Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 30 de sarcină: Bebelușul tău adoptă poziția fetală

În săptămâna 30, sunteți la jumătatea celei de-a opta luni de sarcină și vă aflați în al treilea trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 30

Bebelușul are acum o lungime de 40 cm, cam la fel ca o țelină mare. Cântărește între 1.300 și 1.400 de grame, deci aproape 1,5 kilograme sau o pungă și jumătate de făină. Se apropie de dimensiunea și greutatea pe care o va avea la naștere.

Dezvoltarea bebelușului

Dezvoltarea plămânilor

Plămânii bebelușului sunt mai mult sau mai puțin pe deplin dezvoltați.

Dezvoltarea tractului digestiv

Tractul digestiv al bebelușului este, de asemenea, în mare parte complet - totul este acum la locul potrivit pentru a digera ceea ce consumă. Poate să bea, să înghită, să digere lichidul amniotic, iar aceste abilități vor fi cruciale atunci când se va afla în afara uterului și va fi hrănit cu lapte matern.

Cu toate acestea, deoarece intestinul nu este încă pe deplin dezvoltat atunci când se va naște, sistemul lui digestiv nu poate fi considerat complet matur. Aceasta înseamnă că va suferi frecvent de flatulență și de dureri de stomac, în special până la vârsta de trei până la patru luni.

Dezvoltarea grăsimii subcutanate și a capilarelor

Bebelușul începe să devină puțin dolofan pe măsură ce își îmbracă „grăsimea bebelușului”, ceea ce face structura corpului mai compactă. Cantitățile mici de grăsime subcutanată sunt rezervele de care are nevoie după naștere pentru a-și regla temperatura corpului și pentru a supraviețui până când laptele matern (care conține mai multe grăsimi) este matur și gata de consumat.

Grăsimea subcutanată se găsește chiar sub piele și acolo s-au format mici vase de sânge numite capilare, pentru a-și alimenta pielea cu sângele și substanțele nutritive de care are nevoie prin intermediul multor ramuri mici. Drept urmare, pielea bebelușului va căpăta acum culoarea roz.

Adoptarea poziției fetale

Cantitatea de lichid amniotic se adaptează la creșterea bebelușului, reducându-se treptat pentru a-i oferi mai mult spațiu.

În acest stadiu, nu mai există suficient spațiu în pântec pentru ca acesta să se poată întinde, așa că adoptă ceea ce este cunoscută sub numele de poziție fetală, trăgându-și picioarele sub corp. 

Alte modificări

Începând cu săptămâna 30, părul lanugo care acoperă bebelușul va dispărea treptat, lăsându-i doar o cantitate mică de puf pe piele până la naștere. S-a dovedit științific (după mulți ani de dezbateri) că poate simți durere în acest stadiu, iar tendința lui de a-și folosi mâna stângă sau dreaptă, care ulterior îl va face stângaci sau dreptaci, devine clară.

Ultima ecografie, înainte de naștere, va fi utilizată pentru a determina poziția placentei. Acest lucru va fi important atunci când nașteți: de exemplu, dacă placenta vă acoperă parțial sau total colul uterin (cunoscută sub numele de placenta previa), nu va fi posibilă o naștere naturală și, în acest caz, o operație cezariană va fi efectuată pentru siguranța dumneavoastră și a copilului.

Cum este săptămâna 30 pentru viitoarea mamă

În această săptămână, va fi mai greu să vă deplasați și chiar și urcarea scărilor vă poate lăsa fără respirație. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că plămânii, la fel ca toate organele din burtă și din piept, sunt strânși de pântece. 

Simptome frecvente

Mâncărime și vergeturi

Uneori, pe măsură ce pielea se întinde, veți suferi de mâncărime. Dermatologii au demonstrat (și experiența altor mame confirmă) că masajul cu cremă sau ulei în zonele afectate de sarcină este cel mai bun mod de a minimiza această mâncărime și de a reduce vergeturile, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și aspectul. Vergeturile minore vor dispărea rapid după naștere fără a lăsa urme inestetice.

Cu toate acestea, aplicarea cremei pe piele nu vă va garanta că nu veți avea vergeturi, deoarece depinde de tipul de piele pe care îl aveți și de genele dumneavoastră.

Mai mult păr pe burtă

Veți observa cu siguranță cât de mult s-a schimbat corpul dumneavoastră în ultimele câteva săptămâni. Areolele (zonele din jurul mameloanelor) s-ar putea să se fie închise la culoare și poate exista acum o linie de sarcină, numită linea nigra, care se întinde de la buric până la osul pubian.

Alte simptome posibile sunt petele de păr de pe burtă, cauzate de hormonii pe care corpul îi produce. Se crede că femeile care așteaptă un băiat au mai multe șanse să aibă acest păr, deoarece poate fi rezultatul hormonului sexual masculin testosteron, care provoacă creșterea părului. O altă teorie este că acest păr crește deoarece burta are nevoie de protecție suplimentară. Nu știm sigur.

Sfaturi utile

  • Puteți a contribui la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, asigurați-vă că obțineți suficient calciu din alimentele pe care le consumați. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și alte produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza, dar și legumele verzi, cum ar fi broccoli, varză, fenicul, la fel ca nucile.
  • Încercați să deosebiți durerile abdominale. Este important să faceți distincția între durerile de creștere și intensitatea contracțiilor din timpul travaliului.
  • Dacă vă gândiți să călătoriți împreună cu partenerul dumneavoastră înainte de nașterea copilul, aflați ce destinații de călătorie sunt potrivite pentru femeile însărcinate.

Întrebări pentru medic

Confirmarea poziției placentei și pregătirea pentru o posibilă operație cezariană

La următoarea ecografie, medicul va folosi imaginea cu ultrasunete pentru a determina poziția placentei în uter. Dacă vă acoperă parțial sau total colul uterin (placenta previa), acesta poate fi un motiv de îngrijorare și ar trebui să fiți pregătită să nașteți prin cezariană.

Dacă aveți placenta previa și vi se recomandă să faceți o operație cezariană, asigurați-vă că puneți toate întrebările pe care doriți să le puneți și obțineți toate informațiile de care aveți nevoie.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.