Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 15 de sarcină – Se dezvoltă primele fire de păr ale bebelușului

În săptămâna 15, sunteți la trei săptămâni distanță de cea de a patra lună a sarcinii, în al doilea trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 15

Acum, bebelușul are lungimea de 9,5-10 cm, deci cam la fel de mare ca o portocală, și cântărește aproximativ 70 de grame.

Inima lui este pe deplin dezvoltată și, de acum ]nainte, trebuie doar să crească. Testul cu ultrasunete vă va oferi prilejul să îi auziți inima bătând - va fi, cu siguranță, un moment special pentru dumneavoastră și pentru partener. Viața care crește în interior, devine din ce în ce mai reală.

Organele genitale ale bebelușului sunt, de asemenea, complet formate. Anterior, medicul nu vă putea spune exact avea bebelușul, deoarece testiculele unui băiat arată foarte asemănător cu labiile unei fetițe.

De acum înainte medicul dumneavoastră va folosi ultrasunetele pentru a determina diametrul biparietal, o măsurătoare a capului fătului. DBP este foarte important deoarece este cel mai eficient mod de a urmări dezvoltarea și creșterea bebelușului.
 
Placenta îi va oferi bebelușului toți nutrienții și oxigenul de care are nevoie - și are nevoie de mult, pentru a se dezvolta corect și pentru a deveni o ființă umană sănătoasă. Aceasta înseamnă că placenta joacă un rol cheie în respirația lui și în eliminarea substanțelor pe care bebelușul le excretă.

Deoarece plămânii nu sunt pe deplin dezvoltați și nu vor începe să funcționeze până când bebelușul nu se va naște, acesta primește oxigen prin cordonul ombilical.

 

Dezvoltarea bebelușului

În săptămâna 15, pielea bebelușului este încă translucidă, astfel încât vasele de sânge vor fi vizibile. De asemenea, sunt acoperite cu fire subțiri numite lanugo și fiecare dintre aceste fire mici are o glandă sebacee care produce o substanță numită vernix caseosa. Firele lanugo asigură ca vernix caseosa să se lipească de pielea lor și împreună să protejeze bebelușul de lichidul amniotic. 

Cum este săptămâna 15 pentru viitoarea mamă

Corpul dumneavoastră s-a adaptat sarcinii, iar al doilea trimestru este, adesea, considerat cel mai bun trimestru.

Simptome frecvente

Optimism

Va fi o săptămână bună, deoarece hormonii vă produc o dispoziție pozitivă. 

Este încă puțin prea devreme pentru a putea simți mișcările bebelușului.

Corpul se schimbă

Începând cu săptămâna 15, corpul dumneavoastrp va deveni, din ce în ce, mai conștient că așteptați un copil, pe măsură ce burtica începe să crească. Veți continua să simțiți o senzație de disconfort în abdomen sau în zona inghinală, pe măsură ce uterul crește. Nu vă faceți griji, atât timp cât nu aveți alte simptome.

De asemenea, corpul acumulează cantități mici de grăsime de care veți avea nevoie, mai târziu, pentru a produce lapte matern.
Vă recomandăm un masaj zilnic, delicat, cu ulei hidtratant, de calitate superioară, pentru evitarea vergeturilor.

La fel ca alte părți ale corpului, veți observa și modificări ale sânilor - hormonii îi vor face să crească considerabil, în pregătirea pentru alăptare. Pe măsură ce pielea de pe sâni se întinde, un masaj cu ulei va fi binevenit. Glandele mamare cresc producția de lapte matern, de aceea, sânii se pot simți dureroși, din când în când - aveți grijă când îmbrățișați oamenii. Un sutien bun și de susținere va fi de neprețuit.

Asigurați-vă că aveți o dietă sănătoasă și echilibrată și nu mâncați pentru doi! Un cumul de 255 de calorii în plus pe zi este suficient pentru femeile însărcinate (aproximativ, un iaurt natural și o porție de fructe), deși, desigur, acest lucru poate varia de la o femeie la alta.

Este dificil să pierdeți excesul de greutate după ce ați născut, iar supraponderalitatea, în timpul sarcinii, poate provoca ceea ce este cunoscut sub numele de "diabet gestațional". 

Întărirea mușchilor și a zonei pelviene

Dacă nu ați făcut-o deja, vă recomandăm să vă înscrieți la un curs de sarcină. Instructorul vă va învăța exerciții ușoare pentru a vă întări mușchii și zona pelviană, în timpul creșterii burticii, deoarece, în special, zona pelviană are acum o misiune greu de dus.

Cursurile de sarcină vă vor ajuta, de asemenea, să întâlniți alte femei însărcinate, cu care puteți vorbi și de a căror experiență puteți beneficia, iar instructorul va avea o mulțime de sfaturi utile și modalități de a trata simptomele comune ale sarcinii.

Sfaturi utile

  • Asigurați-vă că obțineți suficient acid folic și calciu, în fiecare zi.
  • Evitați aportul de calorii excesive sau goale.
  • Faceți masaj zilnic de „ciupire” pentru a preveni vergeturile.
  • Planificați să participați la un curs de sarcină.
  • Cumpărați îmbrăcăminte confortabilă, pentru femei însărcinate.
  • Nu uitați săvă programați la medic.

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului

Dureri și senzații de tragere în abdomen

Dacă suferiți de dureri și senzații de tragere în abdomen, pentru o perioadă îndelungată, sau aveți alte simptome dureroase, vizitați imediat medicul ginecolog. Dacă aveți spasme ritmice, dureroase sau sângerări, se recomandă o examinare amănunțită.

Ridicarea obiectelor grele

Aveți deja un copil acasă? Atunci știți cât de mult vrea să fie ridicat și ținut în brațe. Medicul vă poate indica cel mai bun mod de a ridica și alte obiecte grele, fără a afecta zona pelviană.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.