.