Skip to main content

Săptămânile sarcinii:

Săptămâna 36 a sarcinii: Bebelușul preia poziția pentru naștere

Bebelușul este acum complet dezvoltat și are toate simțurile pe care le va folosi după naștere. Dacă s-ar naște acum, ar fi considerat un copil „prematur” și, în mod normal, nu ar exista complicații.

Dimensiunea bebelușului în săptămâna 36

Bebelușul a crescut încă un centimetru în uter și are acum 47 cm lungime, de aceeași mărime ca o varză albă. Cântărește aproximativ 2.700 de grame și se apropie de greutatea lui la naștere. Principala dezvoltare până la naștere este în greutate, dar va mai crește și în lungime.

Dezvoltarea bebelușului

În ultimele săptămâni, bebelușul și-a acumulat rezervele de grăsime și „căptușeala”. Acest lucru îi va permite să-și regleze temperatura corpului mai mult sau mai puțin singur, deși va avea în continuare nevoie de căldura pe care o puteți oferi chiar în primele zile în afara pântecului. Este important să vă mențineți copilul cald după naștere, astfel încât să nu consume prea multe rezerve de grăsime pentru a-și menține temperatura corpului - dacă ar face-o, ar pierde chiar mai mult în greutate decât pierde deja.

Toate organele bebelușului, creierul, simțurile și reflexele funcționează bine pentru a supraviețui în afara pântecului: copilul este astfel pregătit pentru naștere și pentru o viață de nou-născut. Aproape sigur se va fi mutat în poziția de naștere până în săptămâna 36, ceea ce implică deplasarea în jos către pelvisul mai mic. Contracțiile false pe care le veți experimenta, de acum înainte, ajută acest proces și va mută copilul în canalul de naștere.

Dacă așteptați gemeni, va fi puțin diferit: primul geamăn ar trebui să fie în poziție cefalică (la fel ca și cum ați fi așteptat un singur copil), iar cel de-al doilea geamăn ajunge lângă cel de-al doilea. În 45% dintre sarcinile care implică gemeni, ambii bebeluși se află în poziția normală de naștere, unul lângă celălalt. După ce primul gemăn trece prin canalul îngust de naștere, urmează al doilea gemăn - deci va exista un decalaj între nașterea primului și nașterea celui de-al doilea.

În săptămâna 36, bebelușul va fi conștient de lumea din afara pântecului, auzind voci și muzică și observând când sunteți tensionată sau stresată. Așadar, este important în această etapă finală a sarcinii să vă relaxați cât puteți, să vă concentrați asupra dumneavoastră și asupra bebelușului dumneavoastră și să vă pregătiți pentru naștere.

Bebelușul se află acum într-un spațiu restrâns și va rămâne așa până se va naște.

Cum este săptămâna 36 pentru viitoarea mamă

Veți avea programări la fiecare două săptămâni, nu la fiecare patru săptămâni, iar bătăile inimii bebelușului vor fi verificate în mod regulat. Un CTG va înregistra bătăile inimii și va arăta dacă apar sau nu contracții, în timp ce dimensiunea, greutatea și dezvoltarea completă pot fi observate prin ultrasunete.

Medicul va fi interesat, în special, de tensiunea arterială, de retenția de lichide, de greutatea și de mărimea bebelușului. În săptămâna 36, este recomandat și un frotiu vaginal pentru streptococul tip B, deoarece această bacterie poate da copilului o infecție gravă atunci când trece prin canalul de naștere. Dacă testul este pozitiv, aveți nevoie de tratament  corespunzător înainte de a naște.

Simptome frecvente

Senzație mai mare de presiune

Dacă ați avut deja travaliu fals, veți simți o presiune mai mare asupra bazinului. Vezica urinară va simți și ea contracțiile, deoarece aceste tipuri de contracții mișcă copilul în jos către pelvisul mai mic, astfel încât să fie în poziția potrivită pentru a se naște prin canalul de naștere. Durerile de spate pot crește și s-ar putea să observați scurgeri. Acest lucru provine din dopul de mucus din colul uterin, dar nu este încă semnul că dopul a dispărut complet și că nașterea este iminentă (așa cum cred mulți oameni). Dacă presiunea pe pelvis este prea mare, există exerciții care vă pot ajuta să vă relaxați zonă pelviană și, astfel, să prevină tensiunea.

Avantajul travaliului fals este că va fi mai ușor să respirați, deoarece plămânii nu mai sunt strânși de uter. Acest lucru vă va face să vă simțiți mai liberă, vă va încuraja să vă deplasați puțin mai mult și vă va ajuta să dormiți.

Sfaturi utile

  • Dacă simțiți o presiune excesivă asupra bazinului, mișcarea șoldurilor în sens circular vă poate ajuta să relaxați zona pelviană și să reduceți presiunea.
  • Purtați absorbante zilnice, fără parfum, dacă aveți scurgeri.
  • Întrebați-vă familia și prietenii dacă vă pot ajuta în vre-un fel în primele câteva zile și săptămâni de după naștere, mai ales dacă aveți deja copii. Acest lucru vă va permite să vă concentrați toată energia asupra bebelușului. Desigur, veți avea nevoie și de multă odihnă după naștere.

Săptămâna 36 - Ce se întâmplă în săptămâna 36 a sarcinii

Întrebări pentru medic

Verificarea tensiunii arteriale

Femeile însărcinate au tensiune arterială mai mare din cauza hormonilor și a nevoii de a-și alimenta bebelușul cu substanțe nutritive. Bătăile inimii și ritmul cardiac sunt, de asemenea, mai mari, pentru a transporta o cantitate mai mare de sânge în tot corpul.

Metoda Riva-Rocci, numită după inventatorul său, descrie procedura și echipamentul pentru verificarea tensiunii arteriale. Controalele periodice din timpul sarcinii vă asigură că bebelușul primește din sângele dumneavoastră nutrienții și oxigenul de care are nevoie.

Verificarea tensiunii arteriale permite medicilor să vadă dacă corpul dumneavoastră este suprasolicitat sau dacă aveți o afecțiune acută, care care poate apărea adesea în săptămâna 36 de sarcină. 

Prin urmare, este important ca medicul să vă ia tensiunea arterială, în mod regulat, și să țină evidența acesteia ca măsură de precauție pentru a vă asigura că nu trece cu vederea nicio complicație ce ar putea apărea în sarcină.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.