Săptămâna 30 de sarcină: Bebelușul tău adoptă poziția fetală

În săptămâna 30, sunteți la jumătatea celei de-a opta luni de sarcină și vă aflați în al treilea și ultimul trimestru. Bebelușul dvs este acum suficient de mare pentru a se înghesui puțin în pântecu, astfel încât mișcările lui se vor schimba.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 30

Bebelușul dvs. are acum aproximativ 40 cm în mărime, cam la fel ca o țelină mare - deci sunt destul de mari. Cântăresc între 1300 și 1400 de grame, deci aproape 1,5 kilograme sau o pungă și jumătate de făină. Se apropie de dimensiunea și greutatea pe care o vor avea la naștere.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

Dezvoltarea plămânilor

Plămânii bebelușului sunt mai mult sau mai puțin pe deplin dezvoltați.

Dezvoltarea tractului digestiv

Tractul digestiv al bebelușului dvs. este, de asemenea, în mare parte complet - totul este acum la locul potrivit pentru a digera ceea ce consumă. Poate să bea, să înghită, să digere și să extragă lichidul amniotic, iar aceste abilități vor fi cruciale atunci când se va afla în afara uterului și va depinde de laptele matern. Cu toate acestea, deoarece intestinul lor nu este încă pe deplin dezvoltat atunci când se naște, sistemul lor digestiv în ansamblu nu poate fi considerat complet matur. Aceasta înseamnă că vor suferi frecvent de flatulență și dureri de stomac, în special până la vârsta de trei până la patru luni, deși acestea sunt în mare parte inofensive și nu sunt motive de îngrijorare.

Dezvoltarea grăsimii subcutanate și a capilarelor

Bebelușul dvs. începe să devină puțin dolofan pe măsură ce își îmbracă „grăsimea bebelușului”, ceea ce face structura corpului mai compactă. Cantitățile mici de grăsime subcutanată sunt rezervele de care au nevoie după naștere pentru a-și regla temperatura corpului și a supraviețui până când laptele matern (care conține mai multe grăsimi) este matur și gata de băut.

Grăsimea subcutanată se găsește chiar sub piele, dar acolo s-au format mici vase de sânge numite capilare, pentru a-și alimenta pielea cu sângele și substanțele nutritive de care are nevoie prin intermediul multor ramuri mici. Drept urmare, pielea bebelușului dvs. va lua acum o culoare roz.

Adoptarea poziției fetale

Cantitatea de lichid amniotic se adaptează la creșterea bebelușului, reducându-se treptat pentru a le oferi mai mult spațiu.

În acest stadiu, nu mai există suficient spațiu în pântecul dvs pentru ca acesta să se poată întinde, așa că adoptă ceea ce este cunoscută sub numele de poziție fetală, trăgându-și picioarele spre corpul lor. Se vor întoarce în continuare în această poziție chiar și după ce s-au născut și abia la aproximativ trei săptămâni după naștere se vor întinde din nou în patul lor. Cu toate acestea, nu doar lipsa spațiului îi încurajează să adopte această poziție: în primele zile în afara uterului, îi ajută și să-și păstreze corpul cald.

Din acest motiv, este o practică standard în multe țări să puneți nou-născuții într-un sac de învelit bebelușii, mai degrabă decât într-un babygrow, astfel încât să fie bine înfășurați, deoarece acest lucru reproduce confortul uterului și îl ajută să-și mențină corpul la o temperatură caldă. . Acest lucru are un efect calmant asupra lui și îl ajută să se adapteze la viața din afara uterului.

Alte evoluții

Începând cu săptămâna 30, părul lanugo care acoperă bebelușul dvs. va dispărea treptat, lăsându-i doar o cantitate mică de puf pe piele până la naștere. S-a dovedit științific (după mulți ani de dezbateri) că poate simți durere în acest stadiu, iar tendința lui de a-și folosi mâna stângă sau dreaptă, care ulterior îl va face stângaci sau dreptaci, devine clară.

Ultima dvs. ecografie principală înainte de naștere va fi utilizată pentru a determina poziția placentei cu certitudine absolută. Acest lucru va fi important atunci când nașteți: de exemplu, dacă placenta vă acoperă parțial sau total colul uterin (cunoscută sub numele de placenta previa), nu va fi posibilă o naștere naturală și o operație cezariană va fi efectuată de obicei pentru siguranța dumneavoastră și siguranța copilului dumneavoastră.

 

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 30

În acest moment, accentul dvs. principal va fi pe minimizarea sau evitarea simptomelor, cum ar fi durerile de spate și picioare, care afectează atât de multe femei însărcinate. Va fi mai greu să vă deplasați și chiar și urcarea scărilor acasă vă poate lăsa fără respirație. Acest lucru se datorează în parte faptului că plămânii, la fel ca toate organele din burtă și din piept, sunt strânși de pântece, dar și pur și simplu pentru că purtați o sarcină mult mai grea. Sarcina este ca un sport la nivel înalt pentru corpul unei femei și necesită performanțe la nivel înalt. 

Simptome frecvente

Mâncărime și vergeturi

Uneori puteți observa mâncărime pe măsură ce pielea dvs. se întinde. Dermatologii au demonstrat (și experiența altor mame confirmă) că masajul cu cream sau ulei în zonele afectate de sarcină este cel mai bun mod de a minimiza această mâncărime și de a reduce vergeturile, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și aspectul. Vergeturile minore vor dispărea rapid după naștere fără a lăsa urme inestetice.

Cu toate acestea, aplicarea cremei pe piele nu vă va garanta că nu veți avea vergeturi, deoarece depinde de tipul de piele pe care îl aveți și de genele dvs.

Mai mult păr pe burtă

Veți observa cu siguranță că, corpul dvs. s-a schimbat în mai multe moduri în ultimele câteva săptămâni. Areolele dvs. (zonele din jurul mameloanelor) s-ar putea să se fie închise la culoare și poate exista acum o linie de sarcină, numită linea nigra, care merge de la buric până la osul pubian. Alte simptome posibile sunt petele de păr de pe burtă, cauzate de hormonii pe care corpul tău îi produce acum. Se crede că femeile care așteaptă un băiat au mai multe șanse să aibă acest păr, deoarece poate fi rezultatul hormonului sexual masculin testosteron, care provoacă creșterea părului. O altă teorie este că acest păr crește deoarece burta ta are nevoie de protecție suplimentară. Nu știm sigur.

 

Sfaturi utile

• Puteți ajuta dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, asigurându-vă că obțineți suficient calciu în dieta dumneavoastră. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și alte produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza, dar și legumele verzi, cum ar fi broccoli, varză, fenicul sunt opțiuni bune, la fel ca nucile și apa minerală. Rugați-o pe moașă să vă învețe câteva exerciții de respirație. Acestea vă vor ajuta atunci când corpul dumneavoastră își face contracțiile, iar respirația corectă va reduce durerea și vă va ajuta să vă relaxați puțin când sunteți în travaliu.
• Încercați să vă simțiți diferitele dureri abdominale. Este important să se facă distincția între durerile de creștere și intensitatea contracțiilor în timpul travaliului.
• Dacă vă gândiți să faceți o pauză cu partenerul înainte de a veni copilul, aflați ce destinații de călătorie sunt potrivite pentru femeile însărcinate.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Confirmarea poziției placentei și pregătirea pentru o posibilă operație cezariană

La următoarea ecografie, medicul va folosi imaginea cu ultrasunete pentru a determina poziția placentei în uter. Dacă vă acoperă parțial sau total colul uterin (placenta previa), acesta poate fi un motiv de îngrijorare și ar trebui să fiți pregătită să nașteți prin cezariană.

Chiar dacă tehnologia implicată în operațiile de cezariană s-a dezvoltat cu pași mari în ultimele decenii, acestea ar trebui totuși considerate excepții.

Procedura de 40 de minute implică extragerea bebelușului tăindu-vă uterul, ceea ce înseamnă că veți fi sub anestezie. Anestezicul ales nu vă va afecta copilul.

Dacă aveți placenta previa și vi se recomandă să faceți o operație cezariană, asigurați-vă că puneți toate întrebările pe care doriți să le puneți și obțineți toate informațiile de care aveți nevoie.

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.