Săptămâna 36 a sarcinii: Bebelușul dvs păreia poziția de naștere

Bebelușul dvs. este acum complet dezvoltat și are toate simțurile pe care le va folosi după naștere. Dacă s-ar fi născut acum, ar fi considerați un copil „prematur târziu” și în mod normal nu ar exista complicații. Dacă s-ar naște la sfârșitul săptămânii viitoare (adică săptămâna 37), ar fi considerat un nou-născut „pe termen lung”

Dimensiunea bebelușului dvs. în săptămâna 36

Bebelușul dvs. a crescut încă un centimetru în uter de săptămâna trecută și are acum 47 cm lungime, de aceeași mărime ca o varză albă. Aproximativ 2700 de grame, se apropie de greutatea lor la naștere. Principala dezvoltare până la naștere este în greutatea lor, deși vor crește și ei un pic mai mult în lungime.

Dezvoltarea bebelușului dvs.

În ultimele săptămâni, bebelușul și-a acumulat rezervele de grăsime și „căptușeala”. Acest lucru îi va permite să-și regleze temperatura corpului mai mult sau mai puțin singur, deși va avea în continuare nevoie de căldura pe care o puteți oferi chiar în primele lor zile în afara pântecului. Este important să vă mențineți copilul cald după naștere, astfel încât să nu consume prea multe rezerve de grăsime pentru a-și menține temperatura corpului - dacă ar face-o, ar pierde chiar mai mult în greutate decât pierd deja. Bebelușii își pierd în mod normal între 5 și 10% din greutatea corporală în primele zile, deoarece produc doar cantități mici de colostru (deși este bogat și plin de anticorpi) în acest timp. Sânii dvs vor crește și veți produce lapte matern, care conține grăsimea de care are nevoie pentru a crește.

Toate organele bebelușului, creierul, simțurile și reflexele lor funcționează bine și, după cum au nevoie, pentru a supraviețui în afara pântecului: copilul dvs. este astfel pregătit pentru naștere și pentru o viață de nou-născut. Aproape sigur se va fi mutat în poziția de naștere până în săptămâna 36, ceea ce implică deplasarea în jos către pelvisul mai mic. Contracțiile false pe care le veți experimenta spasmatic de acum încolo ajută acest proces și va mută copilul în canalul de naștere.

Dacă vă așteptați la gemeni, va fi puțin diferit: primul geamăn ar trebui să fie în poziție cefalică (la fel ca și cum ați fi așteptat un singur copil), iar cel de-al doilea geamăn ajunge lângă cel de-al doilea. La 45% dintre sarcinile care implică gemeni, ambii bebeluși se află în poziția normală de naștere unul lângă celălalt. După ce primul gemeni trece prin canalul îngust de naștere, urmează al doilea gemeni - deci va exista un decalaj între nașterea primului gemeni și nașterea celui de-al doilea geamăn.

În săptămâna 36, bebelușul dvs va fi extrem de conștient de lumea din afara pântecului, auzind voci și muzică și observând când sunteți tensionată sau stresată. Așadar, este important în această etapă finală a sarcinii să vă relaxați cât puteți, să vă concentrați  asupra dvs și asupra bebelușului dvs și să vă adunați pentru naștere. Bebelușul dvs. se află acum într-un spațiu restrâns și va rămâne așa până se va naște. După cum se spune, acum nu se mai întoarce. Datorită poziției în care se află bebelușul dvs., nu se va mișca prea mult - acest lucru nu înseamnă că există o problemă, ci își adună pur și simplu puterile pentru ceea ce urmează.

Cum este pentru viitoarea mamă săptămâna 36

Dacă credeți că este necesar, veți fi monitorizată îndeaproape de către medic și moașa. Veți avea programări la fiecare două săptămâni, nu la fiecare patru săptămâni, iar bătăile inimii bebelușului dvs. vor fi verificate în mod regulat. Un CTG (dacă doriți unul) va înregistra bătăile inimii și va arăta dacă apar sau nu contracții, în timp ce dimensiunea, greutatea și dezvoltarea lor completă pot fi observate prin ultrasunete sau simțindu-vă burta.

Medicul și moașa vor fi interesați în special de tensiunea arterială, de retenția de lichide, de greutatea și de mărimea buricului. În săptămâna 36, este recomandat și un frotiu vaginal pentru streptococul tip B, deoarece această bacterie poate da copilului o infecție gravă atunci când trece prin canalul de naștere. Dacă testul este pozitiv, aveți nevoie de tratament  corespunzător înainte de a naște.

Simptome frecvente

Senzație de presiune mai mare

Dacă ați avut deja travaliu fals, veți simți o presiune mai mare asupra bazinului. Vezica urinară va simți și ea contracțiile, deoarece aceste tipuri de contracții mișcă copilul în jos către pelvisul mai mic, astfel încât să fie în poziția potrivită pentru a se naște prin canalul de naștere. Durerile de spate pot crește și s-ar putea să observați scurgeri. Acest lucru provine din dopul de mucus din colul uterin, dar nu este încă semnul că dopul a dispărut complet și că nașterea este iminentă (așa cum cred mulți oameni). Dacă presiunea pe pelvis este prea mare pentru tine, există exerciții care te pot ajuta să-ți relaxezi podeaua pelviană și să previi tensiunea.

Avantajul travaliului fals este că va fi mai ușor să respirați, deoarece plămânii nu mai sunt strânși de uter. Acest lucru vă va face să vă simțiți mai liberă, vă va încuraja să vă deplasați puțin mai mult și vă va ajuta să dormiți.

Sfaturi utile

• Dacă simțiți o presiune excesivă asupra bazinului mai mic, mișcarea șoldurilor printr-o mișcare circulară vă poate ajuta să vă relaxați podeaua pelviană și să reduceți presiunea.
• Purtați absorbante zilnice, fără parfum, dacă aveți scurgeri.
• Discutați toate întâlnirile viitoare cu medicul sau moașa și asigurați-vă că știți ce să faceți dacă nu sunteți sigur cu privire la ceva.
• Întrebați-vă familia și prietenii dacă vă pot ajuta în vreun fel în primele câteva zile și săptămâni după naștere, mai ales dacă aveți deja copii. Acest lucru vă va permite să vă concentrați toată energia asupra bebelușului dvs.. Desigur, veți avea nevoie și de multă odihnă după naștere.
• Dacă doriți să faceți o băiță pentru bebeluș, este momentul să vă invitați prietenii să vă poată răsfăța și să vă ofere primele cadouri pentru bebeluși.
Săptămâna 36 - Ce se întâmplă în săptămâna 36 a sarcinii

Întrebări pe care doriți să le adresați medicului sau moașei

Verificarea tensiunii arteriale în mod regulat

Femeile însărcinate au tensiune arterială mai mare din cauza hormonilor din corpul lor și a nevoii de a-și alimenta bebelușul cu substanțe nutritive. Bătăile inimii și ritmul cardiac sunt, de asemenea, mai mari, astfel încât mai mult sânge poate fi transportat în jurul corpului.

Metoda Riva-Rocci, numită după inventatorul său, descrie procedura și echipamentul pentru verificarea tensiunii arteriale. Controalele periodice din timpul sarcinii vă asigură că bebelușul dvs. primește din sângele dvs. nutrienții și oxigenul foarte important de care au nevoie.

Verificarea tensiunii arteriale permite medicilor să vadă dacă corpul dumneavoastră este suprasolicitat sau dacă aveți o afecțiune acută, care se poate întâmpla adesea din săptămâna 36 a sarcinii. Dacă întâmpinați astfel de complicații, înseamnă că bebelușul dvs. nu primește ceea ce are nevoie și sănătatea dvs. poate suferi.

Prin urmare, este important ca medicul sau moașa să vă ia tensiunea arterială (RR) în mod regulat și să țină evidența acesteia ca măsură de precauție pentru a vă asigura că nu se trece cu vederea nici o complicație rezultată din sarcină.

Informații despre autor:

Juliane Jacke-Gerlitz este o moașă cu experiență și consilier în alăptare de mai mult de 10 ani. Momentan, lucrează ca scriitor medical și consultant psihologic. Juliane Jacke-Gerlitz este căsătorită de peste 22 de ani, are 8 copii și locuiește cu familia în Halle.