Săptămâna 15 de sarcină – Se dezvoltă primele fire de păr ale bebelușului

În săptămâna 15, sunteți la trei săptămâni distanță de  a patra lună a sarcinii, în al doilea trimestru.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 15

Acum, bebelușul dvs. are o dimensiune de 9,5-10 cm, deci cam la fel de mare ca o portocală și cântărește aproximativ 70 de grame. Inima lui este pe deplin dezvoltată și acum trebuie doar să crească. Veți putea să auziți inima bătând prin testul cu ultrasunete și va fi cu siguranță un moment special pentru dvs. și partenerul dvs. - viața care crește în interior să devină mult mai reală.

Organele genitale ale bebelușului sunt, de asemenea, complet formate și pot fi văzute cu ultrasunete. Anterior, medicul nu vă putea spune ce sex avea, deoarece testiculele unui băiat arată foarte asemănător cu labiile proeminente ale unei fete. În săptămâna 15, medicul dumneavoastră poate fi foarte încrezător în ceea ce privește sexul, dar nu luați încă ceea ce spune, ca un verdict definitiv.

De acum înainte medicul dumneavoastră va folosi ultrasunetele pentru a măsura diametrul biparietal, care este o măsură a capului fătului. DBP este o valoare cheie, deoarece este cel mai eficient mod de a determina dezvoltarea și creșterea bebelușului.
 
Placenta va furniza bebelușului în permanență nutrienții și oxigenul de care are nevoie - și are nevoie de mult, pentru a se dezvolta corect și a deveni o ființă umană sănătoasă. Aceasta înseamnă că placenta joacă un rol cheie în respirația lui și în eliminarea substanțelor pe care bebelușul le excretă. Deoarece plămânii nu sunt pe deplin dezvoltați și nu vor începe să funcționeze până nu se vor naște, își iau oxigenul din sângele care curge prin cordonul ombilical.

 

Dezvoltarea bebelușului dvs.

În săptămâna 15, pielea bebelușului dvs. este încă translucidă, astfel încât vasele de sânge vor fi vizibile. De asemenea, sunt acoperite cu fire subțiri numite lanugo și fiecare dintre aceste fire mici are o glandă sebacee care produce o substanță numită vernix caseosa. Firele lanugo asigură ca vernix caseosa să se lipească de pielea lor și împreună să protejeze bebelușul de lichidul amniotic. 

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 15

Corpul dvs. s-a adaptat sarcinii, iar al doilea trimestru este adesea considerat cel mai bun trimestru. Sperăm că acum vă puteți bucura din plin de acest moment incitant.

Simptome frecvente

Optimism

Vă veți descurca bine în săptămâna 15, deoarece hormonii vă produc o dispoziție bună. Gândurile vă vor fi determinate de acest optimism, dar și de o anumită prudență maternă.

Este încă puțin devreme pentru a putea simți mișcările bebelușului.

Corpul dvs. se schimbă


Începând cu săptămâna 15, corpul dvs. va deveni din ce în ce mai conștient că așteptați un copil, pe măsură ce burtica începe să crească. Veți continua să simțiți o senzație de disconfort în abdomen sau în zona inghinală, pe măsură ce uterul crește. Nu vă faceți griji, atât timp cât nu aveți alte simptome.

De asemenea, corpul dvs. acumulează cantități mici de grăsime de care veți avea nevoie mai târziu pentru a produce lapte matern.
Vă recomandăm un masaj zilnic, delicat, cu ulei de înaltă calitate pentru evitarea vergeturilor.

La fel ca alte părți ale corpului, veți observa și modificări ale sânilor. Fie că in mod normal sunt mai mari sau mai mici, hormonii dvs. îi vor face să crească considerabil, în pregătirea pentru alăptare. Pe măsură ce pielea de pe sâni se întinde, un masaj cu ulei va face bine. Glandele mamare cresc producția de lapte matern, astfel încât sânii dvs. se pot simți dureroși din când în când - aveți grijă când îmbrățișați oamenii. Un sutien bun și de susținere va fi de neprețuit.

Asigurați-vă că aveți o dietă sănătoasă și echilibrată și nu mâncați pentru doi! Un cumul de 255 de calorii în plus pe zi, sunt suficiente pentru femeile însărcinate (aproximativ la fel ca un iaurt natural și o porție de fructe), deși, desigur, acest lucru poate varia de la o femeie la alta.

Este dificil să pierdeți excesul de greutate după ce ați născut, iar supraponderalitatea în timpul sarcinii poate provoca ceea ce este cunoscut sub numele de diabet gestațional. Acest lucru nu ar fi doar problematic pentru tine, ci și pentru copilul tău. Diabetul gestațional va afecta copilul dvs. devenind mai mare și mai greu decât media, deci puteți să contactați medicul sau moașa dacă sunteți îngrijorată, deoarece vor putea să-l testeze între săptămânile 24 și 28.

Întărirea mușchilor și a podelei pelvine

Dacă nu ați făcut-o deja, vă recomandăm să vă înscrieți la un curs de sarcină. Instructorul vă va învăța exerciții ușoare pentru a vă întări mușchii și podeaua pelviană în timpul creșterii burticii, deoarece în special podeaua pelviană are acum o misiune greu de suportat.

Cursurile de sarcină vă vor ajuta, de asemenea, să întâlniți alte femei însărcinate, cu care puteți vorbi și de a căror experiență puteți beneficia, iar instructorul va avea o mulțime de sfaturi utile și modalități de a trata simptomele comune ale sarcinii.

 

Sfaturi utile

• Asigurați-vă că obțineți suficient acid folic în fiecare zi
• Asigurați-vă că obțineți suficient calciu în fiecare zi
• Evitați aportul de calorii excesive sau goale
• Faceți masaj zilnic de „ciupire” pentru a preveni vergeturile
• Planificați să participați la un curs de sarcină
• Cumpărați îmbrăcăminte de pentru femei însărcinate confortabilă
• Nu uitați să faceți programări la ginecolog sau moașă

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Dureri și senzații de tragere în abdomen

Dacă suferiți dureri și senzații de tragere în abdomen pentru o perioadă îndelungată sau aveți alte simptome dureroase, vizitați imediat medicul ginecolog. Dacă aveți spasme ritmice, dureroase sau sângerări, se recomandă o examinare amănunțită.

Ridicarea obiectelor grele

Aveți deja un copil acasă? Deja știți totul despre cât de mult vrea să fie ridicat și transportat. Moașa ta îți poate arăta cel mai bun mod de a ridica și alte obiecte grele fără a vă deteriora podeaua pelviană. Urmați sfaturile lor în viața de zi cu zi și veți evita simptomele nedorite. 

Ameliorarea durerilor

Glandele mamare încep să se dezvolte în săptămâna 15, astfel încât să vă puteți alăpta copilul și acest lucru poate duce la durere și greutate neplăcută. Moașele vă pot arăta diferite modalități de a reduce durerea: de exemplu, există uleiuri care conțin ingrediente care ameliorează durerea și ajută la reducerea altor simptome cauzate de uterul în creștere.

 

 

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență în domeniul pediatric și consilieri în privința alăptării mai mult de 10 ani. Momentan lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.